Meta Açıklamaları Optimize Etmek İçin İpuçları
Başlık etiketi ve meta açıklamaları arama motoru sonuç sayfasında her sitenin görünür elementleridir. Bu içerikte meta açıklamaları optimize etmek için çeşitli ipuçları bulabileceksiniz.
Uzun bir süre Google’ın arama motoru sonuçlarında yer alan açıklamalar iki satırdan oluşmaktaydı. Ancak Google açıklama bölümünü daha uzun hale getirerek kullanıcılara meta açıklamaları optimize etmek adına çok önemli bir fırsat sundu. Meta açıklamaları kullanarak sitenizin dikkat çekici olmasını sağlayabilir ve tıklanma oranını yükseltebilirsiniz. Bu yazının içerisinde yer alan bilgilerden yararlanarak meta açıklamalarınızı en iyi şekilde optimize etmeyi başarabilirsiniz.
Google Arama Sonuçlarında Açıklama Bölümü Artık Daha Uzun
SEO uzmanları arasında bir anket yapsanız ve onların en sevdikleri günlük uğraşın ne olduğunu sorsanız alacağınız en son cevap meta açıklamalar olacaktır. Ancak arama motoru sonuç sayfasında son yıllarda çok fazla değişiklik gerçekleştiğini söylemek mümkün. Google açıklamaların görünümünü iyileştirmeye devam ederken daha uzun başlıkları ve açıklamaları test etme yoluna gitmiştir.
Google bir süre önce arama motoru sonuçlarında yer alan açıklamaların uzunluğunu yükseltmiştir. Bu değişikliğin ardındaki en önemli neden ise Google’ın kullanıcılara daha kullanışlı ve açıklayıcı açıklamalar sunmak istemesidir. Böylece kullanıcılara bir siteye girmeden önce daha fazla bilgi sunmayı amaçlamaktadır.
Google’da yapacağınız herhangi bir arama doğrultusunda bunu çok daha net bir biçimde görebilirsiniz. Google sürekli olarak farklı açıklama uzunluklarını test etmektedir. Bazı meta açıklamaları detaylı bir biçimde kaynak kodu üzerinden incelerseniz asıl meta açıklamanın arama motoru sonuç sayfasında gözüken meta açıklama olmadığını görebilirsiniz.
Google bazı durumlarda belirlenen meta açıklamayı değil yazıda yer alan ilk paragrafı kullanıcıya sunmaktadır. Bunun sebebi farklı uzunluklarda meta açıklamaları test etmeye çalışmasıdır. Kaynak kodda yer alan meta açıklama ile Google’ın arama sonuçlarında gösterilen açıklamaları karşılaştırırsanız hangisinin kullanıcılara daha fazla değer kattığını kolayca bulabilirsiniz.
Bazı meta açıklamalarda Google tek bir cümleyi dahi göstermeyi tercih edebilmektedir. Bunun sebebi ise bu bir cümlelik kısmın ilgili sayfayı anlatmak için yeterli olmasıdır. En azından Google bu bir cümlenin yeterli olduğunu düşünmektedir.
WordPress gibi birçok içerik yönetim sistemi meta açıklamayı yazının ilk paragrafından otomatik olarak oluşturabilmektedir. Ancak Google’ın oluşturulan bu meta açıklamayı kullanacağının bir garantisi yoktur. Google arama motoru sonuç sayfasında kullanıcıya çok daha faydalı olacağını düşündüğü alternatif bir paragrafı kullanıcıya sunabilecektir.
Meta Açıklamayı Optimize Etmek Neden Önemlidir?
Her meta açıklama potansiyel olarak kullanıcının siteniz hakkında göreceği ilk elementtir. Bir meta açıklama sitenizin içeriğini anlatacak ve harekete geçirici mesajı içerecek en önemli etkendir. Sitede yer alan ilgili sayfanın kullanıcıya nasıl bir değer katacağını gösterir. Kullanıcı arama motoru sonuç sayfasında yer alan açıklama kısmından yola çıkarak sitenize ait sayfaya girip girmemeye karar verir. İyi bir meta açıklama markanızın kimliğini güçlendirir ve alan adınızın çok daha güvenilir olmasını sağlar. Meta açıklama aynı zamanda rakiplere göre farklı olmanızı sağlayarak arama motoru sonuç sayfasında bağımsız olduğunuzu gösteren etkenlerden birisidir.
Neler Meta Açıklamayı İyi Yapar?
İyi bir meta açıklama açılış sayfasında yer alan içeriği en etkileyici biçimde açıklar. Kullanıcı açıklamaya bakarak sayfanın içeriği hakkında bir tahminde bulunur ve bu sayfanın ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığına karar verir. Açıklamalar aynı zamanda kullanıcıların arama sonuçlarına tıklamasını sağlar çünkü genelde harekete geçirici mesaj içerirler:
- Bir içeriği veya konuyu harekete geçirici mesaj içeren bir cümle ile özetlemeye çalışmalısınız.
- Ödeme seçenekleri veya teslimat süresi ile ilgili bilgilere yer verebilirsiniz.
- Açıklamada fiyat ve kalite gibi unsurlardan en az birini kullanmanız gerekir.
- 300 karakterin üzerine çıkmamaya çalışmamalısınız. Google teorik olarak açıklamayı iki satırla sınırlı tutmaktadır. Arama motorları meta açıklamayı kaynak kodundan alırlar ve meta açıklama uzunsa onu kesmeye çalışırlar. Ancak Google’a göre meta açıklamalarda bir karakter sınırı bulunmamaktadır.
- Her URL adresi için ayrı bir meta açıklama yazmalısınız.
Tekrardan belirtmek gerekirse Google her zaman belirlenen meta açıklamayı kullanmamaktadır. Kullanıcıların arama niyetiyle en uygun gelen açıklamayı sunmak için Google sizin belirlediğiniz meta açıklamayı kullanır veya kendisi yazı içerisinden belirli bir kısmı arama sonuç sayfasında yer alan açıklama kısmına yerleştirir. Özellikle kısa girişlere sahip olan yazılar için bu çok daha sık görülen bir durumdur.
Oluşturmuş olduğunuz açıklamanın çok iyi olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Google bununla yetinmez ve yazının içerisinden farklı metinleri alarak kullanıcıya sunmaya çalışabilir. Eğer sitenizde yer alan içeriğin kısa bölümler açıklamanın yerine geçebilecekse Google bu metinleri arama sonuç sayfasında gösterdiği açıklama kısmına eklemeyi tercih edebilmektedir. Google resmi olarak önce içerikte en uygun kısmı bulmaya çalıştığını, eğer bulamazsa meta açıklamayı bir alternatif olarak kullanmaya çalıştığını belirtmektedir. Resmi olarak durum böyle olsa bile meta açıklamayı optimize ettiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Çünkü Google meta açıklama iyi bir biçimde optimize edilmişse genelde arama sonuçlarında onu kullanmaya çalışmaktadır.
Meta açıklamalarda nelerden uzak durmak gerekmektedir?
- Yazım hatalarından uzak durmalısınız. Meta açıklamada yazım hatası yaparsanız ciddiyetsiz olduğunuz düşünülür ve yeterli miktarda tıklama oranına sahip olamazsınız.
- Belirlemiş olduğunuz temel anahtar kelimeyi sadece bir kez kullanmalısınız. Tamamı anahtar kelimeyle dolu olan meta açıklamalar arama motorları tarafından istenmeyen olarak işaretlenmektedir. Aynı zamanda bu tür açıklamalar kullanıcılara yardımcı olmazlar çünkü sitede yer alana içerikleri en iyi şekilde tanımlamaktan çok uzaktırlar.
- Ünlem işaretini kullanırken dikkatli olmalısınız. Meta açıklamalar kullanıcıları tıklamaya ikna ve teşvik etmelidir. Ünlem işaretlerini gereksiz yere agresif bir biçimde kullanırsanız kullanıcıların daha fazla tıklamasını sağlamaktan ziyade onların kaçıp gitmesine neden olursunuz.
Arama motoru sonuçlarında yer alan açıklamaların daha uzun olmasıyla Google meta açıklamalara çok daha fazla önem yüklemiştir. Bu nedenle arama sonuçlarında yer alacak olan meta açıklamaları optimize etmek çok değerli bir çalışmayı gerçekleştirmek anlamına gelecektir. Kullanıcıları tıklamaya ikna etmek ve rakip yerine sizin açılış sayfalarınıza girmelerini sağlamak istiyorsanız meta açıklamaları optimize etmeye çalışmalısınız.
Teşekkür ederim sitenizi takip ederek bir blog kurdum umarım daha iyi yerlerede geleceğim. Tavsiyeleriniz işimi kolaylaştırıyor.
Yine harika bir içerik hazırlamışsınız hocam elinize sağlık.
Ayhan hocam :) Hızına yetişemiyoruz. Biz birini okumadan yeni ve faydalı bir başka içerik gönderiyorsun. Teşekkürler. Sana danışmam gereken bir kaç şey var. Aslında bir yol haritası diyelim. İletişim tercihlerinden hangisini kullanmalıyım? Saygılar.
E-Mail, Instagram ya da Facebook sayfam aracılığıyla bana ulaşabilirsiniz Mehmet Bey. :) Görüşleriniz için teşekkür ederim.
Ayhan hocam. Artık çoğu kişi meta açıklama yazmıyor. Bu duruma ne diyorsunuz?
Merhaba Erdal Bey,
Ben boş bırakılmasını önermiyorum.
Hocam yazılarınız sayesinde blog sitemi güzel yerlere getirdim.
Ayhan hocam iyiki varsınız, ben de birşeyler yapmaya çalışıyorum konularınızı okuyarak inşallah biryerlere geleceğim.
Yazıların için çok teşekkür ederim. Türkiye’de sizin gibi bilgisini paylaşan insan çok az inşallah daha çoğalır.