fbpx
SEO

Google Sıralama Sinyalleri Rehberi – Bölüm 5: Kopya İçerik

Bir önceki bölümde Google sıralama faktörleri serisinin dördüncü bölümünü yazmıştık. Bu bölüm içerik tazeliğiyle ilgiliydi. Google’ın sayfalarınızın uygunluğunu ve güncelliğini kontrol etmek için neleri dikkate aldığına değinmiştir. Bu bölümde ise sayfa içi içerik faktörlerinden kopya içerik ele alınacaktır.

kopya içerik google sıralaması

Kopya içerik nedir?

Kopya içerik bir sayfa içeriğinin internet üzerinde birden farklı yer aldığını ifade eder. Örneğin bir yazı yazdınız ve birisi yazdığınız bu yazıyı kendi sayfasında yayınladı. Bu durumda kopya içerik problemi ortaya çıkacaktır. Bir hırsız gibi alıntı yapmadan veya kaynak göstermeden bu işi yapmak oldukça sakıncalıdır.

Google kopya içeriği cezalandırmaz. Bunun yerine kopyalanan içeriğin hangisinin arama motoru sonuçlarında ön plana çıkacağını belirler. Bir sonucu ön plana çıkarırken diğerini tamamen görmezden gelir. Teknik olarak bir sıkıntı yokmuş gibi gözükebilir ama Google ön plana çıkaracağı siteyi sahip olduğu otoriteye göre belirler.

Bunun yanında yüksek profilli otoriteye sahip bir site başkasının içeriğini çalmakla uğraşmaz. Çünkü kopya içerik demek kalitesine zarar vermesi demektir. Büyük sitelerin çoğu içeriklerinin başka yerlerde paylaşılmasına izin verir çünkü ufak adreslerin kendilerini geçemeyeceğini bilirler.

Tüm bunlar kopya içerik konusunda size bir fikir sunsa bile kopya içerikle mücadele edebilmek için uygulanabilir yollar bulunmaktadır.

Kopya içerik nasıl yönetilir?

Kopya içeriği yönetme işine en iyi başlangıç hiç kuşkusuz başkasının içeriğini izinsiz kullanmamaktadır. Bu kötü bir durumdur, otoritenize zarar verir ve aynı zamanda okuyucunuzun da içeriği kopyalamasına neden olur.

  • Bir başka sitenin içeriğinden yararlanmış veya oradaki cümlelerden faydalanmış durumdaysanız ana kaynağa link vermeyi ihmal etmeyin.
  • Eğer sitenizde kopya içerik varsa 301 yönlendirmesi yaparak Google’ın dizine eklemesi gereken sayfayı belirleyin.
  • Google’ın tercih ettiğiniz alan adını dizine ekliyor olduğundan emin olun. Siteniz http://www.example.com veya http://example.com şeklinde olabilir. Google bu iki siteyi birbirinden farklı görürse sitenizin zarar görmesi söz konusu olabilir.
  • Sitenizin masaüstü ve mobil versiyonları birbirinden farklı ise kopya içerik sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Esnek bir siteye sahip olarak bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Sitenizde ziyaretçi yazarlık yaptıracağınız zaman gönderdikleri içeriğin daha önce herhangi bir yerde paylaşılmadığından emin olun. Çünkü bu arama görünürlüğü açısından problem yaşamanıza neden olabilir.

Bir içeriği izinli bir biçimde kopyalar veya kullanır, yazara ve orijinal siteye referans verirseniz hem siz, hem orijinal yazar hem de Google mutlu olacaktır.

İçeriği Satma

kopya içerikİçeriği satma aslında bir terimdir. Sahip olduğunuz yazıyı farklı bir sitede aynen yayınladığınız zaman içeriği satmış olursunuz. Küçük bir siteye sahipseniz ve okuyucu kitlenizi geliştirmek istiyorsanız yazdığınız içerikleri başka sitelerde yayınlamayı düşünebilirsiniz.

İçerik satma çalışması konusunda adımları doğru atarsanız hiçbir zarar görmeden amacınıza ulaşabilirsiniz. Yeniden yayınlanmış yazının içerisinde rel=canonical etiketini kullanmanız durumunda kopya içerikle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Çünkü Google link eklenen adresin orijinal kaynak olduğunu ve dizine eklenmesi gerektiğini anında öğrenir.

Noindex meta etiketini kullanmak yine benzer sonucu almanızı sağlayabilir. Bu sayede söz konusu sayfayı arama motoru sonuçlarından uzaklaştırmış olursunuz ama kontrolün tamamen sizde olmadığı bir sayfada bu meta etiketi kullanmak söz konusu olmayacaktır.

Tüm bunlara ek olarak yapabileceğiniz en iyi şey orijinal yazıya açık bir şekilde link vermektir. Özellikle rel=canonical ve noindex etiketlerini kullanacak izne sahip olmadığınızda orijinal yazıya link vermek en iyi yöntemdir.

Google sıralama sinyallerinin bir sonraki bölümünde güven sinyalleri, otorite ve uzmanlık konusu ele alınacaktır. Rehberin diğer bölümlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir