fbpx
Backlink

Backlink Analizi (Rakip Fırsatları Değerlendirme)

Bu içerikte rakiplerinizin siteleri üzerinden temel bir backlink analizini nasıl yapacağınızı öğrenebileceksiniz.

Başka bir deyişle bu adım, tamamen kendi siteniz için eyleme geçirilebilir link oluşturma fırsatlarını ortaya çıkarmak adına rakiplerinizin sitelerini ve sayfalarını analiz etmekle ilgilidir.

Deneyimli bir SEO uzmanı olmanız durumunda burada yer alan bilgilerin size basit gelebileceğini bilmelisiniz. Ancak bu kısmı takip eden iki farklı konuda daha ileri düzey olan belirli teknik bilgiler öğrenebileceksiniz. Dolayısıyla bu kısmı bir aşama olarak görmelisiniz.

Bu kısım ve devam eden seri son bulduğunda yapabileceğiniz iki şey olacak:

  • Herhangi bir siteyi analiz etmek ve potansiyel olarak binlerce link olasılığını ortaya çıkarmak.
  • Henüz kullanmadığınız gerçekten harika yöntemleri kullanarak link verimliliğini artırmak.

Hazırsanız hemen başlayabilirsiniz.

Yine her zaman ki gibi ahrefs.com aracına ihtiyacımız var. Web sitemizin performansını artırmak için buna değer. 7 günlük deneme sürümünü 7 dolara alarak sürece başlamanızı tavsiye ederim.

İlk olarak, Ahrefs’in Site Explorer aracına gidin ve analiz etmek istediğiniz bir alan adını veya URL’yi girin. Ben kendi sitemi analiz etmek istedim. Analizde ayhankaraman.com kullanılmıştır.

backlink analizi ayhan karaman

Burada, analiz ettiğimiz sitenin üst düzey bir görünümünü elde edeceksiniz. Bu kısımda sadece backlink analizine ve link oluşturmaya odaklandığımız için sadece bu iki metrikten bahsedilecektir.

Backlinklere ve Bağlantı Veren Alan Adlarına Genel Bakış

backlink analizi raporu ayhan

ayhankaraman.com’un 163 bağlantı veren alan adıyla toplamda 11.800 backlink kaynağına sahip olduğunu görebilirsiniz.

Ancak aşağı kısımda “Recent” ve “Historical” şeklinde iki farklı noktadan söz edildiğini fark edebileceksiniz. Bu 3 sayı, aracın içerisinde yer alan 3 backlink dizinini temsil etmektedir.

Canlı Dizin

Canlı Dizin, son taramada toplanan tüm linkleri içermektedir. Bu da elde edilen verilerin şu anda neredeyse tam anlamıyla güncel olduğu anlamına gelmektedir.

backlinkler ayhan karaman

Son Dizin

“Recent” adını taşıyan son dizin kısmında, tüm canlı linkler ve son 90 gün içinde kaldırılan kayıp backlinkler yer almaktadır.

Yani bu, sitenin son kez tarandığı zamana denk gelmektedir. Bu aynı zamanda sitenin artık mevcut olmaması veya geçici bir süre kapalı kalması durumunda yaşanan değişiklikleri kapsayan bir durumdur.

Tarihsel Dizin

“Historical” adını taşıyan tarihsel dizin kısmında bozuk veya aktif tüm link geçmişini içermektedir. Her link dizininin bir öncekinden daha büyük olmasının sebebi tam olarak budur.

Görselleştirilmiş Backlink Geçmişi

Biraz daha aşağı doğru göz attığınız zaman içinde hem yönlendiren alan adlarının sayısını hem de yönlendiren sayfalar için link edinme dinamiklerini gösteren birkaç etkileşimli grafikle karşılaşırsınız.

görselleştirilmiş backlink geçmişi

Burada kullanabileceğiniz birkaç filtre vardır. Varsayılan olarak, geçen yılda elde edilmiş büyümeyi görürsünüz. Ancak bunu son 30 güne kadar daraltabilir veya her sitenin zaman içinde nasıl bir performans gösterdiğini görmek için tüm zamanların görünümüne göz atabilirsiniz.

son 1 yıl backlink analizi

Bu grafikler, başka bir site ile yan yana karşılaştırma yaptığınız zaman oldukça yararlıdırlar. Buradaki grafik, backlink elde etmede daha etkili olan siteyi veya URL’yi göstermektedir.

Dolayısıyla, Site Explorer’a geri dönersek, içerik pazarlama sektöründeki başka bir sitenin karşılaştırmasını yapabiliriz.

Hızlı bir şekilde linkler edinmiş gibi görünen siteler bulduğunuz zaman daha derin analizler yapmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Bir sonraki kısımlarda bunlara yer verilecektir. Şimdilik hedefimiz doğrultusunda ilerleyelim.

Yukarıdaki grafikte, genel bir alan adı karşılaştırmasına göz atmaktayız. Ancak benzer bir konudaki iki içerik parçasının URL’lerini karşılaştırırsanız hangi sayfanın link edinmede daha popüler olduğunu görebilirsiniz.

Bu, tekli backlink raporlarına geçmeden önce yapabileceğiniz hızlı bir 5-10 saniyelik analizdir. Bu yüzden bunu yapmadan tekli backlink raporlarına geçmemeye özen göstermelisiniz.

Şimdi ele alacağımız son grafikler, yeni ve silinen yönlendiren alan adları ve backlink grafikleridir.

Yeni ve Silinen Backlink Grafikleri

Bu grafikler size bir sitenin veya URL’nin backlinklerindeki büyümenin birikimli olmayan bir görünümünü gösterecektir.

Bu grafikte harika olan şey ise rakiplerinizin oluşturduğu yeni linklere değer sayfaları tanımlamanıza yardımcı olacak ani artışları hızlı bir şekilde tarama şansına sahip olmanızdır. Ayrıca bu analiz sayesinde belirli bir süre boyunca uygulanan link oluşturma stratejilerini veya kampanyalarını tersine çevirmenize yardımcı olacak bir görünüm elde edersiniz.

yeni ve silinen backlink raporları

Bir sonraki kısımda “SEO” anahtar kelimesi için mücadele eden iki büyük siteyi içeren harika bir örnek sunulacaktır. Şimdi, bu temel backlink analizinde gösterilmesi gereken son bir şey vardır: yönlendiren alan adları raporu.

Bağlantı Veren Alan Adları Raporu

Kenar çubuğuna baktığınız zaman yönlendiren alan adları anlamına gelen “Referring domains” kısmını görürsünüz. Analiz ettiğimiz bu alan adına link vermiş olan tüm siteleri buradaki tabloda görmeniz mümkündür.

yönlendirilen alan adları raporu

Şimdi, sitenin bir ton yönlendiren alan adı varsa, hepsini elle tek tek incelemek neredeyse imkansız olacaktır. Bu durumda, sonuçları daraltmak için bu rapordaki bazı filtreleri kullanmanız gerekmektedir.

Sonuçları Daraltmak için Filtreleri Kullanmak

Bu tabloya baktığınız zaman yapacağınız ilk şey, link türü filtresini dofollow olarak ayarlamak ve yalnızca link değerini geçiren alan adlarını bulmaktır.

dofollow nofollow backlink

Tüm bu sütunlar sıralanabilir biçimdedir. Bu nedenle azalan sırada dofollow linklerin sayısına göre sıralama yaparsak bazı sitelerin ayhankaraman.com adresine onlarca bağlantı verdiğini görürsünüz. Bu bağlantıların bazıları amatörce içeriklerimi alıp kendi sitelerinde yayınlayan blog kaynaklarıdır. En üzücü tarafı ise bu içerikleri kendileri yazmış gibi göstermeleri. 1-2 tane olduğunda göz yumuyorum ama tamamı alındığında onları Google şikayet etme servisini kullanarak şikayet ediyorum. Bu da onların maalesef Google tarafında otoritesini olumsuz yönde etkiliyor. Benim backlink raporlarımı incelediğinde ise o sitelerin hangileri olduğunu net olarak anlayabilirsiniz. :)

Normalde, tek bir alan adından birden fazla backlink gördüğünüz zaman bunun hemen site genelinde linkler olduğunu anlamanız gerekmektedir.

Burada, omerlayik.com adresinden gelen backlink sayısına tıklarsanız, tüm sayfaları, bazı önemli metrikleri ve oluşturulan link/backlink sayısını görebilirsiniz. Arkadaş neredeyse tüm içeriklerimi almış ve bağlantı vermiş :) Sonradan da bağlantıların bir çoğunu kaldırmış. Ne diyelim sağlık olsun. Kaynak gösterdiği URL ise Ana Sayfam. Sektörde markalaşmaya çalışan, katkı sağlamak için mücadele eden arkadaşa tavsiyelerim olacaktı lakin telefonumu açmadı.

gelen bağlantılar

Hemen fark edebileceğiniz gibi link metni ve backlink URL’si aynı olduğundan, bir sayfaya tıklamadan bunun site çapında bir link olduğunu anlayabilirsiniz.

Bağlantı veren alan adı raporunu kullanarak küçük sitelere filtre uygulamanın ne kadar kolay olduğunu gösteren bir örneğe göz atarak bu kısmın kapanışını gerçekleştirmiş olacağız.

Küçük Siteler İçin Pratik Bir Örnek

Bu örnekte pek popüler olmayan bir siteyi ele alacağız. Site Explorer aracına damlakaraman.com.tr isimli siteyi ekleyeceğiz.

Daha sonra sol tarafta yer alan “Referring domains” raporuna tıklayarak yönlendirilen alan adları raporuna ulaşacağız.

Daha sonra filtre seçeneklerini kullanarak dofollow filtresini aktif edeceğiz.

Daha sonra karşımıza çıkan sonuçları “DR” yani “Domain Rating” değerine göre sıralayacağız. Böylece gölgeli veya gri bir link oluşturma yönteminin kullanıp kullanılmadığına karar verebileceğiz.

Daha sonra enesusta.com adresinin yanındaki rakama tıklayıp detayları incelemeye çalışacağız. Çünkü bu sayfa bize backlinkler ve link sayfaları hakkında daha fazla ayrıntıya göz atma fırsatı tanıyacaktır.

küçük siteler backlink rsaporu

Ardından daha fazla ilişki kurmaya başlamak için bu insanlara ulaşmayı düşünebileceğiz. Sitelerden birini yeni sekmede açacağız.

Yani sizde kendi sitenizin enesusta.com’da yer alacak bir blog sitesi olduğunu düşünüyorsanız Enes USTA ile iletişim kurup bağlantı alabilirsiniz. Bu bir örnektir. Her site kendi rakibini inceleyip benzer kaynaklardan bağlantı alma yollarına girebilir.

Sonuçta amacınıza ulaşmış olacaksınız. Daha küçük sitelerde, bir sitenin link oluşturma stratejisinin geçerli olup olmadığını anlamak için yönlendiren alan adı raporunu inceleyebilirsiniz. Benzer şekilde, bu rapor sayesinde daha detaylı bir backlink analizine geçip geçmemeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

Sonuç

Backlink analizi ve link oluşturma serisinin birinci bölümü burada son bulmaktadır. SEO ve pazarlama hakkında daha fazla bilgi edinmek için diğer içerikleri takip etmeyi unutmayın. Dilerseniz, backlink analizini bir adım daha derinleştirerek harekete geçilebilir öngörüler elde edebileceğiniz bir sonraki kısma göz atabilirsiniz.

Bir sonraki bölümde backlink stratejilerini ele aldık. Bu içeriğe ayhankaraman.com/backlink-stratejileri bağlantısından ulaşabilirsiniz. Mutlaka incelemenizi öneriyorum.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Sitemizin analizi ve rakip sitelerin değerlendirilmesi için yararlı site. Diğer yazılarınızı takip edeceğiz. Anlaşılır akıcı anlatım var. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.

  2. Bir konu bu kadar sadelikle ve akıcılıkla anlatılabilirdi. paylaştıgınız bilgiler için teşekkür ederim ahrefs deneme hesabı alıp tüm rakiplerimin backlinklerini listeleyip kendim manuel ekleme yapacagım.

  3. Hocam genel bakış açısıyla değerlendirecek olursam gerçekten etkili ve direkt sonuca yönelik bir yazı olmuş, kutlarım. Ahrefs’i ilk seoya başladığımdan beri kullanıyorum ve ilk defa bilgili olduğum bir yazı karşısında bile sıkılmadan oturup okudum, ellerinize sağlık

  4. Rakip analizi için oldukça yararlı bir yazı olmuş ayhan hocam teşekkür ederim. Ancak ahrefs fiyatları malum semrush versiyonuda gelir mi? teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı