Panda 4.1 – Google’ın 27. Güncellemesi Yayınlanıyor
Google, Panda güncellemesinin son versiyonunu duyurdu. Güncellemenin hedefi ise kısa veya kötü olan içeriklerle iyi bir sıralama elde eden siteleri cezalandırmak.
Google, Google+ platformunda paylaştığı gönderi ile güncellemenin yavaş bir şekilde yayınlanacağını belirtti. Güncelleme kısa bir süre önce etkinleştirildi ve önümüzdeki hafta dahil olmak üzere etkisini belirtildiği gibi yavaş bir biçimde gösterecek. Google, bölgeye bağlı olarak arama sorgularının %3-5 oranında etkilenebileceğini söylüyor.
Bu son güncellemede farklı bir şey yer alıyor mu? Google bu güncellemenin kusursuz olacağını ve yüksek kaliteli ufak ve orta dereceli sitelere daha iyi sıralama sunacağını düşünüyor:
Kullanıcılardan ve site yöneticilerinden elde edilen geri dönüşler doğrultusunda, Panda’nın düşük kaliteli içerikleri daha keskin bir biçimde tanımlayabilmesini sağlayacak birkaç sinyal keşfettik. Bu güncellemenin sonucunda yüksek kaliteli içeriğe sahip ufak ve orta dereceli siteler, daha iyi bir sıralama elde edebilecekler.
Bazıları İçin Yeni Fırsatlar, Bazıları İçin Yeni Cezalar
Bu güncelleme daha önceki Panda güncellemesinde ceza alan kişiler için toparlanma şansı olacak, tabi bu eğer doğru değişiklikler yapılmışsa geçerli olacak. Eğer Panda tarafından etkilenmişseniz, sitenizde değişiklikler yapmışsanız, önümüzdeki haftanın sonunda ne durumda olduğunuzu görmüş olacaksınız.
Bu güncelleme yeni siteler için Panda tarafından ceza alabilme anlamına gelecek. Bu hafta içerisinde Google üzerinden elde ettiğiniz trafikte önemli düşüşler görürseniz, Panda güncellemesi sizi etkilemiş demektir.
Güncelleme Rakamı Hakkında
Neden bu güncellemeye 4.1 adını veriyoruz? Google bir önceki güncellemesinin adını Panda 4.0 olarak kendisi belirtmişti. Bu güncelleme ise büyük bir güncelleme olmayacağı için bunu Panda 4.1 olarak adlandırabiliriz.
Bu güncellemeler isimlendirilirken etki boyutu göz önünde bulundurulur. Ufak veya büyük bir güncelleme olup olmadığı bu şekilde belirtilir ancak Panda 3.92 güncellemesi gibi ilginç sonuçlar veren güncellemeler de mevcuttur.
Google bir önceki güncellemeyi Panda 4.0 olarak nitelendirildiğinde göre bu güncellemeyi gönül rahatlığı ile 4.1 olarak nitelendirebiliriz.
Bugüne kadar hangi güncellemelerin yayınlandığına göz atmak için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.
- Panda Güncellemesi 1 – Panda 1.0, 24 Şubat 2011 (Sorguların %11.8’i etkilendi, duyurusu yapıldı, sadece ABD’de İngilizce dilinde etki gösterdi.)
- Panda Güncellemesi 2 – Panda 2.0, 11 Nisan 2011 (Sorguların %2’si etkilendi, duyurusu yapıldı, global olarak yayınlandı.)
- Panda Güncellemesi 3, 10 Mayıs 2011 (Değişiklik olmadı, onaylandı, duyurulmadı.)
- Panda Güncellemesi 4, 16 Haziran 2011 (Değişiklik olmadı, onaylandı, duyurulmadı.)
- Panda Güncellemesi 5, 23 Temmuz 2011 (Değişiklik olmadı, onaylandı, duyurulmadı.)
- Panda Güncellemesi 6, 12 Ağustos 2011 (Sorguların %6-9’u etkilendi, duyuruldu, İngilizce olmayan diller etkilendi.)
- Panda Güncellemesi 7, 28 Eylül 2011 (Değişiklik olmadı, onaylandı, duyurulmadı.)
- Panda Güncellemesi 8 – Panda 3.0, 19 Ekim 2011 (Sorguların %2’si etkilendi, gecikmeli olarak onaylandı.)
- Panda Güncellemesi 9, 18 Kasım 2011 (Sorguların %1’den daha azı etkilendi, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 10, 18 Ocak 2012 (Değişiklik olmadı, onaylandı, duyurulmadı.)
- Panda Güncellemesi 11, 27 Şubat 2012 (Değişiklik olmadı, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 12, 23 Mart 2012 (Sorguların yaklaşık olarak %1.6’sı etkilendi, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 13, 19 Nisan 2012 (Değişiklik olmadı, gecikmeli olarak duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 14, 27 Nisan 2012 (Değişiklik olmadı, onaylandı, kısa süre arayla yayınlanan ilk güncelleme oldu.)
- Panda Güncellemesi 15, 9 Haziran 2012, (Sorguların %1’i etkilendi, gecikmeleri olarak duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 16, 25 Haziran 2012 (Sorguların yaklaşık %1’i etkilendi, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 17, 24 Temmuz 2012 (Sorguların yaklaşık %1’i etkilendi, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 18, 20 Ağustos 2012 (Sorguların yaklaşık %1’i etkilendi, gecikmeli olarak duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 19, 18 Eylül 2012 (Sorguların %0.7’sinden azı etkilendi, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 20, 27 Eylül 2012 (İngilizce sorguların %2.4’ü etkilendi, gecikmeli olarak duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 21, 5 Kasım 2012 (ABD’de İngilizce dilindeki sorguların %1.1’i, dünya genelinde %0.4’ü etkilendi, onaylandı, duyurulmadı.)
- Panda Güncellemesi 22, 21 Kasım 2012 (İngilizce sorguların %0.8’i etkilendi, onaylandı, duyurulmadı.
- Panda Güncellemesi 23, 21 Aralık 2012 (İngilizce sorguların %1.3’i etkilendi, onaylandı, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 24, 22 Ocak 2013 (İngilizce sorguların %1.2’i etkilendi, onaylandı, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 25, 15 Mart 2013 (Çıkarılacağı onaylandı ancak çıkıp çıkmadığı onaylanmadı.)
- Panda Güncellemesi 26 – Panda 4.0, 20 Mayıs 2014 (İngilizce sorguların %7.5’i etkilendi, onaylandı, duyuruldu.)
- Panda Güncellemesi 27 – Panda 4.1, 25 Eylül 2014 (Sorguların %3-5’i etkilenecek, onaylandı, duyuruldu.)
Son güncelleme bir öncekinden yaklaşık dört ay sonra geliyor. Bu açıdan bakacak olursak yeni bir aylık döngü gerçekleştirileceğini düşünebilirsiniz.
Elbette, duyurulmayan birçok Panda güncellemesi olacaktır. Yukarıdaki liste sadece Google tarafından onaylanan güncellemeleri içermektedir.
Bu yazımızda google panda 4.1 güncellemesi hakkında bilgiler aktardık. SEO’da başarılı olmanın yolu adlı makalemizi de kesinlikle okumanızı önermekteyim. İçeriğe ulaşmak için buraya tıklayınız.
Bizim gibi yeni web işleriyle ilgilenmeye başlayan arkadaşlar için faydalı bilgiler. Teşekkürler
Son zamanlar güncel duyuruları mail olarak göndermeniz bil hayli iyi oldu teşekkürler emeğinize sağlık
Memnun kalmanıza sevindim Yakup bey. Teşekkürler.
Bu güncellemeler artık bizi iyice bezdirdi. Backlink , tanıtım yazısından bile artık spama düşmeye başladı siteler millet ne yapacağını şaşırdı hayırlısı diyelim.
Doğru strateji uygulayan, kalıcı ve kaliteli kaynaklardan bağlantı alan her zaman doğallığa, ziyaretçisine önem veren kazanıyor. Bence doğru olan da bu.
aslında bu süre zarfında ne yapılması ve ne yapılmaması gerektiğini belirtseydiniz daha da yararlı olurdur Örnek. Rent a car sitemiz var ve ara sıra makale yayınlıyoruz eger bu ara paylasım mı yapmalıyız yoksa sessızce beklemelımıyz
Ne yapmanız gerektiği aslında anlatılıyor. Bilmiş gibi, google’nin sahibi gibi davranan kişileri pek sevmediğimden dolayı onları gibi davranmak da istemedim. Yani şunu şöyle yapın, içeriği böyle ekleyin gibi yazmak yerine algoritmanın neyi hedeflediğini yazmak daha mantıklı.
Aslında tüm bu güncellemelerden etkilenmemenin yolu sürekli bahsetmiş olduğunuz, kendine özgü, alıntı olmayan doyurucu içerik eklemek sitelerimize değil mi ? yoksa almamız gereken önlemler konusunda bir makale daha yayınlayabilirmisiniz, teşekkürler.
Aynen öyle. Özgün, kullanıcı odaklı ve sıkmayan uzun içerikler. Ne olursa olsun algoritmalardan etkilenmemek için bunlara dikkat etmelisiniz.
Kolpa haber sitelerinin, yazının içerisine sadece anahtar kelimeler koyarak aramalarda ilk sıralarda çıkmasından bıkmıştık. Google new kayıtları var, index hızları iyi. Makalelere bakıyorsun 100 tane anahtar kelime yazılmış ama 1 gram bilgi yok. Bunları görür inşallah google dayımız.
İnşallah görür ama sanmıyorum.
Güncellemeleri mail yoluyla bildirmeniz bizim için gerçekten kolaylık oldu. Yeni bildirimlerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz.
Sitemizi Google ın daha önce cezalandırıp cezalandırmadığını nasıl anlarız, yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla..
Merhaba,
Dilerseniz iletişim kısmından irtibata geçiniz.
Google Penguen ve panda serisi güncellemelerle güvenilirliğini tamamen yitirdi artık. Trafik kaynağı olduğu için küçük ve orta ölçekli site sahipleri ayak uydurmaya çalışsa da gösterilen insanüstü çabalara rağmen kırıntının kırıntısı hit alabiliyorlar. Öncelikle artık işin suyunu çıkaran büyük medya şirketlerinin haber siteleri her türlü google yasağından ve kuralından muaflar. 2 satırlık yazı olan sayfaya 50 – 60 anahtar kelime girip döngüsel yönlendirmeler yaparsanız google canınıza okur ama onlara dokunmuyor. Neden? Adwords diyelim belki açıklayıcı olur…
Bunun dışında “özgünlük” diye neye göre tartıldığı belli olmayan bir kriterlearamaların ilk sıralarına aldıkları sitelerin çoğunda aranan konuyla ilgili nitelikli bilgi bulmak mümkün değil. Örneğin fitness ile ilgili bir makale olduğu gibi google çeviriden kopyalanıp, yazı olarak alınmış ve bu makale ilk 3 sırada değişmeli olarak görünebiliyor. Yada berbat bir türkçeyle malzeme ölçekleri dahi verilmemiş resim bile konmamış bir tarif ilk sırada çıkarken sizin 3 senelik sitenizdeki tarif ilk 100’e giremez. Neden? Özgünlük algoritması “referans” ölçme niteliğine sahip olmayan güncelleme sıklığının gölgesinde bir değerlendirme ölçütüdür.
Zahmet edip okuyan arkadaşlara tavsiyem google hitlerinden çok bir şey beklemeden “organik” sosyal medya hayran kitlesi yaratmalarıdır. Tabii bunun için nitelikli editoryal yaklaşım, özgün olmasa bile düzgün içerik ve düzgün bir site içi mimariye sahip olmaları gerekir.
Yorum için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Google konusunda herkesin düşüncesini dile getirmişsiniz.
Alakasız siteler önümde çıkmaya başladı.Gerçekten emek verdiğiniz bir yazının konu ile alakasız sitelerin gerisinde kalmasından çok rahatsızdım.Umarım bu güncellemeyle hak ettiğimiz değeri alırız.Yazı için teşekkürler
Gerçekten seo kavramı çok değişti ve çok dahada değişecek bu gibi güncellemeler sayesinde ellerinize sağlık çok güzel bir konu olmuş.
Güncelleme ne yazık ki benim siteme kötü yansıdı. 5-6 cümlelik özgün yazılarımın pek bir önemi kalmıyor anladığım kadarı ile ve bu gün yazdığınız bu konu bana mail olarak gelmeseydi hep düşünecektim neden ziyaretçi sayım 1 haftadır düştü diye. Google’den ziyade artık Yandex’den daha çok ziyaretçi alıyorum, Google işin suyunu çıkardı diye düşünüyorum. Özgün yazımı kopyalayıp benden ön sırada çıkan sitelere de şahit olmuşken artık Google’nin benim için değeri yok, Yandex yeter diye düşünüyorum.. Makale için teşekkürler anlaşılan uzun uzun yazacağız bundan sonra :)
Yorum için teşekkür ederim. Mail gönderimi sizi rahatsız etmediyse problem yok. Gönderdiğimiz mailin size faydasının olması bizleri çok mutlu etti. Dediğiniz gibi uzun ve kullanıcı odaklı yazmaya devam.
Güncellemeleri mail yoluyla bildirmeniz bizim için gerçekten kolaylık oldu. Yeni bildirimlerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz.
Memnun kalmanıza çok sevindim. Memnuniyetle bildirimde bulunuruz.
Ayhan Bey,
Her zaman ki gibi mükemmel bir anlatım daha öncede google güncellemelerinin neleri hedef aldığını yerel gazetelerin uyanıklığının patlama sonucunda çok net anlamış olduk, fakat google’ın böyle güncellemelerinin sonu gelmeyeceğide bir hayli açık gözüküyor. Emeğinize sağlık daima sizi takipteyim.
mailime bir hatırlatma gelmiş bu yararlı bilgi için. ne ara üye oldum unuttum ama iyiki üye olmuşum bu bilgiye ulaştım. teşekkürler.
Bu tür geri bildirimler daha çok paylaşım yapmamı tetikliyor. Teşekkürler.
Ayrıntılı güzel bilgiler için Ayhan Karaman’a teşekkürler.
Ayhan Usta, değerleri bilgiler için teşekkür ederim. Güncellemenin tam olarak nelere etki edeceği bilmeyi çok isterdim. Geçenlerde bir google faciası yaşadık, umarım bu sefer teğet geçeriz :D
Eyvallah bro güzel yazmışsın.
Kısaca bu panda diyor ki; bu internet işleri çoluk çocuk işi değil siz köşeye çekilip oyun oynayın.
her önüne gelen teknoloji birde webmaster bloğu açıyor 2 hafta ilgilenip siteyi çöpe gönderiyorlar googlebunların hakkından iyi geliyor :))
Eyw Kardeşim güzel paylaşım yapmışssın
gerçekten internetteki alternatif haberlere göre en faydalı bilgiyi sunan haberlerden birisi olmuş. tebrik ederim. birçok kişinin işine lazım olacaktır.
Bence doğal ve özgün olan site her zaman kazanacak. Guncellemeler spam yapmayan siteleri etkilemez..
Sıralamalar çok sık değişmeye başladı, bakalım sonucunda ne olacak.
Güzel bir paylaşım olmuş sıkılmadan okudum. Fakat Google’nin Google Panda 4.0 Güncellemesi
bir çok webmaster tarafından sevilmese de artık google daha seçici daha kaliteli siteleri sıralamada bırakabilmek için yaptığı güzel bir güncelleme olarak bakmak lazım.
Merhaba, Panda 4.1den etkilenen küçük çaplı bir sitem var. Anahtar kelimesi domainimdir. İlk 500 arama içinde yokum artık. Panda güncellemesinden kaynaklı olduğunu söyledi r10dan arkadaşlar. Bunu kendi çapımda halletmek için tavsiyeleriniz varmı.
Ücretli olarak yapanlar var ama yüksek rakam istiyorlar.
İletişim sayfası aracılığıyla irtibata geçer misiniz?