fbpx
Google Analytics

SEO İçin Google Analytics – Temel Kohort Analizi

Şubat ayında Google Analytics, Kohort Analizi özelliğinin beta sürümü yayınlandı. Bu rapor SEO uzmanlarına organik arama yoluyla elde edilen yeni müşterilerin değerini göstermek konusunda oldukça kullanışlıdır. Onların site ile nasıl etkileşim kurdukları, zaman içerisinde gerçekleştirdikleri dönüşümler gibi veriler bu raporda yer almaktadır. Hatta bir müşteri organik kanallar dışından bir dönüşüm gerçekleştirmişse bu rapor sayesinde ilgili verilere ulaşabilme şansımız bulunuyor.

Bu yazıda raporun bileşenlerine kısaca göz atacağız ve ardından SEO odaklı çalışmaları saptamak üzere raporu nasıl bölümlere ayıracağımızı öğreneceğiz.

Kohort Analizi Rapor Ayarlaması

Resimde gözüktüğü gibi Kohort Analizi raporu Google Analytics içerisinde yer alan sol menünün Kitle sekmesinden erişilebilir.

Aşağıda yer alan grafik basit bir şekilde Tamamlanan Hedefler (3), belirlenen Zaman Aralığı (4), elde edilen tarih grubu (1 ve 2), siteye organik aramalar yoluyla gelenler (Özel SEO Bölümü) verilerini göstermektedir.

kohort-analizi

Kohort Analiz Raporu İçin Özel SEO Bölümleri Oluşturmak

SEO konusunda neler olup bittiğini daha iyi anlamak için bu raporu sadece organik arama yoluyla gelenler şeklinde kısıtlamamız gerekmektedir. Birçoğunuz için bu tanıdık gelebilir ancak Google Analytics için çok fazla bilgiye sahip olmayanlar için bunu anlatmak gerekecektir. Aşağı doğru açılan sekme sayesinde bölüm ekleme, oluşturma ve çıkarma nasıl yapılır bunları bilmek gerekmektedir.

kohort-analizi-segment-ekleme

Yeni bir bölüm oluşturmak için Google Analytics içerisinde Yeni Bölüm kısmını bulmanız gerekmektedir. SEO ile uyumlu olması açısından kendi ülkenizden gelen organik rakamlara göz atmalı ve bunları masaüstü, mobil ve tablet kullanıcı olarak ayırmalısınız. Kendi ülkeniz için sunulan Demografikler (1), Teknoloji Sekmesi (2) ve Trafik Kaynakları (3) girdilerini görmeniz gerekmektedir. Sonuç olarak aşağıdaki gibi bir şey oluşturmak istemekteyiz.

  • Demografikler – Bölge – Seçilen Ülke.
  • Teknoloji – Cihaz Kategorisi Masaüstü. Mobil ve Tablet için farklı bölümler oluşturmanız gerekmektedir.
  • Trafik Kaynakları – Organik.
  • Trafik Kaynakları – Google. Bing ve Yahoo için farklı yeni bölümler oluşturmalısınız.

kohort-analizi-segment

Bölümler oluşturulduktan sonra bunları Kohort raporu içerisinde tekrar belirlemeniz gerekmektedir. 12 Mart 2015 tarihinde organik arama yoluyla 2,157 potansiyel müşteri mobil cihazlar üzerinden gelmiş olabilir. Bunlardan 25 tanesinin ilk gün içerisinde dönüşümünün gerçekleştirildiğini düşünün. Dördüncü gün gerçekleştirilen 6 dönüşüm rakamı ise diğer veriler arasından size bir ipucu göstermektedir. Belki uyguladığınız e-posta kampanyası sayesinde dördüncü gün ekstra 6 dönüşüm sağlamış olabilirsiniz ancak bu kullanıcıların siteye gelişleri organik arama vasıtasıyla olmuştur. SEO çalışması ilk bakışta işe yarıyor gibi gözükmektedir ve bu rapor sayesinde tam olarak ortaya konulan gayretin ne derece işe yaradığını daha detaylı bir şekilde görebilme şansına sahibiz.

kohort-analizi-detay

Kohort Analizi İle Anlaşılır Olmak

Belirli bir sayfa veya sayfa grupları için bölümler oluşturmak mümkündür. Bunları Kohort Analizi ile birlikte kullanmanız halinde SEO raporlarını çok daha iyi bir biçimde anlayabilir ve çalışmalarınızı destekleyebilirsiniz.

6 Yorum

  1. Ayhan Hocam gerçekten web ortamında bulunması zor olan yeni bir konuyu detayları ile paylaşmışsınız. Emeğinize sağlık, bu bilgiler çok faydalı olacak. Teşekkürler.

  2. Analytics’te beta aşamasında olan Kohort Analizini anlatmak gerçekten bu işte ne kadar güncel olduğunuzu gösteriyor. Tüm bilgiler için teşekkürler Ayhan Bey.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir