İçerik Boşluklarını Analiz Ederek SEO’yu Geliştirmek
Bu içerikte, içerik pazarlama stratejinizde yer alan boşlukları iyi bir analiz sayesinde dolduracak rakiplerinizi analiz ederek gelişim kaydetmeye çalışacağız.
Daha spesifik olmak gerekirse, içerik pazarlama ve üretme çabalarınıza destek sağlayacak 3 içerik boşluğu stratejisi öğreneceksiniz. Hazırsanız hemen başlayabiliriz.
Rakiplerinizin Sıralama Elde Ettiği Anahtar Kelimeleri Keşfedin
Yapacağımız ilk içerik boşluk analizi, rakiplerinizin sıralama elde ettiği anahtar kelimeleri bulmak olacaktır. Burada, sitenizin ilk 100 arama sonucunda yer almadığı ama rakiplerinizin sıralama elde ettiği anahtar kelimelere odaklanacağız.
Ahrefs’in Site Explorer aracına gidip bir URL veya alan adı gireceğiz. Burada örnek olması açısından yine ssk.biz.tr adresini kullanacağım. Siz ise kendi siteniz için için farklı taramalar yapabilirsiniz.
Ardından, sol kenar çubuğundaki Content Gap aracına tıklamanız gerekmektedir.
Hedeflenecek yeni anahtar kelimeler ararken, buradaki üst bölüm, organik aramada rakiplerinizin alan adlarını veya URL’lerini girmeniz gereken yerdir. Bu nedenle biz sgkhocasi.com ve finanspedia.com yazacağız.
Rakiplerinizin kim olduğundan emin değilseniz, siteniz ile benzer anahtar kelimeler için sıralanan siteleri bulmak için Site Explorer aracındaki rakip alan adı raporunu kullanabilirsiniz.
“Show keywords” butonuna basmadan önce burada ne aradığımız ile ilgili biraz bilgiye yer vermeye çalışalım.
Content Gap aracı bizlere, rakip sitelerin ilk 10 sayfada sıralama aldığı fakat bizim alamadığımız anahtar kelimeleri göstermektedir. Ne kadar güzel değil mi? Benim hiç sıralama alamadığım ama rakibimin sıralam aldığı kelimeler. “Oh be nihayet hangi içeriği üreteceğime ya da hangi içeriğimi düzenleyeceğime karar verebileceğim.” dediğinizi duyar gibiyim. :)
“Show Keywords” butonuna tıkladığımızda rakip sitelerin her birinin ilk 100 içerisinde yer alan 1,793 anahtar kelimesinin olduğunu görüyoruz.
Burada öne çıkan kelimeleri görebilirsiniz. ssk.biz.tr sektörde iyi bir konuma ve potansiyele sahip olduğu için ortaya çıkan içerik boşluklarında çok iyi anahtar kelimeleri göremiyoruz. Bu sektöre yeni giren bir web sitesiyle bu rakipler karşılaştırılırsa çok daha güzel anahtar kelimeler ortaya çıkacaktır.
İçerik boşluk analizi sayesinde yeni içerik oluşturmak ya da mevcut içeriklerinizi revize etmek için çaba göstermemiz gerekecektir.
Bu noktadan sonra, ilk 10 sıralama sonucunu görmek için SERP açılır menüsüne tıklayabilir hatta ilk 100 sonucu görmek için sayfanın altında yer alan butona tıklayabilirsiniz.
Ayrıca, iş akınıza yardımcı olacak gerçekten değerli birkaç kısa yol bulunmaktadır.
Aşağıda gördüğünüz sayılardan herhangi birinin yanındaki işarete tıklarsanız, sayf için bazı hızlı istatistikler, backlink veya organik anahtar kelime raporları gibi favori raporlara kısayol linklerini görebilirsiniz.
Ayrıca ilgili sayfayı açmak için bu numaralardan herhangi birine tıklayabilirsiniz.
Şimdi, burada çok fazla anahtar kelime olduğunu fark edeceksiniz. Artı düğmesine tıklayıp daha fazla rakip ekleyerek sonuçlarınızı değiştirebilirsiniz yani daraltabilir ya da genişletebilirsiniz. Burada en fazla 10 rakip ekleyebilirsiniz. Ben sgkbilgisi.com adresini de ekleyeceğim.
Bu işlemden sonra sonuç kümesinin 2,221 anahtar kelime fikrine kadar genişlediğini kolaylıkla görebilirsiniz.
Eğer 2,221 anahtar kelime sizin için yeterli gelmediyse en iyi 10 Google sıralama işaretini kaldırmayı düşünebilirsiniz. :)
Şimdi sonuçların 50,790 civarında olduğunu görebilirsiniz. Oldukça fazla öyle değil mi?
Ancak, burada hiç ilgi duymadığınız kelimelerin de yer aldığını görebilirsiniz. Bu nedenle, dar sonuçlardan başlamalı ve aramanızı genişleterek ilerlemelisiniz. Tüm rakiplerinizin peşinde koştuğu anahtar kelimeler için sıralama elde etmeye çalışmak her zaman iyi bir fikirdir.
İçerik Yenilemesi İçin Content Gap Analiz Aracını Kullanın
İçerik boşluğu analiz aracının kullanım yönlerinden bir diğeri içerik yenilemelerini keşfetmektir. İçerik yenilemeyle, eski içerikleri güncellemeyi başarabilirsiniz.
Ssk.biz.tr sitesinin eski içerikleri güncellendikten sonra sıralamada önemli artışlar elde edilmiştir. İçerikleri güncellemek kesinlikle gerçekleştirilmesi gereken önemli bir stratejidir.
Bu stratejinin çalışma şekli, hedef anahtar kelimeniz için Google’ın arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan diğer alakalı sayfaları aramak ve ardından yeni ve güncel yayınınıza ekleyebileceğiniz alt konuları bulmaktır.
Örneğin, organik anahtar kelimeler raporunda 5-10 arasındaki anahtar kelime terimleri için sonuçlarını filtreleme yoluna gittiğimizde “pasaport yenileme” anahtar kelimesinin 7. sırada yer aldığını göreceğiz.
İçeriğe göz attığımızda en son 2016 yılında yayınlandığını görmekteydik ve site sahibine içeriği güncellemesiyle alakalı geri bildirimde bulunduk. Bu ve benzeri içeriklerinizin tamamının güncellenmesi ortalama konumları zamanla iyileştirecektir. Bu durum organik trafiğe ciddi oranda katkı sağlamaktadır.
Şimdi, SERP açılır menüsünü tıklayıp bu URL’lerden birkaçını kopyalayıp onları Content Gap aracının üst bölümüne yapıştırabilirsiniz.
Burada, belkide içeriğinizde hiç geçmeyen 18 anahtar kelimeyle karşılacaksınız.
Bu rapordan yola çıkarak, bu yayını güncellerken “yeşil pasaport süresi”, “pasaport yenileme nasıl yapılır” anahtar kelimelerinin dikkate almak gerekmektedir.
Tam olarak burada yorumlarınızı merak ediyorum. Nasıl? >> Lütfen yorum yapın, bu benim için çok önemli. İçeriği paylaşın, daha fazla kişiye ulaşalım.
Bu özellik Ahrefs’te kullanılabilecek en önemli özelliklerden biridir. Burada URL’ler ve ön ek aramaları üzerinde bir içerik boşluk analizi yapabilirsiniz.
Kendinizi sadece eski içeriklerle sınırlamaya çalışmamalısınız. Aynı şeyi, temel olarak içerik boşluğu oluşturacak herhangi bir içerik için gerçekleştirebilirsiniz. Yeni içerik fikirleri elde etmek aşağıdaki kısmı boş bırakmanız yeterli olacaktır.
Artık sitenizin konusuyla alakalı olan 166 anahtar kelimeden oluşan bir listeye sahip olmuş olursunuz.
İçerik Birleştirme İçin Content Gap Aracını Kullanın
Bu kısımda sizinle paylaşmak istediğim son durum içeriğin birleştirilmesiyle ilgili.
Şimdi, aynı konu hakkında birden fazla kez yazılmış bir içeriklerle karşılaşma olasılığınız çok yüksektir. Dolayısıyla, Google aramada kendi sayfalarınızla savaşmak yerine içeriklerinizin iki veya daha fazlasını karşılaştırabilir, hangisinin en iyi sıralamada olduğunu görebilir ve ardından yayınları birleştirebilirsiniz.
Böylece, ikinci makaleyi analiz edebilir ve burada yer alan bilgileri farklı bir içeriğe entegre edip edemeyeceğinizi düşünmelisiniz. Ardından, daha az baskın olan içeriği, aramayı yapan kişinin amacına daha iyi hizmet eden içeriğe yönlendirmeniz gerekmektedir.
Bu basit küçük aracın içerik stratejiniz için çok değerli bilgiler sunacağı bir gerçektir. Dolayısıyla, içerik boşluğunu deneyin ve hedeflemeniz gereken yeni konular bulun.
Yapmanız gereken şey benzer iki içeriğin URL’ini Content Gap aracına yapıştırmak ve analiz etmek :)
Eski içeriğinizin bir kısmını güncellemek için içerik boşluğunu kullanın.
Eğitici bir makale. Tebrikler hocam 👍🏼👍🏼
Çok güzel bir makale olmuş ayhan hocam. Teşekkürler
Her zamanki gibi çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık hocam
Seo hakkında çok önemli bilgiler vermişsiniz hocam teşekkür ederim
Keşfettim geldim ayhan bey çok güzel olmuş yine yazınız
Merhaba çok yararlı bir yazı olmuş.
Ellerinize sağlık. Gayet bilgilendirici.
Teşekkürler ayhan bey önerileriniz doğrultusunda web sitemde seo çalışmaları yürütmeye başladım umarım etkisini görürüm :)
Seo Hakkında Bilmediğim Şeyleri Okuyarak Bilgi Edindim. Teşekkürler Ayhan Hocam Ellerinize Sağlık.
Bu güzel bilgiler için sonsuz teşekkürler Ayhan KARAMAN
Ayhan hocam emeğinize yüreğinize sağlık. Her paylaşımınız detaylı ve açıklayıcı. çok teşekkür ediyorum
Teşekkürler. Bu şekilde detaylı paylaşımlar bizi heyecanlandırıyor ayhan hocam çok saol ☺️👍🏻
Seo hakkında çok önemli bilgiler vermişsiniz hocam teşekkür ederim
İçerik üretmek için güzel taktik. Sağ olun.
Tek kelime ile harikasın hocam. Eline emeğine yüreğine sağlık. Şu bilgiler parayla arasan bulamazsın. Yakın zaman da sizden eğitim alacağım inşAllah.
Elinize sağlık. Önceden bakıp anlamadığım noktaları çok iyi anladım bu yazıda teşekkür ediyorum.