19 Adımda SEO Denetimi Yapmak
Bir SEO denetimi gerçekleştirmenin en zor kısımlarından biri nereden başlayacağınızı bilmemektir.
Denetimler tamamlandığında bile eylemlerin uygulanması genellikle uzun zaman alır. Aslında, bazı SEO denetimlerinden elde edilen eylemler hiçbir zaman uygulanmazlar.
Denetimlerin yüzlerce sayfa uzunluğa sahip olması veya yalnızca en teknik kişiler tarafından erişilebilir ve anlaşılabilir olması gerekmez.
Harika bir SEO denetimi, organik arama performansını iyileştirmek için atılması gereken adımları açıkça ortaya koyan öncelikli bir eylemler ve gerekçeler listesini etkili bir şekilde sunmalıdır.
Her şey aslında bu kadar basit. Bu rehberde, denetim yapma sürecinde size adım adım yol gösterilecektir.
Sitenizi denetlemek ve sitenizin performansını engelleyebilecek sorunları bulup öncelik sırasına koymak ve organik trafik değerlerinizi artırmak adına atmanız gereken adımları anlamanıza yardımcı olmak için yapmanız gereken her şey size sunulacaktır.
İçindekiler
SEO Denetimi Nedir ve Neden Önemlidir?
Sitenizi denetlemek için derinlemesine dalış yapmadan önce bir SEO denetiminin gerçekte ne olduğuna ve neden bu kadar önemli olduğuna bir göz atalım.
Basitçe söylemek gerekirse, bir SEO denetimi, sitenizin Google’da ve diğer arama motorlarında sıralanmasını önleyebilecek sorunları belirleme işlemidir.
Sitenizin düzgün bir şekilde taranamadığı ve dizine eklenemediği anlamına gelen sorunlar varsa, içeriğinizin rakiplerinize karşı performans göstermiyorsa veya zararlı linkleriniz varsa organik trafik kaçırmanız söz konusu olabilecektir.
Satışlar ve Rekabet
Trafiği kaçırdığınızda, bu aynı zamanda satışları kaçırmanız anlamına gelecektir. Bu trafiği ve bu dönüşümleri seven rakipleriniz olacaktır.
Sizi sitenize gitmeye ve denetlemeye teşvik eden herhangi bir motive edici unsur varsa, bu durum rakiplerinizin trafikten ve dönüşümlerden fayda sağlaması ama sizin bu faydayı tepiyor olmanızdan kaynaklanır.
Sitenizi düzenli olarak denetlemezseniz, büyüme fırsatlarını, en son geliştirme aşamasında ortaya çıkan sorunları ve daha iyi yapabileceğiniz şeyleri gözden kaçırabilirsiniz.
Sitenizi denetlemenin en yaygın nedenlerden bazıları şu şekildedir:
- Sadece yeni bir SEO çalışması başlattınız ve bir büyüme stratejisi oluşturuyor olabilirsiniz.
- Yeni bir işe başladınız ve yine bir büyüme stratejisinin peşinden gitmek istiyorsunuz.
- Bir site satın aldınız ve sonraki adımlarda neler yapmanız gerektiğini bulmak istiyorsunuz.
- Organik trafikte bir düşüş yaşadınız ve nedenini keşfetmek istiyorsunuz.
- Devam eden SEO stratejinizin bir parçası olarak sorunları hızlı bir şekilde bulmanıza ve düzeltmenize olanak tanıyan düzenli denetimler gerçekleştirmelisiniz.
İhtiyacınız Olan SEO Denetimi Araçları
Hepimiz işleri basit tutmakla ilgiliyiz. Bir SEO denetimini başarıyla gerçekleştirmek için kesinlikle çok sayıda araca ihtiyacınız yoktur. Denetim süresi boyunca sadece 4 temel araç kullanacağız:
- SEMrush Site Audit Tool (veya Kısmen Screaming Frog)
- Google Analytics
- Google Search Console
- Google PageSpeed Insights
SEO Denetimini Başlatmak
Denetim süresi boyunca çalışmaya başlamadan önce SEMrush Site Audit Tool aracıyla bir site taraması çalıştırmalısınız.
Her adımda çalışırken bu rapordaki bilgilerden bahsedeceğiz ve sitenizin boyutuna balı olarak tamamlanması biraz zaman alabilecektir.
- Site Audit aracına gidin.
- Sağ üst kısımdan New Site Audit seçeneğine tıklayın.
- Şimdi sizden yeni bir proje oluşturmanız istenecektir.
- Alan adınızı ve proje adınızı eksiksiz bir biçimde girin.
- Kontrol edilen sayfaların sınırı (limit of checked pages) dışında herhangi bir ayarı düzeltmenize gerek yoktur. Bu, sitenizin boyutuna bağlı olacaktır. Bazı durumlarda URL parametrelerini kaldırmanız, kısıtlamaları atlamanız veya belirli URL’lere izin vermeniz veya vermemeniz gerekebilir.
- Site denetiminizi başlatın ve tarayıcının çalışmasına izin verin. Kısa süre içinde buna geri döneceğiz.
Henüz yapmadıysanız, sitenizin Google Search Console’da doğrulandığından da emin olmanız gerekecektir.
Site taramanız bittiğinde bulguları gösteren bir gösterge tablosu görürsünüz:
SEO Denetimi Temelleri
19 Adımda SEO Denetimi Nasıl Yapılır?
İhtiyacınız Olan Araçlar
- SEMrush Site Audit Tool
- Google Analytics
- Google Search Console
- Google PageSpeed Insights
Temeller – (Mutlaka Kontrol Etmeniz Gerekenler)
- Sıralamanızı kıyaslayın ve rakiplerinizi analiz edin.
- Google dizininde sitenizin yinelenen sürümlerini kontrol edin.
- Sitenizin dizine eklenmiş URL’lerini kontrol edin.
- Manuel işlemleri kontrol edin.
- Sitenizin hızını analiz edin.
- Sitenizin HTTPS kullandığını doğrulayın.
- Mobil kullanım sorunlarını kontrol edin.
- Diğer dizinleme sorunlarınız analiz edin ve çözün.
- Sitenizin sayfa deneyimini anlayın.
- Site için SEO’nuzu denetleyin.
SEO Denetimi (Hızlı Kazanımlar)
- Bozuk dahili linkleri düzeltin.
- Site haritanızda yer alan bozuk bağlantıları, yönlendirme sorunlarına sahip sayfaları kaldırın.
- Yönlendirmeleri kontrol edin.
- Zararlı linkleri kontrol edin.
İçeriğin Denetlenmesi (Yardımcı İçerik >> ayhankaraman.com/icerik-denetimi)
- Yinelenen içerik problemlerini bulun ve düzeltin.
- Zayıf içerikli sayfaları bulun. (Yardımcı İçerik >> ayhankaraman.com/zayif-icerik)
- Yetim sayfa problemlerini çözün.
- İçeriğinizi en iyi sıralama elde edenlerle karşılaştırın ve arama niyetini kontrol edin.
Kesinlikle kontrol etmeniz gereken şeylerle denetimi başlatalım.
Sitenizin düzgün bir şekilde taranmasını ve dizine eklenmesini engelleyebilecek potansiyel sorunlar veya endişe verici alanlara neden olabilecek ciddi sorunlar bu kapsamda ele alınırlar.
1. Sıralamanızı Kıyaslayın ve Rakiplerinizi Anlayın
Teknik veya site içi denetime derinlemesine dalmadan önce rekabeti anlamanız gerekir.
İster yeni bir sitede ilk kez çalışıyor olun ister devam eden stratejinizin bir parçası olarak denetliyor olun, aynı alandaki diğer oyuncuların ne yaptığını ne kadar iyi bilirseniz başarı şansınız o kadar artar.
Sitenizin sıralamalarını karşılaştırmanız ve performansını rekabete göre değerlendirmeniz gerekir. Tüm bunları SEMrush araç setinin yardımıyla yapabilirsiniz.
Sitenizin Sıralamalarını Karşılaştırma
Henüz yapmadıysanız, siteniz için konum izleme ayarlamanız gerekir. Bunun için konum izleme aracına gidin (position tracking) ve yeni bir proje oluşturun.
Artık konumunuzu, cihazınızı, arama motorunuzu ve dilinizi seçerek, aynı zamanda tam işletme adınızı doldurarak kampanyanızı oluşturmanız gerekir.
Ardından, izlemek için anahtar kelimelerinizi eklemelisiniz. Bir kampanyadan, SEMrush aracından veya Google Analytics mülkünden anahtar kelime eklemenin birkaç yolu vardır.
İzlemeye başladıktan sonra, girdiğiniz anahtar kelimeler arasında nasıl sıralama elde ettiğinizi görebilirsiniz.
Rakiplerinizi Anlama
Domain Overview aracının yardımıyla alan adınızı analiz edin ve kime karşı rekabet ettiğinizi anlamaya çalışın. Böylece rekabetçi bir konumlandırma haritasına sahip olursunuz. Daha sonra karşınıza çıkan sitelerin performansına daha derinlemesine bakabilirsiniz.
2. Etki Alanını Kontrol Edin
Bu yapmanız gereken en basit kontrollerden biridir. Ancak Google’ın sitenizin doğru versiyonunu ve yalnızca bir sürümünü dizine eklemesini sağlamak gerçekten önemlidir. Kafanız karışmış olabilir ama şunlara göz atabilirsiniz:
- https://www.ayhankaraman.com
- https://ayhankaraman.com
- https://www.ayhankaraman.com
- https://ayhankaraman.com
Bir kullanıcı için aradaki fark oldukça azdır. Ancak, tarayıcılarında güvenli olmayan bir site için uyarı görmeleri söz konusu olabilecektir.
Bir arama motoruna göre bunlar sitenin farklı sürümleri anlamına gelir. Sitenizin dizine eklenmiş tek bir sürümü olmalı ve yinelenen kopyaları kontrol etmeniz gerekir. Bunu yapmak ise gerçekten kolaydır.
Google’a gidin ve bir site:ayhankaraman.com (burada kendi alan adınızı girmelisiniz) araması gerçekleştirin.
Bu sorgu alan adınız için dizine eklenen URL’leri geri döndürecektir. Eğer site sürümlerinin bir karışımını görürseniz ele alınması gereken potansiyel bir sorununuz var demektir.
Buradaki alternatif, her URL sürümünü tarayıcınıza girmektir. Hangisini kullanırsanız kullanın, tek bir sürüme yönlendirmesini beklemelisiniz. Durum böyle değilse, 301 yönlendirmesi ile tüm sürümleri tek bir sürüme yönlendirmeyi düşünmelisiniz.
Bununla birlikte, bir site araması yapmak önemli bir adımdır. Ayrıca, kullanılan alt alan adlarına hızlıca bir göz atmış olacaksınız. Farklı projeler veya kısımlar için ayarlanmış alt alan adlarında bulunan yinelenen site sürümlerini de kontrol etmeniz gerekmektedir.
3. Sitenizin Dizine Eklenmiş URL’lerini Kontrol Edin
Bu aslında bir önceki adımla aynı anda yapabileceğiniz bir kontroldür. Fakat durumun ayrı bir şekilde ele alınması önemlidir. Google’da bir “site:ayhankaraman.com” (burada kendi alan adınızı kullanmayı unutmayın) gerçekleştirini ve dizine eklenen URL’lerin sayısına bakın.
Bazen Google’ın dizine eklediği sayfa sayısını gördüğünüzde şok olabilirsiniz. Özellikle bir e-ticaret mağazası işletiyorsanız bu durumla karşılaşma olasılığınız çok ama çok fazladır.
Bir e-ticaret mağazası işletiyorsanız listelediğiniz ürün sayısına bakmalısınız. Basit bir olası satış oluşturma siteniz varsa içerik yönetim sisteminde kaç sayfa ve yayın yayınladığınızı kontrol etmelisiniz.
Bu hızlı kontrol sırasında dizine eklenmiş olan sayfaların sayısını ortaya çıkarmış olursunuz. Ancak, Google araması ile eşleşmeyen bir durum söz konusuysa yinelenen veya zayıf içerik problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
Örnek olarak, 5.000 ürün içeren bir e-ticaret mağazasının yüz binlerce dizinlenmiş URL’yi sunması nadir değildir. Buradaki sebep genellikle dizinlenebilir olan yönlendirilmiş gezinmedir.
Öte yandan, sonuç beklediğinizden düşükse, sitenizin olması gerektiği gibi taranmadığını veya dizine eklenmediğini görebilirsiniz. Bunu daha sonra ayrıntılı olarak ele almış olacağız.
4. Manuel İşlemleri Kontrol Edin
Sitenizin Google’ın web yöneticisi kalite yönergelerini ihlal ettiği kabul edilirse manuel bir işlemle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Buna eskiden manuel ceza adı verilirdi. Bu, sitenizin sıralamalarının düşeceği anlamına gelir. Manuel işlem iptal edilene kadar sitenizin sıralamasının yükselmesi söz konusu olmayacaktır. Bu işlem sayfa düzeyinde veya site çapında olabilecektir.
En kötü senaryo, tüm sitenizin dizinden kaldırılması ve marka adınız için sıralama elde edemeyecek olmanızdır.
Search Console’da sitenize karşı bir manuel işlem yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz. Sol taraftaki menüde bir “Güvenlik ve Manuel İşlemler” sekmesi olacaktır.
Bu sekmenin içinde ayrıca bir manuel işlem linki göreceksiniz. Bu linke tıklayın ve durumu açıkça görebileceğiniz bir sayfayla karşılaşın. Umarım, hiçbir sorunun tespit edilmediğini gösteren yeşil bir onay işareti görebilirsiniz.
5. Sitenizin Hızını Analiz Edin
Site hızı uzun zamandır önemlidir. Aslında 2018’de Google, site hızını mobil sıralama faktörü olarak tanıtan özel bir sayfa hızı güncellemesi yayınlamıştır.
Bugüne dönecek olursak Google, 2021’de bir sayfa deneyimi güncellemesi yayınlayacağını açıklamıştır. Bu birçoğunun bir süredir şüphelendiği doğruları açıklar niteliktedir. Kullanıcı deneyimi SEO başarısında gerçekten önemli bir faktördür.
İnkar edemeyeceğimiz en önemli şey ise hızın kritik olmasıdır. Aslında, kullanıcı davranışlarına bakıldığında Google, bir kullanıcının geri dönme olasılığının sayfanın daha yavaş yüklenmesini önemli ölçüde artırdığını gösteren veriler yayınlamıştır.
SEO ve UX bakış açısından sitenizin hızlı olması her zamankinden çok daha önemlidir.
SEMrush Site Audit raporuna gidin, sorunlar (issues) sekmesinde yükleme süresi istatistikleri de dahil olmak üzere hata listesinde vurgulanan yavaş sayfaları görebileceksiniz.
Ayrıca performans raporunu Site Audit gösterge tablosundan doğrudan görüntüleyebilirsiniz.
Bu, tüm sorunları vurgular ve ardından iyileştirmeleri görmek üzere gerçekleştirilecek belirli işlemlerle ilgili öneriler almak için Google PageSpeed Insights’a göz atabilirsiniz.
6. Sitenizin HTTPS Kullandığını Doğrulayın
Sitenizde hala HTTPS kullanmıyorsanız artık bunu kullanmanız gerekmektedir. Bu konuda farklı bir alternatifiniz yoktur.
Bunu tarayıcınızda https://www.ayhankaraman.com/ (buraya kendi alan adınız gelecek) yazarak kontrol edebilirsiniz. Siteniz HTTPS protokolünde kalıyorsa, bu adımı atlayın ve devam edin. Bir HTTP sürümüne yönlendirilmeniz durumunda bunu ele almanız gerekmektedir.
HTTPS 2014’ten beri bir sıralama sinyali olmuştur. Siteniz hala HTTP ile çalışıyorsa bir SSL sertifikası uygulamanız çok daha doğru olacaktır. Bunu Let’s Encrypt kullanarak ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
7. Mobil Kullanım Sorunlarını Kontrol Edin
Mobil öncelikli bir dünyada yaşadığımızı unutmamalıyız. Siteniz mobil uyumlu değilse kullanıcı deneyiminiz düzgün ve verimli olmayacaktır. Buna öncelik tanımanız gerektiğini bilmelisiniz.
Mobil kullanım kolaylığı, 2015 yılından bu yana bir sıralama faktörüdür. Gerçek şu ki, sitelerin çoğunluğu artık esnek ve mobil cihazlar için optimize edilmiş sürümler kullanmaktadır. Ancak bu, sorunların mevcut olmadığı anlamına gelmemektedir.
Daha da önemlisi, mobil uyumluluğu 2021 yılında yayınlanacak Page Experience güncellemesinin bir parçasını oluşturacağı doğrulanmış durumdadır. Sorunları Search Console’daki Geliştirmeler sekmesinin Mobil Kullanılabilirlik bölümünden kontrol edebilirsiniz.
Herhangi bir sorun varsa, bunlar burada vurgulanacaktır. Aksi taktirde, sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
8. Diğer Dizinleme Sorunlarınızı Analiz Edin ve Çözün
Google Search Console’a giriş yapın ve Dizin sekmesinde yer alan Kapsam kısmını ziyaret edin. Burada hem kapsama hataları hem de hariç tutulan sayfalar hakkında bilgi edinebileceksiniz. Ayrıca geçerli veya uyarı içeren sayfaları da görebileceksiniz.
Burada hatalar görürseniz, sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini engelleyebilecek sorunlar olduğu anlamına gelir. Bu sorunları en kısa sürede çözmeniz gerekecektir.
Yaygın hatalar şunları içerecektir:
- Noindex özelliği olan ve bir site haritasına gönderilen sayfalar.
- txt dosyanızda taranması engellenmiş ancak site haritasına dahil edilmiş sayfalar.
- Bir site haritasına dahil edilmiş 404 sayfaları.
Hataları görürseniz ve nedenini belirlediyseniz bunları hemen temizlemeniz gerekecektir. Bununla birlikte söz konusu raporda hariç tutulan URL’lerin bir listesini göreceksiniz. Bunlar, şu anda Google’ın dizininde olmayan ve aşağıdakileri içerebilen sayfalardır:
- Noindex özelliğiyle hariç tutulan sayfalar
- Yönlendirilen sayfalar
- Tarama anomalileri
- Standartlaştırma (canonical) sorunları
- Taranan ancak dizine eklenmeyen sayfalar
- Bulunamadı (404) hataları
- txt dosyası tarafından engellenen sayfalar
Bu istisnalar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilirler ve bunların her zaman temizlenmesine gerek yoktur.
Örnek olarak, yakın zamanda yeni bir siteye taşınmış olabilirsiniz. Taşıma nedeniyle yönlendirmeler beklenir. Ayrıca noindex etiketleri kullanarak yönlü gezinmeyi de engelliyor olabilirsiniz.
Raporu analiz edin ve endişe duyulan alanlara göre hareket edin.
9. Sitenizin Sayfa Deneyimini Anlayın
Özellikle site hızı ve mobil kullanım kolaylığıyla ilgili olarak, Google’ın yukarıda 2021 yılında gelmesi planlanan Page Experience güncellemesine zaten değinmiştik. Kullanıcı deneyimi nihayet bir sıralama faktörü olarak tanıtılmaktadır. Google’ın bu konuda söylediğine bir bakalım:
“Bugün bu çalışma üzerinde çalışıyoruz ve bu sayfa deneyimi metriklerini içeren yaklaşan bir Arama sıralaması değişikliğine erken bir bakış sunuyoruz. Bir kullanıcının web sayfasındaki deneyiminin kalitesinin bütünsel bir resmini sunmak için Core Web Vitals’ı sayfa deneyimi için mevcut sinyallerimizle birleştiren yeni bir sinyal sunacağız.”
Açıklamadaki Core Web Vitals söylemini fark ettiniz mi? SEO denetimlerine bunu eklemenin zamanı geldi demektir. Aktif olarak izlemeniz ve üzerinde hareket etmeniz gereken bir şeydir.
Core Web Vitals Nedir?
Web Vitals, Google tarafından 2020 yılının Mayıs ayında başlatılan ve web ortamında mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamak için gerekli olan kalite sinyalleri için rehberlik sağlamayı amaçlayan bir girişimdir ve bunlar yakında bir sıralama faktörü haline gelecektir:
- Largest Contentful Paint, algılanan yükleme hızını ölçer ve sayfanın ana içeriği muhtemelen yüklendiğinde sayfa yükleme zaman çizelgesindeki noktayı işaretler.
- First Input Delay, esnekliği ölçer ve kullanıcıların sayfa ile ilk kez etkileşime girmeye çalıştıklarında hissettiği deneyimi sınıflandırır.
- Cumulative Layout Shift görsel kararlılığı ölçer ve görünür sayfa içeriğinin beklenmedik mizanpaj kayması miktarını belirler.
İyi haber ise tüm bu durumlarla ilgili Search Console’da veri bulabilecek olmanızdır. Bu raporu “Geliştirmeler” sekmesi içerisinde bulabilirsiniz.
Hem mobil hem de masaüstü ile ilgili bir rapor göreceksiniz. Bu raporlardan birini açtığınızda, zayıf URL’lerle ve iyileştirilmesi gereken sorunlara ilişkin ayrıntılı bilgiler edineceksiniz. Buna göre hareket etmelisiniz.
10. Site için SEO’nuzu Denetleyin
Site içi SEO şu gibi durumlarla ilgilidir:
- Başlık etiketlerini, meta açıklamaları ve H etiketlerini optimize etmek
- Resim alt etiketlerini optimize etmek
- Optimize edilmiş içerik oluşturmak
- Dahili link oluşturmak
Sitenizi daha iyi optimize etme fırsatlarını kaçırmamak için sitenizdeki site içi SEO’yu denetlemiş olduğunuzdan emin olmanız gerekir. İşin iyi tarafı bunu yapabilmek için SEMrush On-Page SEO Checker aracından veya alternatif araçlardan destek alabilirsiniz. Araç size çeşitli optimizasyon fikirleri sunacaktır.
Bu, denetimin bir parçası olarak sitenizin site içi SEO durumunu iyileştirmek için yapabileceğiniz işlemleri hızlı bir şekilde bulmanın harika bir yoludur.
SEO Denetimi Hızlı Kazanımlar
Başarılı bir SEO denetimi yapmak, yalnızca uygulanması zaman alan karmaşık sorunları bulmakla ilgili değildir. Genellikle, bir denetimdeki bulgulardan elde edilebilecek hızlı kazançlar vardır. Bunlardan bazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
11. Bozuk Dahili Linkleri Düzeltin
Dahili linkler bozuk olması gerçekten kötü bir kullanıcı deneyimi yaratır. Bir kullanıcı sitenizdeki bir linke tıklarsa, bu sayfaya yönlendirilmeyi bekler. 404 hatası almak kullanıcının işine gelmez. Ancak bu bir yana, bozuk linkler arama motorlarına negatif kalite sinyalleri gönderirler.
Site Audit raporunun bir parçası olarak sorunlar sekmesinde vurgulanan bozuk dahili linkleri bulabilirsiniz.
Bunları düzeltmek için dahili linki doğru URL ile güncelleyin veya linki kaldırın. Yapmanız gereken bu kadar basittir.
12. Site Haritanızı Temizleyin
Sitenizin XML site haritası, Google’a sitenizde dizine eklenmesi gereken birincil sayfaları belirtmek için kullanılmalıdır.
Site Audit raporunda, site haritanızdaki hatalı URL’lerle ilgili sorunların neler olduğunu bulabilirsiniz. Ayrıca bunların hata olarak sunulduğunu görebileceksiniz.
Site haritası dosyanız aynı içeriğe sahip web sayfalarına yönlendiren, farklı bir web sayfasına yönlendiren veya 200 olmayan durum kodu döndüren URL’ler içeriyorsa bu hatalar tetiklenecektir. Hızlı düzeltme işlemi olarak yanlış sayfaları site haritasından kaldırmaya öncelik vermelisiniz.
13. Yönlendirmeleri Kontrol Edin
Yönlendirmelerle ilgili sorunları bulmak nadir karşılaşılan bir durum değildir. Ancak bunları bulmak ve düzeltmek genellikle oldukça hızlı bir çözümdür.
Site Audit raporunda, yönlendirmelerle ilgili olarak vurgulanan bir dizi farklı sorun bulacaksınız.
Yönlendirme Zincirleri ve Döngüler
Yönlendirmeler yanlış uygulanırsa, yanlış yönlendirme kullanıma ilişkin yaygın örnekle karşılaşmış olursunuz. Bunlar yönlendirme zincirleri ve döngüler gibi tarama sorunlarıdır. Bunların hatalar sekmesinde vurgulandığını göreceksiniz.
Geçici Yönlendirmeler
Hemen hemen her durumda 302 yönlendirmesi yerine 301 yönlendirmelerini kullanmanız gerekir.
Site Audit raporunda geçici yönlendirmeler olup olmadığını kontrol edin. Bunların kalıcı yönlendirmeler olması gerekiyorsa, bunları 302 yerine 301 olarak güncelleyin.
İçeriğin Denetlenmesi
Sık sık içeriğin kral olduğunu duyarsınız. Harika içerik olmadan, sitenizi arama motorlarında sıralamak için çok büyük sıkıntı yaşarsınız. Ancak harika içerik oluşturmaktan çok daha fazlasını düşünmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
İçerik denetimlerini SEO denetiminin bir parçası olarak görmeli ve yolunuza bu şekilde devam etmelisiniz.
14. Yinelenen İçerik Problemlerini Bulun ve Düzeltin
Sitenizdeki yinelenen içerik, olabildiğince yüksek sıralama elde etmenizi engelleyen sorunlardan biri olabilir. Aslında bu içerikler arama motorlarına kafa karıştırıcı sinyaller gönderebilirler.
Sonuçta, iki kopya bulunduğunda hangi sayfanın sıralanacağı net değildir. Bazı durumlarda, yinelenen içerik sıralamaları etkileme girişimi olarak da görülebilir. Ancak, bu artık eskisi kadar ağırlığı olan bir konu değildir.
Yinelenen içerik sorunlarını Site Audit raporunun hatalar (errors) sekmesinde bulabilirsiniz.
15. Zayıf İçerikli Sayfaları Bulun
Yinelenen içerik sorunlara neden olabileceği gibi içeriğin zayıf olmasını da sağlayabilecek bir durumdur. Zayıf içerik genellikle hem kullanıcılar hem de arama motorları için çok az değer taşırlar. Bununla birlikte sitenizin yetkisini ince bir şekilde yayarlar.
İnce sayfaları tanımlamanız ve bu sorunları çözmek için bir çözüm oluşturmanız önemlidir. Bu genellikle harika, benzersiz içerikler oluşturarak bu sayfaları iyileştirir veya noindex özelliği ekleyerek sayfaların dizine eklenmesini önler.
Bu sorunları Site Audit raporundaki hatalar (errors) sekmesinde işaretlenmiş olarak görürsünüz. Bunlar kelime sayısı düşük olan sayfalar olarak rapor edilmişlerdir.
16. Yetim Sayfa Problemlerini Çözün
Yetim sayfalar, sitenizde bulunan ancak başka bir sayfadan linke sahip olmayan sayfalardır. Esasen, bir sayfaya bağlanmamışsa, dahil bağlantıdan geçen konusal yetkiyi alma şansı olmayacaktır. Bunların nadiren bile olsa bir ağ geçidi sayfası olarak düşünülmesi mümkündür.
XML site haritanızda var olan ancak Site Audit raporunda herhangi bir sayfadan link almayan sayfalar bulabileceksiniz. Buradaki en hızlı düzeltme, sitenizin gezinmesine önemli sayfaları eklemek veya ilgili içeriğin içine en az bir dahili link eklemektir.
17. İçeriğinizi En İyi Sıralama Elde Edenlerle Karşılaştırın ve Arama Niyetini Kontrol Edin
SEO uzmanlarının son yıllarda üzerinde durduğu en önemli hususlardan biri araştırmacıların niyetidir. Google’ın, bir arama sorgusunun amacını ve genellikle bu sorunu ele alan sayfaların anlaşılmasını sağlamada iyi olduğu bilinmektedir.
Kulağa biraz gelebilir ancak hedeflediğiniz arama terimleri için en üst sıradaki sayfaları analiz etmek için zaman harcayın. İçeriğiniz ile Google’ın en üst sırasında yer alan sayfalar arasındaki belirgin farklılıklar olduğunu fark ederseniz, arama motorunu düşünerek içeriğiniz üzerinde çalışmanız gerekir.
Belki konuya yeterince derinlemesine yaklaşmamış olabilirsiniz. Belki bir e-ticaret konusu ile sıralama elde etmek isterken kullanıcının niyeti bir rehber bulmaktır. Ne olursa olsun kullanıcı niyetine özen göstermeli ve bunu en iyi şekilde karşılamaya çalışmalısınız.
18. Backlink Denetimi Gerçekleştirme
Linklerin önemli bir sıralama faktörü oldukları bilinmektedir. Ancak rakiplerinizden daha iyi linkler oluşturmak için bir strateji planına sahip olmalısınız. Özellikle her zaman bir SEO denetiminin parçası olarak gerçekleştirmeniz gereken bir kontrol vardır.
Link profilinizi daha iyi anlamak ve daha fazla soruna yol açabilecek bariz sorunları bulmak için bu adımları izlemelisiniz.
19. Zararlı Linkleri Kontrol Edin
Tüm linkler sıralama elde etmenize yardımcı olmazlar. Google, bir linki arama sıralamanızı değiştirme denemesi olarak görürse sizi cezalandırma yoluna gidebilecektir.
Özellikle bir sitede ilk kez çalışıyorsanız, herhangi bir SEO denetiminin parçası olarak zararlı linkleri kontrol etmeniz önemlidir. Zararlı linkleri nasıl kontrol edeceğinizi tam olarak anlamak için çeşitli rehberlerden yararlanabilirsiniz.
Sitenizin performansı üzerinde olumsuz bir etki olmasını önlemek için bunları temizlemek isteyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için SEMrush’ın Backlink Audit aracını kullanmayı düşünebilirsiniz.
Sonuç
SEO denetiminizi tamamladıktan ve sitenizi geri tutabilecek sorunları belirledikten sonra, doğrudan bunları düzeltmeye atlamanın zamanı gelmiş demektir.
Anlaşılması gereken önemli bir şey, hem sorunun ciddiyetine hem de sorunu çözmek için gereken kaynaklara ve çabaya dayalı olarak görevlere öncelik vermektir.
Birçok durumda, gerçekleştirmeniz gereken eylemlerin en azından bir kısmını uygulamak için bir geliştirici ile birlikte çalışmanız gerekebilecektir. Görevlerin önemini etkili bir şekilde iletmenize yardımcı olabilmek için bu içerikten yararlanmayı düşünebilirsiniz.
Ayhan hocam yine mükemmel bir yazıyı kaleme almış. Bunları bizlere sunduğunuz için teşekkürler :)
Bekleyin beni bomba gibi geliyorum ayhan hocam 😊😊
Şimdiden çok hırslı şekilde her türlü kaynaktan kendimi eğitiyor ve kariyerinizi örnek alıyorum. Teşekkürler😂😂
Benim kullandığım denetim araçları: Page speed insight, yapısal veri test aracı, seo checker, backlink checker başlangıç aşamasında bunlar yeter diye düşünüyorum
Her içeriğiniz ayrı kaliteli ve değerli. Biz site sahipleri için bu şekilde bir rehber site oluşturduğunuz için ne kadar teşekkür etsek az.
Umarım bu şekilde devam edersiniz.
Ayrıntılı yine mükemmel bir yazı olmuş.