fbpx
SEOİçerik Pazarlama

İçerik Optimizasyonu Kılavuzu

Hep bahsettiğimiz şey; içerik, içerik ve daha fazla içerik. SEO içerikle de ilgili değil midir? SEO’ya başladığım zamandan itibaren içerik önemli bir konu olmuştur. Verdiğim SEO eğitimlerinde içeriğin nasıl analiz edileceği ve optimizasyonunun nasıl yapılması gerektiği üzerinde duruyorum.

İçerik gerçekten de SEO için bu kadar önemli mi? SEO stratejinizi oluştururken içerikle ilgili neler eklemelisiniz? Sitenizin içeriğinden başta kendiniz memnun kalmalısınız ki ziyaretçiler aradıklarını bulabilsinler. Bu yüzden düşük performans gösteren içeriğinizin nedenlerini ve onu nasıl iyileştireceğinizi anlamanız için bu konuyu yine bir içerikle anlatıyorum. İşte içerik optimizasyonu kılavuzu:

SEO’da İçerik Neden Bu Kadar Önemli?

İçerik SEO’daki en önemli faktörlerden biridir. Google son yıllarda neredeyse bütün güncellemelerinde içeriğin önemine vurgu yapmıştır. Google yöneticileri de Twitlerinde içeriğin öneminden bahsetmektedir.

Google’ın 2019 güncellemelerinden birinde aşağıda belirttiği husus içerikle ilgilidir:

“İçeriğe odaklanın. Güncellemelerden sonra düşüş yaşayan içerikleri düzenleyin. Elinizden gelen en iyi içeriği sunmaya odaklanın. Algoritmalarımızın ödüllendirmeye çalıştığı şey bu”.

Bir web sitesinin iyi sıralama alması için içerik tek başına yeterli olamaz ancak bu, içeriğin önemli olduğu gerçeğini de değiştirmez.

Düşük Performans Gösteren İçerik Nedir?

Düşük performans gösteren içerik dendiğinde akla gelen şey, işlemsel veya ticari web sitelerde potansiyeli kadar performansa sahip olmayan, yani gerektirdiği kadar ziyaretçi çekmeyen içeriklerdir. Bu iyi düzeyde organik trafik çekmek amacıyla yazılan, ancak onca çabaya rağmen istenen trafiği çekemeyen içerikler anlamına gelmektedir.

Yazılan içeriklerin % 90’ından fazlasının Google’dan trafik almadığını biliyor muydunuz? Evet yüzde doksan. Oluşturulan he 10 sayfadan dokuzunun trafik alamadığı anlamına geliyor.

İçerikler Neden Düşük Performans Gösterir?

İçeriğinizin iyi performans göstermemesinin çeşitli nedenleri olabilir, ancak çoğu zaman bu özellikteki içeriklerin iyi yazılmamış olduğunu görüyoruz. Bu içerikler de doğal olarak organik sıralama alamıyor.

İstediğiniz sıraya giremeyen içeriklerinizin düşük performans göstermesinin en yaygın nedenleri şunlardır:

#İçerik Kullanıcının Amacına Uygun Değil

Deneyimli pazarlamacıların bile hala yanlış yaptığı şeylerden biri içerikleri kullanıcıların amacına uygun olarak yazmamalarıdır. İçerik iyi ve kullanıcılarınıza uygun olsa da Google’ın odak anahtar kelimeler için SERP’te istediği kriterlere uymuyor olabilir.

Kullanıcının amacına uygun içerik üretmek SEO için de önemlidir. İçeriği nasıl yazacağınız önemlidir, ancak ziyaretçilerin amacını anlamak daha önemlidir. Kullanıcının amacını anlamak ve SERP’te istenenlere uymak, SEO yapmanızı da kolaylaştırır.

#İçerik Google’ın Öncelik Vereceği İdeal Biçimde Değil

İçeriğinizi Google’ın sıralama için istediği özelliklerde yazmamış olabilirsiniz. Bu nedenle de beklenen görünürlüğe erişemez.
Örnek: “Nasıl Yapılır” konusunda hazırladığınız bir içerikte Google, videolara öncelik veriyor ancak siz sadece düz metin ile anlatmaya çalışıyorsunuz.

Yukarıda yer alan video tam olarak da bu konuyla alakalı bir deneyim sunacaktır. Mutlaka izlemenizi öneririm.

#İçerik Sıralama Alanlara Oranla Çok Zayıf Olabilir

Bu durum sanıldığı gibi tamamen uzun veya daha uzun içerikler yazmakla ilgili değil. Daha çok ‘uygunluk’ ve ‘kapsamlılık’ özellikleriyle ilgilidir. İçeriğiniz konuya ve sitenizin ana amacına uygun olacak ve kullanıcıların görmeyi istedikleri kadar kapsamlı olacak.

Örnek: Son derece rekabetli bir konuda sadece 200 kelimelik temel bilgi içeren bir metin ile sıralama almak istiyorsunuz.

#İçeriğiniz Güncel Değil

İçeriğiniz güncel bilgiler içermek zorundaysa ve siz halen ilk yazdığınız şekilde kullanıyorsanız, Google’ın sizi ödüllendirmesini beklemeyin. Google, içeriği taze ve güncel tutan siteleri ödüllendirecektir. Güncelliğe önem veren sadece arama motorları değil. Aynı zamanda kullanıcılar da aradıkları bir bilginin güncel versiyonunu ister. Eski bilgilerin olduğu siteyi neden ziyaret etsinler ki!

Örnek: Sık değişen yasalar veya yönetmeliklerle ilgili bilgiler, sınav tarihleri, ünlülerin yaşları, sporcuların oynadıkları takımlar gibi bilgiler güncel tutulmak zorunda olan bilgilerdir.

#İçeriğiniz Belirli Bir Döneme veya Deneyime Bağlı Olabilir

İçeriğiniz geçmişte meydana gelen bir şey hakkındaysa, genellikle o konuya olan ilgi zamanda kademeli olarak azalacaktır. Tabi bazı dönemlere ait içerikler hala aranıyor olabilir. Örneğin 90’ların müzik zevkleri, Netflix’in eski dizileri gibi.

Dönemsel aranan ve popülerliğini yitiren bilgilerle hazırladığını içeriklerden organik trafik beklemeyin. Dikkat çekmek için daha yeni ve ilgi çekecek içerikler hazırlayın.

#Sitenin İndekslenme Durumu Değiştirilmiş Olabilir

Sayfalarınız ve içerikleriniz Google dizininden düşmüşse, canonical etiketler ve yanlış hreflang etiketleri kullanmış, sayfa durumunda değişiklikler yapmış veya Search Console’dan silmiş olabilirsiniz.

#Sayfanız Kopyalama ve Yamyamlık Kurbanı Olabilir

Aynı veya benzer anahtar kelimeyi birden çok sayfada kullanırsanız, sonuçta organik görünürlük kaybı yaşarsınız. Google bu sayfanızı ve içeriğinizi kopya olarak değerlendirebilir veya anahtar kelime yamyamlığına maruz kalabilirsiniz.

Örnek: Hizmet sektöründe bir web siteniz varsa, mevcut ürünlerinizin yanında yeni bir ürün eklemeye çalıştığınızda, o sayfada odaklandığınız anahtar kelime yeterince farklı veya benzersiz olmazsa mevcut kaliteyi bozarsınız.

#İçeriğinizin Olduğu Sayfa JavaScript Değişikliğine Maruz Kalmış Olabilir

Düşük performans gösteren içeriğinizin bulunduğu sayfada JavaScript değişikliği yaptıysanız ve bu bazı sayfa içi SEO dinamiklerini değiştirmişse, Google içeriğinizin dizine eklenme şeklini etkileyebilir.

#Sayfanız Önemli SERP Değişikliklerinin Ardından Görünürlüğünü Kaybetmiş Olabilir

SERP son yıllarda önemli ölçülerde değişti. Eskiden önemli olmayan kriterler artık önemli kabul ediliyor. Bu güncellemeler içeriğinizi sıralamasını bozabilir ve sayfalarınızın Google’ın birinci sayfasından düşmesine neden olabilir.

Ayrıca odaklandığınız konuyla ilgili rekabetin de güçlenmiş olabileceği gerçeğini göz ardı etmeyin. Rakiplerinizi içeriklerini yeni kurallara göre güncellerse siz yine geride kalabilirsiniz.

Örnek: Google artık sıralamalarda kendi Snippet’larını kullanıyor. Bu kullanımdan en fazla hizmet sektörü, otel siteleri ve uçak bileti siteleri etkilendi.

#İçeriğiniz Bağlantılara (Backlinklere) Sahip Olmayabilir

Backlink rekabeti yüksek sektörlerde sıralama almak için gerekli bir şeydir. Çok rekabetçi ticari sitelerde hiç bağlantınızın olmaması veya az olması, Google’ın sitenizi geride bırakmasına neden olabilir.

Örnek: Moda gibi zorlu bir sektör için, sayfalarınızı desteklemek için iyi kalitede ve elbette doğal olarak kazanılmış backlink olmadan sıralama almanız zor olacaktır.

İçeriğinizi Etkileyen Sorunları Nasıl Bulabilirsiniz?

Yukarıda içeriklerinizin neden düşük performans gösterebileceğini anlattım. Şimdi ise içeriğinizi/sayfanızı hangi sorunun etkilediğini, nasıl bulabileceğimizi anlatalım.

Google Search Console

Sayfanızın URL durumunu Google Search Console’dan kontrol edin. “Sayfanız taranmış mı, Google’ın sayfanızı taramasına izin verilmiş mi, sayfanız dizine eklenmiş mi, Google’ın sayfanızı dizine eklemesine izin verilmiş mi” gibi problemlerin yanıtlarını burada bulabilirsiniz.

Chrome Eklentileri

Chrome tarayıcısında kullanabileceğiniz bazı eklentiler ile tek bir tıklama yaparak canonical etiketler ve meta etiketleri kontrol edebilirsiniz. Sayfanızın dizine eklenebilirliği hakkında size fikir verebilir.

Bu amaçla kullanabileceğiniz eklentilerden bazıları:

  • Portent’s SEO Page Review
  • SEO Minion
  • SEO META in 1 CLICK

JavaScript Kontrolü

JavaScript özellik olarak sayfalarına etkileşim kattığı için önemlidir. Sayfanızın JS olmadan nasıl görüneceğini Onley:WWJD aracıyla kontrol edebilirsiniz.

Peki JavaScript sayfanızın ve içeriğinizin SEO’suyla ilgili bir problem teşkil ediyor mu? Bunu aşağıdaki araçlardan birini kullanarak öğrenebilirsiniz:

Yukarıdaki araçların hepsi işlenmiş DOM kaynaklarını gerçek zamanlı olarak vermektedir.

onely.com/tools/wwjd web sitesi aracılığıyla testi çalıştırdıktan sonra, üstü kısımda yer alan HTML bölümünü tıklayın ve aşağıdaki kontrolleri sağlayın:

  • İçeriğin temel kısmı görünür mü? Bunu anlamanın en kolay yolu, içeriğinizden bir cümle seçin, arama işlevini kullanarak kontrol edin.
  • Dahili bağlantılar Google tarafından görülebilir mi? Sayfada dahili bir bağlantı bulup arama işlevi ile bulup bulamayacağına bakın.
  • Google, sayfanın diğer temel öğelerine erişebilir mi? Başlıkları, ürünleri, incelemeleri veya yorumları kontrol edin.

Amaç ve SERP Analizi

SERP’i odağınıza alarak içeriğiniz ile ilgili amaç, rekabet ve alaka düzeyi ile ilgili birçok bilgiyi, SEO araçlarından öğrenebilirsiniz. Anahtar kelimeniz ile ilgili arama yaptığınızda arama motorunda karşınıza çıkan sonuç sayfası ile ilgili çok detaylı bilgilere profesyonel SEO araçları ile ulaşabilirsiniz.

Bu sonuçlara göre inceleyebileceğiniz bazı kontrol metrikleri:

  • Google’ın sonuç sayfasında gösterdiği sitelerin türlerine bakın. Örneğin ilk sayfada sıralanan siteler reklam çıkan siteler mi, organik sonuçları gösterilen siteler mi? Rakip sayfalar çoğunlukla işlemsel mi yoksa bilgi amaçlı mı?
  • İlk sayfada yer alan sitelerin kalitesini kontrol edin. Her sitenin DA/PR kalitesine ilişkin bilgiler bu analizde yer almaktadır. Bu sitelerin görünür oldukları anahtar kelimelerin sayısı, bu kelimelerden aldıkları tahmini trafik gibi bilgileri de görebilirsiniz.
    Yukarıdaki web sitelerinin kontrollerini yaptıktan sonra emin olun, kendi içeriğinizin neden bunların arasında olmadığını anlıyorsunuz. İçeriğiniz;

    • İlk sayfadaki içeriklerden daha az ilgi çekici olabilir.
    • Google’ın öncelik verdiği şeyleri içermeyebilir.
    • İçeriğiniz belirli bir döneme ait olup güncelliğini yitirmiş olabilir.
    • İçeriğiniz SERP özelliklerinden uzak olabilir.

Kopya ve Anahtar Kelime Yamyamlığı Problemleri

İçeriğinizin kopya olarak algılanıp algılanmadığını veya anahtar kelime yamyamlığı nedeniyle sıralamada problem yaşayıp yaşamadığını aşağıdaki maddeleri uygulayarak tespit edebilirsiniz:

  • Sıralama almak istediğiniz anahtar kelime ile ilgili sitenizde birden çok içerik olabilir. Bazen içerik sayısı çok olan sitelere, özellikle birden çok yazarın içerik yükleyebildiği sitelere, aynı veya benzer anahtar kelimenin odak alındığı içerikler yüklenebilmektedir. Bu, arama motorlarının kafasını karıştırır, hangi içeriği dikkate alacağını seçememesine yol açar.
  • Aynı anahtar kelimenin yer aldığı birden çok içeriğe ait URL, ilk sayfada olmasa bile birbirinin yükselmesini zorlaştırabilir. Bu, anahtar kelime yamyamlığının açık bir örneğidir.
  • Birbirine benzer anahtar kelimelerin kullanıldığı URL’lerinizi tespit edin. Benzer permütasyonlarda risk olma ihtimali vardır.
  • Google tarafından belirli bir konuyu kapsayan kaç sayfanın dizine eklendiğini görmek için ilgili anahtar kelimeyi içeren bir arama yapın.

Düşük Performans Gösteren İçerik Nasıl Düzeltilir?

Düşük performans gösteren içeriğin en yaygın hatalarını ve bu tür sorunların nasıl tespit edileceğini ele aldık. Şimdi ise bunları nasıl düzeltebileceğinizi anlatalım.

#Sayfanızın Doğru Şekilde Tarandığından ve Dizine Eklendiğinden Emin Olun

  • Sayfanızın Robots.txt tarafından engellenmediğinden emin olun.
  • Sayfanızda indeks içermeyen bir meta robot etiketi veya canonical etiket bulunmadığından emin ol.
  • Diğer sayfaların odak URL’nizi işaret eden bir canonical etikete sahip olup olmadığını kontrol edin. Alakasız veya kötü yapılmış canonical etiketler genellikle Google tarafından göz ardı edilmektedir. Durumun böyle olup olmadığını URL inceleme aracında kontrol edebilirsiniz.
  • Sitenizin başlıklar, gövde içeriği, dahili bağlantılar gibi önemli öğeleri değiştirebilecek SEO dostu olmayan JavaScript içermediğinden emin olun.
  • Sayfanızın siteye dahili olarak bağlandığından ve XML site haritanızda bulunduğundan emin olun.

Arama Amacını Anlayın

  • Arama amacı SEO için en ilgi çeken ve araştırılması gereken konulardan biridir.
  • Yazacağınız konu ile ilgili SERP sayfalarında nelere dikkat edildiğini analiz etmeli, arama motorlarının bir içerikte sevdiği şeyleri anlamalısınız.
  • SERP sonuçlarını incelerken aşağıdaki soruları kendinize sorun:
  • Google burada ne tür içeriği tercih ediyor? İşlemsel mi, bilgi amaçlı mı?
  • Odaklandığınız anahtar kelimelerin rekabet düzeyi nedir ve bunun sıralama almaya etkisi nasıl?
  • Google, SERP’te hangi içerik biçimini sergiliyor?
  • İlk sayfada sıralamaya girebilmem için içeriğimin ne kadar kapsamlı olması lazım?
  • Rakibin meta açıklamalarında hangi kelimeler kullanılıyor?
  • İçeriğimde hangi organik özellikleri ele almalıyım? (Öne çıkan snippet, sorgu cümlesi, resimler vb.)

Sayfanızda Doğru Anahtar Kelimeler Tercih Edin

  • İçeriğinizde kullanacağınız anahtar kelimelerin rekabet düzeyini gerçekçi ve teknik bir şekilde analiz edin.
  • Farklı amaçlara hizmet eden anahtar kelimeleri aynı içerikte kullanmamaya çalışın. Fikir olarak benzer anahtar kelimeler kullanın.
  • İki veya üç ana anahtar kelime seçip içeriğinizi bu kelimelerle mümkün olduğunca alakalı hale getirmeye odaklanın.

Etkili Meta Veriler Yazın

  • Başlık etiketleri hala inanılmaz ölçüde önemli bir sayfa içi sıralama faktörüdür. Bu nedenle benzersiz ve anahtar kelime açısından zengin başlıklar yazmaya çalışın.
  • Meta açıklamalar sıralama faktörü olarak eskisi kadara etkili değildir ancak yine de kullanıcıları tıklamaya ikna etmede rol oynarlar. TO açısından bakıldığında bunlar hala önemlidir.
  • İlgi çekici meta yazmak için SEO anahtar kelime araştırmasından elde ettiğiniz sonuçları kullanabilir, konunuzla ilgili reklam çıkan sitelerin kullandığı kelimelerden faydalanabilirsiniz.
  • Metaları çok sık değiştirmeyin. Belirli bir düzenleme yaptıktan sonra Google’ın buna nasıl tepki verdiğini görmek için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun.

İçeriğinizi Doğru Şekilde Düzeltin

  • Buraya kadar öğrendiklerimizden sonra artık kullanıcı için harika bir içerik yazmaya odaklanabilirsiniz.
  • Okunabilirlik bir sayfanın çok önemli özelliklerinden biridir. İçeriği yüksek sesle okuyun ve hedef kitleniz için ne kadar ilginç olduğunu objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışın.
    • Satırlar ve paragraflar arasında yeteri kadar boşluk bıraktığınızdan emin olun. Son zamanlarda insanların dikkat süresi çok kısadır. Bu nedenle içeriğinizin % 100’ünü okumak yerine sadece ana hatlarını gözden geçirmek isteyebilirler (Belki bu içerik için siz de şu anda aynı şeyi yapıyorsunuz).
    • Kullandığınız dilin hedef kitlenize hitap ettiğinden emin olun (İçeriğinizi son derece teknik bir jargon kullanarak yazarsanız, okuyucunuza hitap etmeyebilir).
  • İçeriğinizden çıkacağınız dahili bağlantıların doğru yere gittiğinden emin olun ve eğer insanların karar vermesine yardımcı olacaksa veya onların sitenizde gezinme sürelerini artıracaksa, bir bilgi sayfasından video sayfasına veya blog yazısına bağlantı verebilirsiniz.

Son Düşünceler

Düşük performans gösteren içerikler çok yaygın karşılaşılan sorunlar arasındadır. Özellikle de içeriğiniz yeni güncellemelere uygun değilse şaşırmamalısınız. Doğru araçları ve süreçleri takip ettiğinizde bu sorunu çözebilirsiniz. SEO mantıklı eğilimleri takip etme sürecidir.

Öncelikle içeriğinizin neden düşük performans gösterdiğini anlayın. Google’ın teknik yönergelerine uyduğunuzdan emin olduktan sonra hangi amacı karşılamaya çalıştığınızı belirleyin. Kullanıcı niyeti araştırması yaparken kapsamlı yaklaşmaya özen gösterin çünkü bu içeriğinizde hangi değişiklikleri yapmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır.

Bu süreçlere tamamen hakim olabileceğiniz, size ait bir projenin üzerinden ilerleyeceğimiz bir SEO eğitimine ne dersin? Gelin hem SEO yapalım hem de bu işi size öğretip teslim edeyim. Hatta eğitim sonrasında nerede takılırsanız takılın sürekli destek vereyim. Başvuruda bulunmak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli olacaktır.

Detaylar için: ayhankaraman.com/seo-egitimi

%25 İndirim Fırsatını Kaçırma!

Birebir, gerçek zamanlı, çevrimiçi ve size ait bir site üzerinden uygulamalı SEO Eğitimi!

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. İçerik bir sitenin iskeleti denebilir. Sizde bu iskeleti oluşturma aşamasında çok güzel bilgilere yer vermişsiniz. Aranan soruyu cevaplayacak içerik en önemli kural olabilir. Teşekkürler Ayhan bey.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir