9 Önemli Google Algoritma Güncellemesi
Google düzenli olarak olmasa bile ayda bir veya iki kez algoritma güncellemesi yayınlamayı tercih etmektedir. Üstelik bu sadece bizim bildiğimiz güncellemelerden oluşur. Fakat tüm bu güncellemelerin arama motoru sonuç sayfasına etkisi aynı değildir. Google’ın geçmişte yaptığı önemli algoritma güncellemelerini anlamak bu nedenle çok önemlidir. Bu algoritma güncellemelerinin sitenizi veya sitelerinizi minimum düzeyde etkilemesini istiyorsanız, kuşkusuz onlardan korunmanın bir yolunu bulmanız gerekmektedir.
Tüm bu algoritmalar hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan önce sitenizin gelen algoritma güncellemelerine ne tür tepkiler verdiğini görmek isteyebilirsiniz. Bunun için sitenizin aylık organik trafik değerlerini gözden geçirebilirsiniz. Eğer aylık organik trafik değerlerinde ani düşüş veya ani çıkışların yaşandığı günler varsa işte bu noktalarda çıkarılmış algoritma güncellemelerinin sitenizi etki altında bıraktığından şüphe duyabilirsiniz.
Makale İçerisinde Yer Alan Konular (Hızlı Erişim)
- Resmi Çıkış: 24 Şubat 2011
- Yayım: Aylık
- Hedef: Düşük kaliteli içeriğe sahip sitelerin sıralamasını düşürmek
Google Panda algoritması sitelerin içerik kalite skorunu belirlemek amacıyla kullanılan ve düşük kaliteli, spam olarak algılanabilecek veya zayıf içeriklere sahip sitelerin sıralamasını düşürmeyi hedeflemektedir. Başlangıçta Panda, Google’ın temel algoritmasında bir filtre görevi görmekteydi. Ancak 2016 yılının Şubat ayıyla birlikte algoritmaya tamamen yerleştirildi. Panda’nın arama sonuçlarına gerçek zamanlı olarak etki gösterdiğini söylemek mümkün olmasa bile bu algoritmanın artık çok daha hızlı bir biçimde tepki verip siteleri etkilediği bilinen bir gerçektir.
Riskli Durumlar
- Kopya içerik
- İntihal
- Zayıf içerik
- Kullanıcı tarafından oluşturulmuş spamlar
- Anahtar kelime doldurma
- Kötü kullanıcı deneyimi
Güvende Kalmanın Yolları
- Site genelinde kopya içerik kontrolü gerçekleştirmelisin. Panda algoritması bir site için devreye girdiği zaman bunun birincil sebebi genellikle kopya içerik olmaktadır. Bunun için düzenli olarak site değerlendirmeleri gerçekleştirip kopya içerik problemiyle karşılaşmayacağınız konusunda kendinizi garantiye almalısınız. Bunu çeşitli araçlardan faydalanarak gerçekleştirebilirsiniz.
- İntihal kontrolü gerçekleştirmelisiniz. Panda algoritmasının devreye girmesini sağlayan en önemli nedenler bir diğeri ise sayfanızda yayınladığınız içerikleri bir yerden araklanmış olmasıdır. Bunun için elinizde bulunan içerikleri Copyscape gibi araçlarda kontrol ederek kopya olup olmadığını gözden geçirebilirsiniz. Bu araç size ücretsiz olarak istediğiniz tüm verileri sunmaktadır.
Birçok farklı sektörde %100 özgün içerik diye bir şeyden söz etmek mümkün değildir. Bir e-ticaret sitesine sahipseniz kullandığınız görsellerin orijinal olduğundan emin olmalısınız ve kullanıcı yorumlarını kullanarak ürün açıklamalarını benzersiz bir hale dönüştürmeye çalışmalısınız.
- Zayıf içerikleri tespit etmelisiniz. Zayıf içerik gerçekten belli belirsiz bir kavramdır ama genelde bir sayfada yer alan özgün içerik eksikliğini tanımlamak için kullanılır. Zayıf içeriğe sahip sayfalarda yer alan kelimelerin miktarı oldukça düşük olur ve ilgili sayfa genellikle reklamlar veya ortaklık programlarıyla doldurulur. Sitenizde bu tür bir problem yaşamak istemiyorsanız sitenizdeki sayfalarda yer alan kelime miktarını yükseltmeli ve dışarıya giden link sayısını kontrol etmelisiniz.
Bir sayfada yer alması gereken tatmin edici kelime miktarı sayfanın amacına göre değişiklik gösterecektir. Buna ek olarak hedeflenen anahtar kelimenin durumunu eklemelisiniz. Arama yapan bir kişi bir yerin başkenti gibi hızlı bilgilere ulaşmak istiyorsa binlerce kelimeden oluşan bir sayfa Google’da çok iyi sonuç elde etmenize yardımcı olabilecektir. Aynı durumunda video veya görsel arayan kişi için de geçerlidir. Fakat sayfalarınızda 250 veya daha az miktarda kelime yer alması demek gelecekte problem yaşayabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Dışarıya giden linkler konusunda ise Google bir sayfada yer alan link sayısının 100 rakamının altında tutulmasını tavsiye etmektedir. Bir sayfada 250 veya daha az miktarda kelime yer alıyorsa ve burada 100 taneden fazla link bulunuyorsa onun zayıf içeriğe sahip bir sayfa olduğunu anında anlayabilirsiniz.
- Sitenizi anahtar kelime doldurma açısından gözden geçirmelisiniz. Anahtar kelime doldurma bir anahtar kelime için belirli bir sayfayı aşırı derecede optimize etmek anlamına gelmektedir. Anahtar kelime doldurma problemiyle karşı karşıya kalıp kalmayacağınızı bilmek istiyorsanız üst sıralarda yer alan rakiplerinizin sayfalarını kontrol etmek her zaman en iyi fikirdir.
- Bulduğunuz problemleri ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Panda algoritmasının dikkatini çekecek bir probleme sahipseniz en kısa sürede bunu ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Panda algoritması bir şekilde sitenizi etkilemeye başlarsa bundan kurtulmak çok kolay olmayacaktır. Sitenizde yer alan içerikleri gözden geçirip onları mutlaka en iyi şekilde iyileştirmeye çalışmalısınız. WordPress kullanıyorsanız Yoast SEO eklentisini kullanarak bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
- Resmi Çıkış: 24 Nisan 2012
- Yayım: 25 Mayıs 2012-6 Ekim 2016, 6 Ekim 2016’dan beri gerçek zamanlı
- Hedef: Spam ve manipülatif link profiline sahip sitelerin sıralamasını düşürmek
Google Penguin, doğal olmayan link profiline sahip olan ve genelde spam teknikler kullanarak siteleri tespit edip onların sırlamasını düşürmeyi hedefleyen bir algoritma olarak bilinmektedir. 2016 yılından bu yana Penguin, Google’ın temel sıralama algoritmasının içerisinde katılmıştır ve gerçek zamanlı olarak etki göstermektedir. Yani artık çok daha hızlı bir biçimde tepki verebilmektedir.
Riskli Durumlar
- Düşük kaliteye sahip spam olarak nitelendirilen sitelerden gelen linkler
- Sadece SEO çalışmaları için link oluşturma amacıyla oluşturulmuş sitelerden gelen linkler
- Konusal olarak uygun olmayan sitelerden gelen linkler
- Ücretli linkler
- Çapa metni aşırı derecede optimize edilmiş linkler
Güvende Kalmanın Yolları
- Link profilinin büyüme şeklini incelemelisiniz. Google bir siteyi bir veya iki spam link nedeniyle cezalandırma yoluna gitmez ancak bu linklerde artış olması durumunda harekete geçme konusunda da gecikmez. Link profilinde yer alan beklenmedik iniş çıkışlara karşı dikkatli olmalısınız ve her zaman yeni aldığınız linklere göz atmalısınız. Bunun için çeşitli ücretli araçlardan yararlanabilirsiniz ama ücretsiz olarak Google’ın Search Console hizmetini kullanabilirsiniz.
