fbpx
SEO

Google Sıralamanızı Yükseltecek 16 Denetim İşlemi

Sitenizin SEO değerlerini güçlendirip arama trafiğini yükseltmek için 16 adımdan oluşan bu SEO denetim işlemlerini takip etmelisiniz.

Ufak detaylar SEO için önemlidir. Büyük şeyler ise çok daha önemlidir.

Bazen ufak şeyleri düzeltmek için çok fazla vakit harcarız ve büyük problemi görme fırsatını kaçırırız. Bu büyük problem günden güne arama trafiğimizi etkilerken hiçbir şey yapmadan beklediğimiz için sonunda kaybeden taraf oluruz.

Sitenizde bir SEO denetimi gerçekleştirerek bu büyük problemlerin neler olduğunu saptayabilirsiniz. Gerekli saptamaların ardından sitenizin arama trafiğini yükseltmek için işe yarar yepyeni birbirinden farklı fikirlerle tanışabilirsiniz.

Bunu nasıl yapacağınızı merak ediyor musunuz? Yazıyı takip etmeye devam etmelisiniz.

#SEO Denetimi Sürecinde İhtiyaç Duyacağınız Araçlar

Aşağıda yer alan araçlar burada bahsi geçen SEO denetimini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyacağınız araçlardır:

  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Ahrefs
  • Screaming Frog
  • Copyscape
  • Barracuda Panguin Tool
  • Tittle Tag Pixel Width Checker

Bu araçların kullanılması zorunlu değildir. Dilerseniz aynı işleve yarayan daha farklı araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlar ile söz konusu denetim sürecinin çok daha kolay olmasını sağlarsınız.

Adım 1: Bir Site Taraması Başlatın

Sitenizi denetleme söz konusu olduğunda birbirinden farklı kontrolleri gerçekleştirmeniz gerekecektir. Ancak ilk olarak arka planda bir site taraması gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Bir SEO tarayıcısı siteyi Google gibi tarayacak ve sitenin mevcut SEO yapısı konusunda size bilgi verecektir. Bu işlem için ücretsiz olarak Beam Us Up aracını kullanabilir veya üyeliğiniz varsa Screaming Frog’un SEO Site Auditor aracından faydalanabilirsiniz.

Araca girdikten sonra sitenin adresini URL satırına yazmalı ve “Start” butonuna basmalısınız. Bu işlemin ardından siz denetim adımlarını tek tek gerçekleştirirken sitenin taranma işlemi arka planda kesintisiz bir biçimde devam etmiş olacaktır.

Adım 2: Sitenizin 1 Versiyonu Olup Olmadığını Kontrol Edin

Sitenizin sadece tek bir erişilebilir versiyonunun olduğundan emin olmalısınız. Bir sitenin aşağıdaki şekilde dört farklı versiyonu olabilecektir:

  • http://example.com
  • http://www.example.com
  • https://example.com
  • https://www.example.com

Sitenize erişmek isteyen kişiler bunlardan sadece birisine erişmelidirler. Kullandığınız versiyonu uygun şekilde diğerine yönlendirmelisiniz. Eğer sitenizin iki farklı versiyonu aktif olursa bu durumda SEO açısından ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Google SSL kullanan siteler için çok ufak bile olsa sıralama avantajı sunmaktadır. Bu nedenle sitenizde HTTPS kullanmaya çalışmalısınız. Let’s Encrpyt kullanarak sitenizde ücretsiz bir biçimde SSL ekleyebilirsiniz. Sitenizin tüm versiyonlarını en uygun sayfaya yönlendirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Adım 3: Ana Sayfa SEO Niteliğini Kontrol Edin

İlk bakmanız gereken nokta sitenizin iç yapısıdır. Sitenizin ana sayfasına giderek “sayfa kaynağını göster” seçeneği ile denetimin ilk adımını atabilirsiniz.

Burada site için SEO değerlerinin belirli noktalarını kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Bunun için aşağıdaki birkaç soruyu sormanız gerekmektedir:

  1. Sayfa iyi yapılandırılmış tıklanabilir bir başlığa sahip mi? SEO açısından en iyi yöntemleri destekliyor mu?
  2. Özel meta açıklama var mı? Tıklama oranının maksimum seviyeye çıkarmak için optimize edilmiş mi?
  3. H1 etiketi var mı? SEO açısından en iyi yöntemler uygulanmış mı?
  4. H2, H3 gibi alt başlıklar uygun bir biçimde kullanılmış mı? SEO açısından en iyi yöntemler uygulanmış mı?

Tek tek bu sorulara cevaplar bulmanız gerekmektedir.

Ana Sayfa Başlık Etiketini Kontrol Edin

Başlık etiketi dünden bugüne en önemli site içi sıralama faktörü olarak varlığını sürdürmektedir.

Sitenizin başlık etiketinde aşağıdaki maddeleri uygulamayı düşünmelisiniz:

  1. Başlık etiketini baştan yazarak mümkünse marka ismini geçirmelisiniz. Marka ismi son bölümde yer almalıdır.
  2. Başlık etiketinde yaklaşık 65 karakter olmasını sağlamalısınız.
  3. Başlık etiketinde yüksek aranma hacmine sahip bir anahtar kelimeye yer vermelisiniz.

“Dijital pazarlama” gibi bir anahtar kelimenin aranma hacminin Ahrefs Keywords Explorer veya Google Anahtar Kelime Planlayıcısı kullanarak kontrol etmelisiniz. Anahtar kelimeniz için hangi varyasyonun aranma hacmi daha fazlaysa onu kullanmalısınız.

Başlık etiketini oluştururken her ne kadar 65 karakter yeterli gibi gözükse bile en iyi sonucu almak için piksel genişliğini hedeflemeniz çok daha doğrudur. Google genel olarak 600px piksel genişliğini tercih etmektir. Sitenizin başlık etiketine ait olan genişliği Search Wilderness tarafından sunulan “Pixel Length” aracıyla kontrol edebilirsiniz.

Araç için https://searchwilderness.com/tools/pixel-length/ bağlantısını kullanabilirsiniz.

Ana Sayfa Meta Açıklamasını Kontrol Edin

Meta açıklama sıralamanızı doğrudan etkilemez ancak iyi yazılmış meta açıklamalar daha fazla tıklama elde etmenize yardımcı olur.

Google’da genel olarak kabul görülen meta açıklamaların iyi performans gösterebilmesi için tıklama oranının iyi olması gerekir. Tıklama oranı bir sıralama faktörü olduğu için meta açıklamayı oluştururken bunu dikkate almalısınız. Meta açıklamanın iyi yazılmış olması ve insanları heyecanlandıracak yapıda olması gerekir.

Ana sayfanın meta açıklamasını bir tür reklam olarak düşünebilirsiniz. İyi bir meta açıklama sunmuş olduğunuz ürünler ve hizmetler hakkında bilgi vermelidir. Bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz bu durumda “ücretsiz kargo”, “koşulsuz iade” gibi terimleri kullanmalısınız.

Ana Sayfada Başlıkları Kontrol Edin

Site içi sıralama faktörü söz konusu olduğunda H1 etiketi epey önemlidir. Her site eşsiz ve açıklayıcı H1 etiketine sahip olmalıdır. Ana sayfa için H1 etiketini kullanırken sitenin temel amacını ön plana çıkarmalı ve aynı zamanda yüksek profile sahip anahtar kelimeleri hedeflemelisiniz.

Sitenizde kullanacağınız H1 etiketi için dikkat etmeniz gereken nokta anahtar kelimelere burada yer verebilmenizdir. Aranma hacmini ön plana çıkartarak değerli olan anahtar kelimeleri burada kullanmaya çalışmalısınız. Hangi anahtar kelimelerde sıralama elde etmek istiyorsanız hedeflemeleri buna uygun şekilde yapmalısınız.

Alt Başlıkları Kontrol Edin

Alt başlıklar bir sayfada yer alan içeriği bölmek için kullanılması gereken en önemli elementlerden birisidir. Bu alt başlıklarda hedeflemek istediğiniz ikinci anahtar kelimeleri ve sözcük öbeklerini kullanmalısınız.

Alt başlıklar “daha fazla”, “detaylar” gibi jenerik sözcük öbeklerinden olabildiğince uzak durmalısınız. Alt başlıkların CSS ile düzgün bir biçimde desteklendiğinden emin olmalısınız. Sitenizde hedefiniz neyse buna uygun olarak gerekli geliştirmeleri yapabilirsiniz.

Adım 4: Tarama Raporunu Analiz Edin

Tarama raporunuz tamamlandıktan sonra sitenizde yer alan problemleri kontrol etmek için bu raporu incelemeye başlayabilirsiniz. Sitenizde ne kadar problem varsa bunları ortadan kaldırmalısınız. Site içi SEO çalışmaları için bunlara ihtiyacınız olacaktır.

Genel olarak burada karşınıza çıkacak en önemli problemlerden birisi kopya başlık etiketi olacaktır. WordPress kullanıyorsanız bu epey yaygın bir problemdir. Bunun sebebi ise blog arşivi sayfalarının “blog/page/2/” dizine eklenmesi ve aynı başlıklara sahip olmasıdır.

Bunun için tüm başlıkları tek tek kontrol etmek isteyebilirsiniz ama buna hiç gerek yoktur. Yoast SEO eklentisini kullanarak “Sitewide meta settings” başlığında yer alan “Noindex subpages of archives” seçeneğini etkin hale getirmeniz yeterli olacaktır.

Adım 5: Kopya İçerik Kontrolü Yapın

Google kopya içerikten nefret eder. Kopya içeriğin çok fazla olması durumunda siteniz Panda algoritması tarafından cezalandırılır.

Sitenizin pek çok sayfasında kopya içerik yer alıyorsa bu siteniz için kötü bir sinyal demektir. Ancak içerikleriniz diğer sitelerde yer alıyorsa bu daha kötü bir şey demektir.

Ücretli Copyscape hesabınız olmanız durumunda potansiyel kopya içeriklerle ilgili bilgi alabilirsiniz. Yaklaşık 10 dolar karşılığında 200 URL adresini toplu bir biçimde kontrol ettirebilirsiniz. Tarama raporunda yer alan URL adreslerini alıp bunları Copyscape aracına koymanız yeterli olacaktır.

URL’leri işleme koyduğunuz zaman işlemin ne kadar süreceğinin bilgisi size verilecektir. Kontrol işlemi tamamlandıktan sonra araç size “risk durumu” dahil olmak üzere sayfa içerikleriniz hakkında bilgi verecektir.

URL’leri tek tek kontrol ederek eşleşen sayfaların neler olduğunu görebilirsiniz. Genel olarak kopya çıkan kısımlar iletişim veya sorumluluk reddi gibi sayfalar olacaktır. Bu sayfaların kopya olması siteniz için önemli bir sorun olmayacaktır.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yazıların özet kısımlarının benzer olmamasıdır. Eğer bu alanlarda benzerlikler olursa Panda algoritması sizi tespit ettiği zaman ceza uygulamaktan geri kalmayacaktır. Bir şekilde yazı özetlerinde aynı özeti kullanmak durumunda kalmanız halinde kategori sayfalarına özel içerikler oluşturarak kategori sayfalarında oluşabilecek kopya içerik problemini ortadan kaldırabilirsiniz.

Adım 6: Google’da Testler Gerçekleştirin

Google’a girip yavaş yavaş testler gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.

Marka Araması Yapın

İlk olarak marka adınızla arama yapın. Siteniz çok yeni olmadığı sürece ilk sırada yer almanız gerekmektedir.

Eğer marka adıyla ilk sırada yer almıyorsanız bu durumda algoritmalarla başınız dertte demektir. Siteniz yeniyse bu tür durumlarla karşı karşıya kalabileceğiniz için pek dert etmemelisiniz.

Ancak böyle bir manzara ile karşılaşmanız durumunda Google’ın henüz sitenize güvenmediğini anında anlayabilirsiniz. Bu problemi ortadan kaldırmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Birkaç güçlü ve marka linki oluşturmalısınız.
  • İşletme sahibiyseniz bazı dizinlerde atıflar elde etmelisiniz.
  • İşletme sahibiyseniz Google Benim İşletmem girişini gerçekleştirmelisiniz.
  • Sitenizin tüm önemli sosyal ağlarda var olduğundan emin olmalısınız.

“site:” Operatörü Yardımıyla Arama Yapın

Bu adımda site: operatörünü kullanarak arama yapmanız gerekmektedir. Bu arama yardımıyla sitenizin Google’a eklenmiş olan indeks miktarını öğrenebilirsiniz.

Sitenizde bir takım indeks problemleri varsa buradan gerekli kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz. site: operatörünü kullanmak için site:ayhankaraman.com şeklinde arama yapmanız yeterli olacaktır.

Karşınıza çıkan sonuç miktarı ile tarama raporunda yer alan URL miktarını karşılaştırmanız gerekmektedir. eğer sonuç miktarı çok fazlaysa bu durumda bir takım “gereksiz” sayılabilecek sayfalara sahip olduğunuzu bilmelisiniz.

Genel olarak problem yaratan noktalar etiket sayfalarıdır. Arama motorları her etiketi ayrı olarak dizine eklediği için bu tür bir sonuç ortaya çıkabilmektedir. İçerisinde hiçbir içerik olmayan etiketlerin indekslenmesi doğru değildir.

Yoast SEO aracını kullanıyorsanız “Etiketler” başlığında meta robotlar için “noindex, follow” seçeneğini etkinleştirmiş olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte aynı zamanda zayıf ve düşük kaliteli içeriklere sahip sayfalar için benzer uygulamayı hayata geçirmelisiniz.

Adım 7: Arama Trafiğini Analiz Edin

SEO denetimini gerçekleştirmenin en önemli hedefi hiç kuşkusuz site trafiğini yükseltmektir. Bu nedenle sitenin arama trafiği açısından mevcut durumunu görmek oldukça önemlidir. Google Analytics kullanarak sitenizin mevcut raporuna anında ulaşabilirsiniz.

İlk olarak sitenizin mevcut arama trafiğini incelemelisiniz.

Sitenin yayın hayatına başladığı günden bugüne raporu inceleme başlamak için Edinme > Genel Bakış > Organik Arama kısmına geçiş yapmalısınız. Bu raporda sitenin günlük olarak elde ettiği oturum miktarına bakmanız yeterli olacaktır.

Aynı raporda “Açılış Sayfaları” kısmına göz atarak en fazla arama trafiği getiren sayfaların neler olduğunu tespit etmelisiniz. Açılış sayfaları kısmında çok fazla sayfa görüyorsanız bu sitenizin epey sağlıklı olduğunu gösterecektir.

Son olarak site trafiğini haftalık olarak incelemeye çalışmalısınız. Haftalar arasında herhangi bir şekilde anlık yükselme ve inişlerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Özellikle sitenizde satışını yaptığınız ürünlere göre mevsimsel değişikliklerle karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız.

Mevsimsel bir değişim söz konusu olmadığını düşünüyorsanız ve haftalar arasında ani iniş ve çıkışlar varsa bu durumda sitenizin Google’dan ceza almış olduğu neredeyse kesin gibidir. Buna uygun olarak gerekli kontrolleri ve düzenlemeleri yapmanız gerekmektedir.

Adım 8: Google Search Console’dan Verileri Alın

Google Search Console sitenizin SEO denetimi için ihtiyaç duyacağınız pek çok farklı veriyi size sunacaktır.

Tarama Hatalarına Bakın

İlk olarak Google’ın sitenizde herhangi bir tarama hatası tespit etmediğine bakmanız gerekmektedir. Tarama kısmından Tarama Hataları sekmesine giriş yaparak buradaki verileri inceleyebilirsiniz.

Google’ın genellikle 404 veya 403 sayfalarına yönelik hatalar sunduğunu görebilirsiniz. 404 hataları sitenizden kaldırılmış olan sayfalarla ilgili olacaktır. Bu durumda kaldırılan sayfaları benzer sayfalara veya kategori sayfalarına yönlendirmeniz çok daha doğru olacaktır.

Böylece sayfaların sahip olduğu link değerlerini korumayı başarabilirsiniz. 404 hatası durumunda bu link değerleri kaybolacaktır. Gerekli yönlendirmeleri yaparak bu değerlerin kaybolmasına engel olmalısınız. Sitenizde 403 hataları varsa Google’ın bunları nasıl bulduklarını derinlemesine incelemelisiniz.

HTML İyileştirmelerini Kontrol Edin

Arama Görünümü kısmından HTML İyileştirmeleri kısmına geçiş yaparak Google’ın tespit etmiş olduğu kopya başlıkları ve meta açıklamaları tespit edebilirsiniz. Bu sayfada size sunulan verilerin kopya içerik açısından epey az olmasına özen göstermelisiniz.

Daha önce sitenize ait tarama verilerini incelemiş olduğundan bu verilerle ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak ikinci kez kontrol etmek ve Google’ın gözünden neyin ne olduğunu görmek çok daha doğru olacaktır.

Buraya kadar her şeyi eksiksiz bir biçimde yerine getirdiyseniz artık Ahrefs’ten yararlanarak gerçekleştirebileceğiniz incelemelere başlayabilirsiniz. Bundan sonra incelemeler için Ahrefs üyeliğine sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Adım 9: Eğrileri Kontrol Edin

Ahrefs’in Site Explorer aracının sunmuş olduğu genel bakış raporu sitenizin mevcut durumu hakkında size epey bilgi verebilecektir. Sitenizin SEO durumuyla ilgili görsel bir rapor elde etmek istiyorsanız bu rapor fazlasıyla işinize yarayacaktır. Sitenizin sıralama ve trafik verilerine etki eden en önemli faktörleri yine bu rapor sayesinde görebilirsiniz.

Site Explorer aracına alan adını girdikten sonra “Explore” butonuna basmanız yeterli olacaktır. Bu işlem sizi alan adı için oluşturulmuş genel bakış raporuna oluşturacaktır.

Bu raporda ilk olarak “Referring Domains” kısmına göz atmalısınız. Bu verinin zaman içerisinde artış göstermesi oldukça önemlidir. Daha sonra ise “Organic Search” sekmesine göz atarak anahtar kelimeleri ve tahmin edilen trafik değerini incelemelisiniz.

Bu değerlerde de artışın olması son derece önemlidir. Eğer artış yoksa siteniz belirli bir süredir aynı doğrultuda ilerliyor demektir. Her ne kadar veri eğrilerinin belirli noktalarında inişler çıkışlar olsa bile genel duruma göz atmanız çok daha doğru olacaktır.

Bu rapor özellikle yeni siteler için oldukça önemlidir. Sıralamalarında iyileşmeye gitmek isteyen siteler bu raporu gözden geçirerek ne tür değişiklikler yapmaları gerektiğine karar verebilirler. Anahtar kelimelerde ve trafikte düzenli olarak artış söz konusuysa bu durumda SEO çalışmalarının sonuç verdiğini kolayca anlayabilirsiniz.

Adım 10: Yüksek Hacimli Anahtar Kelimeler İçin 5-10 Pozisyon Aralığında Yer Alan Sayfaları Bulun

Yüksek hacimli anahtar kelimeler için 5. sırada yer almak çok kötü değildir. Daha yukarıda yer alan sıralara çıkmaya başladığın zaman sitenin trafik değerlerinde epey değişiklik olacaktır.

Bu verilerle ilgili iyi olan kısım sıralamanın biraz daha iyi SEO çalışması yaptığında yükselmeye başlayacak olmandır. SEO çalışmalarını biraz daha etkin bir biçimde uygulamayı başarırsan üst kısımlara çıkış yapabilirsiniz.

Ahrefs’in sunduğu raporda yüksek hacimli anahtar kelimelere ve beraberinde 5-10 pozisyonlarına bakmalısınız. Bunu “Organic Keywords” raporu kısmında elde edebilirsiniz. Gerekli filtreleri uygulayarak yüksek hacimli anahtar kelimeleri ve 5-10 pozisyonunda bulunan sayfalarınızı bulabilirsiniz.

Bu filtreleri uygun bir biçimde uyguladıktan sonra kısa süre içerisinde elde edilecek olan hızlı kazanımlara göz atabilirsiniz. Bu sayfaları biraz daha üst sıralara çıkartmak için neler yapabileceğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz:

  1. Bu sayfalara daha fazla dahili link eklemelisiniz. (Çapa Metin kullanmanızı önermem.)
  2. Sayfalara yeni linkler almaya çalışmalısınız.
  3. İçerikleri güncellemeli veya yeniden paylaşmalısınız.
  4. Site içi optimizasyon çalışmalarının doğru anahtar kelimeler için gerçekleştirildiğinden emin olmalısınız.

Sitenizde çok fazla trafiğe sahip olmayan ama link almış çeşitli sayfaları trafik miktarını yükseltmek istediğin sayfalara yönlendirerek hedeflediğiniz sayfalar için çeşitli linkler elde edebilirsiniz. Bu arama motorlarını kandırmak anlamına geleceğinden bu taktiği tüm sayfalar için gerçekleştirmekten olabildiğince kaçınmalısınız.

Adım 11: Link Profilini Analiz Edin

Link profilini incelemek her sitenin ihtiyaç duyacağı en önemli SEO denetim süreçlerinden birisidir. Bu süreçte her işlemi tek tek gerçekleştirmek çok zaman alıcıdır. Ahrefs kullanarak zaman alıcı bu işlemi çok daha kolay bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.

Çapa Metni Dağılımı

Alan adı için oluşturmuş olduğunuz ilk Ahrefs raporuna geri dönerek “Anchors Cloud” kısmına göz atmalısınız. Bu kısım sitenin çapa metni dağılımı konusunda size bilgi verecektir.

Çapa metninde genellikle açık URL’ler, marka isimleri gibi ibareler yer alacaktır. Bunların yer alması SEO çalışmalarınız için iyi bir haberdir. Markanıza olan güvenin artış göstermesi için çapa metinlerini markalardan oluşması çok daha doğru olacaktır.

Burada çok fazla anahtar kelime yer alıyorsa bu durumda çalışmalarınızı doğru bir biçimde gerçekleştirmekten uzak olduğunuzu bilmelisiniz.

Kırık Linkler ve Kolay Kazanımlar

Bu adımda sitenizde yer alan kırık linkleri kontrol etmelisiniz. Site Explorer tarafından oluşturulmuş olan raporunda “Backlink profile” kısmına daha sonra “Backlinks” kısmına giriş yapmalısınız. Burada yer alan alt kısımlardan “Broken” seçeneğine tıklayarak hangi linklerin kaybedilmiş olduğunu görebilirsiniz.

Sitenizde artık yer almayan sayfalara yönlendirilmiş olan sayfaları yeni ve uygun sayfalara 301 yönlendirmesiyle yönlendirmeniz durumunda kırık link sorununu ortadan kaldırabilir ve aynı zamanda kolay kazanımların altına imza atabilirsiniz.

Hızlı Link Denetimi

Son olarak sitenin alan adı kaynakları için hızlı bir denetim gerçekleştirmelisiniz. Bu sayede düşük kaliteye sahip olan gereksiz linklerin neler olduğunu tespit edebilirsiniz.

Site Explorer tarafından oluşturulmuş olan raporda “Referring Domains” kısmına göz atarak elde ettiğiniz linklerin değerlerini incelemeye başlayabilirsiniz. Burada linkleri “Domain Rating” yani “DR” derecesine göre sıralamalısınız. En düşük olanı en başta gösterecek şekilde sıralama yapmanız durumunda düşük kaliteli linkleri bulmanız çok daha kolay olacaktır.

Bu rapor sayesinde aynı zamanda şüphe duyduğunuz linkleri incelemeyi başarabilirsiniz. Şüpheli bulduğunuz linklerle ilgili detayları gözden geçirmek için daha kapsamlı incelemeler yapabilirsiniz.

Şimdilik düşük kaliteli linkleri veya manipülasyon için oluşturulmuş olanları bulmanız yeterli olacaktır. Özellikle dizinlerden alınan çok fazla link varsa veya birden fazla forum profilinden gelen linkler varsa bunları gözden geçirmelisiniz.

Kötü linkleri bulabilmek için dilerseniz daha farklı rehberlerden faydalanmayı düşünebilirsiniz. Temel hedefiniz SEO denetimi yaparak siteniz için en faydalı linkleri bulmak ve gereksiz olanları ortadan kaldırmak olmalıdır.

Adım 12: Cezaları Tanımlayın

Panda ve Penguin algoritmaları Google’ın temel algoritmalarının içerisine yerleştirilmiştir. Bunlar artık gerçek zamanlı olarak etki göstermektedirler. Ancak aşağıdaki yöntemi kullanarak sitenizin geçmişte ceza alıp almadığını tespit edebilirsiniz.

Sitenizin trafik değerlerinde yaşanabilecek ani düşüşler Google’ın sitenize yaptırım uyguladığının bir göstergesi olabilecektir. “Panguin” adı verilen ücretsiz aracı kullanarak trafik değerlerini tek tek incelemekten kurtulabilirsiniz.

Analytics’e Giriş Yapın

Barracuda tarafından sunulan Panguin aracını ziyaret ettikten sonra Google hesabınızla giriş yapmalısınız.

Sitenizi Seçin

Analytics aracınıza giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden incelemek istediğiniz sitenin Analytics hesabını seçmelisiniz.

Cezaları Tanımlayın

Gerekli seçimleri yaptıktan sonra sitenize ait organik trafiğin yer aldığı bir grafikle karşılaşacaksınız. Bu grafikte Google güncellemelerine göre çeşitli renkler yer alacaktır.

Panda, Penguin gibi çeşitli güncellemeleri açıp kapatarak grafikteki verileri daha net bir biçimde inceleyebilirsiniz. Burada tek dikkat etmeniz gereken algoritma güncellemelerine denk gelen trafikte yaşanan azalma gibi durumlardır.

Adım 13: Site Hızını Kontrol Edin

Site hızı Google için en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Hatta bazı araştırmalarda tarama hızının sitenin yüklenme hızından daha önemli olduğu ifade edilmektedir.

Hızlı bir biçimde açılan sitelerin kullanıcılara daha iyi deneyim sunduğu bir gerçektir. Öyleyse sitenizin hızlı bir biçimde açıldığından emin olmanız gerekir. Sitenizin hızlı bir biçimde açılmasını sağlamak için site ve sunucu kapsamında çeşitli değişiklikler yapmanız gerekebilecektir.

Sitenizin hızını kontrol etmek için ilk göz atmanız gereken araç Google’ın PageSpeed Insights Tool aracıdır. Site satırına URL adresinizi yazıp “Analyze” tuşuna basmanız yeterlidir. Google size sitenizin mobil ve masaüstü versiyonları için bir hız skoru sunacaktır. Bu hız skorunun yanında sitenizde yapabileceğiniz çeşitli iyileştirmeler yer alacaktır.

Adım 14: Yapılandırılmış Veriyi Kontrol Edin

SEO denetimi sürecinde bir sonraki adım sitenin yapılandırılmış verisini kontrol etmek olacaktır. Yapılandırılmış verinin doğru bir şekilde kullanılmış olması sitenizin arama sonuçlarındaki görünürlüğünü yükseltecek ve aynı zamanda tıklama oranınızın daha iyi olmasını sağlayacaktır.

Google arama sonuçlarında yapılandırılmış verilerden en çok yararlanabilecek içerik türleri incelemeler, ürün bilgileri ve etkinlikler gibi içerik türleridir. Buna rağmen hemen hemen her içerik türünü belirli oranda yapılandırılmış veri ile geliştirmeniz mümkündür. Ancak aşırıya kaçmak potansiyel olarak ceza almanıza neden olacaktır.

Yapılandırılmış verileri iyi bir biçimde kullanmak istiyorsanız Google’ın sunmuş olduğu Yapılandırılmış Veri Test Aracı’nı kullanmanız yeterli olacaktır. Siteniz URL adresini girip “Getir & Onayla” butonuna basmanız gerekmektedir.

Google sitenizde yer alan yapılandırılmış veriyi kontrol edecek ve hatalar varsa bunları size bildirecektir. Yapılandırılmış verilerde hataların olması demek sitenize ait sonuçların arama motoru sonuç sayfasında düzgün bir biçimde yer almaması anlamına gelecektir.

Adım 15: İçerik Boşluklarını Bulun

İçerik boşluğu rakiplerin hedefleyip senin hedeflemekten uzak olduğunuz anahtar kelimeler anlamına gelmektedir. Bir başka ifadeyle kesinlikle faydalanmaya çalışmanız gereken anahtar kelimelerdir.

Ahrefs’in Site Explorer aracını kullanarak içerik boşluklarını bulabilirsiniz. Buna “Content gap” adı verilmektedir. Bunu yapabilmek için ilk olarak rakiplerinizi bulmalısınız. “Organic Search” başlığının altında yer alan “Competing Domains” kısmına bakarak en yakın rakiplerinizi keşfedebilirsiniz.

Bu listede Ebay veya Amazon gibi büyük pazar alanı tarzı siteleri es geçmelisiniz. Siteniz ile rekabette olan en iyi üç siteyi bulduktan sonra “Content Gap” raporuna girmeli ve bu 3 rakibin sitesini girmelisiniz. Dilerseniz filtreler kısmından aranma hacmini aktif hale getirerek görece en iyi anahtar kelimeleri bulmaya çalışabilirsiniz.

Bu inceleme sırasında marka isimleri ve buna benzer anahtar kelimeleri görmezden gelmeniz gerekmektedir. Bir içerikle hedeflenmiş olan yüksek hacimli anahtar kelimeleri keşfetmek için bu rapor işinizi görecektir. Özellikle e-ticaret mağazasına sahipseniz bu anahtar kelimeler size içerik boşlukları konusunda epey bilgi verecektir.

Adım 16: Kapsamlı İçerik Denetimi Gerçekleştirin

Denetim sürecindeki son adım birazcık zaman alıcı olduğu gibi birazcık moral bozucudur. Bunun sebebi sitenizden çeşitli sayfaları silmek durumunda kalacak olmanızdır.

Sitenizden sayfa silmek arama trafiğini yükseltme konusunda size nasıl yardımcı olacaktır? Kısa cevap oldukça bellidir. Düşük kaliteye sahip olan ve yeteri kadar performans göstermeyen sayfalar sitenizin genel performansını düşürebilecektir.

Sitenizden sayfa silerek arama trafiğinin artış göstermesini sağlayabilirsiniz. Bu strateji için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Düşük kaliteli yani herhangi bir arama trafiği getirmeyen sayfaları tespit etmelisiniz.
  2. Bunları geliştirmek mümkünse onları geliştirmeli ve yeniden yayınlamayı düşünmelisiniz.
  3. Geliştirmek mümkün değilse bu durumda bu sayfaları 301 yönlendirmesiyle ilgili sayfalara yönlendirmelisiniz.

Sitenizden içerik kaldırırken epey dikkatli olmalısınız. İlk işiniz her zaman içerikleri iyileştirmek ve onları yeniden yayınlamak olmalıdır.

Sayfalardan birisi çok düşük kaliteye sahipse ve herhangi bir şekilde güncellemesi mümkün değilse onu silmekten tereddüt etmemelisiniz. Sadece gerektiği şekilde uygun sayfaya doğru 301 yönlendirmesini yapmaya özen göstermelisiniz.

Bununla birlikte aynı anahtar kelimeyi hedefleyen farklı içeriklere karşı dikkatli olmalısınız. İdeal olan her bir anahtar kelime için tek bir sayfa oluşturmaktır. Bunun için aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birkaç sayfayı tek bir sayfa haline getirerek güçlü bir içerik oluşturmayı başarabilirsiniz.

Tüm bu adımları takip ettiğiniz zaman SEO denetimini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz. Sitenizi geliştirmek için her fırsatı değerlendirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Kapsamlı bir SEO denetimi gerçekleştirmek zaman alıcıdır. Ancak süreç sona erdiğinde yürütmekte olduğunuz SEO kampanyasını başarıya ulaştırmanız çok daha kolay olacaktır.

SEO denetimi çalışmasını çok daha derinlemesine gerçekleştirmek istiyorsanız en başa dönmeli ve her adımda olabildiğince detaylı incelemeler yapmalısınız. Site yapısı, dahili link çalışmaları, site içi faktörler, tarama hataları gibi konuları ekstra özenle gözden geçirmelisiniz.

Daha fazla SEO içeriğine mi ihtiyacın var? Web sitenin performansını gerçekten artırmak mı istiyorsun? Hemen ayhankaraman.com/seo bağlantısını ziyaret et özel içerikleri, stratejileri ve ipuçlarını kaçırma.

5 Yorum

  1. Hocam yine dopdolu bir yazı olmuş. Bu kadar sık, bu kadar yoğun ve dolu dolu içeriğe sahip yazılar paylaşmak gerçekten takdire şayan. Teşekkürler hocam. Selamlar…

  2. Her gün en az 3-5 makale okurum ama uzun zamandır bu kadar öz bir makale okumamıştım. Bildiğimi zannettiğim ama eksik olduğum, bilip atlamış olduğum noktaları tekrar hatırlattınız. Samimiyetle teşekkür ederim. Elinize sağlık.

  3. Adım 2: Sitenizin 1 Versiyonu Olup Olmadığını Kontrol Edin

    Sitenizin sadece tek bir erişilebilir versiyonunun olduğundan emin olmalısınız. Bir sitenin aşağıdaki şekilde dört farklı versiyonu olabilecektir:

    http://example.com
    http://www.example.com
    https://example.com
    https://www.example.com

    Htpps bir site adresi için en uygun versiyon hangisidir sizce ?

    1-) https://example.com
    2-) https://www.example.com

    Bence 2 nolu seçenek daha iyi olmaz mı ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir