Google’ın SEO İçin En Önemli Sıralama Faktörleri
Bugün doğru yaptıklarınız yarın için doğru olmayabilir. Az önceki cümlede vermiş olduğum mesaj aklınızı karıştırdı değil mi? Belki de bugüne kadar “bugün bildiklerimiz yarın değişecek” dediniz. O nedenle SEO size sürekli değişen, öğrenilmemesi mümkün olmayan bir konu gibi gözükmüş olabilir.
SEO konusunda kullanıcının yararına olmayan her şey değişir faydasına olan şeyler ise değişmez. Bu içerikte değişmesi zor olan sıralama faktörlerinden bahsedeceğim.
Google Arama Motoru sonuçları listelerken 200’ün üzerinde sıralama faktörünü dikkate almaktadır. Asıl önemli olan bu 200 kriterden hangileri öncelik önemine sahip. Hangilerine müdahale ettiğimizde web sayfamız ödüllendirilir? Hangilerinde kısa sürede etki görebiliriz?
Hazır mısınız? Başlıyorum:
Başlık (Title) Etiketleri
Bu sizin için pek şaşırtıcı olacak bir sıralama faktörü olmamıştır. Evet başlıklar değişmeyecek sıralama faktörlerinin en başına yer alırlar. Burada dikkat etmeniz gereken nokta hedeflediğiniz anahtar kelimeye başlık kısmının ilk bölümünde yer vermeniz olmalıdır. Ayrıca başlık (title) konusunda yine dikkat edilmeyen bir durum vardır o da 60 karakteri aşan başlıklar oluşturmamız. Ne kısa ne de çok uzun başlıklar oluşturmayın. 30-60 karakter idealdir.
Meta Açıklamalar (Meta Description)
Başlık gibi buda bilinen bir faktör. Zaten arama motoru sonuç sayfasında çıkan en önemli 3 kriterden birisidir meta açıklamalar. Buna da çok fazla dikkat etmiyoruz. Mobil için 130 Masaüstü için 160 karakter sınırı olan bu kriterde maalesef karakter aşımı yapıyor ya da çok kısa açıklamalar kullanıyoruz. Önerim 110-130 karakter aralığında açıklamalar yazmanız olacaktır. Bu kriterde de odaklandığınız anahtar kelimeyi en başta geçirebilirsiniz.
HTTPS
Google geçmiş yıllarda HTTPS’i bir sıralama faktörü olarak gördüğünü açıklamıştı. Bunu test etmenin ve öğrenmenin en basit yolu ise arama sonuç sayfasından geçiyor. Şimdi hemen bir arama yapın ve arama motoru sonuç sayfasında listelenen sitelerin kaç tanesinin https ile başladığını kontrol edin.
Site Hızı
Web sitenizin hızı sıralam faktörleri arasında çok önemli bir konuma sahiptir. Zaten hız her şeydir. Genel yaşamımızda da öyle değil mi? ( Aman araç kullanırken hız yapmayın :) ) Google özellikle mobil hızı daha çok önemsemeye başladı. Bundan dolayı hemen testmysite.withgoogle.com/intl/tr-tr aracını kullanarak mobil hızınızı ve performansınızı test etmelisiniz.
Mobil Dostu Olmak
Google arama motorunun artık ilk olarak mobil’i dikkate aldığını ve bunun için mobil uyumluluğumuzu iyileştirmemiz ve mobili önemsememiz gerektiğini unutmayalım.
Kullanıcı Davranışı
Bir web sitesi sahibi olarak ne isteriz? Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir ama ben ziyaretçiler gelsin, web sitemi ziyaret etsin, aradığını bulsun, sayfalarımı gezsin, daha çok vakit geçirsin ve web sitemi hemen terk etmesin isterim. Bunun için çalışmalarıma devam ederim. Çünkü Google’da bunu istiyor. Kullanıcılar sitenize geldiğinde onların sergiledikleri davranışlar çok önemli. Bir yerde verdiğiniz reklamdan da gelse, aldığınız bağlantılar aracılığıyla da gelse, sosyal medya paylaşımlarınıza istinaden de gelse bir davranış sergileyecektir. Önemli olan bunun olumlu olup olmamasıdır. Aşağıdaki soruların cevabını kendi kendinize verir misiniz?
- Ziyaretçilerinizin sitenizde rahat gezinebilmeleri için gerekli çalışmaları yaptınız mı?
- İçeriklerinizi okuyan insanlar sitenize tekrar gelirler mi? Onları tekrar geri getirmek için bir şeyler deniyor musunuz?
- İçerikleriniz de başka içeriklere yönlendirmeler yapıyor ve onların sayfalar arası geçişlerini sağlıyor musunuz?
- Kullanıcıların sitenizi hemen terk etmemesi için bir şey yapıyor musunuz?
İçerik
İçerik denildiğinde çoğumuz bunu makale olarak algılıyoruz. Aslında öyle değil. İçerik denildiğinde de içeriği bir bütün olarak ele almalıyız. Yani bir içeriği Video, görseller ve metinlerle süsleyip oluşturduğunuzu düşünün. Herkesin yapmadığını yapın, farklı olun. “İçerik Kraldır” bu sözü duymayan var mı? Gerçekten Kraldır.
Bağlantılar
SEO hayatımız boyunca hep olacak kriterlerden bir tanesi: Bağlantılar. Bu konuyu çok yanlış anlıyoruz ve bu hala öyle devam ediyor. Burada dikkat etmeniz gereken bir konu var. Bağlantı aldığınız kaynak öncelikle sizlere bir Edinme sonrasında bir Davranış sonrasında ise bir Dönüşüm getirmeli. Bu şekilde olduğunda fayda sağlar aksi durumda zararını görürsünüz. Evet bazı bağlantılar sizi mutlu edebilir. Kısa sürede ilk sayfaya gelirsiniz, yükselirsiniz yükselirsiniz yükselirsiniz ve sonuç: Booooooom. Sonrasında pişman olup ben ne yaptım demeyin.
Dijital Yatırımlar
SEO, siteyi yaptım, içerik ekledim sonra da backlink aldım diyerek ilerleyebileceğiniz bir şey değildir. Bu kadar basit olamaz, değil de. Bu nedenle dijital kanallara da yatırım yapmanız gerekiyor. Kullanıcı davranışını unutmadan, doğru hedef kitleyi sitemize çekebileceğimiz kanalları kullanarak yapacağımız yatırımlar web sitemize katkı sağlayacaktır. Özellikle bu kriteri ihmal etmeyiniz. Dijital yatırımların altında bir çok kanal yatmaktadır. Adwords, Facebook, Instagram, YouTube, Pus Notification, E-Mail Pazarlaması vb. kanalları kesinlikle ihmal etmeyin ve bir bütün olarak kullanın.
Sizlere özellikle iki içerik önermek istiyorum. Aşağıda önerdiğim iki içeriği iyi anlarsanız kısa sürede başarı elde edersiniz.
- Başarısı Kanıtlanmış 59 SEO Taktiği >> ayhankaraman.com/59-seo-taktigi
- SEO’nun ilk 11’i >> ayhankaraman.com/seo-nun-ilk-11-i
Merhaba, azminizi ve istikrarınızı başarılı buluyorum. Seo kelimesinde ilk sıranın hak edeni sizin olduğunuzu düşünüyorum. İlgi çekici, kolay anlaşılır ve uygulanabilir içerikler paylaşmaya lütfen devam ediniz. Bahsettiğiniz Excel dökümanını çok merak ediyor ve talep ediyorum. Teşekkürler.
https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/ dosya burada yer almaktadır. Ben teşekkür ederim. Saygılarımla.
Merhaba rakip analizi için dosyayı gonderirmisiniz selamlar
https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/ dosya burada yer almaktadır. Saygılarımla.
Merhabalar Ayhan bey, sıkı bir takipciniz olarak bu yazıyı okurkende iyiki sizi takip ediyorum dedim. Seo analizi için hazırladığınız excel dosyanızı merakla bekliyorum. selamlar.
https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/ dosya burada yer almaktadır. Saygılarımla.
Güzel paylaşımlarınız için teşekkürler
Web sitenizi ve içerikleri sürekli takip ediyorum, bu ender bulunan bilgiler için sonsuz teşekkürler.
Oldukça faydalı bu içerik için teşekkürler. Rakip analizi için hazırladığınız dosyayı merakla bekliyorum :)
https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/ dosya burada yer almaktadır. Saygılarımla.
Kaleminize sağlık
Teşekkürler hocam sizi takipteyim. Sizden rakip analizi için dosyası rica edecektim teşekkürler.
https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/ dosya burada yer almaktadır. Saygılarımla.
Yazı için çok teşekkürler Ayhan Abi, rakip analizi yaparken kullanabileceğimiz dosyayı gönderebilir misin?.
https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/ dosya burada yer almaktadır. Saygılarımla.
Güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim
Rakip analizi excel dosyasını alabilir miyim? Yazı için teşekkürler
https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/ dosya burada yer almaktadır. Saygılarımla.
İçeriklerinizi takip ederek siteme kısa zamanda üst sıralara taşıdım teşekkürler.
Seo konusunda başarılı bir web sitesi elinize kaleminize sağlık. Excel dosyasını yollarsanız mutlu olurum.
https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/ dosya burada yer almaktadır. Saygılarımla.
Makaleniz çok bilgilendirici teşekkür ederim, sitemi baştan gözden geçireceğim.
Harika bir site hazırlamışsınız….Tebrikler
çok güzel ve faydalı emeğiniz için sizlere teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık. Rakip analiz dosyasını da tarafıma gönderirseniz sevinirim.
Başlık kısmında 60 karakteri aşan başlıklar oluşturmamız yerine oluşturmamamız olacaktı sanırım. Bilgiler için teşekkür ederiz.
Ayrıca başlık (title) konusunda yine dikkat edilmeyen bir durum vardır o da 60 karakteri aşan başlıklar oluşturmamız. -> Dikkat edilmeyen bir konudan bahsediyorum aslında Ali Bey. Cümle tam okunduğunda yazım yanlışı olmadığını göreceksiniz.
Hocam makaleniz çok faydalı.
Teşekkürler.
Supersin ayhan hocam valla sifirdan basladim sayende az bucukda olsa bisiler ogrendim
Kaleminize sağlık.
SEO konusunda yeni sayılırım. 3 buçuk aydır SEO çalışıyorum ve bunu günde 8-10 saat yapıyorum. 0’dan WordPress ve SEO öğrenmek için Google Türkiye’de bir çok SEO blogu ve ajanslarından bilgi edindim. Uygulamalı çalışma olarakta hali hazırda var olan bir eğitim sitesini yönetmeye başladım.
Şuanki bilgi birikimim ve kişisel görüşümle belirtmek isterimki işini çok iyi yapıyorsun dostum. Sosyal medya çalışmaların, e-mail çalışmaların organik çalışmaların özellikle İçeriklerin.. Hepsini birbirine bağlı halde mükemmel şekilde yürütüyorsun.
Hem Google hemde ziyaretçilerin tarafından gereken değeri göreceğine eminim. SEO konusunda bilgilendirici içerik adına Ayhan Karaman best benim için. Tekrar belirtmek istiyorum içeriklerin muazzam. Emeğinize sağlık.
Ücretsiz Screaming Frog için de teşekkür ederim çok işime yaradı. Bu içeriğin ödülü olan rakip analizinide almak isterim. İyi çalışmalar.
Web sitenizi ve içerikleri sürekli takip ediyorum. Emekleriniz için teşekkürler
Elinize sağlık
Hocam elinize sağlık yazılarınızı takip ediyoruz. İlk defa seo konusunda anlaşılır ve somut içerik paylaşan biri çıktı tebrik ediyorum sizi
Sitem için denemeye başladım bakalım sonuç nasıl olucak. Teşekkürler hocam :)
Hocam,bu konuda hazırlanmış en iyi ve en eğitici içerikler sizde.Sürekli takipteyiz.
Bilgilendirme için teşekkürler
Merhaba hocam bilgilendirme için teşekkür ederim
Bilgilendirme için teşekkürler
Elleriniz sağlık.Çok faydalı bir yazı olmuş.
Emeğinize sağlık çok faydalı ve yararlı bir yazı olmuş. İyi çalışmalar
Ayhan bey teşekkür ederim harika bir çalışma olmuş gene bilgilendirdiniz bizi
cok faydalı bir yazı emeginize sağlık
cok gzl paylaşım emegi gecen herkese tsk ederz
Kendi projemiz için bu faktorleri buyuk olcude uyguluyoruz, ama sizden de bunları duymak işimizi doğru yaptığımızı gösterdi ve bizi sevindirdi. tesekkur ederiz.