- Ceza risklerine karşı gerekli kontrolleri gerçekleştirmelisiniz. Penguin algoritmasının etkisinden kalıp kalmayacağınızı doğrudan belirlemenin bir yolu yoktur. Ancak bazı ücretli araçlar risk altında olup olmadığınızı size göstermektedir. SEO SpyGlass adını taşıyan aracı kullanarak sadece birkaç adımda sitenizin risk altında olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Zarar verici linklerden kurtulmalısınız. Genel olarak spam link tespit ettiğinizde bununla ilişkinizi kesmeye çalışmalısınız. Bunu yapabilmek için linki veren kişiyle irtibat kurarak ondan linki kaldırmasını isteyebilirsiniz. Fakat bu yöntem her zaman sonuç vermediğinden daha farklı bir yöntem denemeyi tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Google’ın Disavow aracından faydalanarak sitenize gelen belirli linklerle ilişkinizi kesebilirsiniz. Böylece Google’ın sitenizi değerlendirirken bu linkleri göz ardı etmesini sağlayabilirsiniz.
- Resmi Çıkış Tarihi: Ağustos 2012
- Yayım: Ekim 2014
- Hedef: Telif hakkı ihlali raporlarına sahip sitelerin sıralamasını düşürmek
Google’ın Pirate güncellemesi sayısız telif hakkı ihlali raporuna sahip siteleri Google’ın arama sonuçlarında geri plana itmek için tasarlanmıştır. Bu güncelleme etkilenen sitelerin birçoğu filmler, müzikler veya kitaplar gibi korsan içeriğe sahip bilinen adresler olmuştur. Özellikle torrent sitelerini etkileyen bu güncelleme yayım tarihinde etkisini göstermiştir. Fakat Google’ın her gün açılan benzer adresleri takip edebilme gücüne henüz sahip değildir.
Riskli Durumlar
- Korsan içerik
- Yüksek miktarda telif hakkı ihlali raporları
Güvende Kalmanın Yolları
Herhangi birisinin içeriğini telif hakkı sahibinin izni olmadan paylaşmayın. Bu algoritmaya karşı güvende kalmak istiyorsanız yapmanız gereken sadece budur.
- Resmi Çıkış Tarihi: 22 Ağustos 2013
- Yayım: Yok
- Hedef: Yapılan arama sorgularının ardındaki manayı çözümleyerek daha uygun arama sonuçları sunmak
Google Hummingbird güncellemesi arama sorgularında yapılan en önemli temel algoritma güncellemeleri arasında yer almaktadır. Bu güncelleme anahtar kelime odaklı sonuç sunmak yerine aramayı yapan kişinin niyetini anlayarak ona daha bağlamsal sonuçlar sunmaya çalışmaktadır.
Her ne kadar anahtar kelimeler önemini korumaya devam etse bile Hummingbird aramanın ardındaki manayı daha güçlü kılmıştır. Doğrudan anahtar kelime odaklı sonuçları getirmek yerine arama motoru eş anlamlı sözcükleri de göz önünde bulundurarak sonuçlar sunmaya başlamıştır. Yapılan aramada kullanılan anahtar kelimelerin çıkan sonuçlardaki içeriklerde yer alma şartı böylece kısmen bile olsa ortadan kaldırmıştır.
Tehlikeli Durumlar
- Doğrudan anahtar kelimeye odaklı çalışma yapmak
- Anahtar kelime doldurma yöntemine başvurmak
Güvenli Kalmanın Yolları
- Anahtar kelime araştırması çalışmalarınızı geliştirmelisiniz. Hummingbird algoritmasına ayak uydurmak için eş anlamlı sözcükler ve doğal sözcükler kullanarak içerik oluşturmak gerekir. Google AdWords gibi anahtar kelime planlayıcıları üzerinden elde edilen kısa kuyruklu anahtar kelimelere odaklanmak risklidir. Hummingbird ile uyumlu anahtar kelimeler bulmanın en etkili yolu Google benzer aramalara göz atmak, Google otomatik doldurma özelliğinden yararlanmak veya doğrudan Google Trendler kısmına bakmaktır.
Elinizde bulunan kısa kuyruklu anahtar kelimeyi Google’da arayarak benzer aramalara ve otomatik doldurmaya göz atarak içeriğinizde kullanmanız gereken anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri bulduktan sonra anlamsal olarak uygun bir şekilde onları oluşturduğunuz içeriklere dahil etmelisiniz.
- Hedef kitlenizin kullandığı dili keşfetmeyi denemelisiniz. Elinizde bulunan sitenin hitap ettiğiniz hedef kitleyle aynı dili konuştuğundan emin olmalısınız. Hummingbird algoritmasının siteleri etkilemesinin en büyük nedenlerinden birisi budur. Bunun için yapabileceğiniz en iyi şey bir sosyal medya dinleme aracı kullanıp hedeflediğiniz anahtar kelimelere yönelik insanların neler dediğini gözden geçirmektir. Bu sayede hedef kitlenizin nasıl konuştuğunu ve hangi dili kullandığını rahatlıkla görebilirsiniz.
- Birebir anahtar kelimeleri tespit etmelisiniz ama yeni stiller geliştirmeye çalışmalısınız. Doğal olmayan sözcük öbeklerini başlıklarda ve meta açıklamalarda kullanmak hala popüler bir yöntemdir. Fakat arama motorlarının her geçen gün kendini geliştirmesi, doğal dili işlemeye başlaması bu tür yöntemler kullananları zor durumda bırakacaktır. Eğer sayfalarınızda bir robotun konuştuğu gibi bir dil kullanıyorsanız bu yaklaşımınızı değiştirmek zorundasınız.
Başlıklarınızda anahtar kelimelere ve meta açıklamalara yer vermek önemlidir ama bunu bir insanın konuştuğu gibi gerçekleştirmelisiniz. Bunu yapmanız durumunda yan etki olarak tıklama oranını yükseltmeyi başarabilirsiniz. Çünkü oluşturduğunuz başlıklar çok daha özgün ve ilgi çekici bir hale gelecektir.
- Resmi Çıkış Tarihi: 24 Temmuz 2014
- Yayım: 22 Aralık 2014
- Hedef: Yüksek kaliteye sahip yerel arama sonuçları sunabilmek
Google Pigeon algoritması aslında sadece İngilizce dilindeki sonuçları etkileyen bir güncelleme olmuştur. Aramayı yapan kişinin bulunduğu konuma yönelik en uygun sonuçları sunabilmek için geliştirilmiştir. Google’a göre Pigeon yerel algoritma ile temel algoritma arasında bir köprü görevi görmektedir. Bu nedenle hem yerel hem yerel olmayan sonuçlara yönelik SEO faktörlerinin aynı olduğu düşünülmektedir. Bu güncelleme konum ve mesafeleri hesaba katarak arama sonuçları sıralamasını değiştiren bir faktör olarak etkisini göstermektedir.
Pigeon arama sonuçlarının yaklaşık %50’sini etki altında bırakmıştır. Yerel dizin sitelerinin üst sıralara çıkmasına neden olmuştur ve Google’ın standart arama ile harita arama hizmetleri arasında bir bağ oluşturmuştur.
Tehlikeli Durumlar
- Optimizasyonu zayıf olan sayfalar
- Google My Business sayfasının yanlış yapılandırılması
- Jeolojik tutarsızlıkların bulunması
- Yerel dizinlerde atıfların yeterli atıfların bulunmaması
Güvende Kalmanın Yolları
- Sayfalarınızı uygun bir biçimde optimize etmelisiniz. Pigeon tüm Google arama sonuçlarında olduğu kadar yerel listeleme çalışmalarında da benzer SEO kriterlerinin önemli olmasını sağlamıştır. Bu durum yerel işletmelerin artık site için optimizasyon çalışmalarına çok daha fazla yatırım yapmalarını gerekli kılmıştır. Söz konusu çalışmalara başlamanın iyi yolu öncelikle bir site içi analiz gerçekleştirmektir. Gerekli analizleri yaptıktan sonra site içerisinde neleri düzeltmeniz gerektiğini tespit edebilir ve adım adım bu düzenlemeleri yapmaya başlayabilirsiniz.
- Google My Business yapılandırmasını gerçekleştirmelisiniz. Yerel işletmeniz için bir Google My Business sayfası oluşturmak zorundasınız. Google’ın yerel arama sonuçlarında ancak bu şekilde yer bulabilirsiniz. Oluşturduğunuz işletme sayfası için aidiyet başvurusunu yaptıktan sonra aidiyet işlemlerini tamamlamayı ihmal etmemelisiniz.
Sayfanızı düzenlerken işletmenizi doğru bir biçimde sınıflandırmaya çalışmalısınız. Eğer işletmeniz doğru bir biçimde sınıflandırılmamış olursa uygun arama sorgularında aramayı yapan kullanıcılara gözükmeyecektir. İşletmenize ait bilgileri girerken telefon numarası ve adres gibi bilgileri asla unutmamalısınız. İşletmenize yapılacak olumlu yorumlar yerel aramalarda ön plana çıkmanızı sağlayacağından müşteri memnuniyetine ekstra önem vermelisiniz.
- Girmiş olduğunuz coğrafi bilgilerin yerel listeleme ile uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Google, Google My Business ile ilişkilendirmiş olduğunuz sitenizi kontrol ederek isim, adres ve telefon numarası bilgilerine göz atacaktır. Eğer bu bilgiler tutarlıysa iyi bir adım atmışsınız demektir.
İşletmeniz daha başka dizinlerde, özellikle yerel dizinlerde listeleniyor ise oralarda da aynı bilgileri kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Farklı adresler kullanmak demek yere sıralamada sıkıntılar yaşamanız anlamına geleceğinden tutarlı bir yaklaşım sergilemek zorundasınız.
- Uygun yerel dizinlerde ön plana çıkmalısınız. Pigeon algoritması yayınlandıktan sonra yerel dizinlerin önemi artış göstermiştir. Yerel arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak artık çok zor olduysa bir yerden başlayıp yerel dizinlere giriş yapmaya çalışmalısınız. Yerel dizinlerin size katacağı değerlerle arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkabilirsiniz.
- Resmi Çıkış Tarihi: 21 Nisan 2015
- Yayım: Yok
- Hedef: Mobil arama sonuçlarında mobil dostu sayfalara sıralama avantajı sunmak ve mobil için iyileştirilmemiş sayfaların sıralamasını düşürmek
Google’ın mobil dostu güncellemesi Mobilegeddon mobil aramaların üst kısımlarında mobil için iyileştirilmiş sayfalara sahip sitelerin yer almasını sağlamak için çıkarılmış bir güncelleme olma özelliğini taşır. Bu güncelleme aynı zamanda tam tersi şekilde mobil için iyileştirilmemiş olan sayfaların sıralamasını düşürerek bir nevi onları cezalandırmıştır. Mobilegeddon güncellemesi sadece mobil aramaları etkilemiştir.
Mobil uyumsuzluk sayfa seviyesinde bir faktör olma özelliğine sahiptir. Siteniz mobil dostu olabilir ama sıralamaya sokmak istediğiniz sayfa mobil dostu değilse problem yaşamanız olasıdır. Tüm testlerden geçer not almışken istediğiniz sayfayı sıralamaya dahil etmeyi başaramıyorsanız mutlaka tekil testler gerçekleştirmeyi denemelisiniz.
Tehlikeli Durumlar
- Sayfaların mobil versiyonlarının bulunmaması
- Uygunsuz görüntü alanı yapılandırması
- Okunması zor içerikler
- Aşırı miktarda eklenti kullanımı
Güvende Kalmanın Yolları
- Mobil uyumluluğu sağlamalısınız. Mobilegeddon güncellemesi geleli yaklaşık 2.5 yıl olduğuna göre artık sitenizi mobil uyumlu hale getirmiş olmalısınız. Bir sitenin mobil için yapılandırılabilmesi için kullanılabilecek birkaç yöntem vardır ama Google’ın önerisi duyarlı tasarım kullanmaktır. Google yardım merkezi üzerinden sitenizi mobil uyumlu hale getirmek için neler yapabileceğinize değinmiştir. Bu kılavuzları inceleyip gerekli düzenlemeleri yaparak sitenizi kolayca mobil uyumlu hale getirebilirsiniz.
- Mobil dostu testleri gerçekleştirmelisiniz. Sitenizi mobil uyumlu hale getirecek düzenlemeleri yapmak tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda Google’ın sunduğu mobil uyumluluk testini başarıyla geçmiş olmalısınız. Google’ın bu testine Search Console hesabınız üzerinden erişmeyi başarabilirsiniz.
Mobil dostu testinde sitenizin tam anlamıyla mobil uyumlu olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bazı farklı ücretli araçları kullanarak aynı zamanda sitenizin mobilde nasıl göründüğünü kontrol edebilirsiniz. Google’ın kendi aracı veya ücretli başka araçta karşınıza çıkan uyarıları inceleyip bunları site tasarımcılarına ulaştırıp gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra sitenizin mobile hazır hale geldiğinden emin olabilirsiniz.
- Resmi Çıkış Tarihi: 26 Kasım 2015
- Yayım: Yok
- Hedef: Uygunluk ve makine öğrenimi yoluyla daha iyi arama sonuçları sunmak
RankBrain bir makine öğrenimi sistemidir. Bu sistem Google’ın yapılan sorguların ardında yer alan manayı anlayabilmesini ve buna yönelik olarak daha iyi arama sonuçları sunmasını sağlamaktadır. Her ne kadar RankBrain sisteminin içerisinde bir sorgu işleme bileşeni yer alsa bile aynı zamanda bir sıralama oluşturma bileşeni bulunmaktadır. Büyük ihtimalle RankBrain bir sayfanın özetini çıkarıp onu uygun arama sonuçlarıyla eşleştirme yoluna gitmektedir. Böylece her geçen gün daha fazla bilgi edinmekte ve edindiği bu bilgilerle daha alakalı arama sonuçları sunmaktadır.
RankBrain hakkında bilinen bilgilere bakılacak olursa onun geleneksel SEO faktörlerine kısmen bağlı olduğu söylenebilir. Fakat aynı zamanda bu sistemin sorgu odaklı daha farklı faktörleri hesaba kattığını söylemek mümkündür. RankBrain bir sayfanın uygunluk açısından öne çıkan niteliklerini belirleyerek onu arama motoru sonuç sayfasında uygun sıralamaya yerleştirmektedir.
Tehlikeli Durumlar
- Sorgu odaklı uygunluk özelliğine karşı yetersizlik
- Kötü kullanıcı deneyimi
Güvende Kalınma Yöntemleri
- Kullanıcı deneyimini maksimum seviyeye taşımalısınız. RankBrain, ziyaretçilerinize daha iyi deneyim yaşatmak için bir bahane olmamalıdır. Fakat kullanıcı deneyimini iyi hale getirmezseniz arama motoru sonuç sayfasında iyi bir yer edinemeyecek olduğunuz bir gerçektir.
Sitenizde yer alan tüm sayfaların kullanıcı deneyimini iyileştirmeye çalışmalısınız. Google Analytics aracında yer alan hemen çıkma oranı ve oturum süresi gibi değerleri en iyi hale getirmelisiniz. Kullanıcı deneyimi açısından bu faktörlerde evrensel olarak kabul görülmüş belirli değerler bulunmasa bile aşağıdaki değerlere yaklaşmak önemlidir:
- Hedeflenmiş iyi trafik alan perakende siteleri için hemen çıkma oranı %20-40 seviyesinde olmalıdır.
- Bir tane harekete geçirici mesaj içeren basit açılış sayfaları için hemen çıkma oranı %70-90 seviyesinde olmalıdır.
- Portal tarzı siteler için hemen çıkma oranı %10-30 seviyesinde olmalıdır.
- Sıkça sorulan sorular tarzı siteler için hemen çıkma oranı %10-30 seviyesinde olmalıdır.
- Yoğun içerik barındıran arama görünürlüğü yüksek siteler için hemen çıkma oranı %40-60 seviyesinde olmalıdır.
- Satış yapma amacıyla oluşturulmuş sitelerde hemen çıkma oranı %30-50 seviyesinde olmalıdır.
Eğer sitenizde yer alan hemen çıkma oranı değerleri yukarıdakilerden kötüyse bu durumda sitenizi hemen gözden geçirerek gerekli testleri gerçekleştirmeye çalışmalısınız. Denemeleri yaparken çift taraflı testler gerçekleştirip hangi sayfanın daha fazla sonuç alacağını gözden geçirebilirsiniz.
Oturum süresi için ise hızlıca okuyup geçen okuyucunun dakikada 650 kelime okuduğunu göz önünde bulundurarak bir takım çözümler üretmeye çalışmalısınız. İçeriğinizi çeşitlendirip daha fazla görsele veya videoya yer vererek ziyaretçinin sayfada daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz. Ek olarak içeriğinizi oluştururken etkileşim metriği kapsamında yer alan değerleri iyileştirmenin bir yolunu bulmalısınız.
- Rekabet analizi gerçekleştirmelisiniz. RankBrain ile ilgili en iyi şey bir sayfada yer alan sorgu odaklı uygun unsurunu alıp ön plana çıkartabilmesidir. Ön plana çıkarılan bu unsuru arama motoru sonuç sayfasında sıralama yükseltmek için kullanan RankBrain size aynı zamanda kullanıcı deneyimini iyileştirme konusunda en uygun ipucunu vermektedir. Bu nedenle daha fazla içeriğe ve daha etkileşimli elementlere sahip sayfalar daha başarılı olabilmektedir.
Evrensel anlamda bu konuda bir standart yer almadığı için rakip analizi gerçekleştirmeniz gerekir. Google arama sonuçlarının ilk iki sayfasında yer alan rakiplerinizi gözden geçirerek onların ön plana çıkarılmış olan niteliklerini tespit etmeye çalışabilirsiniz. Daha sonra rakibiniz olan sayfaları derinlemesine incelemeli ve tespit ettiğiniz söz konusu özellikleri kendi sayfalarınıza ekleyerek rakibinize avantaj sağlayan özelliklerin sizin sayfalarınızda da bulunmasını sağlamalısınız.
- Resmi Çıkış Tarihi: 1 Eylül 2016
- Yayım: Yok
- Hedef: Arama yapan kişinin konumuna ve işletme adresine bağlı olarak daha iyi ve daha çeşitli arama sonuçlar getirmek
Possum güncellemesi aslında Google’ın yerel sıralama filtresinde gerçekleştirdiği son değişikliklerden birisinin adıdır. Possum çıktıktan sonra Google aramayı yapan kişinin fiziksel konumuna ve sorguyu cümleleme biçimine göre daha çeşitli sonuçlar getirmektedir. Fakat böyle bir amaçla çıkarılmış olmasına rağmen Possum fiziksel olarak alan dışında sayılabilecek işletmelerin de sıralamalarını iyileştirmiştir. Artık işletmeniz fiziksel olarak bir şehirde yer almasa bile o şehre yönelik sonuçlarda gösterilir hale gelmiştir. Ek olarak bir başka işletmeyle aynı adresi paylaşan şirketler arama sonuçlarında gerilere itilmiştir.
Tehlikeli Durumlar
- Benzer işletmelerle aynı fiziksel adrese sahip olmak
- Aramayı yapan kişinin konumuna yakın yerlerde yer alan rakipler
Güvende Kalmanın Yolları
- Konuma özgü sıralama takibi gerçekleştirmelisiniz. Possum güncellemesinin ardından kullanıcı aramayı her nereden yapıyorsa karşına çıkacak sonuçlar coğrafi konumuna göre değişiklik göstermeye başlamıştır. Bu nedenle aktif olarak sıralamanızı belirli konumlara göre gözden geçirmeniz gerekmektedir. Bunu kendiniz yapabileceğiniz gibi bazı ücretsiz veya ücretli araçlardan faydalanarak otomatik olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Possum aramayı yapan kişinin konumunu önemli hale getirdiğinden artık bu tür detayları göz önünde bulundurmalısınız.
- Listenizi yerel anahtar kelimelerle zenginleştirmeye çalışmalısınız. Possum birbirine benzeyen onlarca farklı arama sorgusunda daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacak olduğundan hedeflediğiniz anahtar kelimenin tüm varyasyonlarını bulmaya çalışmalısınız. Varyasyonları keşfetmenin en kolay yolu bir anahtar kelime araştırma aracı bulmaktır. Bununla birlikte Google’ın otomatik doldurma, trendler veya benzer aramalar özelliklerinden yararlanarak hedeflemeniz gereken anahtar kelime listesini zenginleştirmeyi başarabilirsiniz.
Genel olarak bahsetmek gerekirse Possum güncellemesi aynı zamanda listeleme çalışmalarınızı yerel aramalara yönelik gerçekleştirmenizi zorunlu hale getirmiştir. Eğer henüz yapmaya başlamadıysanız mutlaka sitenizde yerel aramalara yönelik listeleme çalışmalarını başlatmalısınız.
- Resmi Çıkış Tarihi: 8 Mart 2017
- Yayım: Yok
- Hedef: Tek amacı reklamlardan ve ortaklık programlarından gelir sağlamak olan düşük kaliteli arama sonuçlarını ayıklamak
Google’ın en önemli algoritma güncellemeleri arasında yer alan Fred, Google tarafından onaylanmış olan ama detaylarına değinilmemiş bir yeniliktir. Google, Fred’in sadece site yöneticisi kılavuzunu ihlal eden siteleri hedef alan bir algoritma güncellemesi olduğunu belirtmiştir. Fakat etkilenen siteler üzerinde yapılan araştırmalardan yola çıkarak en çok darbeyi sadece reklamlardan ve ortaklık programlarından gelir elde etmek amacıyla oluşturulmuş düşük kaliteli blogların aldığı tespit edilmiştir.
Tehlikeli Durumlar
- Düşük kaliteli reklam odaklı içerikler
- Ortaklık programlarına odaklanmış zayıf nitelikleri içerikler
Güvende Kalmanın Yolları
- Google’ın kılavuzlarını incelemelisiniz. Bu belki biraz garip gelebilir ama Google’ın site yöneticileri kılavuzlarını ve arama kaliteli kılavuzlarını gözden geçirmek Fred’ten korunmak için iyi bir başlangıç adımıdır.
- Zayıf içeriklere dikkat etmelisiniz. İnternet ortamında pek çok site reklam göstermektedir. Fred’in hedefinde reklamlar değil zayıf içerikler vardır. Bu nedenle sitenizi zayıf içeriklere karşı baştan aşağı gözden geçirmeli ve düşük kaliteye sahip içerikleri güncelleyerek faydalı bilgilerle donatmaya çalışmalısınız.
İçerikleri güncellemeye çalışırken bir şeyi unutmamalısınız. Bazı sorgular için kısa sayfalar da fazlasıyla işe yaramaktadır. Bu nedenle hedeflediğiniz anahtar kelimede ihtiyacınız olan kelime miktarına dikkat etmelisiniz. Böylece bir sayfayı aşırı optimize etmek gibi bir hataya düşmez ve aynı zamanda eksik optimizasyon yapmış olmazsınız.
Burada yer alan güncellemelerin her birisi Google tarafından yayınlanmış en önemli olanlardır. Bu bilgilerden yararlanarak bu algoritmalardan etkilenmeden yolunuza devam edebilirsiniz. Elbette bunun için biraz da şansa ihtiyacınız olacaktır. Google aramalarında varlığınızı kaybetmek istemiyorsanız her algoritmayı yakından takip etmeye özen göstermelisiniz.
Yine çooook faydalı bir yazı, teşekkürler.
Teşekkür Ederim Hocam.
Gerçekten emek verilmiş bir yazı. Tek tek okudum hepsini.
Bu kadar güncelleme geldi geçti ve her gün bir güncelleme oluyor ama hala bir verim alınamıyor. Ortada ne kaliteli site var ne de başka birşey Googlenin amacı ne daha kimse anlamadı. Ben güncellemeler falan sadece adwordsa yönlendirme başka gaye yok.
Bu güncellemelerin adını bilirdik ama ne oldugunu bilmezdik. Sayenizde bilgilenmiş olduk teşekkür ederim.
Herşeyi tamamı ile çok güzel bir dille makaleye dökmüşsün bizleri yine farklı bir konuda bilgilendirdiğin için teşekkürler.
Çok detaylı bir içerik hazırlamışsınız. Çok teşekkür ederim. Yeni yazılarınızda mail olarak bilgilendirmek isterim. Teşekkürler.
Google güncellemeleri ile ilgili inanılmaz faydalı ve açıklayıcı bir yazı olmuş elinize sağlık.
Çok çok güzel bir yazı olmuş. Possum hakkında pek bilgim yoktu diğerlerini biliyordum zaten ama bu içerik dahada zenginleştirdi.
İyi çalışmalar.
elinize sağlık çok güzel bilgilerle donatıldık
güzel bir dille makaleye dökmüşsün bizleri yine farklı bir konuda bilgilendirdiğin için teşekkürler. Devamını bekliyoruz.
Yazdığınız yazı çok aydınkattı çok teşekkur ederim