fbpx
SEO

Hemen Çıkma Oranını Düşürmenin 7 Yolu

Yüksek hemen çıkma oranları site sahibini epey mutsuz edecektir. Ancak bunu düzeltmenin bir yolu öyle değil mi? Bu yazıda hemen çıkma oranını düşürmek için 7 farklı öneriye yer verilmiştir. Sitenizde hemen çıkma oranı gibi bir problem varsa bu önerileri dikkate alarak problemi ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz.

Bir sitenin hemen çıkma oranı, bir sayfanın ziyaret edilmesinin ardından sitenizde yer alan bir başka siteyi ziyaret etmeden çıkan ziyaretçilerin oranını göstermektedir. Sitenin hemen çıkma oranı tekil sayfa ziyaretlerinin oranı anlamına gelmektedir. Bir kullanıcı sitenizde yer alan bir sayfayı ziyaret edip diğer gezinti ögelerinden faydalanmadığı zaman bu hemen çıkma oranının %100 olduğu anlamına gelmektedir. Kullanıcı sunucudan tek bir talepte bulunduğundan teknik olarak böyle yorumlanmaktadır.

Bu içerik sayesinde web sitenizin Organik performansını artırabilirsiniz. Hemen çıkma oranını iyileştirmeniz SEO performansınıza direkt olarak katkı sağlayacaktır.

Genel olarak hemen çıkma oranı kullanıcı deneyimi ve içerikler optimize edilirken en önemli anahtar performans göstergeleri arasında kabul edilmektedirler. Çünkü hemen çıkma oranı kullanıcının ilgili içerikten memnun olup olmadığını gösteren bir detaydır. Hemen çıkma oranı sayfada geçirilen ortalama süre miktarıyla bir araya getirilerek sitenizin kullanışlılığına ve ilgi çekiciliğine yönelik bir değerlendirme yapılabilmektedir.

Yüksek hemen çıkma oranına sebebiyet veren olası etkenler:

  1. Alt sayfalara veya herhangi bir dahili linke sahip olmayan tekil sayfalar: Bu tür bir durumda analiz araçları sayfayı analiz ederken sayfanın belirli bir kısmını analiz ederler. Kullanıcı sayfayı yeniden yüklendiğinde analiz tekrardan gerçekleştirilir. Kullanıcının sayfa ile olan etkileşimini gözden geçirebilmek için daha farklı izleme yöntemleri kullanılabilmektedir.
  2. İzleme kodunun yanlış uygulanması: Her analiz aracı bir izleme koduna sahiptir. Bu izleme kodu kaynak kodun içerisine eklenmektedir. Uygulama hataları hemen çıkma oranının çok yüksek değerlerde ölçülmesine neden olabilecektir.
  3. Kötü sayfa tasarımı: Eğer kullanıcı sitenizde gezinirken aradığını bulamazsa sitenizde daha fazla vakit harcamadan sitenizi terk ederler. Bu durumda sitenizi yeniden yapılandırarak hemen çıkma oranını azaltmanız gerekmektedir.
  4. Zayıf içerik: Bir sayfa sadece yüksek sıralama elde etmek için oluşturulmuşsa bu yüksek hemen çıkma oranının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Ziyaretçiler aradıkları konuyla ilgili yeterli bilgiyi bulamadıkları için sitenizden çıkıp alternatiflere yöneleceklerdir.

Hemen Çıkma Oranı Kötü Bir Sinyal mi?

Hemen çıkma oranının kötü bir sinyal olup olmadığı çeşitli faktörlere bağlı bir durumdur. Bu faktörlerin içerisinde sayfa yapısı ve sitenin türü gibi etkenler bulunmaktadır. Sitenizin ana sayfası alt sayfalara giden ürün sayfaları gibi sayfalara sahipse bu durumda sitenizin başarısı kullanıcıların ziyaret ettikleri birden fazla sayfaya göre değişiklik gösterecektir. Ana sayfada yer alan yüksek hemen çıkma oranı iyi bir sinyal olarak yorumlanmayacaktır.

Ancak bir blog için %80 oranının üstündeki hemen çıkma oranının etkisi kolayca fark edilmeyecektir. Bu hemen çıkma oranı sitenin başarısına doğrudan etki eden bir faktör olmayacaktır.

Hemen çıkma oranı farklı durumlarda farlı anlamlara gelebilmektedir.

Genel olarak hemen çıkma oranı her zaman olumsuz bir nitelik olarak ele alınmamalıdır. Bir ziyaretçi sitenizde sadece tek bir sayfayı ziyaret etmiş olsa bile o ziyaretçi sayfada yer alan içerikle etkileşim kurduğu müddetçe değerli sayılacaktır.

Bunlara ek olarak hemen çıkma oranı genellikle endişe duyulan bir istatistiksel veridir.

İçeriğiniz kalitesini belirlemek için sitenizden ayrılan ziyaretçileri niteliklerine göre sınıflandırma yoluna gitmelisin. Örneğin bir ziyaretçi ilk 10 saniye içerisinde sitenizden ayrılabilecektir. Bunun için Google Analytics kullanarak bir kullanıcı sayfada belirli süre geçirdikten sonra otomatik olarak etkinlik kaydı yapabilecek bir değişikliğe imza atmalısınız.

Hemen Çıkma Oranının Bağlı Olduğu Faktörler

Hemen çıkma oranını düşürmek isterken hangi faktörleri göz önünde bulundurmalısınız? İşte size 7 pratik ipucu:

1. Dahili Linkler

Dahili linkler en önemli SEO faktörlerinin arasında yer almaktadır ve hemen çıkma oranına çok büyük etkileri vardır. Kullanıcılar bir açılış sayfasına girdikten sonra aradıkları içerikleri bulamayabilirler.

Eğer içerikte farklı sayfalara giden birkaç link varsa bu durumda kullanıcı aradığını bulabilmek adına bu farklı sayfalara gidecektir. Bu linkler kullanıcıya ziyaret edebilmesi ve araştırma yapabilmesi için birbirinden farklı yeni seçenekler sunacaktır.

2. İyi Okunabilirlik

Kullanıcı odaklı içerikler hemen çıkma oranını düşürmeye yönelik içerikler arasında yer almaktadırlar. Makaleler ve metinler açık olmalı ve okuyuculara içerikle ilgili iyi bir izlenim sunmalıdırlar.

Geniş metin bloklarından olabildiğince kaçınmak gerekmektedir. İçerikte paragraflara ayırma işlemlerini en iyi şekilde gerçekleştirmeli ve alt başlıkları kullanarak içeriğin okunabilirliğini iyileştirmelisiniz. Madde işaretleri, grafikler, videolar ve alıntıları kullanarak içeriğin karmaşık yapısını basitleştirmeyi başarabilirsiniz.

Sayfanın ilk bakışta içindekiler kısmına değinmek iyi bir çözüm olabilecektir. Özellikle içerik çok uzunsa bunu değerlendirmeye çalışmalısınız. İçindekiler kısmı zamanı az olan okuyucuya içeriğin konusuyla ilgili fikir verecek ve onun potansiyel olarak öğrenme çabasını kolaylaştıracaktır. Bu nedenle bazı alt başlıkları soru kalıbı şeklinde ayarlamak çok daha doğru olacaktır.

3. Temiz Tasarım

İyi bir kullanıcı deneyimi temiz gezinti ögelerine ve temiz site tasarımına dayalıdır. Kullanıcı sitenizde aradığını bulabilme konusunda zorluk çekmemelidir. Her şey onun isteyebileceği şekilde görsel olarak uygun olmalıdır. Tüm başlıklar uygun şekilde yapılandırılmış ve grafiksel olarak memnun edeci yapıya sahip olmalıdır. Bilgilendirici sayfalar gereksiz karmaşıklığa sahip olursa uzun vadede başarısız bir sonuç elde etmenize neden olabileceklerdir.

Bir site oluştururken, içerikleri oluştururken veya siteyi optimize ederken her zaman kullanıcıyı düşünmelisiniz. Kullanıcının neye ihtiyaç duyduğunu ve tasarımın bu ihtiyaçlara uygun olup olmadığını hesaba katmalısınız. Ek olarak siteniz muhakkak tüm popüler tarayıcıları desteklemeli ve düzgün bir biçimde açılmalıdır.

4. Hız

Karmaşık tasarım elementleri ve bellek tüketen unsurların her birisi sitenin yüklenme hızına etki ederler. Kullanıcının sabrını çok fazla zorlamadan siteyi çok daha iyi görünür hale dönüştürebilecek bir yol keşfetmeniz gerekmektedir.

İnternet hızının yüksek olduğu bugünlerde kullanıcıların beklentisi sitelerin hızlı bir biçimde açıklamasıdır. Yavaş yüklenen siteler kullanıcıları fazlasıyla rahatsız etmektedir. Google PageSpeed Insights aracından faydalanarak sitenizin hızının farklı cihazlara göre nasıl olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.

Sayfanın açılış hızı ne kadar fazlaysa hemen çıkma oranı bir o kadar yüksek olacaktır çünkü kullanıcılar beklemek istemeyeceklerdir. Google site hızının resmi bir sıralama faktörü olmadığını belirtmektedir. Bunun yerine PageSpeed değerlerinin sıralama faktörü olarak görülmesini istemektedir. 2016 yılında John Mueller, Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda ideal sayfa açılış hızının 2-3 saniye aralığında olması gerektiğini belirtmiştir.

John Mueller aynı zamanda HTTP isteklerinin önemli olmadığını bunun yerine yüklenme süresine odaklanılması gerektiğini ifade etmiştir.

Site hızını iyi duruma getirebilmek için optimizasyon seçenekleri arasında görsel boyutu, tarayıcı önbellek imkanı, kodlama ve sıkıştırma gibi seçenekler yer almaktadır. Tüm bunlarda en iyi şekilde optimizasyon gerçekleştirebilmek için bir miktar teknik bilgiye sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

5. Anahtar Kelime Tanımları

İçeriğiniz ile alakalı anahtar kelimeler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Sadece trafik çekmek için çeşitli anahtar kelimelere odaklanmaktan vazgeçmelisiniz. Bununla birlikte metinler içerisinde anahtar kelimeleri çok fazla kullanmamaya çalışmalısınız. Metinler içerisinde anahtar kelimeleri çok fazla kullanırsanız içeriğin okunması zorlaşacak ve hemen çıkma oranında artışlar yaşanabilecektir. Bunlara ek olarak uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanmalısınız çünkü bu anahtar kelimeler genellikle kullanıcılara aradıklarını bulma konusunda daha kolay yol gösterebilmektedir.

6. Reklam Kullanımı

Ad Blocker gibi eklentilerin ve uygulamaların popülerliğini yükseltmesi kullanıcıların reklamlara sıcak bakmadığının en önemli göstergesidir. Ancak reklam olmadan ayakta kalabilecek çok az şirket bulunmaktadır. Reklamlar genellikle siteler için en önemli gelir kaynaklarından birisidir.

Reklamları doğru bir biçimde kullanmaları ve kullanıcıları korkutmamalısınız. Reklamlar site içeriğinden ayrıymış gibi gözükmemelidir. Her ne olursa olsun çok fazla reklam kullanmaktan olabildiğince kaçınmalısınız.

7. Mobil Optimizasyon

İnternet kullanıcılarının yaklaşık %70’i mobil cihaz kullanmaktadır ve mobil cihaz kullanan kullanıcı sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak bazı siteler hala mobil cihazlarda uygun bir şekilde görüntülenmektedir. Kullanıcıların yakınlaştırma yapıp içerikleri okuma konusuna genellikle çok sıcak bakmamaktadırlar.

Google mobil optimizasyonun önemini her seferinde ön plana çıkartmaktadır. Kısa zaman içerisinde mobil öncelikli dizine ekleme yöntemine geçiş yapacaktır. Sitenizin mobil cihazlar için uygun olup olmadığını Google’ın sunmuş olduğu ücretsiz araçlardan kontrol edebilirsiniz.

Optimizasyon çalışmalarına çözünürlük, fontlar, yüklenme süreleri ve eklenti kullanımından başlayabilirsiniz. Hemen çıkma oranını optimize etmek istiyorsanız ilk önceliğiniz mobil arama sonuçlarında size daha iyi sıralama elde edebilme avantajı sunacak olan mobil optimizasyon çalışmalarına başlamak olmalıdır.

Sitenizde hemen çıkma oranının çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız bunu düşürmek için çok farklı yöntemlere başvurmayı deneyebilirsiniz. Yüksek hemen çıkma oranına sahip olmak istemiyorsanız ilk olarak buradaki adımları göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle içerik oluştururken buradaki ipuçları size fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Algoritmada yapılacak olan ufak değişikliklerin hemen çıkma oranına etki edeceğini unutmamalısınız. Düzenli olarak hemen çıkma oranınızı gözden geçirmeli ve uygun ölçümlerle hemen çıkma oranını takip etmeye çalışmalısınız.

Bonus

Web sitenizde yer alan içeriğe grafikler ekleyerek içeriğin okunabilirliği ve yeni dahili linkler ekleyerek dahili link yapısını kuvvetlindirmeyi sağlamanız hemen çıkma oranını iyileştirecektir. Ayrıca hemen çıkma oranının daha fazla düşürülmesi adına içeriğe video eklemeyi de düşünebilirsiniz.

En yeni SEO içerikleri ve stratejileri için https://www.ayhankaraman.com/seo/ bağlantısını ziyaret etmelisiniz. Hemen ziyaret et en yeni içerikleri kaçırma. Bu içerikler sayesinde web sitenin organik performansını artırabilirsin.

2 Yorum

  1. Kodun uygulanma biçimi… İki farklı yere ekleyince hemen çıkma oranı %60-70 oranında değişebiliyor. Yazılarınız gerçekten çok güzel. Bilgiler için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir