Google Sıralamalarınızı Kaybetmenize Neden Olan 7 Etken
Google arama motorunu güçlendirdikçe ve algoritmalarını daha kuvvetli hale getirdikçe SEO, kullanıcı deneyimi ve içerik ile çok daha alakalı bir yaklaşım olmaktadır. Artık Google’ın yaptırımlarına maruz kalmanız çok daha olasıdır. Bunun bir diğer anlamı trafik kaybetmeniz ve aramada gerilere düşmeniz manasına gelmektedir. Benzer nedenlerden ötürü kullanıcıların da size ceza kesmesi mümkündür. Yüksek hemen çıkma oranı bu anlama gelmektedir. Kalitesiz içerik, kullanıcı dostu olmayan tasarım, Google’a kafa tutmak ve kullanıcıları reklamlarla boğmak bu cezaların bir sonucudur.
Her şeyi doğru yaptığınıza inansanız bile bazen aramalarda yukarı çıkmanız pek mümkün olmayabilir. Bu bir sorun olduğunun göstergesidir. Aşağıda yer alan etkenler bu sorunlardan en bilinenleridir. Her birisi için sorunu aşmak adına belirli ipuçları paylaşılmıştır. Adımlarınızı doğru atarak sitenizin arama motorunda daha iyi bir noktada olmasını sağlayabilirsiniz.
1. Sitenin Anahtar Kelimeler İçin İyileştirilmiş Olmaması
Anahtar kelime iyileştirmesi sitenizi anahtar kelimelerle doldurmanız anlamına gelmemektedir. İdeal olan durum sitenizi özel olarak belirlenmiş anahtar kelimeler için iyileştirmek ve çalışmalarınızı bu yöne doğru şekillendirmektir. Sitenizi anahtar kelimelerle doldurma yoluna giderseniz elde edeceğiniz tek şey Google’dan ceza yemek olacaktır.
Anahtar kelimeler oluşturduğunuz içeriklerde kolayca tespit edilebilir ve taranabilir olmalıdır. Eğer içerikleriniz bu niteliğe sahip değilse yaptığınız çalışmaların hiçbir etkisi olmayacaktır. Bu başlı başına bir sorundur, içeriklerde yer alan metinler arama motorları tarafından taranabilir olmalıdır. Yazıları bir resim veya grafik olarak eklemeniz size hiçbir şey kazandırmayacaktır.
İçeriğin içerisinde önem sırası dahil olmak üzere anahtar kelimeler sayfa başlığı, H1 ve H2 başlık etiketleri, paragraflar ve meta açıklama içerisinde yer almalıdır. Google’ın artık anahtar kelimeleri değil kelimelerin anlamlarını hesaba kattığını düşünürseniz çok daha farklı bir bakış açısına sahip olabilirsiniz.
Belirli bir şeyi ifade eden kelimeleri kullanarak benzer anlamlara gelen diğer kelimeleri hesaba katmalısınız. Hem ilgili kelimeyi hem de benzer anlamlara gelen diğer kelimeleri site içerisinde kullanmalısınız. Bunu yaptığınız zaman Google’ın sitenizi daha kolay tanımlayabilmesini ve sınıflandırmasını sağlayabilirsiniz.
En çok kullanılan kelimeyi yazı başlığı, onunla benzer anlamlara gelen kelimeleri alt başlık yapabilir ve eş anlamlı kelimeleri yazı içerisinde kullanabilirsiniz. Böylece Google’ın değer verdiği gibi bir konuyla ilgili tüm kullanımları ele almış ve yazınıza kat kat değer katmış olursunuz.
2. Arama Motoru Tarayıcılarının Kaçırılması
Google sitenizi düzenli olarak taramıyorsa arama sıralamasını kaybetmeniz doğaldır. Bu durumu Google’a bırakırsanız haftalar geçtikten sonra sitenizi taramayı tercih edecek veya çok daha uzun süre bekleyecektir. Yeni siteler veya yeni iyileştirmeler yapılmış siteler Google tarafından hemen taranmaya başlamaz. Onlara bir şekilde varlığınızı belirtmeli ve sitenizin taranmasını sağlamalısınız.
Google arama motoru tarayıcıları tarafından iletilen bilgiler doğrultusunda arama sıralamasını belirler. Sitenizin taranmıyor oluşunun anlamı sitenizin sıralamaya dahil edilmemesidir. Siteniz nadiren de olsa taranıyor ise yine sıkıntılı bir durum söz konusudur çünkü bu durumda Google sitenizin nadiren güncellendiğini düşünecek ve sizi sıralamalarda arka planlara doğru itecektir.
Sitenizin arama motoru tarayıcıları tarafından düzenli olarak taranıyor olduğundan emin olmalısınız. Bunu yapabilmek için aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurabilirsiniz.
- Sitenizin yavaş yükleniyor olması veya bununla bağlantılı sunucu hataları SEO açısından sıkıntılıdır ve sitenizin taranmasını geciktirir. Bu durum sonrasında yaşayacağınız sorunlar ise ortadadır. Arama motorlarının tarayıcıları sitenize uğramayı tercih etmeyecektir.
- Sitenizi sürekli olarak güncel tutmalısınız. Siteniz ne ile ilgili olursa olsun mutlaka bir blog sayfası bulunmalıdır. Bu sayfa sayesinde sitenizi güncel tutmayı başarabilir ve arama motoru tarayıcılarının sık sık sitenize gelmesini sağlayabilirsiniz.
- Link almanız faydalı olabilir ama linklerin niteliklerine dikkat etmelisiniz.
- Google’ın Arama Konsolu aracına katılarak sitenin taranmasını kendiniz talep edebilirsiniz.
Bir site haritası oluşturmalı ve onu hatalardan arındırmayı başarmalısınız.
3. Panda’nın İçeriğe Etkisi
Panda’yı sitenizi etkilemesi konusunda durdurmanız mümkün değildir. Fırsatını bulduğu an sitenizi etki altına alır. Google ne zaman bir Panda algoritması güncellemesi çıkarsa sitelerin trafik değerlerinde değişimler başlar. Kısa, kalitesiz ve kopya olan içeriklere sahipseniz Panda hemen etkisini gösterir ve sadece ilgili içeriği değil, içeriğin bulunduğu siteyi komple etki altına alır.
Algoritma güncellemeleri doğrudan site sahiplerine iletilmez. Sitenizin trafik değerlerinde önemli düşüşler yaşanıyorsa ve yakın zamanda bir Panda güncellemesi çıktığını duymuşsanız kayıpların nedeni bu olabilir.
Panda’nın hedefi kalitesiz içeriktir. Bu nedenle yapmanız gereken ilk iş düşük kaliteye sahip içerikleri belirlemek ve bunları güçlendirmektir. Güçlendirme ihtimaliniz yoksa yapmanız gereken ilgili içerikleri sitenizden kaldırmaktır. Ardından bir sonraki yenilenme dönemine kadar beklemeniz gerekmektedir. Panda güncellemelerinin etkisinden uzak durmak için site içeriklerini daima kaliteli ve üst sıralarda yer alma niteliği taşıyacak şekilde oluşturmalısınız.
4. Kalitesiz Linklerin Penguin Tarafından Tespit Edilmesi
Panda kalitesiz içerikleri belirleme konusunda Google’a yardımcı oluyorsa Penguin aynı şeyleri linkler açısından gerçekleştirmektedir. Siteniz çok fazla doğal olmayan ve kalitesiz link barındırıyorsa bu durumda sitenizin Penguin algoritması tarafından cezalandırılması mümkündür. Cezalar sadece kalitesiz linklerle sınırlı değildir. Bir kaynaktan çok fazla link alınmışsa bu da aynı zamanda ceza sebebi anlamına gelmektedir.
Linkler hala kullanışlı ve faydalıdır. Ancak bir yerden link alınıyorsa mutlaka ilgili ve uygunluk açısından sorunsuz kaynaklardan link alınmalıdır. Bir linkin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan birisi budur. Linkler kaliteli olmadığı sürece size bir faydası olmayacaktır.
Tıpkı Panda algoritmasında belirtildiği gibi bir algoritma güncellemesi gerçekleştirildiğinde bu konuda bir bildirim almazsınız. Trafik değerlerinizde önemli düşüşler söz konusuysa ve yakın zamanda bir Penguin algoritması duyurulmuşsa, düşüşlerin sebebi bu algoritma olabilir.
Linkleri temizleyin ve bekleyin. Penguin algoritması tarafından ceza aldığınız ortadaysa bir süre beklemeli ve cezanın etkisinin ortadan kalkmasını beklemelisiniz. Ancak genelde trafik değerlerinin düşme sebebi birden fazla etkenle ilgili olmaktadır. Bu tür bir manzara ile karşı karşıya kalmamak için mutlaka doğal bir link profiline sahip olmalısınız. Penguin güncellemesinden etkilenmemenin en önemli yolu budur.
5. Top Heavy ve Kullanıcı Deneyimini Anlamak
Top Heavy, kullanıcı deneyimini hedefleyen algoritma olarak bilinmektedir. Bu algoritma sitelerin belirli ayarlarını göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmaktadır. Google’ın bu algoritması içeriklerini reklamların arasına hapseden ve kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyen siteleri hedef almaktadır. Eğer kullanıcı sitenizi açar açmaz reklam yığınıyla karşılaşıyorsa bu durumda sitenizin Top Heavy algoritması aracılığıyla ceza alması mümkündür.
Bir değişiklik sonucunda elde ettiğiniz trafikte önemli düşüşler yaşamaya başlamışsanız bu durumda Top Heavy algoritması sizi hedef almış olabilir. Kullanıcı deneyimini düşük olduğu zaman sitenizin değerli olması ve arama motorlarında yeteri kadar yer edinmesi pek mümkün değildir.
Klasik kullanıcı deneyimi kuralları sizi bu algoritmanın cezalarından uzak tutabilecektir. Site tasarımının iyi olması ve menüler yardımıyla kullanıcıya dolaşım konusunda kolaylık sağlamanız sitenizin çok daha iyi bir kullanıcı deneyimine sahip olmasını sağlayabilir.
6. Sitenin Mobil Dostu Olmaması
Google’ın trafiğinin neredeyse yarısı mobil kaynaklardan gelmektedir. Mobil dostu siteler artık bir tür gereksinim durumundadır. Siteniz mobil destekli değilse bunun doğrudan trafik değerlerinize etkisi olmayacaktır ama kullanıcı deneyimine etkisi olacaktır. Kullanıcı deneyiminin düşük olması ise arama sıralamasının ve trafik değerlerinin düşmesi anlamına gelmektedir.
Sitenizin mobil dostu olması yeterli değildir çünkü aynı zamanda sitenin hızlı açılması veya kolay gezinti unsurlarının kullanıcıya yardımcı olabilmesi gerekir. Sitenin mobil dostu olabilmesini sağlamak için öncelikli olarak mobil dostu bir tasarıma sahip olmalısınız. Arama trafiğinin artık büyük bir bölümünün mobil üzerinden gelebilmesi söz konusu olacağından bu unsuru geri planda tutmamalısınız.
7. Google Çalışanlarının Sizi Sevmemesi
Google kalitesiz ve zayıf içeriklere sahip siteleri sadece algoritmalar yoluyla cezalandırmaz. Google çalışanları bu tür siteleri tespit ettiklerinde manüel olarak size ceza uygulayabilirler. Bu tip durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız kopya içeriklerden, kalitesiz ziyaretçi yazılarından, programlarla çoğaltılmış içeriklerden ve kullanıcıya hiçbir değer katmayan içeriklerden uzak durmalısınız.
Bu tür bir ceza almışsanız gerekli bilgilere Arama Konsolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu tür cezalarda genellikle neyin kötü olduğu veya düzeltilmesi gerektiği belirtilir. Düzenlemenizi buna göre yaparak sitenizin çok daha iyi olmasını ve cezalardan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
İçeriğinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın ve bununla birlikte manüel verilen cezaların etkisinin ortadan kalması için algoritma güncellemelerinin gelmesini beklemenize gerek olmadığını bilmelisiniz.
Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde arama trafiğine sahip olamıyorsanız ciddi anlamda genel bir SEO çalışmasına ihtiyacınız olabilir. Sorun tek başına linkler, tasarım veya içerik olabileceği gibi bunların hepsi de olabilir. Sorun ne olursa olsun yapmanız gereken kullanıcı odaklı yaklaşım ortaya koyarak sitenizin tam anlamıyla rayına oturmasını sağlamaktır. Kullanıcı deneyimi önceliğiniz olduğu zaman Google size ceza vermeyecektir. Bununla birlikte iyi arama sıralamasına ve düşük hemen çıkma oranlarına sahip olabilirsiniz.
Merhaba, benim web sitemde yukarıda belirtmiş olduğunuz hiç bir sıkıntı olmamasına rağmen sıralamalarda düşüşler yaşamaktayım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Sebebini bir türlü anlamadım.
Barış Bey,
Yukarıda bahsettiğim maddelerden bir çoğunda olmasa bile probleminiz var. Ayrıca kaliteli kaynaklar, Google ve Facebook reklamlarını da mutlaka deneyiniz. SEO tek başına size katkı sağlamaz. Sadece Google Organik trafiğe güvenmeyin.