Dikkate Alınması Gereken En Önemli SEO Metrikleri
Arama motoru optimizasyonu ve raporlama bir arada gerçekleştirilen bir iştir. Müşteriler SEO çalışmaların yaptıkları yatırımın getirisini anlayabilmek için uygun raporlara ihtiyaç duyarlar. Geçmişte anahtar kelime sıralaması metriği müşteriyi memnun edebilmek için yeterliydi. Ancak zamanla birçok şeyin değişmesi gibi bu metrikler de değişti.
Peki, bu sene dikkate alınası gereken SEO metrikleri nelerdir? En yüksek önceliğe sahip olanlara aşağıda yer verilmiştir. Bu içerik sayesinde SEO çalışmalarınızı değerlendirmek için öncelikli olarak hangi metrikleri incelemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Toplam Organik Tıklamalar
Search Console aracına gittiğiniz zaman Arama Trafiği > Arama Analizi kısmından bu rapora ulaşabilirsiniz. Bu rapor sitenizin hangi arama sorgularından kaç tıklama aldığını size gösterecektir.
Zaman aralığı son 28 gün ile sınırlı tutup bir önceki döneme göre kıyaslayarak hangi sorguların daha fazla doğrudan tıklama oluşturduklarını öğrenebilirsiniz.
Bununla birlikte maksimum tıklama elde eden açılış sayfalarının neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Burada dilerseniz cihazlara göre filtreleme yaparak organik trafiği elde ettiğiniz kaynaklara göz atabilirsiniz.
Buradaki verileri incelerken arama türünü “Web” olarak sınırlandırmayı ihmal etmemelisiniz. Bu sınırlandırmayı yapmazsanız görsel aramaları dahil diğer tüm arama türlerinden elde ettiğiniz veriler de hesaba katılacaktır.
Organik Trafik Aracılığıyla Tamamlaman Hedef Miktarı
Hedefler yerine getirilemezse hiçbir kampanya başarılı olmuş sayılmayacaktır. Google Analytics aracına giderek burada Dönüşüm sekmesinin altında yer alan Hedefler > Genel Bakış kısmına gitmelisiniz.
Burada yer alan “Segment Ekle” butonuna basarak “Organik Trafik” seçimini yapmalısınız. Uygula tuşuna bastıktan sonra hedef tamamlamaya yönelik bir rapor elde edersiniz.
Bu rapor üzerinden hareket ederek hedef tamamlama, hedef değerli ve hedef dönüşüm oranı gibi birbirinden önemli SEO metriklerine ait verilere ulaşabilirsiniz. Verileri sadece organik trafik ile sınırlamış olduğunuz için organik trafiğe yaptığınız yatırımın getirisinin ne olduğunu net bir biçimde görebilirsiniz.
En İyi Açılış Sayfalarının Hemen Çıkma Oranı
Maksimum organik trafik almakta olan sayfalardan insanlar hızlı bir biçimde çıkış yapıyorlarsa bu sayfalarla sıralama elde edebilmek için çeşitli stratejiler uygulamak fazlasıyla anlamsızdır.
Davranış > Site İçeriği > Açılış Sayfaları kısmını ziyaret ederek burada yer alan raporu incelemeye koyulabilirsiniz.
Karşınıza çıkacak olan rapora yine “Organik Trafik” segmentini ekleyerek verileri gözden geçirmeye çalışmalısınız. Burada karşınıza çıkacak olan rapor hemen çıkma oranıyla ilgili olacaktır. Hemen çıkma oranı SEO çalışmaları için her zaman önemli olmuş bir metriktir.
En İyi Çıkış Sayfaları
Bir SEO profesyoneli olarak insanların hangi sayfaları kullanarak sitenizden çıktılarını gözden geçirmeniz gerekmektedir. “Organik Trafik” segmentini uygulayarak bu sefer çıkış sayfalarına göz atmalısınız.
Davranış > Site İçeriği > Çıkış Sayfaları kısmını ziyaret ederek burada yer alan raporu incelemeye koyulabilirsiniz.
Bu rapor üzerinden analizini yaptığınız sitenin en iyi çıkış sayfalarını görmeyi başarabilirsiniz. Bu raporun sunduğu verileri değerlendirerek insanların sitenizi terk etmelerini sağlayarak elementlerini düzeltmeyi başarabilirsiniz.
Hedef Anahtar Kelimeler ve Onların Organik Sıralaması
Bu metriği hemen hemen tüm SEO uzmanları kullanmaktadırlar. Organik anahtar kelime sıralamasını inceleyerek sitenize maksimum düzeyde trafik gönderen en önemli kelimelerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bunun için SEMrush tarafından sunulan pozisyon takibi aracını kullanabilirsiniz. SEMrush’ın içerisinde yer alan “Position Tracking” aracını kullanarak anahtar kelime düzeyinde gelişiminizi kontrol edebilirsiniz. Anahtar kelimelerinizin sıralamasını rakiplerin anahtar kelimelerine ait sıralamalarla kıyaslayabilirsiniz. Böylece SEO çalışmalarınızın gerçek anlamda nasıl sonuçlar ortaya çıkardığını öğrenebilirsiniz.
Search Console’da Mobil Kullanılabilirlik Raporu
Mobil trafik artık masaüstü trafiği geride bırakmıştır. Bu nedenle sitenizin mobil kullanılabilirliğinin iyi durumda olduğundan emin olmalısınız. Sitenizi ziyaret edip gezecek olan kullanıcıların problem yaşamasını istemiyorsanız buna özellikle dikkat etmelisiniz.
Search Console mülkünüzü ziyaret ettikten sonra Arama Trafiği > Mobil Kullanılabilirlik kısmına göz atarak ilgili rapora ulaşabilirsiniz.
Bu rapor size mobil ekranlarda sitenizi görüntülemeye çalışan kullanıcıların yaşadığı problemlerin neler olduğunu gösterebilecektir. Bu problemleri çözerek sitenizin kullanıcı deneyimi durumunu geliştirmeyi başarabilirsiniz.
Kullanıcıların Yaşam Boyu Değeri
Yaşam Boyu Değer raporuna Google Analytics üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu değer bir kullanıcının yaşam boyu değerine bağlı olarak işletmeniz açısında değerini göstermektedir.
Kitle > Yaşam Boyu Değer kısmına göz atarak bu rapora ulaşabilirsiniz.
Bu raporun içerisinde edinme kanalı, kullanıcılar, kullanıcı başına gelir ve gelir şeklinde şeklinde birbirinden farklı sütunlar göreceksiniz. Bu raporu kullanarak günlük, haftalık ve aylık periyotlara bağlı kalarak işletmeniz için kullanıcıların yaşam boyu değerlerinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu değerin ölçülmesi belirli formüllere bağlıdır. Daha fazla detay istiyorsanız Google’ın hazırlamış olduğu kılavuza göz atabilirsiniz.
Bu raporun içerisinde ayrıca aşağıda metriklere ait veriler bulabilirsiniz:
- Kullanıcı Başına Uygulama Görüntülenme Sayısı
- Kullanıcı Başına Hedef Tamamlama Sayısı
- Kullanıcı Başına Gelir
- Kullanıcı Başına Oturum Süresi
- Kullanıcı Başına Oturum Sayısı
- Kullanıcı Başına İşlem Sayısı
Bu rapor aracılığıyla organik aramayı kullanarak sitenize ulaşmış olan kullanıcıların potansiyel gelir değerlerinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz.
Search Console’da Tarama Hataları
Birçok site yöneticisi bu metriği görmezden gelir ama bu metrik takip edilmesi gereken son derece önemli metriklerden birisidir. Tarama hataları raporu size Googlebot tarafından erişilemeyen URL adreslerinin neler olduğunu gösterecektir.
Search Console mülkünde Tarama > Tarama Hataları kısmına giderek bu rapora ulaşabilirsiniz.
Bu raporda veriler masaüstü ve mobil olarak ikiye ayrılmış olacaktır. İkisini ayrı ayrı incelemeniz gerekmektedir.
Bu raporu düzenli olarak gözden geçirmeli ve mevcut olan hataları ortadan kaldırmalısınız. Bu raporun temiz kalmasını sağlayarak sitenizin Google’da daha iyi performans göstermesini sağlayabilirsiniz. Çünkü sitenizde ne kadar az hata olursa siteniz organik trafik açısından bir o kadar iyi performans ortaya koyacaktır.
Gelen Nitelikli Trafik Kaynakları
Dış kaynaklardan (Facebook, Adwords, Instagram, YouTube ve Sektörel Kaynaklar) gelen nitelikli trafik kaynakları SEO stratejisinin temelinde yer alan en önemli niteliklerden birisidir. Bununla birlikte Google için en önemli sıralama faktörlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Google Analytics ve SEMrush aracını kullanarak sitenize gelen trafik kaynaklarının ve bağlantıların analizini gerçekleştirebilirsiniz.
SEMRush’ta Domain Analytics kısmında yer alan Backlinks seçeneğine göz atarak sitenize gelen linklerin kalitesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Google Analytics > Edinme > Tüm Trafik > Kaynak Aracı yollarını izlemeniz durumunda da trafik kaynaklarının istatistiklerine erişebilirsiniz. Tabi bu analizleri ve değerlendirmeleri yapmak için bu trafik kaynaklarından ziyaretçi alıyor olmanız gerekiyor.
SEO raporları oluştururken çok daha özverili olmanız gerekecektir çünkü müşterileriniz önceki yıllara göre bu konularda daha fazla bilgi sahibi olacaktır. Sayfa görüntülenmeleri gibi metrikler artık pek işe yaramamaktadır. SEO raporlarınızı burada yer alan metrikleri göz önünde bulundurarak hazırlayarak müşterilerinizi memnun edebilir ve aynı zamanda mevcut SEO stratejinizi geliştirmeyi başarabilirsiniz. SEO raporu oluşturmak isteyenler için harika bir içerik hazırladık. Hemen ayhankaraman.com/seo-raporu içeriğimizi ziyaret edin ve rapor şablonunuzu hazırlamaya başlayın.