2022’de SEO: Bizleri Neler Bekliyor?
2021 yılı hem bizler hem de SEO için verimli bir yıl oldu. Öncelikle yeni yılınızı şimdiden kutluyor, 2022 yılının bol performanslı bir yıl olmasını diliyorum 🙂.
Bu içeriğimde Google arama motorunun yeni yıl trendlerini ve 2022 yılında SEO konusunda bizleri bekleyenleri ele alacağım. Ben şimdiden bu trendlere ve sinyallere uyum sağlamaya başlayarak planlamamı yaptım. Sizlerde bu içeriğin sonunda 2022 yılı için SEO planlamanızı oluşturabilir, yeni yıla hazırlıklı bir şekilde girebilirsiniz.
İçindekiler
2021 Yılı SEO İstatistikleri
2022 SEO trendlerini ele almadan önce 2021 yılı SEO istatistiklerine ve trendlerini kısaca anlatmak isterim. Çünkü 2021 yılı ile 2022 yılı arasında karşılaştırma yaparak Google’ın gelecek yıllar içinde ne isteyeceğini, hangi trendleri ön plana çıkaracağını anlayabilmiş olacağız.
2021 yılında Google, şu ana kadar 2.993.745.266,516 arama isteği aldı ve bu sayı artmaya hala devam ediyor. Bu aramaların %15’ini yeni kullanıcılar oluşturdu. Şimdi gelin trendleri kısaca ele alalım.
İçerik Kalitesi Yine Ön Plandaydı
2021 yılı içerik ve kullanıcı odaklı bir yıl oldu. Zaten Google’nin kullanıcı deneyimine ve içeriğe ne kadar önem verdiğini, Google’nin 200 sıralama faktörleri arasındaki en önemli 2 odağı olduğunu biliyoruz. Bahsettiğim 2 sıralama faktöründe Google 2021 yılında içeriğin kalitesine daha çok önem verdi. İçerik kalitesine örnek olarak şunları verebiliriz:
- İçerik uzunluğu önemli değil. Doyurucu ve son kullanıcının merak ettiği soruları cevaplamak yeterli olacaktır.
- Dahili ve harici bağlantılarla kullanıcı deneyimini ön plana çıkarmak.
- Maddeleme ve düzene önem vermek.
- İçerikleri videoyla beslemek.
İçerik Başlıklarında Uzun Kuyruklu Kelimeler İlgi Gördü
Bir Google arama motoru kullanıcısı arama yaparken, özellikle aramak istediği sonuca net olarak ulaşmak ister. Ve bunu yaparkende uzun kuyruklu kelimeler kullanarak yapar. Gelin hep birlikte bununla ilgili bir istatistiğe değinelim:
Ahrefs‘in verilerine göre arama sorgularının %69,7’si dört veya dörtten fazla kelime içeriyor. Uzun kelimeli arama terimleri genel aramalardan %3 ila %5 daha yüksek bir tıklama oranına sahip olduğunu söylemeden geçmek istemiyorum.
İçerik başlığı oluştururken arama hacmini göz önüne alıp, alt başlıklarda uzun kuyruklu başlıklar seçebilirsiniz. 2021 SEO trendlerinde uzun kuyruklu kelimeler yine ön plandaydı.
Mobil Uyumluluk Önemini Korudu
2021 yılında Google arama motorunu kullanan kullanıcıların %55’ini mobil kullanıcılar oluştururken %42’sini masaüstü kullanıcıları oluşturdu. Yıllar geçtikçede mobil cihaz kullanımı daha yaygınlaştı ve mobil istatistiğinde bir artış gözlemlendi.
Web sitelerinizin özellikle mobil cihazlar tarafındaki optimizasyonu ve kullanıcı deneyimi çok önemli. Çünkü trafiğin çoğunluğu mobil cihazlardan geldiği için, Google mobil cihazlardaki istatistiklere daha hakim olmaya başlayacak ve kim daha iyi bir kullanıcı deneyimi sıralarsa onu ödüllendirecektir. Bu yüzden mobil uyumluluğa ve optimizasyonuna oldukça önem verildi.
Snippetler Sesli Aramada Fark Yarattı
Google’da sesli aramalarda snippetler ciddi fark yarattı. Snippetler 2014 yılından bu yana Google’da ciddi fark yaratan bir etmen oldu. Snippetlere önem vermenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
2022 Yılı SEO Trendleri
Google her geçen yıl algoritmasını geliştirmekte. Bununla birlikte karşımıza takip etmemiz gereken yeni metrikler çıkıyor. Bu metriklere 2022 yılına girmeden önce birlikte değinip almamız gereken aksiyonları alalım. Hazırsanız 2022 yılı için, Oyunu Kuralları Göre Oynayalım 💪.
Video İçerikler
Video içerikler özellikle satın alma sürecinde kullanıcıları en çok etkileyen etmen. İnternet tüketicileri son yıllarda kolay tüketilebilen içerikleri tercih etmektedir. Bunun sağlamasını size şöyle yapabilirim:
- TikTok’un kısa video içerikleriyle çıkış yapmasının sebebi.
- Instagram’ın Reels özelliğini aktif etmesi.
Yukarıda örnek verdiğim iki madde aslında bize internet tüketicilerinin artık hızlı tüketilen içeriklere yoğunlaştığını göstermekte. Fakat bu değildir ki hızlı tüketilen içerikler ilgi görüyor diye kalkıp içeriklerimizi kısa tutacağız. Kullanıcıyı doyuracak kadar bilgi ve merak edilen sorulara cevap vermeliyiz.
İçeriklerinizde olabildiğince yeterli seviyede videolara yer vermeniz, Google 2022 SEO Trendlerini yakalamanızı sağlayacaktır.
Örnek bir içerik olarak bu içeriğimi ziyaret edebilirsiniz >> ayhankaraman.com/seo-raporu/
Sesli Arama Sorguları
2022 Google Trendler listemizde sesli arama sorguları yer alıyor. Google, kullanıcılara doğru içeriği sunabilmek için süreli arama deneyimini iyileştirmeye odaklanır. İyileştirmeleri yaparken özellikle sesli arama sorgularında karmaşık cümleleri anlamaya çalışır.
Google 2022 SEO trendlerinde sesli aramayı ön planda tutacaktır. Bu gelişime ayak uydurmak için şimdiden hazırlıklarımızı yapmalıyız. Bir içerik yayınlarken sesli arama yapacak kullanıcılarıda düşünmeniz gerekecek. Örnek olarak şunu verebilirim:
- Bir kullanıcı yazılı olarak “en iyi araç modelleri” diye arama yapabilir.
- İş sesli aramaya geldiğinde “en iyi araç modelleri” yerine “en iyi araç modelleri nedir?” diye arama yapabilir.
İşte yukarıda verdiğim örneklere istinaden gerekli aksiyonları alırsanız 2022 SEO trendlerini yakalamış olacaksınız.
Online Alışveriş ve Google Lens İlişkisi
Özellikle pandeminin başlamasıyla birlikte online alışverişe (E-Ticaret) olan talep yoğun bir ilgi gördü. Aylar geçtikçe istatistikleri ikiye katlamasıyla birlikte, Google 2022 SEO Trend listesinin göz bebeği haline geleceği sıkça tartışılıyor.
2021’in sonlarına doğru 2.1 milyar insanın internet üzerinden alışveriş yapması öngörülüyor. Buna istinaden Google, alışveriş deneyimini 2022’de daha çok önem verecek.
Online alışveriş 2022 SEO trendine girmeden önce sizlere Google Lens’ten kısaca bahsetmek isterim:
Google Lens Nedir?
Google Lens bir görsel arama motorudur. Buna örnek verecek olursak: Bir fotoğraf çekip Google Lens’e aktarmanız durumunda Lens bunu okur ve yorumlar. Bunu ister Google Lens üzerinden isterseniz galerinizden seçtiğiniz bir görsel yükleyebilirsiniz. Yüklemiş/çekmiş olduğunuz görselin benzerlerini size gösterir ve ilgili sonuçları listeler.
Google Lensi ve işleyişini anladığımıza göre artık online alışveriş ile arasındaki ilişkiden bahsedebiliriz:
Google Lens üzerinden fotoğraf yüklediğimizi varsayalım. Bu fotoğraf içeriğinde MacBook PRO olduğunu varsayalım. Google Lens, iligili fotoğrafta bir ürün gördüğü için bize MacBook PRO ile ilgili ürünleri listeleyecektir. Böylelikle Google, ücretsiz bir şekilde satıcıların ürünlerini listelemiş oluyor.
Google Lens tıpkı Google arama motoru gibi arama sorgularıyla çalışır. Google Lens bir ürün veya okuttuğunuz metni tarayıp size sunarken ilgili anahtar kelimelerden beslenir.
Yukarıdaki görselde SEO Kitabı üstünde yer alan “Oyunu Kurallarına Göre Oynamaya Hazır Mısın?” sloganını tarayıp, fotoğrafta geçen ilgili anahtar kelimeleri listeledi. İşte burada 2022’de SEO trendini yakalarken SEO trendlerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. İçeriğimizin başlıklarında, içerisinde ve resim alt etiketlerinde ilgili anahtar kelimeleri iyi analiz etmeliyiz.
Sayfa Hızı & Optimizasyonu
Sayfa hızı ve optimizasyonu her yıl SEO trendlerinde görünen bir şey. Sayfa hızını sürekli yeni yıl trendlerinde görmemizin önemli bir nedeni var. Gelişen teknolojiyle birlikte her yıl çıkan yeni Android & iPhone modelleri, tabletler, dizüstü & masaüstü bilgisayarlar bizi sayfa hızımızı optimizasyon yapmamızda etkin rol oynuyor. Çıkan cihazlara ve gelişen teknolojiye ayak uydurabilirsek 2022’de SEO trendlerini yakalamış olacağız.
Google, sayfa hızını sıralama faktörü nezdinde değerlendirdiğini zaten söylüyor. Her yıl bizi bekleyen SEO trendlerinde karşımızada çıkıyor. O halde yeni yıla sayfalarımızın optimizasyonunu tamamlayarak girelim 🙂.
Önemli Web Verileri
Kullanıcı deneyiminin öneminden sürekli bahsederim. Kullanıcılar web sitenizde iyi bir deneyim yaşamazsa bu SEO performansınızı etkileyecektir. 2022 yılı itibariyle Google SEO trendlerinde kullanıcı deneyimi daha ön planda olacaktır.
İyi bir kullanıcı deneyimi iyi bir sayfa hızından geçmektedir. Bir istatistiğe göre kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiği andan itibaren, sayfa açılış hızı 3 saniyeden fazla sürerse kullanıcıların %53’ü siteyi terk ediyor. İşte bu noktada Google’nin önemli web verilerini baz alarak gerekli optimizasyonların yapılması kullanıcı deneyimi açısından bizlere önemli geri bildirimler vermektedir. Bu veriler gerçek kullanıcıların sitenizde nelerle karşılaştığının bilgisini verir bize.
Önemli web verilerine Google Page Speed aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Google Page Speed sayfasını ziyaret edip kutucuğa ilgili site URL’ini yazdıktan sonra analiz et diyerek işlemi başlatın.
Şimdi gelin hep birlikte bu verilerin ne anlama geldiğine bakalım:
First Contentful Paint (FCP)
FCP, web sitenizin yüklenmeye başladığı andan itibaren sayfanın tam açılışına kadar geçen süreyi ölçer. Bu verilerde: içerik, metin gibi öğeler yer alır.
First Input Delay (FID)
Kullanıcının web sitesinde etkileşime girdiği bir durumda (buton tıklamaları gibi) verdiği tepkiyi ölçer.
Largest Contentful Paint (LCP)
LCP, web sitenizdeki en büyük içeriğin kullanıcıya görünmesinin süresini ölçümler.
Cumulative Layout Shift (CLS)
CLS, web sitenizde kullanıcının bir etkileşimi olmadan ortaya çıkan kaymaları ölçer.
Yukarıda bahsettiğim verilere istinaden gerekli aksiyonları alırsanız 2022 yılında etkisini göreceksinizdir.
2022 SEO trendlerinde geçmiş yıllar ile bir kıyaslama yaptığınızda bahsettiğim konu başlıklarının önemini göreceksiniz. Özellikle hızlı internet tüketicilerin arttığı bu dönemde video içeriklere yer vermeniz SEO kısmında sizi maça 1-0 önde başlatacaktır.
Sizce 2022 yılında trend olabilecek diğer SEO metrikleri nelerdir?
Kullanıcının arama niyetini düşünebiliriz hocam, Google’ın SERP’te kullanıcının arama amacına yönelik title kısmını değiştirdiğini düşünürsek
Teşekkürler, çok yararlı bir makale olmuş.
Seo konusunda öncü bir marka haline geldiniz makaleleriniz bizim için yol gösterici bir yol haritası oldu çok faydalı bir makale oldu benim için