fbpx
SEO

Organik Trafiği Artırmak İçin 17 Strateji

Farklı konularda içerik üretiyor ve bunlardan birinin viral olmasını mı bekliyorsunuz? Yoksa daha fazla organik trafik elde etmek için trend olan hashtag merkezli çok sayıda sosyal medya yayını mı yayınlıyorsunuz?

Şanslıysanız bunlar size tonlarca organik trafik ve tıklama sağlayabilir. Bununla birlikte, özel bir SEO kampanyası, yayınlarınızı bir gecede viral hale getiremez. Ancak kısa süre sonra bunlardan sonuç almaya başlayabilirsiniz.

Bazılarınız SEO ipuçları hakkında bilgi sahibi olabilir. Bazılarınız ise ipuçları dahil pek çok konuda bir şey bilmiyor olabilirsiniz. Ancak hangi ipucuna öncelik verilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Bu rehberde, SEO kampanyanız için yüksek önceliğe sahip olan 17 farklı ipucuna yer verilmiştir.

SEO İpuçları

1. Sayfa Hızı

Sayfa hızı, sayfanızdaki içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğinin bir ölçümüdür. Sayfa hızı aynı zamanda daha iyi kullanıcı deneyimi sağlamada büyük bir faktördür.

Araştırmalarla elde edilen raporlarda kullanıcıların %40’ının yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren bir siteden ayrıldığını göstermektedir. Ayrıca bu gibi koşullarda ziyaretçilerin %80’nin geri dönmeyeceği belirtilmektedir. Yavaş yüklenen siteler, perakendecilere her yıl satışlarda 2.6 milyar kayıp yaşatmıştır.

Google, kullanıcıların sitenize daha az zaman harcadığını tespit ederse sitenizin sıralamasını düşürür. Siteniz ne kadar düşükse, görünürlük bir o kadar az olur. Bu, sonuçta organik trafik değerinizi etkileyecektir. Çünkü kullanıcının sitenizi bulması zorlaşacaktır.

Yavaş hız nedeniyle hiçbir ziyaretçinin sitenizden ayrılmadığından emin olmak için hem mobil hem de masaüstü için sayfa yükleme hızınızı ve sunucu yanıt sürenizi kontrol edin ve iyileştirin.

GTMetrix ve Pingdom, sayfa yükleme sürenizi ve site hızınızı test edebileceksiniz. Aynı zamanda sitenizin hızını test etmek ve sunulan adımlarla çeşitli geliştirmeler yapmak için bu araçlar kullanabileceğiniz en iyi araçlardır.

  • Sayfanızda kullanmak için 100 KB’ın altındaki resimleri seçmelisiniz. Resimleri sıkıştırmak için tinypng.com adresini kullanabilirsiniz.
  • HTML, CSS, JavaScript dosyalarınızın boyutunu 150 KB’ın altında tutmalısınız. Bunun için Textfixer ve Gzip kullanabilirsiniz.
  • Tarayıcı önbelleğini etkinleştirin.
  • Sunucu yanıt süresini 200 ms.’ye kadar azaltmaya çalışın.
  • Sayfada kullanılmayan komut dosyalarını kaldırın.

2. Link Oluşturma

Link oluşturma hakkında bir şeyler duymuş olmalısınız. İçeriklere kendi linklerinizi ve diğer sitelerin linklerini ekleme alıştırmasıdır. Bunu kesinlikle yapmalısını. Ancak içeriklere link eklemeden önce birkaç şeyi hatırlamanız gerekecektir:

  • Kullanıcının linki tıkladıktan sonra hangi sayfaya yönlendirileceğini anlaması için açıklayıcı metne linkler uygulayın.
  • Kaynak olarak kullandığınız verilerin yeni olmasına dikkat edin.
  • İçerikten link verdiğiniz sitenin güvenilir bir kaynak olması gerekir.
  • Google’ın link verdiğiniz siteleri taramasını önlemek için harici linklerde rel=”nofollow” özelliğini kullanın.
  • Sitede geçirilen ortalama süreyi artırmak için kullanıcıyı bir sayfadan diğerine yönlendirmek için dahili linkleri kullanın.
Link oluşturma stratejilerini paylaştığım içeriğimi mutlaka incelemelisiniz: ayhankaraman.com/backlink-stratejileri

3. Sitenizi Mobil İçin Optimize Etme

Dünya genelinin %67’si mobil kullanıcılardan oluşmaktadır. Kullanıcıların yarısından fazlası internete erişmek için cep telefonlarını kullanmaktadırlar.

Onlara kötü bir deneyim sunmak büyük trafik kaybına neden olmaktadır. Önemli bir sıralama faktörü olduğundan sitenizi mobil cihazlarla uygun hale getirmelisiniz.

  • Mobil sitenizi HTML5 ile kodlayın. iPhone gibi birçok cihaz yüklenmesine izin vermediğinden flash kullanmaktan olabildiğince kaçının.
  • Açılır pencereleri kullanmamaya çalışın. Masaüstünde iyi görünürler ancak mobil cihazlarda gösterdiklerinde kullanıcıları rahatsız edebilirler.
  • Ekran boyutuna göre esnek ve ayarlanabilir bir tasarıma sahip olabilmek için sitenizi duyarlı hale getirin.
  • Kullanıcının sitenizde gezinmek için bir klavyeye sahip olmayacağından sitenizde kolay gezinmesini sağlayın.

4. Hemen Çıkma Oranını Düşürme

Hemen çıkma oranı, sayfanızı daha fazla okuma veya kaydırma yapmadan terk eden ziyaretçilerin yüzdesini gösterir. Hemen çıkma oranınız ne kadar azsa, siteniz için o kadar iyi olur.

  • Videoları içeriğe gömün, iyi bir hemen çıkma oranını korumak için kullanıcıları aşağıya kaydırmaya zorlayan görselleri kullanın.
  • Ziyaretçilerin sayfalarınızı terk ettiği yerleri belirlemek için metrikleri analiz edin.
  • Sitenizden ayrılmak üzereyken okuyuculara bir açılır pencere göstermek için çıkış amacına göre hareket eden bir açılır pencereler kullanın.
  • Tıklandığında linki yeni bir sekmede açan linkler, harekete geçirici mesajları kullanın. Bu, okuma akışlarını kesintiye uğratmayacak ve onları sayfada tutacaktır.

5. Gereksiz Kodlardan Kaçınma

Birçok marka sayfa tasarımına, sitenin arka ucuna ve hepsine odaklanır. Ancak site hızına, aram sıralamasına ve kullanıcı deneyimine zarar veren gereksiz kodları kaldırmayı unuturlar.

  • Google’ın hızlı bir şekilde taramasına ve organik trafiği artırmasına izin vermek için site içi JavaScript ve CSS’yi ortadan kaldırın.
  • Gereksiz kodu kaldırmak veya kod satırını (LOC) azaltmak istenizi daha hızlı hale getirebilir ve kullanıcı deneyimini düzeltebilir.
  • CSS kodunuzu küçültmeyi ihmal etmeyin.

6. Featured Snippet Kısmına Odaklanma

Featured snippet yoksa tıklamaların %26’sı ilk URL’ye gider. Featured snippet varsa hemen altındaki URL, tıklamaların %19’unu alır. Bu da otomatik olarak %6’lık bir düşüş anlamına gelmektedir.

Bu, featured snippet sahibi olduğunuz zaman daha fazla tıklama ve daha fazla trafik alma şansınızın olduğunu gösterecektir.

  • Blog içeriklerinde madde işaretlerini veya numaralı madde işaretlerini kullanın.
  • Kitlenizin ne tür sorular sorduğunu belirleyin.
  • Bu soruları en iyi şekilde cevaplayan içerik yazın.
  • Featured snippet alma şansı elde etmek için bunları 40-50 kelime arasında tutun.

Ahrefs’in yaptığı bir araştırmaya 2 milyonu aşkın featured snippet dahil edilmiştir. Daha sonra araştırmayla ilgili raporda, featured snippet olan içeriklerin %90’ının arama motoru sonuç sayfasındaki ilk 5 URL’den geldiğini ortaya koyulmuştur.

Mutlaka incelemelisiniz: ayhankaraman.com/featured-snippet

7. Yüksek TBM’li Anahtar Kelimeleri Hedefleme

Tıklama başına maliyet (TBM), reklam verenlerin PPC kampanyalarındaki her bir tıklama için yatırım yaptıkları tutardır. Yüksek TBM, yatırımcıların bu anahtar kelime için yüksek miktarda ödeme yaptığı ve gerçek kullanıcıları cezbetmek istedikleri anlamına gelmektedir.

Yüksek TBM anahtar kelimelerini hedeflemek, içeriğinizi gerçekten ilgilenen ve okumak isteyen kitlenin önüne sunar. Bir kullanıcı konuyu okumak istemiyorsa doğrudan blogun alt kısmına doğru ilerlemeye devam edecektir.

  • Nişiniz ile ilgili anahtar kelimeleri hedefleyin.
  • En iyi anahtar kelimeleri bulmak için SEMrush ve Ahrefs gibi SEO araçlarını kullanın.
  • Daha belirgin aramalarda sıralama şansını artırmak için uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanın.

Bu, hemen çıkma oranınızı azaltabilir ve sitedeki ortalama süreyi de artırabilir. Bu da sizin daha iyi sıralama elde etmenize yardımcı olur ve daha fazla trafik elde etmenizi sağlar.

8. Kullanıcı Niyeti Odaklı Kaliteli İçerik Oluşturma

Kullanıcı niyeti herhangi bir aramanın ardındaki kullanıcının amacı anlamına gelmektedir. Kullanıcı niyeti içeriğiniz ile eşleşmezse Google sıralamanızı düşürecektir. Diğer bir deyişle, içeriğiniz onlara aradıklarını sağlamıyorsa kötü bir kullanıcı deneyimi yaratacağını söyleyebiliriz.

Google’ın kötü bir kullanıcı deneyimini algılamak için çeşitli algoritmaları vardır. Bu algoritmalar doğrultusunda sitenizi tarar ve web ortamındaki milyonlarca URL arasından ya sizi öne çıkarır ya da sizi geriye doğru iter.

  • Alakalı içerikler üretmek için kitlenize ve nişinize dayalı bir içerik pazarlama stratejisi oluşturun.
  • Kullanıcıyı sayfanıza doğru sürükleyen konuya ve linke sadık kalın.
  • Kitlenizin arama amacını belirleyin ve buna göre eksiksiz bir plan oluşturun.
  • Kullanıcı amacını karşılamak için yüksek kaliteli içerik oluşturun.

Bu, daha fazla organik trafik elde etmek için en etkili taktiklerden biridir. Bu taktiğin amacı müşteri memnuniyeti olduğundan, okuyucuların aradığı içeriği sağlamış olursunuz ve bu kullanıcıların tekrar tekrar sitenize gelmesi anlamına gelecektir.

Arama niyetiyle alakalı tüm detaylara ulaşmak için hemen ziyaret et: ayhankaraman.com/arama-niyeti

9. Başlık Etiketlerini Kullanma

Kimse upuzun paragrafları okumayı sevmez. Okunamayan paragraflar nedeniyle sitenizi bir kez terk eden kullanıcıyı tekrar sitenize getirmek oldukça zor olacaktır.

  • İçeriğinizi başlıklara, alt başlıklara, madde işaretleriyle listelere bölün.
  • İçeriğinizi okunabilir tutmak için kısa cümleler kullanın.
  • Okunabilirlik puanınızı iyileştirin. Bunu hemingwayapp.com aracını kullanarak yapabilirsiniz. Skorun Grade 3 ve altında (2 ya da 1) olmasına özen gösterin.
  • Bir başlığın altına 300’den fazla kelime koymayın. Böyle bir durumda alt başlıklar ile onları bölün.

10. Site Haritasını Optimize Etme

XML site haritasını oluşturun ve optimize edin. Google’ın web sayfalarınızı bulmasına ve bunları dizine eklemesine yardımcı olur. Bu da sonuçta site trafiğini artıracak bir durumdur.

XML site haritanızı oluşturmak için WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız All in SEO Pack eklentisini kullanabilirsiniz. Ayrıca Google XML Sitemaps eklentisini kullanarak bir site haritası oluşturmayı başarabilirsiniz.

  • Site haritanızı Google Search Console aracılığıyla Google’a gönderin.
  • Site haritaları için maksimum dosya boyutu 50 MB’dır. Ancak mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışmalısınız. Gzip kullanarak site haritanızı sıkıştırabilirsiniz.
  • Sayfanızın değiştirilme tarihini yalnızca sayfada büyük değişiklikler yaparken değiştirin.
Site haritası ve daha fazlası için mutlaka inceleyiniz: ayhankaraman.com/wordpress-seo

11. Yapısal Veri Hatalarını Düzeltme

Teknoloji konusunda bilgili olmanız durumunda makinelerin bir sayfada yazılan içeriği farklı anladığını biliyor olmalısınız. Yapısal veriler, arama motorlarının içeriği daha iyi anlamasına ve taramasına yardımcı olurlar.

  • Yapısal verilerdeki hataları test etmek ve bulmak için Google’ın Yapısal Veri Test Aracı adını taşıyan aracını kullanabilirsiniz.
  • Structured Date Markup Helper aracını kullanarak sitenizdeki yapılandırılmış veriyi biçimlendirebilirsiniz.
  • Manuel işlem gerektiren sayfaları düzeltin.
  • Yapısal veri hatalarının biçimlendirilmesi tamamlandıktan sonra tekrar sayfaları test edin.

Bu, arama motorlarının sayfanızın amacını anlamasına ve kullanıcıların sayfanızın içinde hangi bilgileri içerdiğini bilmesine olanak tanır. Aynı zamanda içeriği arayan kullanıcılara doğru içeriği göstererek tıklama oranınızı artırır.

Ancak, sitenizdeki organik trafiği artırdığını söylemek pek mümkün değildir. İyi bir kampanya yürütülmesi durumunda size daha fazla kullanıcı getirebilecek ve etkileşim oranını artırabilecektir.

Yapısal veriler hakkında tüm detaylar: ayhankaraman.com/yapisal-veri

12. Google My Business Mülkü Oluşturma

Arama motorlarında daha iyi sırada yer almanız için bir başka dolaylı yardımcı da Google My Business mülküdür. Moz, Google My Business mülkünün yerel harita aramalarında önemli bir sıralama faktörü olduğunu söylemektedir. Ayrıca işletmelerin daha organik aramalarda görünmesine yardımcı olmaktadır. Bu daha fazla trafik anlamına gelmektedir.

  • İşletme hesabınızı Google haritalarda ayarlamak için Google My Business’ı ziyaret edin ve hesabınızı oluşturun.
  • Google My Business’da işletme adı, açıklama, fotoğraflar, videolar, çalışma saatleri, iletişim bilgileri vb. gibi olası tüm bilgileri sunun.
  • Her zaman soruları ve yorumları yanıtlayın.
  • Google My Business’ın açıklama için karakter sınırı 750 kelimedir. Markanızda en iyi olanları bu bölüme ekleyin. İçinde anahtar kelimeleri de kullanabilirsiniz.

Anahtar kelimelerin açıklamaya dahil edilmesi sıralamanızı etkilemez. Ancak yine de en hedeflenen anahtar kelimelerden bazılarını burada kullanmayı düşünebilirsiniz.

Google My Business hakkında bilmeniz gerekenler: ayhankaraman.com/google-my-business

13. Bozuk Linkleri Düzeltme

Bozuk linkler, sitenizin sıralamasında trafiğine zarar veren kötü bir etkiye sahiptirler. Sitenizde kullanıcıyı gereçsiz bir sayfaya yönlendiren bir link olmadığından emin olmak için sitenizdeki herhangi bir bozuk linki kontrol edin ve düzeltin.

  • Sitenizdeki herhangi bir bozuk linki bulmak için Screaming Frog, Dead Link Checker, Broken Link Checker veya Google Search Console gibi araçları kullanabilirsiniz.
  • Tüm bu linklerle ilgili raporu bir e-tabloya aktarın.
  • Tüm bozuk linkleri düzeltin ve içerik yönetim sisteminde güncelleme yapın.

Screaming Forg ile kırık bağlantıları bulmak için aşağıda yer alan videoyu izlemenizi öneririm.

14. Mükemmel Yazı Uzunluğunu Bulma

Google’da üst sıralarda yer alabilecek mükemmel blog uzunluğu hakkında her zaman karışıklık olmuştur. Bu soruya kesin bir cevap vereni bulmak kolay değildir. Bazıları 500 kelimelik bir blog yazısının bile mükemmel olduğunu, bazıları ise 2000+ kelimelik bir blog yazısında ısrarcıdırlar.

Her ne kadar insanlar yalan söyleseler bile istatistikler yalan söylemezler. İşte blog uzunluğu hakkında araştırmalara dayanan bazı veriler şunlardan oluşmaktadır:

  • Ayhan Karaman web siteme en fazla organik trafik getiren yazılar 2000-3000 kelime aralığında oluşmaktadır.
  • Buffer, blog gönderilerinin 1600 kelime içermesi gerektiğini söylemektedir.
  • Bazı sektörlerde ise 1500 kelimelik yazıların yeterli olduğunu gözlemlemekteyim.

Farklı numaralar farklı şeyler belirtiler. Bir blog için en uygun sürenin ne olduğundan hala emin değil misiniz? Aslında en iyi cevabı bulabilmek için kendi sitenizi ve kitlenizi incelemeniz gerekmektedir.

Kendi iş alanınız ve hedef kitleniz benzersiz olduğundan okuyucularınızın tercih ettiği en uygun uzunluğu elde etmek için verilerinizi analiz etmelisiniz. Kitlenizin ilgi alanına göre en iyi uzunluğu belirlemek kullanıcının niyetini karşılayacaktır.

Ancak kişisel olarak yazı uzunluğunu pek önemsememeniz gerektiğini düşünüyorum. Bunun yerine okuyucuya her şeyi en iyi anlayacağı şekilde açıklamaya çalışmalısınız. Aradıkları şeyi almaları durumunda sitenize geri döneceklerdir.

15. Site Linklerini Kullanma

Site linkleri (site bağlantıları), ana arama sonucunun altında veya meta açıklamada görüntülenen bağlantılardır. Site bağlantılarına birkaç örnek aşağıda gösterilmiştir.

SEO Site Linkleri

Bu site linkleri, ana sayfanıza, blog sayfanıza, bize ulaşın kısmına çıkan linklerden oluşabilirler. Blog yayınınızda bir içerik tablosu kullanmanız durumunda, kullanıcının belirli bir noktaya atlamasına izin vermek için bu linkler site açıklamasında yer alabilecektir.

Site Linkleri

Site linkleri, kullanıcının sitenizde veya blog yayınında kolayca gezinmesine yardımcı olur. Ayrıca, diğer site sayfalarındaki trafiği artırır, tıklama oranını artırır, güvenilirlilik oluşturur. Sonuçta organik trafiğiniz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olur.

Google’da site linklerini organik olarak almanın belirli bir yolu olmasa bile arama sonuçlarında site linki elde etmek için blog yayınlarınızda bir içindekiler bölümü kullanmayı düşünebilirsiniz.

16. Görselleri Optimize Etme

Bu taktik birçok SEO ve marka tarafından göz ardı edilmektedir. Ancak bunu atlamamak ve en iyi şekilde ele almak çok önemlidir.

  • İçeriğinizde kullanmadan önce resimlerinizi sıkıştırın. Hızlı görüntü ve sayfa yükleme için görüntülerinizi sıkıştırmak için TinyPNG veya Compressnow kullanın.
  • Alternatif metin, meta açıklama, başlık ve alt yazı kısımlarında her zaman anahtar kelimeleri kullanın. Bu sadece görüntünün ne hakkında olduğu hakkında bir fikir vermekle kalmaz, aynı zamanda site ait görselin sıralamasını da geliştirecektir.

17. Görsel İçerikler Kullanma

Metinlerin yerini hiçbirisi tutamaz. Ancak metinleri daha iyi bir etkiye sahip olabileceği başka yerlerde kullanabilirsiniz. Daha ilgi çekici hale getirmek için blog yayınlarında resimlere veya videolara yer verebilirsiniz. Bu, kullanıcı etkileşimini artıracaktır. Ayrıca kullanıcılar makalenin tamamını okumak isteyecek ve sitenizde kalma süresi artış gösterecektir.

Sonuç

Bir anahtar kelimeyi blog yayınınıza 10-15 kez ekleyerek sıralama elde edemezsiniz. Arama motoru sonuç sayfasının zirvesine tırmanmak, organik trafiğinizi en üst düzeye çıkarmak, site otoritesi oluşturmak, kar ve satışları artırmak için tam bir strateji gereklidir.

Bu ipuçları SEO kampanyanızı destekleyebilir. 2020’de daha fazla görünürlük elde etme şansınızı artırabilir. Yukarıdaki ipuçları yeni içerikle sınırlı değildir. Bunları eski içeriğinizi optimize etmek için kullanabilirsiniz. Önemli olan kullanıcının neyi tercih ettiğidir.

İçerik kraldır ama bu kral okuyucular tarafından tahttan indirilebilir. Okuyuculara uyum sağlamak içeriğinizin uzun süre tahtta kalmasına yardımcı olacaktır.

Mutlaka ama mutlaka videolar sayfamı ziyaret edin. Videolarımı, derslerimi, size özel hazırladığım içeriklerimi mutlaka izleyin. Bu size ciddi anlamda fayda sağlayacaktır. Hemen Başla: ayhankaraman.com/video

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Faydalı bir içerik olmuş tebrikler. Özellikle yazı uzunluğu konusunda size katılıyorum. Teoride; kısa da olsa üste çıkabilir desek de, veriler bize kısa yazı yazmanın verimsizliğini açıkça gösteriyor. Kendim pek uygulamasam da, aslında burada bahsedilebilecek bir kriter daha var; o da site dizaynı. Sitedeki görsellerin uyumu ve sabit bir yapının varlığı kullanıcı için çok önem arz ediyor. Sade ve uyumlu görseller her zaman daha çok okunur. Bu da SEO için ciddi ama göz ardı edilen bir kriterdir. Güzel yazınız için teşekkür ederim.

  2. Yazınız için çok teşekkür ederim.Her açtığım web sitesinde gerçekten iyi diyebilceğim bir ilerleme yaşayamamıştım burada verdiğiniz değerli bilgiler doğrultusunda şuan için 20-25 kişi arası sitemi organik kelimelerden bulmaya başladı :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir