YouTube SEO
YouTube’da daha fazla izlenmek ve daha fazla abone kazanmak için YouTube SEO konusunda hazırlamış olduğum içeriği tüketmenizi öneririm. Şimdi dünyanın en büyük ikinci Arama Motoru için SEO yapma zamanı!
İçindekiler
YouTube SEO Nedir?
İnternet sitesi sahipleri SEO kavramını yakından tanırlar. SEO, Türkçe karşılığı ile Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. SEO’da amaç algoritmanın istediklerini vermektir. YouTube SEO’da bizden istenen metrikleri yerine getirerek oyunu kurallarına göre oynayacağız.
YouTube SEO’yu bir video izlerken muhakkak denk gelmişsinizdir. Dikkat çekici Thumbnailler (Küçük Resim), videoların genelde 10 dakikanın üzerinde olması, ilgi çekici başlıklar, belirli kriterlere sahip açıklamalar ve kullanılan etiketlerden birisi gözünüze çarpmıştır. İçeriğimin devamında tüm bu metriklere değiniyorum 🙂.
Dikkat! YouTube SEO için verdiğim yöntemler uygulandığında kanalda ciddi bir etki oluşturabilir.
YouTube SEO: İzlenme ve Abone Arttırma Yöntemleri
YouTube SEO’nun asıl yapılış amacı olan izlenme ve abone arttırmak için alt başlıklarda detaylıca değineceğim. Web sitesine SEO yaptığımız gibi, YouTube SEO’da da oyunu kurallarına göre oynamalısınız. İnorganik yöntemlerden ziyade organik tarafa ağırlık vereceğiz.
Niş Konu Seçin
Niche veya niş konu seçimi yüksek izlenme sayılarına sahip olmak isteyenler için önemli bir detaydır. Örneğin 100 abonesi olan yeni açılmış bir eğlence kanalı olduğunuzu varsayalım. Buna ek olarak çektiğiniz içeriğin, tüm YouTube içerik üreticilerinin çektiği “Slime Videoları” kategorisinde olduğunu düşünelim.
Niche (Niş): Belirli bir kategoriye, kitleye hitap etmek.
Bu durumda izlenme kazanma ihtimaliniz çok çok düşük olacaktır. Çünkü bu niş bir kategori değil ve rakiplerinizin milyon aboneleri, milyon izlenmeleri var.
Unutmayın, altınızda bisiklet varsa bir araba ile yarışamazsınız. Kanal kategorinize göre en niş, az aranan ve az video olan konuları ele alırsanız kanalınızın keşfedilme oranı çok daha yüksek olacaktır.
Başlık, Açıklama ve Etiket Üçlüsünü Özenle Hazırlayın
YouTube’da yeni bir video paylaştığınızda sizden başlık, açıklama ve etiket girmeniz istenir. Bu noktada anahtar kelime seçimlerini ne kadar doğru ve aranma hacmine uygun olarak seçerseniz keşfedilme ihtimaliniz bir o kadar artacaktır. Örneğin bir Rakip Analizi videosu çekeceğinizi varsayalım. İlk olarak yapmanız gereken YouTube arama kutucuğuna Rakip Analizi yazmanız.
- YouTube arama kısmına “Rakip Analizi” yazıyoruz. Bu aşamadan sonra YouTube en çok aranan anahtar kelimeleri bize sunacaktır. Videonuzun içeriği buradaki başlıkları içeriyorsa, hemen güzel bir başlık seçin ve anahtar kelimeyi başlığın başında geçirin. Örnek bir başlık belirleyelim; SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır? – Ayhan KARAMAN
- 3 adet anahtar kelimeyi başlığımda geçirdim. Bakın bu muhteşem bir YouTube SEO taktiğidir. Bu sayede 3 anahtar kelimede ön sıralara çıkmanız kanal otoriteniz doğrultusunda yüksek ihtimal olacaktır.
- Açıklama seçimi yaparkende yine aynı şekilde buradaki anahtar kelimelerden seçim yapmanız, videonun üst sıralama çıkmasında etki eden bir faktördür. Örnek bir açıklama paylaşmak isterim: SEO çalışmalarında rakip analizi nasıl yapılır? Trafiğimizi artırmak ve daha iyi performansa ulaşmak için hazırladığım video eğitim içeriğimi mutlaka izlemelisin.
- Etiket seçimi yaparken yine arama kutucuğunu kullanıyoruz. Bu arama kutucuğunu bir YouTube SEO aracı olarak düşünebilirsiniz. Bu araç çoğu yerde işimize yarayacaktır. Buradaki anahtar kelimeleri (videonuz ile alakalı olanları seçmeye dikkat edin) video etiketi olarak seçebilirsiniz. Eğer alakasız etiketleri tercih ederseniz kanalınız spam olarak algılanabilir. Etiket sayısı hala günümüzde tartışılmaktadır. Ben minimum 5 maksimum 10 etiket öneriyorum. Etiket bulma konusunda eğer YouTube arama fazla bir seçenecek sunmazsa, sizlere kolaylık sağlayacak bir araç önermek isterim:
- https://keywordtool.io/youtube Linke Tıklayarak Siteye Gidin.
- Açılan Sayfada YouTube Bölümünü Seçin, Dil Seçeneklerinden ise Türkçe’yi İşaretleyin
- Rakip Analizi Anahtar Kelimesini Yazın ve Aratın
- Önünüze En Çok Aratılan Anahtar Kelimeleri Çıkaracaktır. Buradan Videonuz ile Alakalı Olan Anahtar Kelimeleri Seçerek, Etiket Olarak Ekleyebilirsiniz
Bahsettiğim aracı ve YouTube arama kutucuğunu kullanarak içerikleriniz için harika fikirler edinebileceksiniz. Keyword Tool aracını yabancı içerikli videolar içinde kullanabileceğinizi unutmayın. Yalnızca yapmanız gereken dil seçeneklerini değiştirmektir.
Hedef Kitlenize Odaklanın ve Dışına Çıkmayın
YouTube’da yapılan diğer bir yanlış ise dağınık içerikler oluşturmaktır. Örneğin siz bir eğlence kanalıysanız, bilgi içerikli videolar paylaşmanız yanlış bir seçim olacaktır. Sonuç olarak sizi takip eden insanlar eğlence videoları için takip ediyor. Siz bilgi içerikli video paylaştığınızda birçoğu abonenizin dikkatini çekmeyecek ve düşük izlenme alacaktır.
YouTube SEO kurallarına etki eden hedef kitle odağını es geçmeyin. Yalnızca kullanıcıda değil, YouTube gözünde de problem yaratır. Dağınık bir paylaşım düzeni ile gittiğinizde YouTube algoritması kanal kategorinizi belirleyemez.
Bu yüzden sizi hangi kategorilerde öne çıkaracağını anlayamaz. Buda önerilen videolardan gelen izlenmelerin kaybedilmesi anlamına gelir. Unutmamalısınız ki YouTube’da en çok izlenme “Önerilen Videolar”dan gelmektedir.
Rakip Analizi Yapın
YouTube platformuna içerik üreten milyonlarca, sizinle aynı kategoride olan ise binlerce kanal bulunuyor. Peki insanlar neden sizin içeriklerinizi izlesin? İşte bu sorunun cevabı rakip analizinde gizli.
İlk olarak yapmanız gereken kendi sektörünüzdeki sizinle benzer videolar çeken kanalları tespit etmek. Kanalların tespitini yaptıktan sonra bildirimleri al yapın ve rakiplerinizi yakın markajınıza alın. Sizle eşdeğer bir kanal video paylaştıktan sonra o videoya benzer bir içerik üretmek için 24 saatiniz var.
Örneğin rakip kanal “Rakip Analizi Nasıl Yapabilirim?” videosu yükledi. Siz de 24 saat içerisinde “Rakip Analizi Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?” tarzında bir video çekip yayınlarsanız, göreceksiniz ki rakip kanalın videosunun hemen yanında bulunan önerilen videolar kısmında sizin videonuz da kullanıcılara önerilecek.
YouTube’un önerilen videolara çıkarmasını sağlayacak temel şeyler başlık, açıklama ve etiket benzerliğidir. Bunları benzer bir şekilde üretir ve yayınlarsanız, yüksek ihtimal önerilen videolardan o kullanıcının abonelerini çekebilirsiniz. Tüm benzer rakip kanalları istikrarlı bir şekilde takip eder ve yöntemi uygularsanız, kanalınızın izlenme ve abone sayısı hızlı bir şekilde yükseldiğini gözlemleyeceksiniz.
Yukarıda bulunan içeriğimin yanında benzer içerikler çıktığını görüyorsunuz. Eğer aynı içerik başka bir kanal tarafından üretilseydi önerilen videolarda görebilecektik.
Doğru ve İzleyicinin Dikkatini Çekecek Küçük Resim (Thumbnail) Oluşturun
Kanalınızda paylaştığınız video doğru başlık, açıklama ve etiket ile sıralama aldı. Şimdi sırada üst sıralarda yer alan videomuz ile kullanıcının dikkatini çekerek, izlemeye teşvik etmekte. Örneğin gün içinde bir video izlemek istediğinizde ilk görsel anlamda dikkatinizi çeken içerikleri inceliyorsunuzdur.
Karşınıza çıkan arama sonuçlarında yer alan küçük resimlerin etkisini aslında her arama yaptığımızda kanıtlamış oluyoruz. Buradan anlaşılıyor ki ilgi çekici küçük resimler (Thumbnail) YouTube SEO’da ciddi bir etmen rol oynamakta.
Doğru bir thumbnail (Küçük Resim) nasıl olur bu konuya değinmek isterim:
- Arka plan ile yazı rengi benzer olmamalıdır. Benzer olması durumunda, okunamaz bir halde olacaktır ve ilgi çekmeyecektir. Slogan veya yazı, dikkat çeken ayırıcı bir görüntüye sahip olmalıdır.
- Thumbnail yazıya boğulmamalı ve çok cırtlak renkler tercih edilmemeli. Vurgulanmak istenen yazı ayrı bir renkte vurgulanmalı ve yazı büyüklüğünü ona göre ayarlamalısınız.
- Marka bilinirliği açısından kurumsal kanallar thumbnailde logosunu bulundururken, kişisel kanallarda kendi görüntülerini bulundurmalıdır. Bu durum takipçi kitlenizin oluşmasına, size veya markanıza hayranlık duyulmasına sebebiyet verecektir. Zamanla insanlar sizi veya markanızı görünce otomatik olarak videoya tıklayacaktır.
Thumbnail hazırlarken bu detaylara dikkat etmeniz izlenme sayınızın artmasına ve dolaylı yoldan abone sayınıza etki edecektir. Küçük resim hazırlamak hakkında fikri olmayanlar için kullanabileceği şahane bir program ve site önereceğim; “Adobe Photoshop” ile mükemmel küçük resimler hazırlayabilirsiniz. Ya da program kullanmak istemiyorum daha pratik olsun yeterli diyorsanız “Canva” ile çok güzel thumbnailler hazırlayabilirsiniz.
Oynatma Listesi Oluşturun ve İzleyicileri Bağlayın
Gördüğünüz üzere oynatma listesi oluşturarak insanların daha çok tıklamasını ve videoların üst sıraya çıkmasını sağlayabilirsiniz. YouTube kanalınızdaki video serileriniz için oynatma listesi oluşturmanız YouTube SEO’ya muazzam katkılar sağlamaktadır.
Eğer izleyici arama yapıp oynatma listesi olan videonuza tıklarsa karşısına oynatma videonuzdaki tüm videolar çıkacaktır ve kişileri aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacaktır.
Bu durumda eğer kişiler videonuzu beğendiyse, arka arkaya kanalınızdaki bütün videoları seyredecektir. Bu sayede 1 video üzerinden gelen kullanıcı saatlerce kanalınızda aktif olarak kalacak ve muhtemelen abone olacaktır. Oynatma listesi oluştururken nelere dikkat etmelisiniz hemen bunlara da değineyim:
- Oynatma Listesine Anahtar Kelimeyi İçeren Bir Başlık Koymalısınız
- Açıklamada Anahtar Kelimeleri Virgül Koyarak Peş Peşe de Yazabilirsiniz. 200 – 300 Kelimelik Bir Makale Oluşturup İçerisine Anahtar Kelimeleride Gömebilirsiniz
- Oynatma Listesi Fotoğrafını, Kullanıcıların Dikkatini Çekecek Şekilde Hazırlamalısınız
Sizler YouTube’de ne gibi SEO metriklerini kullanıyorsunuz? Hadi yorumlarda tartışalım 🙂.
Ayhan hocam Youtube Seo için biraz daha detaya girer misiniz, Keşfete çıkma, önerilenlere çıkma, short vs. gibi durumlar var