fbpx
Dijital PazarlamaE-TicaretGoogle Analytics

E-Ticaret Analizleri: 3 Kolay Yönetim Özeti Raporu

Eğer alışveriş sitesi sahibiyseniz, yürüttüğünüz arama pazarlaması kampanyalarının performansını tam olarak ölçemiyor olabilirsiniz. Google’ın sunmuş olduğu Google Analytics servisi ise bu hizmeti sunabilmek için geliştirilmiştir güçlü bir platformdur. Google Analytics sunmuş olduğu bir takım özellikler ile “Reklamlardan Elde Edilen Geri Dönüşümler” ve “İşlem Başına Ortalama Gelir” gibi ana performans göstergelerine yönelik verileri kolay bir biçimde takip edebilmenizi sağlar.

Birçok işletme sahibi arama pazarlaması kampanyaları kapsamında yatırımın getirisinin ne olduğunu bilmemektedir. Bu bilgiye sahip olmak için bir pazarlama ustası olmanıza gerek yoktur. Bu yazıda yer alan bilgiler sayesinde yatırım getirisi veya kazanç için oluşturmuş olduğunuz pazarlama kampanyalarının performanslarını kolay bir biçimde değerlendirebilirsiniz.

Bunu yapabilmek için öncelikle dönüşüm izlemeyi, e-ticaret kazanç izlemeyi ayarlamalı ve bununla birlikte AdWords ile Google Analytics’i birbirine entegre etmelisiniz. Eğer profesyonel bir çevrimiçi pazarlama firmasıyla çalışıyorsanız bu düzenlemelerin zaten yapılmış olması gerekmektedir.

İlk önce yapmamız gereken anlaşılabilir veriler sunan raporlar oluşturulmasını sağlamaktır.

Kolay Erişilebilir Ana Performans Göstergesi Raporları Oluşturmak

Ana Performans Göstergesi veya kısa adıyla APG genellikle firma sahibine veya firma yöneticisine en anlaşılabilir veya en önemli verileri sunmak için kullanılmaktadır. Bunun yapabilmek için Google Analytics içerisinde kullanabileceğiniz iki önemli araç vardır. Birincisi Gösterge Tablosu, ikincisi ise Kısayollar kısmıdır.

Bu ikisinin temel kullanım amacı özel raporları kaydetmek ve daha sonra Analytics üzerinden elde edilen verileri parçalayarak analiz edebilmektedir. Gösterge Tablosu aracından yararlanarak birden çok raporu birleştirerek tek bir pencereden inceleyebilirsiniz. Bu sayede size ekstra zaman kaybettirecek veri analizi işinizi tek bir kaynak üzerinden gerçekleştirebilir ve daima en güncel veriye ulaşabilirsiniz.

Google Analytics’te Kısayollar Oluşturmak

google-analytics-kisayol-olusturma

Örneklendirme yaparak bir kısayolun nasıl oluşturulacağını anlatmaya çalışalım. Tıklama başına ödeme kampanyanızın açılış sayfası ve anahtar kelime kombinasyonu ile her açılış sayfasının ne kadar dönüşüm gerçekleştirdiğini görmek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz.

İlk önce bir açılış sayfası raporuna göz atmalısınız. “Edinme” başlığı altında yer alan “Tüm Trafik” kısmına gelin. Daha sonra Organik, Tıklama Başına Maliyet veya Doğrudan gibi seçeneklerden birine göz atın. Bu örnekte Tıklama Başına Maliyet seçeneği kullanılmıştır.

Bu kısımda Birincil Boyut seçeneğini açılış sayfası olarak değiştirebilir ve İkincil Boyut seçeneğini ise anahtar kelime olarak ayarlayarak belirli kaynaklar kullanılarak erişilen açılış sayfalarını ve bununla birlikte açılış sayfasını bulmak için kullanılan anahtar kelimelere göz atabilirsiniz.

Peki, bunu bir kısayol olarak nasıl ekleriz?

Yapmanız gereken sayfanın üst kısmında yer alan “Kısayol Oluştur” seçeneğine tıklamak. Artık bu rapora birçok seçenekten geçip erişmek yerine kısa yoldan erişebileceksiniz. Kısayol oluşturmadan önce daha fazla filtre ekleyebilirsiniz ve bu filtreler kısayol raporuna uygulanacaktır. Filtreler dahili trafiği, belirli bir coğrafi bölgeden elde edilen trafiği veya marka arama terimlerini çıkartmak için kullanılabilir.

Google Analytics’te Gösterge Tablosu Oluşturmak

google-analytics-gosterge-tablosu-olusturmak

Gösterge Tablosu oluşturmak için Kısayol oluşturulurken takip edilen yol takip edilmelidir. Görmek istediğiniz rapor için seçenekleri belirlemeli ve tüm raporların üst kısmında yer alan “Gösterge Tablosuna Ekle” seçeneğine tıklayarak gösterge tablosunu oluşturabilirsiniz.

Artık her bir gösterge tablosu için on tane Widget seçeneğine sahip olursunuz. Widget, özel rapor pencereleri olarak kullanılmaktadır. Gösterge tablosunun düzenini değiştirme şansına sahipsinizdir. Hazır temalar kullanabileceğiniz gibi kullanıcılar tarafından tasarlanan gösterge panellerini de kullanabilirsiniz.

Değerlendirilmesi En Kolay 3 Ana Performans Göstergesi Raporu

Aşağıda belirtilen rapor seçenekleri değerlendirilmesi en kolay 3 ana performans göstergesi raporu örneklerini sunmaktadır.

Yatırım Getirisi Raporları

İster inanın ister inanmayın, Google Analytics yardımıyla yatırımın getirisini izlemek çok zor değil. AdWords veya tıklama başına ödeme reklam yöntemlerinden herhangi birine para harcıyorsanız, sizin için yatırımın getirisinin ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Eğer modern içerik yönetim sistemlerinden birini kullanıyorsanız Google Analytics yatırımın getirisini kolay bir biçimde ayarlamak için size yardımcı olmaktadır.

Edinme menüsünden AdWords kısmına, ardından ise Kampanyalar kısmına gelin ve rapor kısmında “Tıklamalar” kısmına tıklayın. Ardından yatırımın getirisi olarak değerlendirebileceğiniz veri karşınıza çıkacaktır. Birincil ve ikincil boyutları uygulayabilir ve bunları yatırımın getirisi ile kombin haline dönüştürebilirsiniz.

adwords-tiklamalar

Dönüşüm Raporları

Dönüşüm başına kazanç, oturum değeri başına ortalama değer ve e-ticaret dönüşüm oranı gibi veri raporlarını bilmek yürütülen kampanyanın nasıl bir performans gösterdiğini belirlemek için oldukça önemlidir. Google Analytics gösterge tablosu sayesinde veya otomatik e-posta uyarıları sayesinde firmanız için yürüttüğünüz kampanyaya yönelik inancınızı güçlendirmiş olursunuz.

Bir dönüşüm raporu oluşturmak için sol tarafta yer alan ana gezinme kısmından “Dönüşümler” sekmesine tıklamalı, daha sonra “eTicaret” alt menüsünden “Genel Bakış” kısmına gelmelisiniz. Buradan ise dönüşümlere göre hangi kaynağın ne tür bir performans gösterdiğini görebilirsiniz.

Kaynakları kombinasyon haline dönüştürebilir ve kaynakları daha granül bir seviyeden inceleyebilirsiniz. Bu rapor gösterge paneline, kısayol kısmına veya otomatik e-posta uyarılarına eklenebilir.

En İyi Dönüşüm Yolları

Tüm pazarlama kanallarının dönüşüm aşaması sırasında bir role sahip olduğunu bilmek pazarlama kanallarına harcanan gayretin ne olduğunu belirlemek konusunda size yardımcı olmaktadır.

Dönüşüm raporlarına desteklenmesi halinde organik, sosyal veya e-posta pazarlama girişimlerinin alışverişi yapan kişinin dönüşümlerde sahip olduğu rolü belirlemekte size yardımcı olmaktadır. Alışverişi yapan kişi alışveriş sırasında karşılaştırmalar yapabilir ve satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce birden fazla oturum veya kaynak kullanabilirler.

En iyi dönüşüm yolları raporuna erişmek için “Dönüşümler” kısmına tıklamalı ve “Çok Kanallı Huniler” menüsünden “En İyi Dönüşüm Yolları” kısmına gelmelisiniz. Bu kısımda çeşitli filtreleri kullanarak belirli kaynaktan gelen etkileşimlere göz atabilir ve dönüşüm yollarını detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Yeni Oluşturulan Raporları İzleyin

Birçok firma sahibi çoğu kez Google Analytics ve AdWords gibi araçların sunduğu verileri inceleme konusuna pek vakit ayırmazlar ancak bunlar pazarlama çabalarının başarısını ölçmek adına gereklidir. Artık bu raporları kullanarak, gerçekleştirdiğiniz düşük bütçeli veya yüksek bütçeli pazarlama girişimlerinin iyi yolda olup olmadıklarını değerlendirebilirsiniz.

Firmanızın finansal değerlerini yönetirken kullanılan pazarlama kampanyalarının başarılarını göz ardı edemezsiniz. Kampanyaların ne kadar güçlü sonuçlar sunduğunu veya ne kadar kötü sonuçlar sunduğunu Google Analytics üzerinde oluşturduğunuz yeni raporlar sayesinde değerlendirmelisiniz.

2 Yorum

  1. Her zaman ki gibi muhteşem bir makale olmuş düşüncelerine emeğine sağlık abi devamını bekliyorum.Takipteyim :)

  2. Google’ın yenilikleri sayesinde internet üzerinden yapılan herşeyi analiz etme imkanı sunulmuş resmen.Eklediginiz yazı birçok site sahibine ve bu konuyla ilgilenen kişilere yardımcı olabilecek türdedir.Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir