SEO Kabuslarını Önlemek İçin Güvenli SEO Yöntemlerini Kullanmak
SEO alanında bir süredir aktif bir biçimde uğraşan biriysen SEO çalışmalarının ne kadar değişken ve dengesiz olabileceğini biliyor olmalısınız.
Hatalar oluşabilir. Sadece hatalar oluşmaz, hatalar kabuslara dönüşebilir!
Mühendisler, tasarımcılar, ürün yöneticileri, pazarlama yöneticileri ve bazen tepe yöneticileri dahi karmaşık SEO dünyası içerisinde kaybolmuşlardır. Bu dünyanın içerisinde bazı şeyler kaçınılmaz bir biçimde kötüye gidebilmektedir.
Burada “Yanlış gidebilecek her şey yanlış gidecektir.” şeklindeki Murphy Kanunu geçerlidir.
SEO açısından bakacak olursak “Yanlış gitme olasılığı olmayan her şey yanlış gidecektir.” sözünü dikkate alabiliriz.
Murphy her zaman karşımıza çıkabilmektedir! Bazen ufacık bir düzeltme dahi her şeyin kabusa dönüşmesine neden olabilmektedir:
- Sayfalar dizine eklenmez.
- Canonical etiketleri kaldırılmıştır.
- Sayfalar başlık güncellemeleri nedeniyle optimize edilmekten uzak olabilirler.
- Gezinti ögeleri veya kritik linkler kaldırılmış olabilir.
- txt sorunları ortaya çıkabilir.
- Bozuk yönlendirmeler sayfa değeri etkisiz kılabilir.
Sorunlar ve kabuslar bunlarla sınırlı değildir. Bazen en iyi sunucular bile Googlebot’un yanlış sayfalara gitmesine, boş HTML sayfalarının gösterilmesine, canonical etiketlerin yanlış alan adlarına, sayfaların dizine eklenmemesine ve daha fazla probleme yol açabilmektedir.
Bazen neler olup bittiğini trafik değerlerinde yaşanan anlık düşüşleri fark etmeden anlamanız mümkün olmayabilmektedir. Metrikler söz konusu olduğu zaman trafik düşüşlerini veya kaybolan anahtar kelimeleri görmek son derece kötü bir histir.
Kontrolümüz dışında gelişebilecek farklı şeyler olabilmektedir. Kontrolümüz dışında gelişen her şey bizde strese neden olabilmektedir:
- Google algoritmasını kontrol edemeyiz.
- Rakiplerimizi kontrol edemeyiz.
- Bilgisiz bir tepe yöneticisinin bize yönelteceği soruların neler olacağını bilemeyiz.
Kontrol edilmeyen pek çok durum vardır ve bunu kontrol etmek için her zaman güvenli SEO yöntemlerini uygulamayı tercih etmeniz gerekmektedir.
İçindekiler
Güvenli SEO Nedir?
Güvenli SEO yöntemlerini uygulamak demek çalışmaları yanlış giden durumları tespit ederek gerçekleştirmek demektir. Aslında güvenli SEO yöntemini seçtiğiniz zaman nelerin yanlış gideceğini önceden bilebilme fırsatını elde edebilirsiniz.
Bilgilerle dolu bir kuyuyu en dibine kadar kazmak zorunda kalmazsınız. SEO ile uğraşan kişiler olarak her gün yeni bilgilerle bombardımana tutulursunuz. Önünüzde çok fazla veri yer alacağından trafik düşüşü gibi çeşitli önemli noktaları kaçırmanız söz konusu olabilmektedir.
Eğer SEORadar gibi bir araçtan yararlanırsanız dikkat edilmesi gereken noktaları anında tespit edebilirsiniz. Birbirinden farklı verileri tek tek incelemek zorunda kalmazsınız ve bir şeyler yanlış gittiğinde anında haberdar olabilirsiniz. Kritik olan hiçbir detayı kaçırmazsınız. Yaşadığınız soruna yönelik tüm detaylar e-posta olarak size iletilebilir. Siteniz kabus gibi senaryoların içerisinde yer almaz çünkü yanlış giden durumlarla ilgili anında haberdar olabilirsiniz.
Güvenli SEO: Problemleri Gelişirken Yakalayın
SEO söz konusu olduğunda takipçi olmak en önemli yaklaşımdır. Ancak problemleri gelişim aşamasında yakalamak onu ortaya çıktıktan sonra tespit etmekten çok daha iyidir. Google siteleri çok daha hızlı bir biçimde tarayıp dizine eklediği için artık problemler ortaya çıkmadan önce onları tespit etmeniz gerekmektedir.
Bununla birlikte problemleri gelişim aşamasında tespit edebilmek için çeşitli fırsatları gözden geçirmeniz gerekmektedir. Belirli güncellemeler sonucu problem ortaya çıkmadan önce mutlaka ne tür bir adım atmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Algoritma güncellemesi hayata geçmeden önce sitenizde yer alan düzeltilmesi gereken noktaları öğrenerek her şeye daha hazırlı olabilirsiniz.
SEORadar Aracı Neleri Test Eder?
SEORadar, SEO açısından önemli olan çeşitli kritik ögelere göz atarak bir test gerçekleştirir. Her sitenin öncelikleri farklı olabileceği için testi gerçekleştirmeden önce bu öncelikleri belirleme fırsatını size sunar. Önemli konularda doğrudan haberdar olursunuz ve önemi düşük olan konular sadece kayıt altında tutulur.
- txt değişiklikleri.
- Yönlendirme durumlarında yapılan değişiklikler.
- Standartlaştırma, sayfalandırma, hreflang, alt etiketleri.
- Başlıklar, H1, H2 ve meta açıklama etiketleri.
- Gezinti ögeleri, alt kısım ve diğer çapraz linklerin kaldırılması.
- Schema, Open Graph yapılandırmaları.
- Google Analytics, Google Tag Manager problemleri.
- Özel uyarılar – regex ve xpath testleri.
Bunlara ek olarak SEORadar’da 100’den fazla ön tanımlı testlere ulaşabilmeniz mümkündür.
Site İçi Değişikliklerin Etkisini Analiz Etmek
Bir sitede yapılan değişikliklerin sitenin SEO yönünü etkilemesi garanti değildir. Belki başlıkların yenilenmesi veya H2 eklenmesi bir etki oluşturabilir. Bazen ise tasarım değişikliğine gidildiğinde çeşitli H2’ler ortadan kaldırılabilmektedir. Diğer taraftan sitenizin SEO değerini güçlendirmek için başlıkta veya bir H1 etiketinde değişiklik yapmış olabilirsiniz.
SEORadar’da bir sayfayı analiz etmek için onu etiketleme yoluna gidebilirsiniz. Araç yeterli miktarda veri topladığında size analiz sonucunu e-posta olarak bildirmektedir. Değişiklikleri hafta hafta kontrol etmeye pek gerek yoktur. Analizleri doğrudan uyarı penceresinden görüntüleme şansına sahip olabilirsiniz. Yapılan değişikliklere yönelik yeterli miktarda veri toplandığında SEORadar size sonuçları e-posta ile bildirdiğinde karşılaştırma yapılabilecek çeşitli verilere sahip olmuş olursunuz. Değişiklik öncesi ve değişiklik sonrası yaşanan performans etkileyici noktalara doğrudan göz atarak sitenizde neler olup bittiğini daha rahat anlayabilirsiniz. SEORadar’ın bu özelliğini dilerseniz kontrollü SEO testleri gerçekleştirmek için kullanabilirsiniz. Testi çeşitli sayfa setlerinde gerçekleştirerek yapılan değişikliklere göre sayfaların durumunu kontrol edebilirsiniz.
Trafik Düşüşlerini Araştırmak
SEO konusunda yaşadığımız bir diğer önemli problem geçmiş verileri incelerken karşımıza çıkan trafik düşüşleri olarak ön plana çıkmaktadır. Bu aracı kullanmanız durumunda sitenin HTML dosyasının bir kopyasını oluşturabilir aynı zamanda geçmişe dönük olarak değişiklikleri kontrol edebilirsiniz.
Arşivde yer alanları tek tek kontrol ederek nelerin değişmiş olduğunu görebilirsiniz. Yapılandırılmış olan SEO farklılıklarını, HTML dosyasının tam farklılığını ve dilerseniz içerik farklılığını gösterebilecek metin farklılığını inceleyebilirsiniz.
Site içi değişikliklerden herhangi birisi probleme neden olduysa bunu tespit edebilmek oldukça kolaydır. “SEO Elements” kısmına göz atmanız durumunda önemli olan değişikliklerin neler olduğunu anında görebilirsiniz.
Özel Denetimler
SEO dünyasının yeni uğraş alanı olan mobil dizine hazırlıklı olmak istiyorsanız masaüstü ve mobil sayfalar arasındaki farklılığı gözden geçirmeniz gerekmektedir. Bu araç sayesinde söz konusu farklılıkların neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Googlebot ile Chrome, DOM, HTML arasındaki farklılıkları gözlemleyebilirsiniz. Bu yeterli olmazsa sitenizin güncel sayfalarının internet arşivinde yer alan versiyonlarıyla farklılıklarını gözden geçirebilirsiniz.
SEO zor, sinir bozucu ve stresli bir çalışma alanıdır. Önünüze çok fazla veri çıkabilmektedir. Analiz verileriyle ve çeşitli denetim verileriyle sürekli uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. SEORadar bu süreci sizin için basitleştirmekte ve olası uyarılar konusunda size e-posta uyarıları göndermektedir. Sizin için kabusa dönüşebilecek olan SEO problemlerine bu sayede kolayca veda edebilirsiniz.
Biraz SEOradar’ın tanıtımını yapan bir içerik gibi oldu ama faydalı olan ve kullandığım tüm araçları siz değerli takipçilerimle paylaşmak istiyorum. Konuyla alakalı yorumlarınızı bekliyorum :)