fbpx
SEO

Rakiplerin Organik Trafik Alan Sayfalarını Bulmak

Bu içerik sayesinde rakiplerimizin Google aracılığıyla en fazla organik trafik aldığı sayfaları analiz edip bunu fırsata çevirmeyi öğreneceğiz. Bu SEO ve rakip analizinin bir araya geldiği uygulanabilir bir yöntemdir. Sonuç mu? O zaten harika. :)

Bu araştırma yöntemi bizlere fazlasıyla yarar sağlayacaktır. Çünkü temel olarak yapacağımız şey rakiplerimize en fazla organik trafiğini getiren sayfaları bulmak ve bunları kendi lehimize avantaja çevirmektir. Hazırsanız başlayalım:

Rakibe En Fazla Organik Trafik Getiren Sayfalar Nasıl Bulunur?

Kullanacağımız araç, backlink raporları, anahtar kelime metrikleri, organik arama trafiği ve daha fazlası gibi herhangi bir siteden veya sayfadan tonlarca veri sağlayan Ahrefs’in Site Explorer aracıdır. Bu nedenle, önce Site Explorer’da rakiplerinizden birinin alan adını girmeniz gerekmektedir.

Bu araca rakiplerin adresini girebilmemiz için önce rakiplerimizi bulmamız gerekmektedir. Rakiplerinizin listesini bulmanın iki farklı yolu vardır.

Birincisi oldukça basittir. İşletmeniz ile ilgili bazı arama sorgularını Google’a girin ve sıralamak istediğiniz anahtar kelime öbeklerini sıralayan siteleri arayın. Örneğin; Kredi, Finans ve Ekonomi, SSK veya Prim alanında içerik üreten bir blog sitesi sahibi olduğumuzu düşünelim. “Ev Kadınları için Emeklilik Primleri” “Emekliye Faizsiz Kredi” “Emekli Aylığı Ne Kadar” “Nasıl Emekli Olunur” gibi aramalar yapabiliriz.

google arama motoru sonuç sayfası

Bu arama sorgusunda ssk.biz.tr’nin ve hesapkurdu.com’u görebilirsiniz.

Sadece alan adlarına bakarak bile rakip olduğuna karar verebileceğiniz ideal yerlerden birisidir Google arama motoru sonuç sayfası. Burada haber sitelerinin de yer aldığını görüyoruz. Ben onları çok fazla analiz etmenizi önermem. Bu sonuçta yer almasına olanak sağlayan en büyük güç marka bilinirliğidir. Dolayısıyla onun bizim bir rakibimiz olduğunu söylemek pek doğru olmayacaktır.

Ayrıca, bilmediğiniz rakipleri bulmanın başka bir yolu daha vardır. Ancak bunu daha sonra kullanılacağız. Şimdi Site Explorer’a geri dönelim ve rakibimizin alan adını girip aramayı yapalım.

site explorer rakipler

Daha sonra, Site Explorer yüklendikten sonra kenar çubuğundaki “Top Pages” raporuna gireceğiz. İşte sonuç! Burada gördüğünüz tüm sayfalar rakibine organik trafik gönderen en önemli sayfalardır.

rakibin popüler sayfaları

Muhtemelen burada filtrelerle birlikte bir sürü bayrak olduğunu fark edeceksiniz. Varsayılan olarak “Top pages” raporu araştırmakta olduğunuz site için onlara en fazla arama trafiği gönderen ülkeyi seçmektedir. Bu örnekte söz konusu ülke Türkiye’dir.

Sayfalara Giden Toplam SEO Trafiğini Öğrenmek

Sayfalara giden toplam SEO trafiğini öğrenmek istiyorsanız bu filtreyi “Tüm ülkeler” yani “All countries” olarak değiştirebilirsiniz.

tüm organik trafik raporu

Bunu yaptıktan sonra rakamların büyüdüğünü fark edeceksiniz. Bu sadece bir Ülkeyi hedefleyen sektörler ve siteler için çok ciddi rakam farkı olmasa da ihracat yapan ya da bir çok ülkeyi hedefleyen sitelerde rakamlar daha da değişkendir.

En iyi sayfalar raporuyla yapabileceğimiz birçok harika şey vardır. İlk olarak, bu önemli metrikleri parçalara ayıracağız ve ardından bunu gerçekten eyleme geçirmenize yardımcı olacak birkaç basit iş akışından bahsedeceğiz.

Trafik Sütunu

Bu alan adının en iyi sayfalarını incelediğimiz için bu rapor tabloyu en fazla arama trafiğini alan sayfalara göre sıralayacaktır. Her trafik rakamının yanında her bir sayfanın seçilen ülkede elde ettiği arama trafiğinin yüzdesini görebilirsiniz.

Trafik Sütunu Organik

Dolayısıyla, “bursluluk sınavı kaç puanla kazanılır” araması toplam arama trafiğinin yaklaşık %3’ünü oluşturmaktadır.

Değer Sütunu

Daha sonra, tıklama başına ödeme reklamcılığı yoluyla bu çok sayıda arama ziyaretçisini oluşturmanın maliyetini gösterecek “Value” sütununa sahibiz. Bu, ilgili sayfanın sıralandığı tüm anahtar kelimelerin tıklama başına maliyetle çarpımına dayanmaktadır.

Anahtar Kelime Sütunu

Bir sonraki metrik en çok kullanılacak favori metiklerden biridir. Anahtar kelime sütunu, sayfanın kaç anahtar kelime için sıralandığını göstermektedir.

Buradaki sonuçlara tıklarsanız bir sayfanın en iyi 100 Google arama sonucunda sıralandığı tüm farklı arama sorgularını görebilirsiniz.

anahtar kelimeler sutunu

Bu, anahtar kelime araştırmasının yalnızca tek bir anahtar kelimeyi hedeflemekle ilgili olmadığını göstermektedir. Bu durum, tek bir sayfanın onlarca, yüzlerce ve hatta binlerce farklı anahtar kelime öbeği için sıralama elde edebileceğinin bir kanıtıdır. Yaptığımız çalışmalar 1. sırada yer alan bir sayfanın ortalama 400’ün üzerinde alakalı anahtar kelime için sıralama elde edebileceğini göstermektedir.

Yönlendiren Alan Adları Sütunu

Tamam, bir sonraki sütun yönlendiren alan adı sütunudur. Referring Domains olarak geçen bu sütun kısaca RD şeklinde yer almaktadır. Bu sütun, hedef URL’ye bağlantı veren toplam benzersiz site sayısını göstermektedir.

referans alan adları

URL Sütunu

Bu kendi kendini anlatan bir sütundur. Burada ilgili sayfanın URL’sini görürsünüz.

organik trafik alan URL'ler

En İyi Anahtar Kelime Sütunu

En iyi anahtar kelime sütunu “Top keyword” olarak görebileceğiniz sütundur. Bu sütun ilgili sayfaya en çok arama trafiği getiren anahtar kelimenin ne olduğunu göstermektedir.

en iyi kelimeler raporu

Hacim Sütunu

En iyi anahtar kelime için belirlenmiş ortalama arama hacmini gösteren sütundur. Aracın içerisinde “Its volume” olarak yer almaktadır.

Bu kısımlara ekran görüntüsü koymuyorum çünkü bir önceki görselde “Top Keyword” bölümünün sağ tarafında bu alana da yer vermiştim.

Pozisyon Sütunu

Son sütun pozisyon sütunudur. İlgili sayfanın arama motoru sonuç sayfasında tespit edildiği en son sıralamayı göstermektedir.

anahtar kelime pozisyonları

Buraya kadar her şeyi anlamış olmalısınız. Artık rakibinizin üst sayfalarını görebilecek durumdasınız. Peki sırada ne var?

Ahrefs’in en büyük özelliği, filtreleri en iyi şekilde kullanabilme potansiyelini size sunabilecek olmasıdır.

Üst Sayfalar Metrikleri

Yapabileceğiniz ilk şey aşağıdakilere benzer bazı filtreler oluşturmaktır.

ahrefs filtreler

Pozisyon Filtresi

Örneğin, konumu yalnızca Google’ın ilk 5 sonucunda olan sayfaları gösterecek şekilde filtreyi 0-5 arasında ayarlayabilirsiniz.

Trafik Filtresi

Ardından, trafik filtresini en az 500 arama ziyaretçisi olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Analiz etmekte olduğunuz siteye bağlı olarak minimum arama ziyaretçisi sayısıyla biraz oynamanız gerekebilecektir.

Bu filtreleri ayarladıktan sonra bildirilen toplam trafik, değer ve anahtar kelime sayılarının azaldığını fark ettiniz mi? Bunun nedeni, bu filtreyi ayarladığınız zaman ilk 5’in altındaki anahtar kelime sıralamasının filtrelenmiş olması ve söz konusu filtrenin aynı şekilde ayarladığınız minimum arama trafiği filtresi için de geçerli olmasıdır.

Birebir, online ve gerçek zamanlı eğitimimle bu işlemleri beraber yapabiliriz. Hemen başvur SEO eğitimi ile web sitenin performansını artırmaya başla.

%25 İndirim Fırsatını Kaçırma!

Birebir, gerçek zamanlı, çevrimiçi ve size ait bir site üzerinden uygulamalı SEO Eğitimi!

Bu içerik burada bitmez. Çok daha iyi şekilde devam ediyor. Devamını merak mı ediyorsun? O zaman kendi mesajınla beraber “bu içeriğin devamını istiyorum” mesajını sosyal medya’da paylaşıp @ayhankaramancom’u etiketlemeye ne dersin?

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

27 Yorum

  1. Hocam içerik mukemmel, aslında tam olarak sitenizi nasıl düzenlemeniz gerektiğini anlatan bir sistem. Benim sorum bu Ahrefs aracını nasıl daha uygun fiyata alırız 😁 bi topluluk olusturup ucuza mi getirsek 😁😁😁 buradan duyurulur ….

    1. 1 Haftada bu analizleri yapıp önünüze aylık bir plan hazırlayabilirsiniz. Her ay 1 haftalık sürümle ilerleyebilirsiniz. :)

  2. Hocam teşekkürler ancak Ahrefs ücretli sanırım. Başka alternatif yol var mı.

    Ya da kullanılabilir indirim varmı Acaba?

  3. Elinize sağlık, güzel bir anlatım olmuş. Bu arada search console ve google analytics ile ilgili yazılarınızı da merakla bekliyorum.

  4. Yazdıklarınız parayla ulaşılamayacak değerde bilgiler bence udemy vs gibi sitelerde kesinlikle böyle eğitici içerikler yok. Devamını bekliyoruz
    Teşekkürker

  5. Çok yararlı bilgiler. Bende 1 haftalık alacağım ve bu şekilde sitelerimi ilerletmeye çalışacağım. Faydalı yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Sayenizde SEO ve Backlink konusunda bilmediklerimi öğrendim. Teşekkürler.

  6. Vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten harika. Rakip siteler için bu şekilde çalışmalara en kısa sürede başlayacağım. Bilgi için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık…

  7. Rakipleri analiz etmek… SEO konusunda bütün mesele bu bence de, reklam ve backlink analizi doğru yapıldığında gelinmeyecek sıralama yoktur. Tabiki biraz da emeğe bakıyor :)

  8. Ayhan hocam Ahrefs alternatifi yok mu acaba :) İçerik güzel ama şu ahrefs işine kafam takıldı. Bu arada mailden iletişime geçebilir misiniz seo kursu hakkında bilgi almak istiyorum.

  9. Sihirli kelimeler ” Ayhan Karaman” dır. İşini severek yapan, yol gösteren, çok öncesinde hizmet almış olsanız bile en ufak mesajınıza gecenin körüde de olsa cevap verip yardımcı olmaya çalışan kişidir. Dijital alandaki büyümenin mimarı tamamen kendisi ama aynı zamanda da mükemmel bir abi!

    İyi ki varsın Ayhan abi😍😍

  10. Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.Hemen bir semrush üyeliğine sahip olup deneyip trafiğimi arttırmak için sabırsızlanıyorum :)

  11. Daima güncel ve gelişmiş seo araçlarını kullanmamız ve bunun yanı sıra sektöre öncülük eden Ayhan hocamızı takip etmek iyi bir analiz sonucu oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir