fbpx
Google AlgoritmalarıSEO

Algoritma Değişikliklerinde Ayakta Kalma Önerileri

Daha önce defalarca duymuş olabilirsiniz. Google, algoritma değişiklikleri sırasında sürekli olarak yeni bildirimler yayınlayarak SEO uzmanlarına çeşitli öneriler sunmaktadır. Şimdiler ise Google’ın her yıl bir avuç algoritma değişikliği yapması söz konusudur.

Google son 1 yıl içerisinde 3.200 algoritma değişikliği yapmıştır. Evet, rakamı doğru duydunuz. Son bir yılda 3.200 değişiklik yapılmıştır. Bunun çok fazla olduğunu düşünmeniz gayet doğaldır. Bu nedenle, doğrudan bir algoritma güncellemesine odaklanmak yerine sitenizi Google’ın ana hedefleriyle uyumlu hale getirmeye odaklanmanız gerekmektedir.

Algortima değişti acaba ne oldu? Nerede hata yaptım? Yine ceza aldım? Ya ben niye düştüm. Allah kahretsin Google spam yapanlar ilk sayfada sen adaletsiz davranıyorsun gibi düşüncelere son vermeli, Google’ı anlamaya çalışmalısınız. Aslında SEO çok basit. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak, sabır ve Google kurallarını anlamak. Sonrası mı? Sonrası başarı.

Google Algortima Değişikliklerinde Ayakta Kalmak

Bu açıdan ilk olarak Google’ın sunduğu takip edilmesi gereken tavsiyelere göz atmamız gerekmektedir. Ardından bu tavsiyelerden çıkarılacak genel anlamın ne olduğunu öğrenmeye çalışmalısınız.

Google’dan SEO Uzmanlarına Tavsiyeler

Birçok duyuruda olduğu gibi Google belirsiz olmayı sevmektedir. Ancak elbette içeriğe odaklanmanız gerektiğini söylerler. Ancak ilginç olan, mevcut ve yeni içerikleriniz ile ilgili kendinize sormanız gereken bir dizi sorunun varlığıdır. Ancak bu soruların her birisi belirsiz anlamlara sahiptirler. Aşağıda Google’ın yönelttiği soruları ve onlardan çıkarılması gereken anlamları bulabileceksiniz.

İçerik ve Kalite Soruları

  • İçerik orijinal bilgi, raporlama, araştırma veya analiz sağlıyor mu?
    • Google kopya içerik için ceza uygulamasa bile yeni içeriğe öncelik vermektedirler. İnternet ortamında bir milyardan fazla blog olsa bile içeriklerin hala yetersiz olduğunu söylemek mümkündür.
  • İçerik, konuyla ilgili kapsamlı ve eksiksiz bir açıklama sağlıyor mu?
    • Bir kullanıcı bir arama yaptığında, Google onlara işe yarar bir şeyler sunmak istemektedir. Kullanıcının aradıklarına cevap bulabilmeleri için birden fazla siteye gitmelerini istememektedirler. Kapsamlı ve kullanıcının arama sorgusunun tüm bölümlerine cevap veren sayfaların sıralaması bu nedenle daha yüksektir. Bir başka deyişle, zayıf içerik yazarsanız, arama yapan kişi için muhtemelen tatmin edici olmayacaktır. Bu da istediğiniz gibi üst sıralarda yer alamayacak olmanız anlamına gelmektedir.
  • İçerik, açık bir şekilde analiz edilebiliyor mu yoksa açıkça aşılması mümkün olmayan ilginç bilgiler mi sunuyor?
    • İçeriğin, rakiplerinizin ürettiğinden daha fazla şey sunması gerekmektedir. Ek analizler yaparak veya okuyucunuza yardımcı olabilecek ek verileri kullanarak kendi sonuçlarınızın ön plana çıkmasını sağlamalısınız.
  • İçerik başka kaynaklardan yararlanıyorsa, bu kaynakları kopyalamak veya yeniden yazmak yerine ek bilgiler sunuyor mu?
    • Bir başkasının içeriğini kopyalayıp yapıştırma yapmamalı, onlara link vermeli ve birkaç yorum yazmalısınız. Bir başkasının içeriğine başvurmayı düşünüyorsanız, kendi sonuçlarını sunmuş olduğunuzdan emin olmalısınız.
  • Başlık veya sayfa başlığı içeriğin açıklanmasına yardımcı oluyor mu?
    • 10 kişiden 8’inin sadece başlığı okuduğunu ve geriye kalan 2 kişinin ise içeriğin geri kalanını okuduğunu düşünebilirsiniz. Oluşturduğunuz başlıkların sadece çekici olması gerekmez, aynı zamanda içeriği özetlemeleri gerekmektedir. Yalnızca anahtar kelimelere veya tıklamalara odaklanmamalı, başlıklarda kullanıcı deneyimine odaklanmaya çalışmalısınız.
  • Başlık veya sayfa başlığı abartıdan veya şok edici ifadelerden kaçınıyor mu?
    • Google, genelde yüksek bir hemen çıkma oranına neden olan clickbait yöntemini kullanıp kullanmadığınızı anlayabilmektedir. İnsanların arama motoru sonuç sayfasına geri döndüklerini görüyorlarsa oluşturduğunuz içeriğin clickbait olduğunu varsayacaklardır.
  • Bu, sık kullanılanlara eklemek, bir arkadaşınızla paylaşmak veya tavsiye etmek istediğiniz türden bir sayfa mı?
    • Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt’in dediği gibi markalar çözümdür. Google, sıralamada markaları tercih ettiğinden sadece SEO’ya odaklanmanız yeterli değildir. Öncelikle kullanıcılara odaklanmanız gerekmektedir. Onların oluşturduğunuz içerikleri, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi sevmesini sağlamalısınız.
  • Basılı bir dergide, ansiklopedide veya kitapta bu içeriğin referans gösterilmesini bekler misiniz?
    • Oluşturduğunuz içeriğin çok iyi olduğunu düşünüyorsanız, onu yazdırmak ve duvarınıza asmak için istekliyseniz harika bir iş çıkardınız demektir. Sadece bunun uğruna içerik oluşturuyorsanız insanlar bunu kısa sürede fark edebileceklerdir.

Güncellemelerde Ayakta Kalma Önerileri

Uzmanlık Soruları

  • İçerik, net kaynak bulma, söz konusu uzmanlığı kanıtı, yazar hakkında veya arka planda yayın yapan site hakkında bilgi sunuyor mu?
    • Kendinizi bir uzman olarak konumlandırmanın en iyi yolu, verileri kullanmak ve kaynaklarınızı belirtmektir. Ayrıca, bir uzman olacaksanız, adınızı sayfada yazdığınızdan ve hatta biyografinize link eklemiş olduğunuzdan emin olmalısınız.
  • İçeriği üreten siteyi araştırmış durumdaysanız, onu güvenilir ve konuyla ilgili otoriter kabul edebilir misiniz?
    • Daha saygın ve daha popülerseniz, bu sizin potansiyel olarak bir uzman olduğunuzu göstermektedir. Daha fazla görünürlük elde etmenize yardımcı olacağı için marka sorguları üzerinde çalışmayı düşünmelisiniz.
  • Bu içerik konuyu gayet iyi bilen bir uzman veya meraklı biri tarafından yazılmış mı?
    • Bir konuda gerçekten uzman olup olmadığını kanıtlaman gerekmektedir. Elbette, yasayı araştırabilir ve yasa hakkında içerik yazabilirsiniz. Ancak avukat değilseniz bu kısa süre içerisinde kendini belli edebilecek bir durum olacaktır. Bildiğiniz konularda bir şeyler yazmalısınız. Bilmiyorsanız başlamadan önce gerçekten bir şeyler öğrenmeye çalışmalısınız.
  • İçerik kolayca doğrulanabilecek hatalardan uzak mı?
    • Sahte haber oluşturmak size zarar verecektir. Web ortamında sahte bilgilerin yayılmasına izin vermemelisiniz. Yanlış bilgiler içeren birkaç içerik yazarsanız ve Google bunu yakalarsa siteniz bundan zarar görebilecektir.
  • Hayatla veya paranızla ilgili sorunlarınızdan kurtulmak için bu içeriğe güvenebilir misiniz?
    • Birisi Google’da bir arama yaparsa ve sitenize girerse, içeriğinizi okuduktan sonra neler olacağını düşünmeniz gerekmektedir. Başka siteye gidip sürekli araştırma yapmaya çalışırlarsa sitenize güvenmedikleri anlamına gelecektir. İnanılmaz bir içerik oluşturmak sadece sizin için önemli değildir. Okuyucuya neden güvenilir bir kaynak olduğunuzu ve diğerlerinin yerine neden sizi tercih etmeleri gerektiğini göstermelisiniz.

Sunum ve Üretim Soruları

  • İçeriğin üslup ve yazım sorunları düzeltildi mi?
    • İçeriğinizi yazım hataları ve dil bilgisi hataları için kontrol etmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra içeriğin okunabilirlik açısından elverişli olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Örneğin, neon yazı renginin beyaz arka plan üzerinde okunması oldukça zordur.
  • İçerik iyi üretildi mi yoksa özensiz mi görünüyor?
    • İnternet ortamına koyduğunuz içeriğin iyi bir biçimde hazırlandığından emin olmanız gerekmektedir. Özel grafiklerden ve videolardan yararlanarak genel deneyimi mükemmelleştirmeye çalışmalısınız. İyi içerik yazmak tek başına yeterli değildir. Çünkü bugünlerde bunu hemen hemen herkes yapabilmektedir.
  • İçerik, çok sayıda içerik oluşturucu tarafından kitlesel olarak mı üretiliyor yoksa dış kaynaklardan faydalanılıyor mu?
    • Google, sayfaların tek başına arama yapanların sorularını tam olarak yanıtlamasını istemektedir. Birisi bir cevap arıyorsa ve cevabı bulmak için başka bir siteye bağlanıyorsa o zaman en iyi deneyimi yaratmaktan çok uzaksınız demektir. Yalnızca site düzeyinde değil, sayfa düzeyinde şaşırtıcı bir deneyim yaratmaya odaklanmalısınız.
  • İçerikte odaklanmayı engelleyen ve müdahale eden aşırı miktarda reklam var mı?
    • Sitenizin hızlı yüklenmesi gerekmektedir. Reklamlar bir siteyi yavaşlatır ve kullanıcı deneyimini mahvedebilir. Para kazanmak, sitenizin ana odağı olmamalıdır. Bunun yerine ziyaretçileri eğitmek ve onlara yardımcı olmayı düşünmek gerekmektedir.
  • İçerik mobil cihazlarda doğru bir şekilde görüntüleniyor mu?
    • Google’daki aramaların yaklaşık %60’ı mobil cihazlardan gerçekleşmektedir. Bu nedenle ürettiğiniz içeriklerin mobil ve tablet dostu olması gerekmektedir.

Karşılaştırmalı Sorular

  • İçerik, aram sonuçlarındaki diğer sayfalarla karşılaştırıldığında önemli bir değer sağlıyor mu?
    • Bir anahtar kelime için sıralama elde etmeye çalışıyorsanız ilk sayfada yer alan 10 sonucu incelemeli ve içeriğin bu 10 sonuç arasına girebilecek kadar iyi olduğundan emin olmalısınız. Kaliteden üstün bir şey yaratmanız söz konusu değildir. Kaliteli olduğunuz zaman Google sitenizi rekabette ön plana çıkartacaktır.
  • İçerik, siteye gelen ziyaretçilerin gerçek çıkarlarına hizmet ediyor gibi mi görünüyor yoksa yalnızca arama motorları için oluşturulmuş gibi mi duruyor?
    • Arama motorları için içerik yazmayın. Google’ın hedefi, insanları memnun etmek olduğu için önce insanlar için yazmalısınız. Kısa vadede ulaşmak istediğiniz sıralamaya ulaşmakta zorluk çekiyor olabilirsiniz. Google bir süre sonra bu durumu çözecek ve içeriğinizi son kullanıcıya odaklamayı başardığınız sürece sizi üst sıralara çıkartacaktır.

Özet

Google’ın kalite yönergeleri gibi bahsettiği birkaç şeye dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle bahsettikleri çok önemli bir detay bulunmaktadır. Google gibi arama motorlarının içerikleri insanların gördüğü gibi görmediklerini bilmek önemlidir. Arama motorları içerik hakkında çeşitli sinyaller toplamaya çalışmaktadır. Bunlar yardımıyla insanlar ile sonuçlar arasında bir değerlendirme yapılmaktadır. Bunun sonucunda, sonuçlar ve insanlar arasındaki ilişkinin nasıl olduğu anlaşılmaktadır.

Google Kalite Yönergeleri: google.com/webmasters/35769

Google’ın, sizi pazarlamacı veya girişimci olarak görmek istememektedir. Sizi daha çok gündelik yaşamınızdaki gibi görmek istemektedir. Bir Google araması yaptığınızda sonuçlardan memnun musunuz? Eğer sonuçlardan memnun değilseniz bunu sözlü olarak Google’a aktaramazsınız. Bunun yerine Google sizden gelen çeşitli sinyalleri kullanacaktır.

SEO‘ya odaklanmak yerine kazanmanın asıl püf noktası kullanıcıya odaklanmaktır. Çalışmalarınızı bu yöne doğru kaydırmak için çaba göstermelisiniz. Kısa vadede bu size biraz zarar verebilecektir. Ancak uzun vadede Google bunu çözecek ve kullanıcıyı ilk sıraya koyduğunuz için sizi rekabette ön plana çıkartarak sıralama elde etmenizi sağlayacaktır.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Paylaşımınız için teşekkürler Ayhan Bey, son olarak kaliteli içerik oluşturma ile ilgili bir yazınıza ulaşamadım umarım yakın zamanda akıcı üslubunuzla paylaşırsınız :)

  2. Trakya Üniversitesi konferansınız sayesinde sizi tanıdım. Çok güzel ve eğlenceli geçti
    Sayenizde bir sürü ilgi çekici bilgi edindim. Sadece katılım belgesi almak için girmiştim ama şimdi girişimci olmaya merak sardım :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir