fbpx
Sosyal Medya

6 Önemli Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi

Sosyal medyanın, Google ve e-postalar ile birlikte günlük olarak en çok vakit geçirilen yer olduğunu biliyor muydunuz?

Fast Company tarafından yapılan araştırmaya göre pazarlamacıların %93’ü sosyal medyayı işletmelerini tanıtmak için kullanıyorlar.

Sosyal medya büyük bir alan ve büyümeye devam ediyor. Eğer burada pazarlama yapmıyorsanız, bu durumda büyük bir potansiyel müşteri havuzundan faydalanmıyorsunuz demektir.

Mark Zuckerberg jenerasyonunun ürünü olan sosyal medyada insanların neden vakit geçirdiklerini anlamak mümkün. Pazarlamacılar için işletmelerini büyütmenin en ideal yollarından birisi de bu alan. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Google+ ve bunlar gibi diğer öncü ağlarda her işletme, büyük veya küçük, genç veya eski fark etmeksizin bu alanlarda aktif bir varlığa sahip olmalıdırlar. Artık firmaların tweet atmamak için herhangi bir bahanesi bulunmuyor.

Artık daha fazla sosyal reklamlarla karşılaşıyoruz ve karşılaştığımız reklam sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Sabah kalkıp kahvenizi içerken gezindiğiniz sosyal medya hesaplarınızda sponsorlu reklamlarla karşılaşma oranınız çok yüksek. Bir kişinin Facebook haber kaynağını reklam görmeden incelemesi pek mümkün değildir. Bu konuda yalan söylemeye gerek yok, bu reklamların birçoğuna tıklayan kişilerden birisi olabilirsiniz, yanlışlıkla bile olsa tıklamış olma ihtimaliniz çok yüksektir.

Ancak ödemeli reklamlara el atmadan önce sosyal kanallarınızı uygun içerikler ile güçlendirmelisiniz. Kaliteli müşteri hizmeti sunabilir veya göz alıcı görseller paylaşabilirsiniz. Sosyal kanallarınızı başarı için uygun hale getirdiğiniz zaman, sadece markaya sadık müşteriler kazanmış olmazsınız. Aynı zamanda potansiyel satışlar ve müşteriye dönüşecek ziyaretçiler kazanabilirsiniz.

Geçtiğimiz yıllarda sosyal kanalları geliştirmeyi örümcek ağlarına çeviren kişilerin bu kanalları tekrar kontrol altına alabilmeli için değerlendirebilecekleri altı sosyal medya stratejisi bulunuyor.

Bir Oyun Planı Oluşturun ve Ona Bağlı Kalın

Uygulayabilecek bir stratejiye sahip değilseniz içeriğiniz bu durumda fazla etki göstermeyecektir. Günlük olarak göndereceğiniz tweet miktarına bir sınır koyun. Bu rakam ihtiyaç duyulduğu zaman ayarlanabilir olmalıdır ancak günlük olarak ulaşmanız gereken bir rakam olduğu sürece, gün içerisinde ulaşabileceğiniz bir hedef olacaktır.

İpucu: Rakiplerinizin ne kadar sıklıkla mesajlar gönderdiğini araştırın ve sektörde bir araştırma yaparak, her sosyal medya kanalı için günlük rakamları belirleyin. Aktif olmanız gerekmektedir ancak aşırı miktarda aktif olmak size bir şey kazandırmayacaktır.

sosyal-medya-stratejisi

Tüm içerikleri kolayca okunabilir bir düzen ve takvim içerisinde toparlayın. Google Excel Docs’tan yararlanabilirsiniz. Haftalık olarak paylaşılabilir takvimler oluşturup bunları sosyal medya kanallarına göre ayırabilir ve iş ortaklarınız ile bunları paylaşabilirsiniz. Paylaşmadan önce onlardan geri dönüş alabilirsiniz. Daha ilerisini planlamaya çalışmalısınız ancak ihtiyaç duyduğunuz sürece eklemeler yapmalısınız. Örneğin paylaşım takvimi içerisinde yer almayan çok önemli bir içeriği zamanında paylaşmanız gerekebilir.

Sosyal medya yönetim platformlarını kullanmaya çalışın. Hootsuite, Buffer ve TweetDeck bu konuda size yardımcı olabilirler. Yazıları zamanlayarak paylaşabilir, izleyebilir, sosyal kaynakları yönetebilir ve performans analizlerine göz atabilirsiniz.

Her Kanalı Tek Bir Öge Olarak Düşünün

Her bir sosyal kanalın ayrı ayrı ele alınması gerekir. Tüm sosyal kanallarda paylaşılabilecek içerik türleri olabilir. Örneğin işletme küresel bir firma tarafından satın alınmış olabilir. Bu haberi tüm sosyal medya kanallarınızda paylaşabilirsiniz ancak kanallarda bulunan kitleye göre stratejinizi düzenlemeniz gerekir.

Örneğin, LinkedIn, daha çok iş odaklı bir alandır ve eğitimsel içeriklerin paylaşılması gerekir. Instagram’da ise daha çok görsel içerikler kullanılır. Kitlenin yaş ve cinsiyet bilgilerine göz atarak her kanalda içerikleri uygun şekilde paylaşmalısınız.

Müşteri Hizmetlerini İyileştirin

Bir ziyaretçi Facebook veya Twitter üzerinden paylaştığınız bir şeye yorum yaptıysa ve herhangi bir cevap alamadıysa güven kaybolur. İletişim yetersizliğinden ötürü potansiyel müşteri rakiplerinizin ağına takılır ve sorulan soruya cevap verirlerse müşteriyi kendi tarafına çekerler. Diğer taraftan, uygun zamanlamayla gerçekten iyi bir cevap verirseniz bu müşteri markanızın gösterdiği ilgiden memnuniyet duyar.

Olumlu geri dönüşler kadar olumsuz dönüşlerin de size ulaşmasını sağlamalısınız. Olumsuz eleştiriler karşısında sabırlı ve saygılı olmalısınız. Bu eleştirilere karşı göstereceğiniz tavır, müşterilerinize göstereceğiniz tavrı açığa çıkaracağınızdan bunu bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.

Her gönderiye ilk cevabı göndererek bu yazıyı takip edebilir ve bunu markanızın yer aldığı tüm sosyal ağlarda gerçekleştirebilirsiniz. Bilinen hatalar veya karışıklıklar ile ilgili bir sorun giderme kütüphanesi oluşturarak bu sorunları ele alın. Sorunun uygun bir biçimde aktarıldığından ve uygun zamanda belirtildiğinden emin olun. Eğer sorunu gidermek için ekstra adımlar gerekiyorsa özel mesaj veya e-posta yoluyla kullanıcıya yardımcı olmaya çalışın. Yaratıcı olun, hediye çekilişleri yapın, espri anlayışına sahip olun ve sizi takip eden kişileri markanızı destekleyen kişilere dönüştürün. Sosyal ağlarda yaptığınız paylaşımlara gelen yorumları ne olursa olsun cevapsız bırakmayın. Markanızı küçük düşürmeye gerek yoktur!

Talihsizlikleri Benimseyin

Biz insanız ve her insan hata yapabilir. Hatalar bazen kaçınılmaz olabilir. Özellikle sosyal medya gibi olayların hızlı geliştiği bir ortamda bu her zaman olabilir. Hata yaptığınız zaman onları reddetmek yerine benimseyin. Gönderdiğiniz bir paylaşımda noktalama işaretlerini yanlış kullanmış olabilirsiniz ancak bunun için özür dilemek adına yeni bir gönderi paylaşmanıza gerek yoktur. Bu mesajı kesinlikle silmeyin. Bu mesaj artık paylaşılmıştır ve sizi takip edenler sürekli yeniden paylaşım yaparsanız bunu fark edebilirler. Ürün kusurları veya müşterinin kredi kartından yapılan ekstra çekimler gibi büyük hatalar için özür dilemelisiniz, uygun yaklaşımı göstermeli ve sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşım yaparak özrünüzü sizi takip edenlere iletmelisiniz. Bunu yaparken hatanın nasıl veya neden gerçekleştiğini müşterilere anlatmalısınız.

Peki çok büyük bir hata söz konusuysa ne yapmalı? Bu durumda gerçekleştireceğiniz davranış önemlidir. Hatayı kabullenmeli ve benimsemelisiniz. Bununla birlikte bunun üzerine bir blog yazısı oluşturabilirsiniz. Bu markanız için önemli bir adımdır çünkü insanlara markanızın da insanlar tarafından yönetildiğini hatırlatmış olursunuz. Hatalarınızı kabullendiğiniz zaman insanlar size saygı duyarlar ve sevgilerini göstererek sizi desteklerler.

Takip Edin ve Konuşun!

Takip etmek çoğu zaman sıkıcı ve zaman alıcı bir iş olarak görülür. Öyle olabilir ancak her ay sadece birkaç saatinizi alır. Elde ettiğiniz ölçümleri incelemek için kendinize zaman ayırın. Bu veriler firmanız için çok önemlidir ve aylık düzen içerisinde incelenmelidir. Gönderi rakamları, takipçi artışı, site veya ürüne tıklama rakamları, sayfa görüntülenme rakamları, gönderi beğenileri veya paylaşımları, görüntülemeler gibi verilerin hepsi sizin için önemlidir. Her kanala ayrı ayrı göz atmalı ve kendinizi en büyük rakibiniz ile karşılaştırarak durumunuzu gözden geçirmelisiniz.

Zaman açısından problem yaşıyorsanız ve analizler sizin işiniz değilse bir yazılımından destek almaya çalışın. bit.ly, Google Analytics ve Hootsuite gibi ücretsiz servisler bu konuda size yardımcı olabilirler. Hangi içeriğin daha fazla tıklama veya paylaşım aldığı gelecekteki amaçlarınızın ne olması gerektiğini size gösterecektir. Analiz sırasında bilinen temalara göz atın. Örneğin tavsiyeler içeren bir içerik Facebook’ta gerçekten iyi rakamlar elde etmişse bu durumda ilgili yazı ve onun gibi yazıları ön plana çıkarmaya çalışın.

Sonuçlarınızı aylık strateji toplantılarında paylaşın ve aylık stratejiler belirleyin. Gelecek için plan yapmak istiyorsanız farklı pazarlama güçlerinden destek almayı düşünebilirsiniz. Birlikte çalışarak ve bu konu üzerinde düşünerek stratejinizi geliştirebilir, sosyal medya çalışmalarınızı iyileştirebilirsiniz. Ayrıca işletmenizde yer alan diğer departmanlardan faydalanmış olursunuz. Müşteri hizmetleri ve satışlar gibi çeşitli ekipler sosyal konularla ilgili parlak fikirlere sahip olabilirler çünkü bu ekipler günlük olarak müşteriler ile iletişim kurarlar.

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir