fbpx
SEO

SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur? (Video)

Web sitenizi başarıya ulaştırmak için yol haritanızı belirlemeniz oldukça önemlidir. Bu durum SEO konusunda da böyledir. SEO Stratejisi olmadan başarı olmayacaktır.

İyi bir SEO stratejisi için yanıtmalanız gereken sorular:

  • Mevcut Durumunuz Nedir?
  • Hangi Duruma Gelmek İstiyoruz?
  • Hedefe Nasıl Ulaşacağız?

Yukarıda yer alan soruların cevapları stratejinizin başarıya ulaşması için yardımcı olacaktır.

SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur? (A’dan Z’ye Kılavuz)

Eğer başarıya ulaştıacak bir SEO stratejisi oluşturmak istiyorsanız, takip edilebilir olmasına özen göstermelisiniz. Sizin için hazırladığım kılavuzu kendi işiniz için kişiselleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Aşağıda, sizi başarıya ulaştıracak bir SEO stratejisi yer almaktadır. Hazırsanız başlayalım:

1. Performans Durumu (Mevcut Performans)

Web sitenizin mevcut performansını bilmiyor olmanız planı oluşturmanıza engel olacaktır. Eğer başarıya ulaşmak istiyorsanız mevcut durumu denetlemeli ve verileri ortaya çıkarmalısınız. Strateji oluşturmanın ilk adımı mevcut performansı denetlemekle başlar.

Temel olarak dikkate almanız gereken metrikler:

  • Toplam Gösterim,
  • Anahtar Kelime Sıralaması,
  • Markalı ve Markasız Kelimelerin Trafik ve Gösterim Durumu.

SEO stratejinizi oluşturmak için kullanacağınız bu bilgilere Search Console aracından ulaşabilirsiniz.

SEO Stratejisi: Search Console Performans Durumu

Yukarıda bahsettiğim metrikleri bir video ile anlatmam daha uygun olacaktır diye düşündüğümden dolayı aşağıdaki videoyu hazırladım:

Toplam gösterim sayısı sitenizin sıralama aldığı kelimelerden aldığı gösterim sayısını ifade eder. Bu metrik sitenizin görünürlüğünün zaman içinde nasıl değiştiğini ve şu anda nasıl performans gösterdiğini anlamanıza yardımcı olur.

Markalı aramalar markanızı bilen ya da bir şekilde duyan kişilerin yapmış olduğu aramalardır. Sitenizin markalı ve markasız trafik ayrımını anlamak, fırsatları belirlemenize yardımcı olması açısından önemlidir. Markasız trafiği artırmak çok fazla önem taşır. Sebebi ise yeni ziyaretçi oranını artırır ve organik başarıyı getirir.

Aracın ‘Ortalama Konum’ sekmesinde sitenizin mevcut sıralama konumlarını görebilirsiniz. Burası oldukça önemlidir. Çünkü stratejinizi belirlemede çok yardımcı olacaktır. Ben SEO eğitimlerimde bu analiz sayesinde yapılacakları belirliyorum. Ne mi yapıyorum? Aşağıda yine sizler için bir video bıraktım:

2. Rakip Analizi

İlk adımı gerçekleştirdik ve mevcut SEO performansımızı denetledik. Sıra rakiplerinin performansını ve stratejilerini analiz etmede.

Peki, nereden başlayacağız? Rakiplerinizi nasıl analiz etmeliyiz?

İlk olarak rakiplerimiz kimler onları belirlemeliyiz. Bunun için SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası), Semrus, Ahrefs ve benzeri araçları kullanabilirsiniz.

“SEO İçin Kritik Analiz” videom sayesinde rakiplerinizin içeriklerini analiz edebilir ve daha iyisini üretmek için hazırlık yapabilirsiniz. Video aşağıda:

İçerik Boşluğu analizi sayesinde rakiplerinizin gösterim ve trafik aldığı kelimeleri tespit edip açılış sayfası analizi yapabilirsiniz. Bu durum sizi yarışın içerisine daha hızlı girmenizi sağlar. Bunun için ayhankaraman.com/icerik-bosluklari sayfamı ziyaret edebilirsiniz.

3. Öncelikli Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi

Sırada öncelikli olan anahtar kelimeleri belirlemede. Bu konu çok önemli ama öncelik demek ilk olarak sıralama alacağımız kelimeler demek değildir. Bu rekabeti yüksek, zaman alacak ve emek isteyen kelimeler anlamına gelir.

Benim için “SEO” kelimesi rekabeti yüksek ve öncelikli bir kelimeledir. “SEO nasıl yapılır?” kelimesi öncelikli olmayan ama kısa sürede sıralama alabileceğim bir kelimedir. Öncelikli olan anahtar kelimeleri belirlerken sektörünüze hakim olmanız çok önemlidir.

Konu kümesi olayına hakim olmanız sizi sonuca daha hızlı ulaştırabilir. Yine kendi sektörümden örnek vermek gerekirse Teknik SEO, Yerel SEO, Backlink, Google Algoritmaları, SEO Stratejisi, SEO Araçları gibi kelimeler SEO altında bölümlenmiştir.

Ben SEO sayfamı bir kategori olarak oluşturup bu tür başlıklarda içerikler hazırlayıp bu konu kümesini ilgilendirdiğini belirttim. Bu nedenle SEO kategorim Google’da sıralama alarak beni mutlu etti. Dönem dönem kullanıcı arama niyetiyle alakalı SERP sonuçlarında değişiklik olsada bu kategori hala sıralamada kalmaya devam ediyor.

Öncelikli anahtar kelimeleri belirlemek için Semrush ve Ahrefs gibi araçlar kullanabilirsiniz.

Ahrefs Rehberi: ayhankaraman.com/ahrefs

Semrush Rehberi: ayhankaraman.com/semrush

4. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimelerin Tespiti

Yukarıda paylaştığım örnekler arasında “SEO nasıl yapılır?” aramasını hatırladınız mı? İşte bu ve bunun gibi kelimeleri tespit etmem siteme SEO ile ilgili hedef kitlenin gelmesini sağlıyor. “SEO nedir nasıl yapılır?” “Google’da ilk sayfaya yükselmek”. Bu ve bunun gibi kelimelere uzun süredir kullanıcılarımla iletişim kurduğum için hakimim.

Bu kelimelerin gösterim ve tıklama sayısı düşük olabilir ama dönüşümleri öncelikli kelimelere göre her zaman için daha iyi olacaktır. Bu kelimeler öncelikli kelimelerinizinde sıralama almasına yardımcı olur.

İlk defa gireceğiniz bir sektörde amerikayı yeniden keşfetmenizi önermem: Semrush ve Ahrefs gibi araçlar sayesinde rakiplerinizin en çok gösterim ve tıklama aldığı sayfaları bulup uzun kuyruklu anahtar kelimelere hakim olabilirsiniz.

Bu sitenizin hızlıca rekabet içerisinde yer almasını sağlar.

5. İçerik Denetimi

Yeni içerik oluşturmaya başlamadan önce mevcut içeriğinizi denetlemenizi öneririm. Bunu yapmanıza yardımcı olacak video içeriği aşağıda paylaştım.

Bununla birlikte, bir içerik denetimi esas olarak aşağıdakilerden birini yapmanız gereken içeriği belirlemenize yardımcı olur:

  • Olduğu Gibi Bırak
  • Yönlendir
  • Güncelleme (Ortalama konumu 6 ve üzeri olan açılış sayfaları için yapınız.)
  • Sil  (Zayıf, kopyalanmış veya yamyamlaştırılmış içerik. Sıralama almanızı engeleyen içerikler.)

Sitenizin içeriğini denetlemek için zaman ayırmak, verilere dayalı kararlar vermenize, çabalarınızı hedeflerinize ulaşmaya odaklamanıza yardımcı olur.

İçerik denetimiyle alakalı bir video paylaşmak isterim. Videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

6. Sayfa İçi SEO İyileştirmeleri

Yüksek kaliteli içerikler oluşturmak yetmez. Doğru başlıklar, meta açıklamalar, başlık etiketleri, dahili ve harici bağlantılarda bu oyunun bir parçası.

Kısacası, sayfa içi SEO tamamen optimize etmekle ilgilidir:

  • Başlık Etiketleri
  • Meta Açıklamaları
  • H1/H2/H3/H4/H5/H6 Başlık Etiketleri
  • Dahili ve Harici Bağlantılar

Bu tür denetimleri Screaming Frog, Semrush ve Ahrefs ile yapabilirsiniz.

Bu araçlar içerikte yer alan tüm başlıkları içeriğe özel analiz yapmadığınız zaman sağlıklı denetlemeyebilir. Bu nedenle içerik içerisinde yer alan başlık etiketleri mutlaka manuel olarak değerlendirmeyi düşünün. Özellikle içerik revizyonlarında bunu mutlaka manuel denetleyin. Bunun için “Kritik SEO Analizi” videomu izleyebilirsiniz.

Unutmayın sizi başarıya ulaştıracak yer SERP! Analiz! Algoritma! Sıralama! Rakip! Her şey orada!

7. Teknik SEO Denetimi

Teknik SEO denetimi bir binanın temelini atmak gibidir. Bu olmadan başarı gelebilir ama kalıcı olmaz. En ufak artçı depremde binanın hasar alabilir. Bu nedenle Ahrefs ve Semrush gibi araçlarla teknik SEO denetimi yapmalısınız.

teknik SEO denetimi

Ahrefs Site Denetimi için app.ahrefs.com/site-audit Semrush Site Denetimi için semrush.com/siteaudit bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. Daha fazlası için ayhankaraman.com/teknik-seo kategorimde yer alan içerikleri inceleyebilirsiniz.

8. Site Dışı SEO İyileştirmeleri

Backlink, Google’ın ilk üç sıralama faktöründen biri olmaya devam ediyor. Bu konu eskisi gibi ilerlemiyor. Eğer eskisi gibi ilerletirseniz sonu hüsran olacaktır. Sağlam bir bağlantı oluşturma stratejisi olmadan rekabet etme konusunda başarılı olamazsınız.

Hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız kaliteli geri bağlantılar kazanmanıza yardımcı olacak bir plan oluşturmanız gerekir. Sitenize bağlantılar kazanmak için kullanabileceğiniz birçok farklı taktik olsa da, genellikle en etkili olanları şunlardır:

  • Dijital Halkla İlişkiler (PR)
  • Hedef Kitlenin Vakit Gerçirdiği Platformlarda Yer Almak
  • Kırık Bağlantıları Fırsata Çevirmek
  • Sosyal Medya

Tavsiyem ayhankaraman.com/kaliteli-backlink bağlantısını incelemeniz yönünde olacaktır. Ek olarak sağlıklı, yüksek kaliteli ve benzersiz bağlantı stratejilerine ulaşmak isterseniz eğitimlerimi tercih edebilirsiniz. Bunun için aşağıda yer alan formu doldurmanız yeterli olacaktır.

%25 İndirim Fırsatını Kaçırma!

Birebir, gerçek zamanlı, çevrimiçi ve size ait bir site üzerinden uygulamalı SEO Eğitimi!

9. Analiz ve Değerlendirme

Stratejinizi oluşturduktan ve uygulamaya başladıktan sonra, düzenli olarak ilerlemeniz gerekir. Bu da sürekli ve doğru analiz etme ardından iyileştirme çalışmalarını yapmakla alakalıdır.

SEO süreci her zaman devam eder. Yeni içerik oluşturmak, oluşturduğunuz içeriği optimize etmek veya iyileştirmek, teknik denetimler, iç optimizasyon, bağlantılar ve PR. Bu döngü sürekli devam etmelidir.

Şimdi SEO stratejinizi oluşturma ve uygulama zamanı :)

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir