Google Search Console URL Parametrelerini Kullanmak
2009 yılında Google, Google site yöneticisi araçlarının olduğu servisine parametre kullanımı özelliğini ekledi. Bu özellik ile site yöneticileri belirli parametrelerini kullanma şansını elde ettiler. Google bu değişikliğin arkasındaki nedenin araçların kullanımını iyileştirmek olduğunu belirtmişti. URL parametresi özelliğinin gelmesiyle birlikte site yöneticileri artık sayfa içeriğini değiştirme konusunda parametrelerden yararlanma fırsatı sundu.
Parametreler bir sitenin indekse eklenme ve taranma durumunu etkilemektedir. Parametrelerde yaşanan çoklu uygulamalar kopya sayfaların hızlı bir biçimde çoğalması ve linklerin sayfaların farklı versiyonlarına dağılması anlamına gelmektedir. Bu durum sayfanın değerinin normalden daha az olmasına ve canonical versiyonunun sıralamaya dahil edilmemesine yol açmaktadır. Arama motorları bir sayfayı taramak için çok fazla süre harcadığı zaman ise sitede yer alan diğer sayfaların taranmadan geçilmesi söz konusu olmaktadır.
URL Parametreleriyle Google’a Bilgi Verme
Google ile iletişim halinde kalabilmek adına parametreleri güçlü bir biçimde kullanma fırsatına sahip olabilirsiniz. Bir parametreyi kullanırken onun sayfanın içeriğini değiştirip değiştirmeyeceğine karar verebilirsiniz. Sadece parametre ile ilgili değerleri belirlemeniz yeterli olacaktır. Parametre kullanarak sayfa içeriğini değiştirmek istiyorsanız durumun biraz daha karmaşık olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Seçim yapabileceğiniz çok fazla seçenek olduğundan en doğru seçimi yapıp aynı zamanda sitenizdeki URL’lerin taranmasını sağlamanız gerekmektedir.
Bu özelliğe ulaşabilmek için Google Search Console hesabınıza giriş yapmalısınız. Ardından düzenlemek istediğiniz siteyi seçmelisiniz. Tarama > URL Parametreleri kısmına giderek bu ayara erişim sağlayabilirsiniz. Burada Google’ın sitenizde bulduğu tüm parametreleri görebilirsiniz. Bunun yanında Google’ın izleme kabiliyeti sayesinde topladığı URL miktarını görebilirsiniz.
URL parametreleri için belirlenen varsayılan davranış “Googlebot karar versin” şeklindedir. Google bu yöntemle kopya sayfaları tespit edebilmektedir. Yardım kısmına göz attığınız zaman bununla ilgili çok daha detaylı bilgi edinmeniz mümkündür. Bu işlem üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız Düzenle seçeneğine tıklayarak parametrelerin sayfaları değiştirme durumunu gözden geçirmelisiniz. Bunu yapmadan önce son taranmış URL’leri ve parametrelerin neler yaptığını görebilirsiniz.
Seçim yapmanız gerektiğinde aşağıdaki şekilde iki seçeneğiniz olacaktır:
- Hayır: Sayfa içeriğini etkilemez.
- Evet: Sayfa içeriğini etkiler.
Bir parametre sayfa içeriğini etkilemez seçeneğini seçmeniz durumunda belirlemiş olduğunuz parametrelerin yer aldığı sayfalar bir olarak gözükecektir. Örneğine aşağıdaki şekilde bir durum söz konusu olabilecektir:
- ayhankaraman.com/seo
- ayhankaraman.com/seo?refer=sosyal
Burada eveti seçmeniz durumunda karşınıza gelecek olan seçenekler çok daha farklı olacaktır. Bir parametrenin sayfayı nasıl etkileyeceğini belirleme fırsatını elde edeceksiniz:
- Sıralama: İçeriğin sunulduğu sıralamayı değiştirir.
- Daraltma: Sayfadaki içeriğe filtre uygular.
- Belirtme: Sayfada görüntülenen içerik grubunu belirtir.
- Çevirme: İçeriğin çevrilmiş halini görüntüler.
- Sayfalara Ayrıma: Uzun bir listenin veya makalenin belir bir sayfasını görüntüler.
Bir sonraki seçenek ise Googlebot tarafından taranması gereken asıl URL’yi belirlemekle ilgilidir. Buradaki seçenekler size şu şekilde yardımcı olabilecektir:
- Googlebot Belirlesin: Kullanılabilecek en iyi seçenektir. Parametrelerin çalışma biçiminden emin olmadığınız zaman bu seçeneği seçmeniz çok daha doğru olacaktır.
- Her URL: Google tüm URL’leri tarar ve onlardan elde ettiği değer bilgilerine göre bir seçim yapar.
- Sadece Belirli Bir Değere Sahip URL’lere: Sadece belirli parametreleri barındıran URL’lerin taranmasını istediğiniz zaman bu seçeneğini aktif edebilirsiniz.
- Hiçbir URL: Bu seçeneği aktif ederseniz, Google girmiş olduğunuz parametrenin yer aldığı URL’leri taramaz.
Burada hangi seçeneği seçerseniz seçin Google size etkisinin ne olduğunu gösterebilecektir. Dilerseniz tüm parametre ayarlarını bir Excel dosyasına aktararak daha detaylı bir inceleme gerçekleştirebilirsiniz.
Bu Özelliğin Kullanımına Karar Verme
Google’ın açık bir biçimde belirttiği gibi bu özelliği ne yaptığınızı bilmeniz durumunda kullanmalısınız. Googlebot’a belirli parametrelere sahip URL’leri indeksten çıkarma bilgisini vermeniz indekste yer alan sayfalarınızın ortadan kaybolmasına neden olabilecektir. Bunu yapmanız durumunda sitenizde gerçekleştirilecek tarama işlemleri daha verimli olabilecek, sitenizde daha fazla sayfa taranabilecek ve indekse eklenebilecektir. Aynı zamanda önemli olan linkler ön plana çıkarak sıralama elde edebilecektir.
Belirli URL’leri bir başka URL’de toplamak için bu yöntemi kullanmak istiyorsanız etkilenecek olan URL’lerde yer alan içerikleri detaylı bir biçimde incelemelisiniz. URL parametreleri konusunda bilgi sahibi değilseniz bu durumda Google’ın önerilerini takip etmelisiniz. Bu konuda ne yaptığınızı biliyorsanız bu özelliği kullanıp tarama verimliliğini artırmayı başarabilirsiniz.
Özellikle blogger kullanıcılarında linklerin sonunda yer alan m=0 ve m=1 ile birlikte google da çıkması sorunu var. Bu da kopya içerik gibi algılanmakta ve sayfa kalite puanını düşürmektedir. Url parametrelerinden blogger kullanıcılarının bu ayarı yapmaları son derece önemli. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.
Makale sonuna geldiğimizde yanda mutlaka okumalısın pop up benzeri bişey çıkyor çok faydalı olduğunu düşünüyorum eklentinin ismini öğrenebilirmiyim sakıncası yoksa.
Temanın kendi özelliği Ömer Bey.
Temanız güzelmiş hayrını görün. Ama Ayhan Karaman gibi uzman bi insandan “alternatif olarak şunu kullanabilirsiniz cevabı beklerdim” :)
Çok teşekkür ederim. Jannah temasını kullanabilirsiniz Ömer Bey.
Ayhan Bey, kaleminize ve bilginize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.
Çok faydali içerik olmuş. Çok teşekkürler.
Bu konuada bilgi arıyordum tam üzerine bir paylaşımınıza rasladım . Güzel bir site olmuş . Yakından takip edicem .
merhaba, sizin yazılarınızdan çok istifade ediyoruz, teşekkürler.
elinize sağlık fırsat buldukça içeriklerinizi okuyorum yolunuz hep açık olsun 👌🏻
Keşke sizin gbi biriyle çalışabilme fırsatım olsa
Vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkür ederim
kullandığımız bir araç, Google da yakın zamanda eskisini kapatıp tamamen yeni versiyona geçti.. yazı yararlı olmuş
Ayhan hocam Türkiye’de sizin üstünüze bu konuda uzman biri yok. Önümüzdeki süreç içerisinde sizinle bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Başarılarınızın devamını dileriz.
Hocam, search console ve analytics trafikleri arasında fark görüyorum. Mesela search console’da bir günlük organik trafik 4 bin gösteriyorken, analiytics’te 3 bin civarlarında oluyor. Bunun nedeni nedir?
Not: Linkedin içerik aracılığı ile geldim :)
Merhaba Ömer Bey,
Etki alanından kaynaklanıyor olabilir. Ama console da 4K gösterim analytics tarafında 3K göstermesi enteresan geldi. İncelemek gerekiyor.
Evet ciddi fark var. Mesela 10 Aralık 2018 – 27 Şubat 2019 arası Search Console organik trafiği 400K iken, bu sayı Analytics’te 308K oturum olarak gözüküyor.
Bana yetki verebilirseniz inceleyebilirim. Mail ile iletişim kurabilir misiniz?