SEO Ajansları ve Uzmanları İçin 4 Analytics Uyarısı
SEO ajansları ve uzmanları için bir müşterinin sitesine etki eden problemleri bulmaya çalışmak oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Standart sitelerde yaşanan SEO değişikliklerini fark etmenin çok farklı yolları olsa bile söz konusu siteler E-Ticaret siteleri olduğunda ve kullanıcı davranışlarına yönelik değişimler gerçekleştirdiğinde bunları anlamanın tek yolu Google Analytics verilerini incelemektir.
Bu yazıda küçük ve orta ölçekli sitelerin SEO kontrolleri ve işleri yapılırken ayarlanabilecek en önemli Google Analytics uyarılarına yer verilmiştir. Genel olarak bu uyarılar Google Analytics kodunu sitenize yazdığınız zaman işe yaramaktadır. Sitenizde kullanıcı davranışlarını takip etmenize yarayan izleme kodu yoksa bu durumda bu kodu sitenize ekleyerek ilk adımı atmalısınız. Sitenizde yapılan SEO çalışmalarının etkisini öğrenmek istiyorsanız izleme kodunu uygulamak oldukça önemlidir.
Özel uyarı özelliğinin ne işe yaradığını bilmiyorsanız bunun çok basit bir açıklaması vardır. Google belirli bir site odaklı olay gerçekleştiğinde size otomatik olarak e-posta veya kısa mesaj gönderebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, belki belirli bir hedef her gerçekleştirildiğinde veya organik ziyaretlerde düşüş yaşandığında bir bildirim almak istiyor olabilirsiniz.
Birkaç özel kombinasyon ve gelişmiş segmentasyon sayesinde burada pek çok durum için uyarı mekanizması oluşturabilirsiniz. Özel uyarılar oldukça iyidir çünkü kurulumları kolay ve kullanışlıdır. Bununla birlikte uyarılar için birden fazla kişiye e-posta gelmesini sağlamak mümkündür.
Kolay olması açısından özel uyarıları oluştururken yapılması gerekenlere adım adım aşağıda değinilmiştir. Bu adımları tek tek gözden geçirerek kendi Google Analytics mülkünüz için kullanışlı uyarılar oluşturabilirsiniz.
#Google Analytics’te Özel Uyarılar Oluşturma
Google Analytics’te özel uyarılar oluşturmak oldukça kolaydır. İlk olarak ayarlama yapmak istediğiniz Google Analytics mülkünde görüntüleme seviyesinde izne sahip olmanız gerekmektedir. Google Analytics hesabınıza giriş yapın, ayarlar kısmına gelin, doğru hesap ve mülkü seçin ve daha sonra görünüm menüsünden özel uyarıları seçin. Bu ekranda ihtiyaç duyduğunuz her bir uyarıyı yapılandırma şansına sahipsiniz.
Ek bir not olarak bahsetmek gerekirse uyarıların doğru bir biçimde çalıştığından emin olmak istiyorsanız öncelikli olarak iyi yapılandırılmış bir Google Analytics hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte verilerde temiz bir görünüme sahip olmalısınız. Herhangi bir filtreleme varsa bunlar yapılmış olmalıdır. Temiz bir görünüme sahip olmak demek ele alınabilecek iyi bir verinin varlığına işaret eder çünkü filtreleme yapmanız durumunda verileri yanlış yorumlayabilirsiniz.
Özel Uyarı 1 – Hafta Hafta 404 Sayfalarının Artması
Bu uyarı sitenizdeki 404 sayfalarının belirli bir süre içerisinde belirli bir miktarda artış göstermesi durumunda harekete geçirecektir. Buradaki örnekte 404 sayfalarının hafta hafta %10 oranında artış göstermesi ele alınmaktır.
Bu uyarı çalışmasında sitenizde 404 sayfası olması durumunda başlık etiketinde belirli bir metin elementinin olması gerekir. Örnek vermek gerekirse, sitenizde olmayan bir sayfa ziyaret edildiği zaman sayfa başlığında “Sayfa Bulunamadı”, “Bulunamadı” şeklinde bir şeyler yazmalıdır. Buna ek olarak Google Analytics izleme kodunun söz konusu sayfa için geçerli olması gerekir. Gerek duymanız durumunda bunu ek olarak kontrol etmelisiniz. Her şey yolundaysa başlık etiketinde yer alan “Bulunamadı” metni Google Analytics için gerçekleştireceğiniz uyarının bir parçası olacaktır. Benim sitemde 404 sayfaları için kullandığım başlık etiketi “Bulunamadı” olduğundan dolayı ayarlarımı buna göre yapılandırdım. Yukarıda paylaştığım ekran görüntüsünde de ayarları nasıl yapılandırdığımı görebilirsiniz.
Özel Uyarı 2 – Hafta Hafta Organik Oturum Azalması
Bu uyarıda her şey hemen hemen açık gibidir. Bir SEO olarak müşterinin sitesinde yaşanabilecek SEO trafik azalmalarını zaten kontrol etmelisiniz. Bu uyarı sitenizin organik oturumunda bir önceki haftaya göre %20’lik bir azalma söz konusu olduğu zaman harekete geçecektir.
Bazen organik trafik azalmaları normal karşılanmalıdır. Müşteriniz mevsimsel bir sektörde yer alıyorsa veya daha önce trafiğin artışını sağlayacak önemli bir etkinlik gerçekleştirmişse bir sonraki hafta azalma olması gayet doğaldır. Buna rağmen olumsuz SEO koşullarını düşünerek bu uyarıyı ayarlamanız gerekmektedir. Belki haftalık değil aylık periyotlar belirlemeyi düşünebilirsiniz. Bu tamamen kendi ihtiyaçlarınıza bağlı bir şeydir.
Özel Uyarı 3 – İşlem Kaydı Olmaması
Bu uyarı tüm siteler için geçerli değildir çünkü sadece e-ticaret sitesi sahibi müşteriler için uygun bir uyarıdır. E-Ticaret siteleri için çeşitli izleme yöntemleri geliştirilmiştir ve bunlardan bazıları beklenildiği gibi işe yaramamaktadır. Google Analytics’te bir önceki güne göre herhangi bir işlemin yapılmamış olmasını uyarı olarak ayarlayabilirsiniz. Bazı kişiler günlük periyotun çok geç olduğunu ifade edebilmektedir. Ancak bu uyarı periyotu haftalık ve aylık olandan çok daha iyidir. Özel uyarılar kapsamında sunulan en düşük periyot 1 gün olduğundan bu yeterlidir.
Bu uyarıları yine bulunduğunuz sektöre göre ayarlayabilirsiniz. Lüks eşyalar satan siteler için bir gün içerisinde satış yapamamış olmak normaldir. Bu tür bir site için uğraşıyorsanız bu durumda günlük yerine haftalık periyotu seçmeniz çok daha doğru olacaktır.
Özel Uyarı 4 – Sosyal Medya Oturumlarının Artması
Müşterileriniz Facebook gibi sosyal medya platformlarından trafik istiyorsa bu durumda çalışmalarınızda epey hızlı olmanız gerekir. Sosyal medya trafiğine göre özel uyarı ayarlamak istiyorsanız bu durumda artışa yönelik çeşitli ayarlamalar yapabilirsiniz. Bu örnekte bir önceki güne günlük 100 artışa yer verilmiştir. Bunu yaparken düzenli ifade olarak ise tırnak içerisindeki ibare seçilmiştir: “twitter|facebook|instagram|reddit|pinterest”
Sosyal medya çok önemli bir trafik kaynağıdır ancak sosyal medyadan gelen trafiğe karşı hazırlıklı olmak gerekmektedir. Eğer müşterinizin sitesi sosyal medyadan gelen trafiği karşılayabilecek kadar iyi bir sunucuya sahip değilse bu durumda büyük sıkıntı yaşayabilirsiniz. Sosyal medyaya açılmadan önce mutlaka kaliteli bir sunucuya sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
#Google Analytics Uyarılarına Yönelik Son Notlar
Yukarıda yer alan uyarıları doğru bir biçimde ayarladığınız zaman uyarı sayfasında listelenmiş birkaç detay göreceksiniz. Bu uyarılar için isim belirlerken projeye yönelik olarak isim belirlemeye çalışabilirsiniz. Belirlediğiniz isimlerin filtreyi açıklayıcı nitelikte olmasına özen göstermelisiniz.
Her ne kadar bir filtre uyguladıktan sonra onu birkaç Analytics mülküne ekleme fırsatına sahip olsanız dahi Google’dan gelecek e-posta mesajlarında bazen site isimleri eksik kalabilmektedir. Bu tip senaryolarda hızlı bir biçimde uyarıyı ele alıp müdahale etmek pek mümkün değildir. Hemen hemen her filtrede uyarı başlığını açıklayıcı olacak şekilde yazmaya çalışmalısınız.
Yukarıda yer alan filtreleri kullanarak sitelerin veri analizi konusunda işinizi kolaylaştırabilirsiniz. SEO konusunda çok fazla müşteriyle çalışıyorsanız bu durumda her şeyin yerli yerinde olmasını sağlamak için özel uyarıları titizlikle oluşturmalısınız. Bu uyarılar her ne kadar sitenizde yanlış giden durumlar konusunda size bilgi vermeyecek olmasa bile bir şeylerin ters gittiği konusunda size bilgi verebilecektir.
Oluşturacağınız uyarılarda mutlaka olumsuz olan koşullara odaklanmalısınız. Ancak eğer işinize yarayacaksa bir şekilde olumlu olan koşullar için de uyarı oluşturabilirsiniz. Organik trafik büyümesi, gelir artışlarında yaşanan büyüme ve buna benzer çeşitli veriler için uyarılar oluşturabilirsiniz.
Çok faydalı buldum, elinize sağlık teşekkürler.
Yine hayat kurtaran yazılardan biri olmuş. Teşekkürler Ayhan Karaman hocam.
Valla harikasınız Ayhan hocam tebrik ederim.
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler