fbpx
SEO

SEO Sözleşmesinde Bulunması Gereken 13 Madde

SEO sözleşmeleri kafa karıştırıcı, tartışmalı olabileceği gibi arama sektöründe hızlı bir biçimde ilerlemenizi sağlayacak en önemli etkenlerden biri durumundadır. SEO sözleşmesinin zorlayıcı olmasına gerek yoktur. Bunlara hedef kitlemiz içerisinde yer alan kullanıcılarla etkileşim kurma konusunda ihtiyacımız vardır. SEO sözleşmelerini kullanışlı ve gerçekçi hale dönüştürmek için tüm şahıslara hitap edebilecek en makul terimleri bulmamız gerekir.

Müşterilerle kurduğumuz ilişkilerdeki tonumuz sözleşmelerin yapısı ve pazarlık aşamasında net bir biçimde ortaya çıkmaktadır.

Sözleşme kullanışlı bir araç olduğu için onu diyaloglar başlar başlamaz bir sonraki seviyeye çıkartabilecek duruma gelmemiz gerekir. Bunu başarmak için yasal sorumlulukların yanında çalışmalara, rollere ve beklentilere değinmek gereklidir.

Sözleşmeyi sunan ve sözleşmeyi imzalayacak olan kişiler arasında anlaşmayı gerçekleştirmek adına ideal bir ortam oluştuğu zaman akıllara işin nasıl ele alınacağı ve nasıl gerçekleştirileceğiyle ilgili çeşitli sorular gelebilmektedir.

Herkes kendisi korumaya çalışmakta ve rahat davranmak için çaba göstermektedir. Sözleşmeler sunduğunuz hizmeti doğrudan anlatabilecek seviyede olmak durumundadır. Bunun yanında sunduğunuz hizmetler konusunda gerçekçi olmanız gerekmektedir.

Bu nedenle dijital pazarlama veya SEO sözleşmelerinizde mutlaka yer vermeniz gereken belirli şeyler vardır. Sözleşmelerde bu bileşenlere yer vererek son derece güçlü, imzayı atanı ve imzaya sunanı memnun edecek bir sözleşme örneği oluşturabilirsiniz.

1. Şirketinizin Bilgisi

Sözleşme içerisinde şirketiniz veya danışmanlık hizmetinizle ilgili neler sunduğunuzu tekrar tekrar gözden geçirmelisiniz. Bunu yaparak müşteriyle kurmuş olduğunuz ilişkiniz açısından daha fazla değere sahip olabilirsiniz.

Bu noktada sözleşmenin inceleme durumuyla ilgili bir yanılgıya düşmemeye çalışmalısınız. Müşterileriniz sözleşmeyi bir arkadaşınızın önerisiyle inceleyecek olabilirler veya sizin sunduğunuz sözleşmenin yanında daha farklı sözleşmeler inceliyor olabilirler. Sözleşmeniz müşterinin önüne gittiği zaman sizin hakkınızda çok şey anlatmak zorundadır.

Şirketten şirkete giden sözleşmelerde şirketiniz ve şirketinizin özgün yaklaşımı konusunda yeteri kadar içeriğe yer verip vermediğinize bakmalısınız. Bu kısımda belki pek çok yasal detaya yer vermeniz gerekebilecektir. Her ne olursa olsun sözleşmenin bu kısmının karar vericiyi etkileyecek düzeyde olan alanlardan biri olduğunu unutmamalısınız.

2. Çalışmayı Yapacak Ekibin Tanımı

Ekibinizde kimin olduğunu ve sözleşme kapsamında kimlerin görev alacağını en ince ayrıntısına kadar açıklamalısınız.

Bu açıklama var olan bir süreçle ilgili beklentilerin oluşmasını sağlayacaktır. Bunun yanında şirket sahibinden satış elemanına, satış elemanından arama pazarlamacılığı ile uğraşan elemana kadar ekibinizi başarıyla tanıtmış olursunuz.

Siz satışı yapan kişiyseniz ve günlük çalışmalarda pay sahibi olmayacaksanız bu durumda müşterilerin çalışma hakkında bilgi almak için kimleri aramaları gerektiğini belirtmeniz gerekmektedir. Kampanyanın detayları hakkında bilgi almak isteyen müşterilere sözleşme ilişkisi kapsamında en iyi şekilde yardımcı olmanız şarttır.

3. Referanslar

İş başvurusunda bulunurken göndermiş olduğunuz dosyada yer alan referans ibaresiyle hemen hemen aynı anlama gelmektedir. Sözleşmenin bu kısımında profesyonel kaynaklar ve onların iletişim bilgileri ile bilgiler eklemelisiniz.

Bunu yaparak müşterilere güven duygusu kazandırabilir ve çalışmalarınızda dürüst olduğunuzu onlara gösterebilirsiniz. Buna ek olarak referans olarak ekleyeceğiniz kişilere veya şirketlere konuyla ilgili daha önceden bilgi vermiş olmanız son derece önemlidir. Böylece telefon veya e-posta aldıklarında şaşkınlık içinde kalmayarak bilgi isteyen kişilere uygun cevaplar vereceklerdir.

4. Çalışma Örnekleri

Çalışma örneklerini sunarken bunların sözleşmenin önüne geçmemelerine dikkat etmeniz gerekir. Şirketinizin sitesinde yer alan “hakkında” kısmı gibi bir yaklaşım sergilemek yeterlidir. Bu alanı kullanarak müşterilerin yorumlarına, çalışma örneklerine, örnek olaylara ve diğer örneklere yer verebilirsiniz.

Çalışma örnekleri özellikle birkaç rakiple aynı işi almak için uğraştığınız zamanlarda önemlidir. Çalışmalarınız, çalışmalarınızdaki yaklaşımlar ve özgün adımlarınız sizi diğerlerinden farklı kılacaktır. Üstelik sözleşme bedeli karşılığında yapacaklarınızın ne kadar değerli olduğu ortaya çıkacaktır.

Her ne kadar çalışma örneklerinden daha farklı alanlarda bahsetmiş olduğunuzu düşünseniz dahi bunu yeniden gündeme taşımanız gerekmektedir. Sözleşmeyi anlaşmak istediğiniz şirket içerisinden birbirinden farklı kişiler inceleyebilecek olduğundan bu fırsatı es geçmemeye çalışmamalısınız.

5. Açıkça Sunulacaklar

Gerekli olması durumunda yasal sorumluluklarına sözleşmenin sonunda yer verebilirsiniz. Geriye kalan alanları ise müşteri dostu olmak kaydıyla açıkça sunabileceğiniz değerlere ayırmanız gerekmektedir.

Sözleşmede yer vereceğiniz terimleri ne kadar karmaşık ve yasal dayanıklı hale getirirseniz karşıdaki kişinin canını bir o kadar sıkmış olursunuz. Ücretli arama veya organik arama konusunda bir çalışma yapacaksanız bunları herkesin anlayacağı dilde dile getirmeniz gerekmektedir.

Bu öneriyi dikkate almayarak tüm çalışmalarınızı terimsel ifadelerle anlaşmaya çalışırsanız müşteri sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçebilmektedir. Bunun yaşanmasına izin vermemelisiniz. Etik değerlere bağlı kalarak kişileri ikna etmeye çalışmalısınız. Bunun için onların kendisini daha iyi hissetmelerini sağlamak zorundasınız.

Sözleşmenin içerisinde sunacaklarınız konusunda ne kadar fazla teknik açıklama yaparsanız ilgili sözleşmenin imzalanmasından bir o kadar uzaklaşmış olacaksınız.

Müşteriler sıralama ve trafik elde etmeye başladıkları zaman ekstra sorularla kapınızı çalacaklardır. Bu durumda onlara nezaketle cevap vererek yardımcı olmaya çalışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Çalışmalarınız konusunda ekstra detaylara değinmek istemeseniz bile arama motorlarını oyuna getirmeye çalışmayacağınız konusunda onlara güven vermelisiniz. Her şeyden önemlisi sıralama pozisyonlarından ziyade onlara SEO çalışmalarının hedeflerinden söz etmelisiniz.

6. Teslimat Zamanı

Sözleşme içerisinde çalışmalara ne zaman başlayacağınızı belirtmelisiniz. Buna ek olarak aşamaların tamamlanma süresi konusunda müşterilere bilgi vermeye çalışmalısınız. Onlara sizinle yapacakları anlaşma konusunda güven vermek için buna ihtiyacınız olacaktır.

Sözleşme yapılmasına rağmen çalışmaları aksatmaya başladığınız zaman belirli beklentilerin gerçekleşmesi söz konusu olmayacaktır. Zamana karşı çalıştığınızı asla unutmamalısınız. Bunu unutursanız hem çalışmalarınızın hem müşterilerinizin çeşitli risklerle karşı karşıya kalmalarına neden olursunuz.

Çalışmalara başlamadan önce bir denetim veya kurulum gerçekleştirmeniz gerekiyorsa bunu açık bir biçimde dile getirmelisiniz. Denetim aşaması çalışmanızın çok daha değerli olması adına ihtiyaç duyacağınız bir aşamadır. İstenilen stratejiyi uygulamak ve müşterilerinizin beklentilerini karşılayacak trafikleri elde etmek için buna ihtiyacınız olacaktır.

7. Fiyat Tanımı ve Yapısı

Sözleşme kapsamında hangi tür fiyat yapısının geçerli olduğunu açık bir biçimde dile getirmelisiniz. Sabit fiyat, karma fiyat seçeneği, kar payı, komisyon yapısı, yönetim harcamaları gibi tüm fiyat tanımlarına açık bir biçimde değinmek zorundasınız. Fiyat konusunda müşterileriniz hakkında en ufak bir soru kalmamalıdır.

Fiyatlandırma hassas bir konu olduğundan bir sözleşmenin imzalanmasında veya imzalanmamasında önemli bir paya sahiptir. Sözleşme kapsamında uygulayacağınız model konusunda olabildiğince dikkatli olmalısınız. Her fiyatlandırma modelinin avantajlarını ve dezavantajlarını gözden geçirmelisiniz.

Fiyatlandırma konusunda müşterilerinizin hakkında kalabilecek en ufak soru dahi onların vazgeçmesine neden olabileceği için bu konuda en doğru yaklaşımı bulabilmek için epey dikkatli olmalısınız.

8. Fatura Takvimi

Faturalandırma yapmaya ne zaman başlayacağınızı açık bir biçimde ifade etmeniz gerekmektedir. Ödeme terimleri, ödeme seçenekleri ve bunun gibi detaylar konusunda müşterilerinize bilgi vermelisiniz.

Faturalandırmalar çalışma aşamaları aralıklarında yapılacaksa bunları tanımlamalısınız. Bu alanda çeşitli esneklikler sunabilme fırsatına sahip olabilirsiniz. Bu esneklikler sayesinde müşterilerinizle anlaşmaya yakın olabileceğinizi unutmamalısınız.

Çalışmalara başlamak için bir ödeme almanız gerekiyorsa bu ödemeleri zamana yayarak hareket etmeyi deneyebilirsiniz. Bu müşterilerinizin sizinle anlaşma sağlamalarına yardımcı olacak bir detaydır.

Fatura takvimi konusunda yeteri kadar açık olmanız durumunda kampanyalarınızı uygulamaya çalışırken ekstra sorular ve müdahalelerle karşılaşma şansınızı en aza indirgemiş olursunuz.

9. İptal Koşulları

Sözleşmenizin iptal koşulları konusunda açık olmalısınız. Müşterileriniz diledikleri zaman sözleşmeyi iptal edebilme imkanına sahip olacaksa buna yer vermelisiniz. Sözleşmeler uzun vadeli olacaksa iptal koşulları konusunda ekstra bilgilendirme yapmalısınız.

Sözleşmenin erkenden iptali durumunda tazminat koşulunun olup olmayacağını iyi düşünmelisiniz. Sözleşmenin iptali konusunda her şeyi açık bir biçimde ortaya koymalısınız. Herkes iptal aşamasında neler yaşanabileceğini bilmelidir.

10. Yasal Detaylar ve Riskler

Tüm anlaşmalarda olduğu gibi her zaman yasal detaylara yer vermeniz gerekmektedir. Bu yasal detayların yanında eğer çalışmalarınızın sonuçları arasında olasılığı söz konusu ise belirli risklerden söz edebilirsiniz.

Bir sözleşme süreci içerisinde sözleşmede adı geçen ekip üyelerinden birisinin şirketten ayrılması durumunda sözleşmenin devamlılığı veya iptali konusunda neler yaşanacağını ortaya koyabilirsiniz. Bu sözleşmenin taşıdığı riskler konusunda sadece bir örnektir. Çalışmalarınızda nelerin olabileceğini belirterek müşterilerinin bunlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamalısınız.

Bir sözleşmede kendinizi ve müşterinizi garantiye almak için yasal olarak hangi koşullara ihtiyacınız olacaksa bunlardan bahsetmelisiniz. Sadece kendinizi düşünerek oluşturacağınız her türlü sözleşme imzalanmadan geri çevrilebilecektir.

11. Çalışmanın Sahipliği

Dijital pazarlama alanında gerçekleştirilen çalışmalarda bu sorunla sık sık karşılaşılmaktadır. Bir şirket için çalışma yapmış olan ajans şirkete AdWords, Analytics ve bu tür diğer hesapların mülk devirlerini yapmamakta ısrarcı olabilmektedir.

Bu nedenle sözleşmeye konu olacak çalışma kapsamında hangi hesapların kime ait olacağını açıkça belirtmeniz gerekmektedir. Şirketinizin kendine özgü raporlama hesapları ve yaratıcı fikirleri varsa bunları kendinize saklayabilirsiniz. Ancak her ne olursa olsun müşterinin sahip olacağı hesaplar konusunda bilgilendirmelere yer vermelisiniz.

Bunu yaparak müşteri ikna etme konusunda önemli bir adım atmış olursunuz. Çeşitli hesapların çalışma sonunda müşteriye devredilmesini sağlayacağının garantisini vererek onlara sizinle anlaşma konusunda ikna edici ekstra adımlar sunabilirsiniz.

12. Kapsam Değişikliği Süreci

Kapsam değişikliği sürecinin nasıl ele alınacağını belirterek sözleşmenin kabul edilebilirlik tonunda çeşitli iyileştirmeler yapmayı başarabilirsiniz. Kapsamın değişiminin ne anlama geldiğini ve neler olacağını net bir biçimde açıklamalısınız.

Yeni bir sözleşme yapacaksanız ve iptal koşullarını yeniden gözden geçirecekseniz kapsam değişikliği konusunda ekstra bilgi vererek söz konusu yenilenme sürecinin çok daha kolay olmasını sağlayabilirsiniz.

Sadece belirli bir talimatın değişmesini sağlayacaksanız bu durumda sürecin nasıl olacağını açıklamaya çalışmalısınız. Bu konuda ne kadar net olursanız müşteriler sizi bir o kadar kolay anlayabilecek ve pazarlık aşamasında ihtiyaç duyacağınız rahatlığı elde etmeyi başarabileceksiniz.

13. Geçerlilik Süresi

Sözleşmelerde geçerlilik süresine yer vermenizin iki farklı nedeni bulunmaktadır. Müşterilerinizin bir adım atarak anlaşmayı hemen gerçekleşmelerini sağlamak için bundan yararlanabilirsiniz. Diğer taraftan sözleşmedeki belirli oranlarda değişiklik yapabilme konusunda kendinize imkanlar oluşturmak için geçerlilik süresinden faydalanabilirsiniz.

Bir geçerlilik süresine yer vererek sözleşmede değişiklik yapma hakkına sahip olabilirsiniz. Bunun yanında gerek görüldüğünde müşterilerinizle yeni sözleşme yapmaya çalışmak için sözleşme geçerlilik süresinden faydalanabilirsiniz.

Genel olarak bu 13 maddenin çok fazla olduğunu düşünebilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse evet çok fazladır. Ancak SEO sözleşmeleri bir yasal belgeden çok daha fazlası anlamına gelmektedir. Bu sözleşmeler müşteriyle aranızda kuracağınız iş ilişkisinin hangi düzeyde olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek bir araçtır.

Çalışmalarınızda organize olduğunuzu ne kadar iyi anlatırsanız bir müşteriyle anlaşma yapma konusunda bir o kadar avantajlı olursunuz. Çalışmalarınız kapsamında ele alacaklarınız konusunda tüm detaylara yer verirken sözleşme beklentilerinde ve kapsamında yaşanabilecek olası değişikliklere yer vererek pek çok çalışmanın daha akıcı bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Herşey hazır peki ya rapor? SEO rapor şablonunun yer aldığı içeriğimi incelediniz mi? Hemen ziyaret edin müşterilerinize sunabileceğiniz harika bir rapor şablonunu indirin ve hemen düzenlemeye başlayın. Detaylar için ayhankaraman.com/seo-raporu bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

2 Yorum

  1. Merhaba, SEO hizmeti verdiğiniz firmayla anlaşmanız bittiğinde, ilk sayfada konumlanan kelimelere müdahalenin doğru olduğunu düşünür müydünüz? Bu aşamada hizmeti veren ve alan neler yapmalı ve yapmamalıdır? Genel manada neler söyleyebilirsiniz? Bu konuda bir yazı ile karşılaşmadım ve faydalı olacağını düşünüyorum. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir