fbpx
SEO
Trend

Uygulamanız Gereken 77 SEO Önerisi

Sitenizin arama motoru sıralamasını yükseltmek için uygulayabileceğiniz 77 SEO önerisi paylaştım. Bu SEO önerilerini arasında Arama motoru faktörlerinden anahtar kelime araştırmalarına, link oluşturma taktiklerinden içerik önerilerine ve daha fazlasına ulaşabileceksiniz.

anahtar kelime araştırması önerileri

İçindekiler

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması her SEO kampanyasının başlangıcında yer almalıdır. Bu sayede insanların neler aradığını bulabilir ve buna bağlı olarak içerikler oluşturabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması olmadan bir SEO kampanyasını işe yarar kılmak mümkün değildir.

1. Doğru Anahtar Kelimeyi Hedeflemelisiniz

Anahtar kelime hedefleme söz konusu olduğunda insanların yaptıkları çeşitli hatalar vardır. Birçok kişi anahtar kelime için optimize etme işini beceremez. Çok fazla anahtar kelime için optimize etme çalışması yapmaya çalışanlar vardır. Yanlış anahtar kelimeler için optimize çalışması yürütenleri görebilirsiniz.

Bu tür hatalara düşmek istemiyorsanız her sayfada sadece bir anahtar kelimeyi hedeflemeye çalışmalısınız. Bir sayfanın anahtar kelimesini bulmak istiyorsanız o sayfanın ne hakkında olduğunu düşünmeniz yeterli olacaktır.

Her zaman Google’ın sunmuş olduğu anahtar kelimeleri kullanmak doğru seçenektir. Çünkü belirli bir anahtar kelime için sonuç almak adına Google’ın istediği anahtar kelimeyi kullanmanız gerekir. Başka bir anahtar kelime seçmeniz sayfanız için doğru olsa bile arama sonuçları için doğru olmayacaktır.

2. Arama Niyetini Hesaba Katmalısınız

Bazen anahtar kelime araştırması yaparken çok lezzetli bir anahtar kelime bulabilirsiniz. Bir anahtar kelimenin yüksek aranma hacmine sahip olması onun hedeflenebilir bir anahtar kelime olacağı anlamına gelmez. Çünkü her zaman aramanın ardındaki niyete odaklanmanız gerekir.

Örneğin, Google Analytics kelimesini kullanarak arama yapmanız durumunda bunun çok iyi bir anahtar kelime olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu anahtar kelime kullanılarak yapılan aramaların çoğu Google Analytics aracına giriş için kullanılır. İkinci sıradaki sonuç neredeyse tamamen görmezden gelinir.

Google Analytics yerine “Google Analytics nasıl kullanılır” aramasına odaklanırsanız yapılan aramaların çok daha az olduğunu görebilirsiniz. Dolayısıyla peşinden gitmeniz gereken anahtar kelimeyi bulmuş olursunuz. Ancak bir anahtar kelimeyi incelerken her şeyin trafik olmadığını hesaba katarak hareket etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Arama niyetiyle alakalı tüm detayları öğrenmek için hemen ziyaret et: ayhankaraman.com/arama-niyeti

3. Düşük Rekabete Sahip Anahtar Kelimeleri Kullanmalısınız

Otoritesi düşük olan veya yeni kurulmuş bir siteye sahipseniz yüksek rekabete sahip olan anahtar kelimeleri hedeflemeniz çok doğru olmayacaktır. Elbette bu tür anahtar kelimelerin peşinden gidebilirsiniz ancak bir şeyleri başarmak çok kolay olmayacaktır.

Başlangıçta daha az rekabete sahip anahtar kelimeleri hedefleyerek arama trafiğini yükseltmeye çalışmalısınız. Bir anahtar kelimenin zorluk seviyesini öğrenmek için Ahrefs gibi çeşitli araçlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin “arama motoru optimizasyonu” için bir tarama gerçekleştirebilirsiniz.

Bu taramada elde ettiğiniz sonuçlar anahtar kelimenin rekabet düzeyinin çok yüksek olduğunu gösterecektir. Ancak aramayı biraz daha sınırlandırma yoluna giderseniz hedeflenebilir ancak rekabet düzeyi düşük anahtar kelimeler elde etmeyi başarabilirsiniz.

4. Rakiplerinizin Anahtar Kelimelerini Kullanmalısınız

Rekabet içerisinde olduğunuz sitelerin anahtar kelimelerini bulup onları kendi sitenizde kullanmanız sizi rekabette bir adım öne çıkaracaktır. Bunu yapabilmek için Ahrefs’in Site Explorer aracını kullanma yoluna gidebilirsiniz.

Ahrefs’te yapacağınız tarama sonrasında “Organik keywords” raporuna göz atmanız yeterli olacaktır. Buraya ulaşmak için Site Explorer > Rakibin Alan Adı > Organic Search > Organic keywords kısmına ulaşmanız gerekmektedir. Burada rakibin sıralama elde ettiği tüm anahtar kelimeleri kolaylıkla bulabilirsiniz.

5. Rakiplerinizi Gözlemlemelisiniz

Rakibinizin anahtar kelimelerini gözden geçirmek rekabet anlamında size her zaman avantaj sunacaktır. Bunun için Ahrefs’in veya Google’ın sunmuş olduğu uyarılar özelliğini kullanmanız yeterli olacaktır.

Ahrefs’te Alerts > New keywords > Add Alert > Rakibin Alan Adı > Set Report Frequency > Add kısmına giderek bir alarm oluşturabilirsiniz.

6. Anahtar Kelimelerin Gerçek Trafik Potansiyelini İncelemelisiniz

Anahtar kelimelerin her birinin uzun kuyruklu versiyonu vardır. Örneğin “anahtar kelime araştırması” için hedeflenen bir sayfa aynı zamanda “anahtar kelime araştırması nasıl yapılır” uzun kuyruklu arama sorgusu tarafından hedeflenebilir durumdadır. Bundan dolayı bir anahtar kelimenin gerçek trafik potansiyelini hesaba katmanız gerekmektedir.

Bir analiz aracı kullanarak anahtar kelime araştırması yapıyorsanız bir anahtar kelimenin toplam aranma hacmine dikkat etmelisiniz. Örneğin, bu hacmin 100.000 olduğunu düşünebilirsiniz. Daha sonra söz konusu anahtar kelime için ilk sırada yer alan sonucun trafik miktarına göz atmalısınız. Burada rakam 100.000’den çok daha fazla olacaktır. Çünkü söz konusu URL farklı anahtar kelimeleri kapsayacak şekilde yapılandırılmıştır.

7. Sitenizdeki İçerik Eksikliklerini Gidermelisiniz

Sitenizde yer alan içerik eksiklikleri sıralama elde edebileceğiniz anahtar kelimelerin neler olduğunu size gösterecektir. Bunun için Ahrefs’in size sunmuş olduğu “Content Gaps” özelliğinden yararlanmayı düşünmelisiniz.

Hemen Site Explorer > Alan Adı > Search > Organik Search > Content Gaps > Rakiplerin Alan Adı > Show Keywords yolunu takip ederek içerik eksikliklerinizi tespit edebilirsiniz.

8. Cevaplanması Gereken Soruları Bulmalısınız

Soru ve cevap şeklinde olan siteler yeni içerik fikirleri elde etmek için son derece ideal adreslerdir. Burada yer alan soruları birer içeriğe dönüştürerek trafik elde etmeyi başarabilirsiniz. Örneğin bir anahtar kelime için arama yaptıktan sonra ilk 3 sırada soru cevap şeklinde bir site görüyorsanız o anahtar kelime için güçlü bir rakibin olmadığını hemen anlayabilirsiniz.

Bu tür anahtar kelimeleri bulmak için çok fazla derinlemesine araştırma yapmanız gerekecektir. Bunun için araştırmalara başlamadan önce kendinize iyi bir şablon oluşturmalı ve bulduğunuz tüm anahtar kelimeleri kayıt altında tutmalısınız.

SEO içerik önerileri

İçerik

Anahtar kelime araştırma aşamasını tamamladıktan sonra içerik oluşturma aşamasına geçiş yapabilirsiniz. Bulduğunuz anahtar kelimeler etrafında içerik oluşturmak işin en önemli kısımlarından birisidir. Herhangi bir içeriğe sahip değilseniz trafik elde etme olasılığınız oldukça düşük olacaktır.

İçerik oluşturmak aslında bir sanattır. Bu sanatı en iyi şekilde kullanmak için içerik oluşturmada kullanılan çeşitli ipuçlarını değerlendirmeye çalışabilirsiniz.

9. İçerik Fikirleri Bulmalısınız

Yapmanız gereken tek şey önce belirli bir anahtar kelime için içerik fikirlerini öğrenmek daha sonra benzerlerini yapabilmek için kolları sıvamaktır.

Bir anahtar kelime için oluşturulmuş içerikleri öğrenmek istiyorsanız Ahrefs kullanabilirsiniz. Ahrefs’te Content Explorer aracına bir anahtar kelime girerek arama yapabilir ve o anahtar kelime etrafında yazılmış olan içerikleri bulabilirsiniz.

Benzer şekilde Ahrefs’in Site Explorer aracını kullanabilirsiniz. Site Explorer > Rakibin Alan Adı > Explore > Pages > Best by Shares kısmını kullanarak rakibinizin en çok paylaşılan içeriğini kolayca bulabilirsiniz.

10. İçerikte Araştırmalara Yer Vermelisiniz

Bir içeriğin popüler olmasını istiyorsanız onu çeşitli araştırmalarla desteklemelisiniz. Bunun için gerçek hayatta yapılmış olan araştırmaları kullanabilirsiniz. Verilere dayalı olan her türlü içerik her zaman daha fazla ilgi çekecektir.

11. Kullanıcıyı Etkileyecek Giriş Kısmı Yazmalısınız

Bir kişi sitenize ait sonuçlara tıkladıktan sonra onu sitede tutmaya çalışmanız gerekir. Bunun için iyi yazılmış bir giriş kısmına ihtiyacınız olacaktır. Yapmanız gereken giriş kısmını kısa tutmak, okuyucuya yazı hakkında bilgi vermek ve onun ilgisini yakalamaktır.

Bunlardan ilk ikisi oldukça kolay olsa bile üçüncüsü biraz zordur. Burada devreye harekete geçirici mesajlar girmektedir. Harekete geçirici mesajları kullanarak okuyucuyu içerikte tutmayı başarabilir ve onun daha fazlasını tüketmesine yardımcı olabilirsiniz.

Site içeriğinin mutlaka bir anahtar kelime etrafında kümelenmiş olan diğer anahtar kelimelere hitap etmesine dikkat etmelisiniz. Bir içerikte kullanıcının aklındaki tüm sorulara cevap bulabilmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için sayfaya trafik getiren tüm anahtar kelimeleri keşfetmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

12. İçeriğin Kolayca Tüketilmesini Sağlamalısınız

Bir içeriğe girdikten sonra büyük yazı gruplarıyla karşılaşmak en sıkıcı şeydir. Bu neden içeriği yapılandırmaya çalışarak onu daha kolay tüketilebilir hale getirmelisiniz. Mantıksal müdahalelerle içeriği parçalara bölmeniz bu açıdan faydalı olacaktır.

Her şeyden önemlisi içerikte bir hikaye anlatmaya çalışmalısınız. Bir paragrafta en fazla 3-4 cümleye yer vermelisiniz. Gerektiğinde listeleme işaretlerinden faydalanmaya çalışmalısınız. İçerikte görselleri kullanarak kullanıcılara doğal duraksama noktaları sunmalısınız.

13. Sadece Yazmak İçin Yazmamalısınız

Uzun içeriklerin SEO için kullanışlı olduğu çok doğrudur. Ancak bu durum her zaman geçerli değildir. Eğer içerik gereksiz yere uzuyorsa ve kullanıcılara herhangi bir değer katmıyorsa bu durumda uzun olmasının hiçbir anlamı yoktur.

Zaman zaman yazmış olduğunuz içerikleri uzunluk açısından kontrol etmelisiniz. Gereksiz olan kısımları çıkartmalı ve onların daha kolay bir biçimde tüketilmesini sağlamalısınız.

14. Linkleri Kullanmalısınız

Yüksek kaliteli sayfalara link vermek site içeriğiniz için her zaman iyi bir seçenektir. Google’ın arama sonuçlarında yükselmek istiyorsanız sadece link almaya değil aynı zamanda link vermeye çalışmalısınız. İçerikleriniz ile alakalı olan tüm sayfalara link vermeyi düşünebilirsiniz.

site içi optimizasyon önerileri

Site İçi SEO

İyi içerik oluşturmak tek başına yeterli değildir. İçeriği Google ve insanlar için optimize etmeniz gerekmektedir. Site içi optimize çalışmalarınız doğru şekilde olmazsa en iyi içeriğiniz dahi bulunma konusunda problem yaşayacaktır. Bunun için WordPress kullanıyorsanız Yoast SEO eklentisini kullanmalısınız.

15. Anahtar Kelimeleri Başlıklarda Kullanmalısınız

Anahtar kelimelerin başlıklarda yer almaması demek sıralama elde etme şansınızın oldukça düşük olması demektir. Anahtar kelimelerin başlıklarda yer alması ile sıralamalar arasında ciddi bir bağ bulunmaktadır. Bu nedenle her site içeriğinde anahtar kelimenin başlıkta geçmesine ekstra önem göstermeniz gerekmektedir.

Anahtar kelimeleri meta açıklamada, H1 etiketinde ve gerekirse H2 etiketinde kullanmalısınız. Daha fazlasını yapmak içeriği ekstra optimize etmek anlamına gelecektir. Örneğin, bir blog yazısı hazırlıyorsanız H1 etiketi genelde başlığın kendisi olacaktır. Burada daha farklı ve fazla anahtar kelime kullanma yoluna gitmemelisiniz.

16. Arama Yapanları Etkileyecek Başlıklar Tercih Etmelisiniz

Üçüncü sırada yer alıp tıklama alabilmek istiyorsanız arama yapanları etkileyecek başlıklar oluşturmalısınız. Başlıklarda sınırlı sayıda karaktere sahip olabilirsiniz ancak burada etkileyici işler gerçekleştirmek için biraz yaratıcı olmaya çalışabilirsiniz.

Site içeriğinde kullandığınız başlıklar belirli bir biçimi takip ediyorsa zaman zaman ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek ve onları şaşırtabilecek şekilde başlıklar oluşturmaya çalışabilirsiniz. Böylece ekstra tıklama ile ekstra ziyaret elde etmeyi başarabilirsiniz.

17. Satın Alım Niyetini İçeren Anahtar Kelimeleri Kullanmalısınız

Bir e-ticaret siteniz varsa arama yapan kişileri satın alma sürecine doğru yönlendirmek en çok istediğiniz şey olacaktır. Bir ürün için araştırma yapan insanların büyük bir kısmı yorumları, ürün görsellerini ve ürün bilgilerini incelemek istemektedir.

Ancak bir ürün adıyla “satın al” anahtar kelimesini yan yana getiren ziyaretçiler artık ürünü satın alma niyetindedir. Bu nedenle “satın al” anahtar kelimesini başlıklarda kullanarak satın almaya hazır kullanıcıların ilgisini çekebilirsiniz.

18. Meta Etiketlerini Doğru Kullanmalısınız

Anahtar kelimelerin yer aldığı meta etiketler arama motoru sonuç sayfasında belirli yere sahiptir. Arama motoru sonuç sayfasında sanki eksikmiş gibi gözüken meta açıklamalara sahip olmak demek tıklama oranının düşmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle meta açıklamaların yeterli uzunlukta olduğuna ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir.

19. Meta Açıklamada İçeriği Satmalısınız

Meta açıklamalar arama motoru sonuç sayfasındaki en önemli yerlerden birisidir. Çünkü burada site içeriğini pazarlama fırsatını elde edersiniz. Düzgün ve etkileşime açık bir meta açıklama yazdığınız sürece arama motoru sonuç sayfasındaki tüm sitelerin arasından sıyrılmayı başarabilirsiniz.

20. İçeriğe Öncelik Vermelisiniz

İnsanların sitenizi ziyaret etmesinin en büyük sebebi içeriktir. Bu nedenle içeriği ön plana çıkartmanın çeşitli yollarını bulmalısınız. Site içeriğinin başlığı insanlara fazla zahmet vermeden gözükür durumda olmalıdır. Bu nedenle kullanıcıları rahatsız edecek durumlardan olabildiğince kaçınmalısınız.

  • Çok fazla reklama yer vermemelisiniz. Reklamlar rahatsız edicidir. Bunları tadında kullanma yoluna giderek site içeriğinin kolayca tüketilebilir olmasını sağlamalısınız.
  • Sinir bozucu reklam pencerelerinden uzak durmalısınız. Bunlar dönüşüm elde etmek için ideal olsalar bile ziyaretçileri rahatsız etmektedirler. Açılır reklam pencerelerini olabildiğince az kullanmalısınız.
  • Sayfa düzeyi reklamları olabildiğince az kullanmalısınız. Google bu tür reklamlardan hoşlanmamaktadır. Eğer sitenizde bu tür reklamlar varsa onları kullanırken oldukça dikkatli olmanız gerekir.

21. Sitenizin Tüm Cihazlarda Düzgün Gözükmesini Sağlamalısınız

Sitenizin tüm cihazlarda doğru şekilde görüntülenebilir olması gerekmektedir. Bunun için sitenizde mobil optimize çalışmalarını en iyi şekilde gerçekleştirmiş olmalısınız. Sitenizi Google’ın mobil uyumluluk araçlarında test etme yoluna gitmelisiniz.

22. Google Görsellerden Trafik Elde Etmelisiniz

Google görseller üzerinden çok ciddi miktarda trafik elde edebilirsiniz. Bu durum özellikle e-ticaret siteleri için oldukça önemlidir. Çünkü insanlar bir şeyler ararken aynı zamanda onun görsellerine göz atmak istemektedirler.

Google doğrudan ürün görsellerini anlayabilme konusunda henüz çok yetenekli değildir. Bu nedenle onu yönlendirmenin yollarını bulmalısınız. Bunun için görsellerin alt metin ve başlık kısımlarını kullanmaya çalışmalısınız.

Sitenizde yer alan tüm görsellerin optimize edilmiş olduğundan emin olmalısınız. Yüklenmesi için kullanıcıları bekleten görsellerden olabildiğince uzak durmalısınız. Bunlar sitenize hiçbir değer katmazlar. Aksine sitenizin kullanılabilirliğini olumsuz yönde etkilemektedirler.

23. Kısa URL’ler Kullanmalısınız

Eğer kullandığınız içerik yönetim sistemi izin verirse içerikler için kısa ve açıklayıcı URL’ler kullanmalısınız. Bunun sebebi onların oldukça iyi gözükmesi, anahtar kelimelerle değer katması ve link elde açısından avantajlı olmalarıdır.

24. Tekrarlanan İçeriklerin Az Olmasını Sağlamalısınız

Tekrarlanan içerikler her sayfada olan ve sitenin genelinde kullanılan elementlerdir. Özellikle e-ticaret sitelerinde bunlar yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ürün stok bilgisi, ürün tedarik bilgisi gibi alanlar bu tür elementleri tanımlamak için verilebilecek ideal örneklerdir.

Google’ın bu konuda tavrı oldukça nettir. Bir sayfanın tamamında en az %10 oranında özgün içerik yer almalıdır. Bu oranda özgün içeriğe sahip olmamanız durumunda siteniz Panda güncellemesi tarafından kolay bir biçimde avlanacaktır.

25. Yerel Trafik İçin Adres Bilgisini Kullanmalısınız

Sitenizin adres bilgisi kolayca erişilebilir olmalıdır. Bu tüm siteler için geçerli bir durumdur. Yerel trafiğe ihtiyaç duyuyorsanız adres bilgisi sizin için ekstra önemli olacaktır. Bu nedenle adres bilgisine ve telefon numarasına her sayfanın en alt kısmında yer vermeye çalışmalısınız. Böylece Google’ın sizi çok daha kolay bir biçimde tespit etmesini sağlayabilirsiniz.

26. Marka Olabilecek Alan Adları Seçmelisiniz

Anahtar kelimelerin alan adında kullanılması oldukça güzel ve faydalı bir şeydir. Ancak bunda aşırıya kaçmak istenen bir şey değildir. Site içi optimize çalışmalarının etkisini görmek istiyorsanız markalaşmış bir alan adını kullanmaya çalışmalısınız.

Örneğin bu yazının başlığını alan adı yapmak istediğiniz zaman

uygulanabilirseoonerleri.com gibi bir şey ortaya çıkar. Bu son derece gereksizdir. Çünkü kimse bu tür bir isme sahip siteye giriş yapmak istemeyecektir. Bunun yerine seoonerileri.com gibi bir adresi tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır.

27. Sitenizin Hızını İyileştirmelisiniz

Sayfanın yüklenme süresi oldukça önemli bir sıralama faktörüdür. Tamamen eşit şartlarda hızlı açılan bir sayfa hızlı açılmayan bir sayfayı kolayca geride bırakabilecek ve arama motoru sayfasında daha üst sıralarda yer alabilecektir.

Site hızını optimize etmek istiyorsanız Google’ın önerilerinden faydalanabilirsiniz. Google PageSpeed Insights aracını kullanarak sitenizin hız durumunu kontrol edebilirsiniz. Daha sonra Google’ın size sunmuş olduğu çeşitli önerilerden yararlanarak site hızını iyileştirebilirsiniz.

28. Önbellek Eklentisi Kullanmalısınız

Site hızını iyileştirmek istiyorsanız mutlaka bir önbellek eklentisi kullanma yoluna gitmelisiniz. Önbellek eklentisi olmadığı sürece sitenizin çok yavaş olduğunu ilk bakışta dahi fark edebilirsiniz. WP Rocket gibi bir önbellek eklentisi sitenizi hızlandırarak onun rekabete hazır hale gelmesini sağlayacaktır.

29. AMP Kurulumu Gerçekleştirmelisiniz

Hızlandırılmış mobil sayfalar standart sayfaların kırpılmış hali gibidir. Google bunları ön plana çıkartmaktadır çünkü AMP etiketli sayfalar diğer sayfalara göre çok daha iyi kullanıcı deneyimi sunmaktadır. WordPress kullanıyorsanız sitenizi AMP ile uyumlu hale getirmek için ücretsiz eklentilerden yararlanabilirsiniz.

AMP konusunda tecrübe sahibi değilseniz kesinlikle kurmanızı önermem.

30. Yapılandırılmış Verileri Kullanmalısınız

Organik aramaların eskisinden çok daha rekabetçi bir ortamda olduğu doğrudur. Burada doğru adımlar atıp arama sorguları sonrasında ortaya çıkan potansiyel tıklamaları yakalamanız gerekmektedir. Yapılandırılmış veriler size bu konuda yardımcı olabilecektir. Sitenizde yapılandırılmış veriler kullanarak arama motorunda ön plana çıkabilirsiniz.

31. Tıklama Oranı Düşük Anahtar Kelimeleri Bulmalısınız

Arama analizi raporu Google Search Console aracında sıkça kullanılan bir rapordur. Burada çeşitli hızlı kazanımlar bulmanız mümkündür. Sıralamalarına rağmen düşük tıklama alan sonuçları gözden geçirerek başlık ve meta açıklamalarında çeşitli düzenlemeler yaparak onları tıklanma oranını iyileştirmeyi düşünmelisiniz.

32. Düzenli Olarak İçerikleri Yenilemelisiniz

Eski içerikleri yenilemek içeriğin her zaman yeni kalmasını sağlayacaktır. Böylece bu içerikler arama sonuçlarında daha sık gözükme şansını elde edeceklerdir. Eski içerikleri sürekli yeni bilgilerle güncel tutmak trafik miktarınızda önemli artışların olmasını sağlayabilecektir.

link oluşturma önerileri

Link Oluşturma

SEO söz konusu olduğu zaman link oluşturma en çok vakit harcayacağınız alan anlamına gelmektedir. SEO sıralama faktörlerini incelediğiniz zaman linklerin çok önemli bir noktada olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle, sıralamada iyi yerde olmak istiyorsanız link oluşturmanız gerekmektedir.

33. Bozuk Linkleri Düzeltmelisiniz

Eliniz altında Ahrefs varsa bunu kolayca yapabilirsiniz. Ahrefs’in Site Explorer aracını açarak link inceleme menüsünü kullanmalısınız. Site Explorer > Alan Adı > Pages > Best by Links > “404 not found” Filtresi yolunu takip ettiğiniz zaman sitenizde bozuk olan linkleri kolayca tespit edebilir ve onları düzeltebilirsiniz.

34. Rakiplerinizin Bozuk Linklerini Ele Geçirmelisiniz

Rakiplerinizin linklerini ele geçirmek biraz garip gelebilir ancak bu son derece işe yarar bir yöntemdir. Rakibinizin bozuk linklerini bulmalısınız. Onlara kendi kaynaklarınızdan bir alternatif sunmalısınız.

Ahrefs sayesinde bunu kolayca yapabilirsiniz. Site Explorer > Rakibinizin Alan Adı > Explore > Backlinks > Broken yolunu takip etmeniz yeterlidir.

35. Trafik Getiren Linklere Odaklanmalısınız

Sitenize alabileceğiniz en iyi linkler trafik getirenlerdir. Sitenize trafik getiren tüm linkler sizin için değerlidir. Bu tür linkler Google güncellemelerine karşı güvende olmanızı sağlayacaktır. Bunun için geniş kapsamlı araştırma yapmanız gerekmektedir ve elinizin altında Ahrefs aracının olması gerekmektedir.

Ahrefs aracında Site Explorer > İncelenmek İstenen URL > Overview kısmına giderek hedef

URL’yi kapsamlı bir biçimde inceleyebilirsiniz. Burada Domain Rating, URL Rating ve Ahrefs Rank gibi değerler göreceksiniz. Bu değerlerin yüksek olması demek link almak için ideal kaynağı bulmuş olmanız demektir.

36. Link Kalitesini Değerlendirmelisiniz

Her ne kadar dofollow niteliğine sahip olan linkler siteniz için çok daha iyi olsa bile genel olarak nofollow linklerin de sitenize katkı sağlayabileceğini unutmamalısınız. Link profilinizin her iki türde de linklerin olması gerekmektedir. Aldığınız linklerin kalitesine dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

37. Çapa Metinli Link Elde Etmelisiniz

Arama sıralamalarını en çok etkileyen linkler çapa metinli olanlardır. Bir anahtar kelimeyle verilmiş olan linklerin etkisi oldukça büyüktür. Sahip olduğunuz linklerin yaklaşık 3’te 1’i çapa metni içerecek şekilde olmalıdır. Bunun yukarısına çıkmanız durumunda Google Penguin güncellemesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

38. Zararlı Linklerden Kurtulmalısınız

SEO çalışmalarından yeterli faydayı almak istiyorsanız mutlaka zararlı linklerden kurtulmaya çalışmalısınız. Bu linkler hiçbir işe yaramazlar. Bu nedenle link profilinizi kalitesiz linkler açısından gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Ahrefs’te link profilinizi incelemeniz durumunda hangi linklerin kalitesiz olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz. Site Explorer > Alan Adı > Backlink Profile > Backlinks alanında tüm linklerinizi görebilir ve onları dışarı aktarabilirsiniz. Burada düşük kaliteli gözüken tüm linklerle bağınızı kesmelisiniz.

39. Rakiplerinizin Linklerini Kontrol Etmelisiniz

Bir site sizinle rekabet halindeyse ondan link almaya çalışmanız çok daha doğru olacaktır. Ahrefs’in Site Explorer aracı bu konuda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Site Explorer > Rakibinizin Alan Adı > Backlink Profile > Backlinks kısmından rakibinizin linklerini görebilir ve inceleyebilirsiniz.

Dilerseniz rakibinizin yeni linklerini takip edebilmek için alarm kurabilirsiniz. Alerts > Backlinks > Add Alert > Set Frequency > Daily/Weekly/Monthly kısmından kolayca alarm oluşturabilirsiniz. Böylece rakibiniz yeni link elde ettiği zaman bunu hızlı bir şekilde fark edebilirsiniz.

40. Rakiplerinize Link Veren Siteleri Bulmalısınız

Belirli siteler neredeyse tüm rakiplerinize link veriyorsa onları incelemeli ve link fırsatlarını gözden geçirmelisiniz. Ahrefs’in Link Intersect aracı size bu konuda yardımcı olacaktır. Tools > Link Intersect > Rakiplerinizin Alan Adları > Show Link Opportunities kısmından yeni link fırsatları bulmaya çalışabilirsiniz.

41. Rakiplere Sürekli Link Veren Yerleri Bulmalısınız

Bir rakibinizin sürekli aynı yerden link alıyorsa bunu fırsata çevirebilirsiniz. Bu aynı zamanda rakibinizin tanıtım kampanyaları hakkında bilgi edinmenizi sağlayacaktır. Bu tür linkleri takip edip benzer stratejiyle siz de sürekli link elde etmeyi başarabilirsiniz.

42. Rakibinizin En Çok Link Alan İçeriklerini Bulmalısınız

Rakibinizin sitesinde yer alan ve en çok link alan içerikleri bulmak size çeşitli link fırsatları sunabilecektir. Yapmanız gereken Ahrefs’in Site Explorer aracında siteyi incelemek ve en çok link alan sayfalarını bulmaktır. Site Explorer > Alan Adı > Explore > Pages > Best by Links yolunu takip ederek bunu kolayca yapabilirsiniz.

Rakibinizin en çok link alan içeriğinin bir benzerini ama daha iyisini oluşturarak yeni link fırsatlarını kovalamayı başarabilirsiniz. Hatta onlara ait çeşitli linklerin boşa çıkmasını dahi sağlayabilirsiniz.

43. Link Çeken İçerikler Oluşturmalısınız

Link çeken içeriklerin amacı trafik ve link doğrultusunda size ekstra değer katmalarıdır. Bu tür içerikler sadece bu amaçla üretilirler. Örneğin infografikler, verilerle oluşturulmuş haritalar, veri görselleştirmeleri, sektör odaklı kaynaklar sayfası ve etkileşimli araçlar buna verilebilecek en ideal örneklerdir.

İnsanlar ilgi duydukları konuda yapılan paylaşımlardan memnuniyet duymakta ve onları tekrardan paylaşma yoluna gitmektedirler. Gerçekten iyi güzel bir şeyler oluşturmanız durumunda onun elden ele dolaşacak olduğundan emin olabilirsiniz.

44. E-posta Kampanyasına Önem Vermelisiniz

Link elde etmek istiyorsanız en önemli fırsat e-posta kampanyaları olacaktır. Bir içerik yeni oluşturulmuşsa blog sahiplerinin o içeriğe link verme olasılıkları oldukça yüksektir. Anahtar kelimeniz için yeni içerik fırsatları bulmak istiyorsanız Ahrefs’in alarm özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Ahrefs > Mentions > Add Alert kısmından bir anahtar kelime için alarm oluşturabilirsiniz. Böylece söz konusu anahtar kelime ile ilgili içerik oluşturulduğunda yeni içerikleri anında öğrenmiş olursunuz.

Daha fazla kişiye ulaşmak istiyorsanız mutlaka e-posta pazarlama kampanyasını kişiselleştirme yoluna gitmelisiniz. Böylece insanların sizden gelen e-postaları açma olasılıklarını yükseltmeyi başarabilirsiniz.

45. BuzzStream Kullanmayı Düşünebilirsiniz

Küçük olan e-posta pazarlama kampanyalarını normal bir e-posta servisini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Ancak daha büyük olan e-posta pazarlama kampanyaları için süreci biraz daha hızlandırmanız gerekmektedir.

BuzzStream size bu konuda en iyi şekilde yardımcı olacak yerlerden birisidir. Bu araç e-posta yoluyla sizi takip eden kişilere ulaşmanızı sağlayacak bir araçtır. Bu araç sayesinde e-postaların kullanıcılara çok daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

46. En İyi İçeriğinizi Tekrardan Kullanmalısınız

En iyi içeriğinizi bir infografik haline getirmek, bir sunuma veya videoya dönüştürmek size ekstra katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte en iyi içeriğinizi çeşitli farklı paylaşım platformlarında kısmen yeniden paylaşmak benzer etkiyi yaratacaktır. Kendi sayfanıza link verdiğiniz sürece kopya içerik konusunda endişe duymanıza gerek yoktur.

47. Wikipedia’dan Link Almalısınız

Hemen hemen herkes Wikipedia’ya link ekleme şansına sahiptir. Sitenize buradan link alarak her zaman bir adım öne geçmeyi başarabilirsiniz. Bir konuya ekleme yapıp kendi sitenizi kaynak göstererek link alabilirsiniz. Böylece insanların onu görmesini ve güvenilir bir kaynak olarak değerlendirmesini sağlayabilirsiniz.

48. Soru Cevap Sitelerinde Soruları Cevaplamalısınız

Çeşitli soru cevap sitelerinde insanların sorularına cevap vererek sitenize link alabilirsiniz. Bu sayede hem link elde edebilir hem sitenize trafik çekmeyi başarabilirsiniz. Yapmanız gereken kendi sektörünüzle ilgili olanlarda aktif olmak ve insanların yönelttiği sorulara çeşitli cevaplar bulmaktır.

49. Bahsedilme Fırsatlarını Linke Dönüştürmelisiniz

Bir yerlerde sizden bahsedildiği zaman link kullanılmamışsa bunları link fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz. Sizden bahseden yerle hemen iletişim kurarak link eklemesini rica edebilirsiniz. Bunun için Ahrefs’in alarm özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Alerts > Mentions > Add Alert > Marka İsmi yolunu takip ederek basit bir alarm oluşturabilirsiniz. Böylece adınızdan her bahsedildiğinde Ahrefs’in size bildirim göndermesini sağlayabilirsiniz.

50. Ziyaretçi Yazarlık Yapmalısınız

Ziyaretçi yazarlığı söz konusu olduğunda sadece yüksek otoriteye sahip sitelerde yazmayı istemek en doğal yaklaşımlardan birisidir. Ancak bu her zaman işe yarayan bir yöntem değildir. Bunun yerine yeni sitelerde ziyaretçi yazarlık yapmayı düşünebilirsiniz.

Yeni sitelerde ziyaretçi yazarlık yapmak çok daha kolaydır. Burada dikkat etmeniz gereken durum uygunluktur. Tüm ziyaretçi yazarlık fırsatlarında önceliğiniz kalite olmalıdır. Sitenize link vermeye çalışırken çapa metinlerini aşırı kullanmamaya özen göstermelisiniz.

51. Telif Fırsatlarını Linke Çevirmelisiniz

Size ait bir içerik sizden izinsiz veya size ait bir link olmadan kullanıldığında bunu fırsata çevirebilirsiniz. Bu tür içeriklerden link almaya çalışmak her zaman iyi bir fikirdir. Eğer bu işe yaramazsa içeriğin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Bu durumda içeriği kullanan kişi size link vermeyi kabul edecektir.

52. Dahili Linkleri Kullanmalısınız

Oluşturduğunuz en iyi içeriklerin ön plana çıkmasını istiyorsanız sitenizdeki çeşitli sayfalardan ona linkler vermeye çalışmalısınız. Belki tam tersini yaparak çeşitli sayfaların öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yapabilmek için Google Search Console aracını kullanabilirsiniz.

Arama Trafiği > Arama Analizleri kısmından sayfaları görüntülenme durumuna ve pozisyona göre gözden geçirebilirsiniz. 10. sıraya yakın olan sayfalara çeşitli dahili linkler ekleyerek onların ilk sayfaya gelmesini sağlayabilirsiniz.

teknik seo önerileri

Teknik SEO

İçerik, site içi optimize çalışmaları ve linkler halledilmiş durumdaysa gözünüzü teknik detaylara dikebilirsiniz. Teknik detaylar sitenizi başarılı olması için hazır hale getirmek anlamına gelmektedir. Sitenizin performansını düşürecek hataları ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

53. İçerik Hiyerarşisi Oluşturmalısınız

Sitenizin PageRank değerinin tüm site geneline yayılmasını sağlamalısınız. İdeal durum her sayfanın sitenizin ana sayfasından birkaç tıklama ilerde olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle tüm sayfalarınızı belirli bir noktadan erişebilir hale getirmelisiniz.

54. WWW ve WWW Olmayan Arasında Seçim Yapmalısınız

Birçok site bu konuda basit hatalar yapabilmektedir. Google sitenizi anlama konusunda çok fazla hata yapmayacaktır ancak sitenizin tek versiyonunun olmasını sağlamalısınız. Örneğin, www.example.com ve example.com arasından bir seçim yapmanız gerekmektedir. Her ikisini birden kullanmak kopya içerik problemiyle baş başa kalmak anlamına gelecektir.

Sitenizde her ikisi aktif durumdaysa birini birine yönlendirmeyi düşünmeniz gerekmektedir. WWW ve WWW olmayan arasından doğru kararı verdikten sonra kendi siteniz için standardı belirledikten sonra diğer teknik çalışmaları yapmaya başlayabilirsiniz.

55. Kopya İçeriklerden Kurtulmalısınız

Çeşitli sayfalardan canonical etiketini kullanarak kopya içeriklerden kolayca kurtulabilirsiniz. Örneğin çeşitli kategorilere sahip e-ticaret siteniz varsa canonical etiketi fazlasıyla işinize yarayacaktır. Aynı içeriğe sahip birden fazla sayfanız varsa bir standart belirleyerek diğerlerinde canonical etiketi kullanmalısınız.

56. Özel İçerikleri Gizleme Yoluna Gitmelisiniz

Googlebot ve diğer tarayıcılar sitenizde yer alan tüm içerikleri ve bilgileri tarama yoluna gidecektir. robots.txt dosyasından faydalanarak gizli kalması gereken bilgileri arama motoru tarayıcılarından gizlemeyi başarabilirsiniz. Bunun için öncelikle robots.txt dosyasının nasıl kullanılacağını öğrenmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

57. Silinmiş İçerikler İçin 301 Yönlendirmesini Kullanmalısınız

Silinmiş veya taşınmış olan eski içerikleri 301 yönlendirmesiyle yeni adreslerine taşımalısınız. 301 yönlendirmesi tüm link değerlerinin eskiden yeniye doğru taşınmasını sağlayacaktır. WordPress kullanıyorsanız Redirection isimli eklentiyi kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Yönlendirmelerle alakalı daha fazla detay için ayhankaraman.com/301 bağlantısını ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

58. İçeriği Sunmak İçin CDN Kullanmalısınız

Birçok site bulunduğu konumdaki yerel sunucularda saklanmaktadır. Örneğin Türkiye’de bir site oluşturmuş ama ABD’deki kullanıcıları hedef alır durumdaysanız ABD kullanıcıları için sitenizin açılış süresi çok yavaş olabilecektir. Bu problemi ortadan kaldırmak için mutlaka bir CDN kullanmalısınız.

59. Sitenize SSL Sertifikası Eklemelisiniz

Sitenizi tamamen SSL’e geçirmelisiniz. Google HTTPS olan sitelere olmayanlara göre daha iyimser yaklaşmaktadır. Bunu bir sıralama faktörü olarak görebilirsiniz. Sitenize SSL eklemek istiyorsanız çeşitli ücretsiz alternatiflerden yararlanabilirsiniz. Let’s Encrypt gibi servisler bu konuda size yardımcı olabilecektir.

60. Potansiyel İndeks Problemi Ortadan Kaldırmalısınız

Google’ın sitenizi indekse ekleme durumunu gözden geçirmelisiniz. Bunun için Google’da site:example.com şeklinde arama yapabilirsiniz. Eğer buradaki rakam beklediğinizden çok daha fazla veya az ise sitenizde bir indeks problemi olduğunu hemen anlayabilirsiniz.

61. Google’dan Tavsiye Almalısınız

Google sitenizde olan problemler konusunda size bilgi verebilecektir. Bunun için Google Search Console aracına üye olmanız ve sitenizi buraya eklemiş olmanız gerekmektedir. Burada sitenizi incelerken Tarama > Tarama Hataları kısmına göz atarak sitenizde var olan hataların neler olduğunu görebilirsiniz.

Burada herhangi bir 404 hatası görüyorsanız bunları 301 yönlendirmesiyle uygun yerlere yönlendirmiş olmanız gerekmektedir. Burada görmüş olduğunuz tüm hataları en iyi şekilde düzeltmeye çalışmalısınız. Bununla birlikte Google’dan çeşitli HTML önerileri almayı düşünebilirsiniz.

Arama Görünümü > HTML İyileştirmeleri kısmına giderek Google’ın siteniz için sunmuş olduğu önerileri gözden geçirebilirsiniz. Tüm bu önerileri dikkate almalı ve uygun şekilde geliştirmeler yapmalısınız.

62. Site Haritası Göndermelisiniz

Tüm sitenizin doğru şekilde tarandığından emin olmak için Google’a bir site haritası göndermelisiniz. Tarama > Site Haritaları kısmına giderek bu işi kolayca halledebilirsiniz. Google’a sunmuş olduğunuz tüm bilgilerden Google memnuniyet duyacaktır.

Zaman zaman sitenizin yeniden taranmasını sağlamanız gerekmektedir. Özellikle bir içeriği yenilemeniz durumunda Google’ın sunmuş olduğu Google Gibi Getir özelliğinden faydalanmalı ve içeriğin tekrardan taranmasını sağlamalısınız.

diğer SEO önerileri

Çeşitli Öneriler

SEO çalışmaları yalnızca yukarıdakilerden ibaret değildir. SEO çalışmalarının kıyısında köşesinde kalan ancak en az yukarıdakiler kadar önemli olan çeşitli durumlar vardır. Bunlara yönelik önerileri gözden geçirerek SEO çalışmalarınızdan ekstra verim almayı başarabilirsiniz.

63. Zayıf İçerikleri Kaldırmalısınız

Google’ın Panda algoritması zayıf içeriklere sahip olan siteleri anında yakalama ve engelleme potansiyeline sahiptir. Çözüm için bu içerikleri düzeltmeli veya onları kaldırmalısınız. Hiçbir değeri olmayan sayfaları kaldırmak yerine onlara noindex niteliği eklemeyi düşünebilirsiniz. Hangisi sizin için daha kolay olacaksa onu gerçekleştirmelisiniz.

64. Sitenizi Yerleştirilmiş Linkler Açısından Kontrol Etmelisiniz

Siteniz başkaları tarafından ele geçirilirse çeşitli içeriklerde otomatik linkler oluşturulmuş olacaktır. Bu linkler arama motorunda yeterli performansı göstermenize engel olabilecektir. Sucuri’nin ücretsiz kontrol aracını kullanarak sitenizi bu tür durumlara karşı kontrol edebilirsiniz.

65. Arama Trafiğini İncelemelisiniz

Arama trafiğinde normal gözükmeyen trafik azalmalarına karşı dikkatli olmalısınız. Bu tür azalmalar varsa siteniz herhangi bir algoritma güncellemesinin etkisi altında olabilecektir. Sitenizde bir algoritma etkisinin olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız öncelikle sitenizin çalışır vaziyette kalma süresini gözden geçirmelisiniz.

Daha sonra Baracuda Digital’in ücretsiz Panguin aracını kullanarak sitenizi algoritma güncellemelerine karşı gözden geçirebilirsiniz. Siteniz bir şekilde algoritmaların etkisi altında kaldıysa bu araç size bunu gösterebilecektir.

66. Google’dan Gelen Bildirimlere Göz Atmalısınız

Arama trafiğinde ciddi düşüşler varsa Google’dan gelen bildirimleri inceleme yoluna gitmelisiniz. Google bir şekilde sitenize yaptırım uyguladıysa bunu size Google Search Console üzerinden bildirecektir. Google’ın yapılan değerlendirme sonrası ceza vermesini sağlayan önemli etkenler ise şu şekildedir:

  • Aşırı agresif link oluşturma politikası
  • Düşük kaliteli içerik
  • Şüpheli linkler
  • Ziyaretçiler tarafından oluşturulan içerikler
  • Schema yapılandırmalarının hatalı kullanımı

Google tarafından değerlendirme sonucu verilen cezalar size bildirilir. Cezaya sebebiyet veren problemi ortadan kaldırdıktan sonra sitenizin Google tarafından yeniden değerlendirilmesini talep edebilirsiniz.

67. GSC ve GA Bağlantısı Kurmalısınız

Google analytics trafik değerlerini inceleme konusunda sektörün standartlarını karşılayabilen bir araçtır. Bu aracı kullanmayı en iyi şekilde öğrendikten sonra site trafiğini yükseltmek için tüm seçenekleri ortaya çıkarmayı başarabilirsiniz.

Google Analytics normalde anahtar kelimeleri “not provided” olarak nitelendirecek şekilde sunmaktadır. Sitenize gelen aramaların neler olduğunu öğrenme konusunda bu durum yolunuzu tıkamaktadır. Bunu aşabilmek için Google Search Console ile Google Analytics mülkleri arasında bağlantı kurmalısınız. Böylece Google Search Console’un arama sorguları raporuna ulaşmayı başarabilirsiniz.

68. Garip Yönlendirmelerden Kurtulmalısınız

Garip yönlendirmeler isimleri garip olan ve genelde hiçbir anlam ifade etmeyen sitelerden gelen yönlendirmelerdir. Bu tür siteler Google Analytics raporlarının hatalı olmasına neden olabilmektedir. Basit bir biçimde bu verileri kontrol etmeli ve onları Google Analytics raporundan çıkarmanın yollarını bulmalısınız.

69. Etkinlik İzlemeyi Aktif Kullanmalısınız

Kullanıcıların siteniz ile kurdukları etkileşimleri gözden geçirmek her zaman iyi bir durumdur.

Bunu yapabilmek için Google Analytics’te yer alan etkinlik izleme özelliğinden faydalanabilirsiniz. Böylece kullanıcıların siteniz ile kurmuş olduğu etkileşimi kolay bir biçimde görebilirsiniz.

70. İçeriğin Kolay Paylaşılmasını Sağlamalısınız

Sosyal medya sıralamalara etki eden bir platform değildir. Ancak sosyal medya platformları üzerinden site içeriklerinin hızlı bir şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Hızlıca yayılan içerik site trafiğine etki edebilecektir. Bu nedenle oluşturduğunuz içeriklerin paylaşılabilir olmasını sağlamalısınız.

  • Oluşturduğunuz içerikleri her zaman sosyal medyada paylaşmalı ve içeriklere gelen etkileşimleri kontrol etmelisiniz.
  • Site içerisinde sosyal paylaşım butonları ve buna benzer ögeleri en iyi şekilde kullanmalısınız.
  • Open Graph meta verilerini kullanmaya çalışmalısınız. (All in One SEO Pack eklentisinin içerisinde bu özellik Sosyal Meta olarak yer almaktadır.)
  • Tüm yazılarınız için özel öne çıkarılmış görseller oluşturmalısınız.

71. Daha Fazlasını Öğrenmeye Çalışmalısınız

SEO söz konusu olduğunda en önemli şey bilgidir. SEO konusunda yeni bilgiler öğrenebileceğiniz çok farklı yerler vardır. Bu blog onlardan sadece birisidir. Her zaman yeni SEO taktiklerini gözden geçirmeli ve sitenize uygun olanları uygulamaya çalışmalısınız.

72. Algoritma Güncellemelerini Gözden Geçirmelisiniz

SEO alanında sürekli algoritma güncellemeleri olabilmektedir. Bu algoritma güncellemelerini yakından takip etmeli ve sitenizi etkileyebilecek olanlara yönelik çalışmaları yapmalısınız.

Algoritmalarla alakalı daha fazla bilgi almak için ayhankaraman.com/google-algoritmalari bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

73. Sabırlı Olmalısınız

SEO çalışmalarını gerçekleştirmek kolay değildir. Ancak asıl kolay olmayan SEO çalışmalarından sonuç elde etmektir. SEO çalışmaları uzun vadeli olarak işe yarayan çalışmalardır. Sonuç almak istiyorsanız belirli bir süre sabretmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

74. Kötü Taktiklerden Uzak Durmalısınız

Sitenize zarar verebilecek kötü taktiklerden her zaman uzak durmalısınız. Bir taktiğin hızlı bir şekilde sonuç getirecek olması onun işe yarar ve iyi bir taktik olduğunu göstermeyecektir. Google eskisinden çok daha akıllıdır. Kötü taktikleri kullanırsanız sitenizin ceza almasına neden olabilirsiniz.

75. İstenmeyen Yöntemleri Kullanmamalısınız

Sadece link almak için sitelere yorumlar göndermemelisiniz. İstenmeyen yöntemler ve taktikler her zaman siteniz için zararlıdır. Bu zararlı yöntemlerden uzak durmalı ve sitenizin SEO kalitesini iyi derecede tutmaya özen göstermelisiniz.

76. Parametreleri Düzenlemelisiniz

Özellikle WordPress alt yapısını kullananlar garip garip indekslerle karşılaşabilirler. Buna neden olan konuların başında parametreler gelir. Search Console aracını kullanarak parametreleri Google insiyatifine bırakmamalısınız. Bu konuda hazırlamış olduğum parametreler içeriğini ayhankaraman.com/parametreler bağlantısı aracılığıyla inceleyebilirsiniz.

77. Kırık Bağlantı Fırsatlarını Değerlendirin

Geçmişte çok değerli bir alan adının boşta olduğunu ve bu alan adının çok büyük kaynaklardan referans bağlantılara sahip olduğu düşünün. Bu kaynağa rakiplerinizin web sayfalarından da bağlantı verilmiş olabilir. Bu fırsatı kaçıracak mısınız? Bunu legal olarak nasıl yapacağınızı bilerek hareket etmeniz size inanılmaz fayda sağlayacaktır. Nasıl yapılır öğrenmek ister misin? Ayhan KARAMAN SEO koçluğu eğitim programı sayesinde bu ve bunun gibi bir çok stratejiye ulaşabilirsin. Hemen ayhankaraman.com/seo-egitimi bağlantısını ziyaret et hemen başvuruda bulun.

17 Yorum

  1. Elinize sağlık :)
    77 sayısı gözümde çok büyüdü ancak okurken ve uygularken su gibi aktı gitti. SEO nedir? Nasıl yapılır? Gibi soruları ararken bu yazıdan oldukça faydalandım. Bu güzel SEO tüyolar için teşekkür ederim.

    Not: Bu arada herkesin yapabileceği ve uygulaması en kolay SEO teknikleri için pratik SEO rehberi gibi bir içerik oluşturursanız harika olurdu.

  2. SEO ile ilgili iki yıldır araştırmalar yapıyorum. Bu konuda çokça yola başvurdum. Çok denedim çok yanıldım. Ayhan hocanın makalelerinden gerçekten çok faydalandım. Özellikle bu makaleyi okuduktan sonra SEO ile ilgili algım biraz daha gelişti diyebilirim. Teşekkürler Ayhan hocam

  3. Ayhan Bey ellerinize sağlık. Oldukça nitelikli ve dolu bir içerik üretmişsiniz. Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.

  4. Sizi girişimci kadınlar grubundaki eğitimden sonra tanıdım. Çok faydalı ve bilgi verici bir yazı olmuş. Teşekkürler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir