fbpx
SEO

SEO İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan 42 Soru

SEO iş görüşmelerinde alım yapacak veya iş başvurusuna gidecek bir çok kişi için rehber niteliğinde bir içerik hazırlamak istedim. Yapmış olduğum araştırmalar ve tecrübeme istinaden 42 adet soru oluşturdum. SEO Uzmanı iş görüşmesine girecek kişiler ya da IK uzmanları bu içeriği mutlaka incelemelisiniz. 😍

SEO Nedir ve SEO çalışmalarına nereden başlanması gerektiği konusuna bu içeriğimde değinmeyeceğim. Ancak siz de SEO’ya yeni başlayanlar arasında yer alıyorsanız SEO Nedir? içeriğimi inceleyebilirsiniz.

SEO çalışmalarını pazarlarken; firmalara sektörlerinde rakiplerini geçebilecekleri çalışmaları nasıl uygulayacaklarını anlatmak en temel kriterdir. Bunu doğru sorularla ve kaliteli bir anlatım şekliyle sunmak da bu noktada bizim sorumluluğumuzda. Size bugün ki hazırladığım içerikte SEO iş görüşmesinde en çok sorulan 42 soruyu, pazarlama kriterlerine uygun biçimde hazırladım.

İş görüşmelerinde doğru işin doğru aday ile eşleşmesi; deneyim, eğitim ve sertifikalar üçlemesinden geçer. Oysa ki özgeçmiş her ne kadar olmazsa olmaz bir kriter olarak karşımıza çıksa da, tek başına yeterli değildir. Özgeçmişler çoğu durumda yanıltıcı olabilir. Nitekim adaylar özgeçmişini sahip olmadıkları başarılarla süsleyebilir ya da özgeçmişinde esas yeterliliğini ifade edemeyebilir.

SEO İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan 57 Soru

Mülakatlar, hem işveren hem de aday için tanışmanın en pratik yoludur. Yüz yüze yapılan mülakatlar sayesinde, işveren adayın iş için ne kadar uygun olduğunu ölçebilir, aday da iş tercihinin kendisi için doğru olup olmadığını sorgulayabilir.

Her sektörde olduğu gibi SEO sektöründe de, aradığınız profesyoneli etkili bir mülakatla bulabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan ne peki? Adayı doğru noktalara çekerek sorabileceğiniz bir soru havuzu.

Mülakata çağırdığınız adayı çözümleyebilmek ve işe uygunluğu anlayabilmek için sizler için hazırladığım sorulara göz atabilirsiniz. Ayrıca bir adaysanız da, bir SEO işi mülakatında karşılaşabileceklerinizin fragmanını yazımda öğrenebilirsiniz.

İçindekiler

1. SEO ile İlgili Hangi Eğitimleri Aldınız?

Adayın yeterliliğinin bir ölçütü konuyla ilgili aldığı eğitimlerdir. Başlangıçta böyle bir soru ile karşı karşıya kalmanız oldukça doğal. Bu noktada aldığınız SEO eğitimi ve eğitimin içeriğinden bahsedebilirsiniz.

Örneğin, Ayhan Karaman’dan A’dan Z’ye SEO eğitimi aldım.

2. Ne Zamandır SEO Sektöründe Çalışıyorsunuz?

Adayın deneyimini ölçmek için SEO sektöründe ne kadar süredir çalıştığını sorabilirsiniz. Ancak her zaman “deneyim=süre” denkleminin işlemeyeceğini unutmamalısınız. Bu nedenle aday kişinin hangi alanlarda çalışma yaptığını, kaç farklı alanda deneyim sahibi olduğu sormanız yararlı olacaktır.

3. Neden SEO Uzmanı?

Her ne kadar klişe bir soru olsa da, birçok konuda ipucunu açığa çıkarır. Geniş kapsamlı bir soru olup, farklı şekillerde cevaplandırılabilir.

Örneğin, aday kişi “SEO noktasında bilgi ve deneyimlerinin bu işe uygun olduğunu düşündüğünü ve bu sayede başarılı bir kariyer planı çizeceğini” söyleyebilir. Ya da bu cevabın farklı bir varyasyonu olarak, aday kişi “yeterli deneyime sahip olmadığını ancak bu iş için çok hevesli olduğunu, bu işin ona birçok şey katacağına inandığını” söyleyebilir.

4. Bize Faydanız Nasıl Olabilir?

Bu soruyla birlikte aday kişinin niteliklerinin temeline inebilirsiniz. Adayın firmaya ne oranda değer sağlayacağını bilgisini de öğrenebilirsiniz.

5. Sizin Hayal Ettiğiniz İş Tanımı Nedir?

Adayın sizin vereceğiniz pozisyonu ne denli hayal ettiğini anlamanıza yardımcı olabilecek bir soru. Aynı şekilde aday için de doğru tercih yapıp yapmadığını yansıtan önemli bir soru.

Nitekim mevcut pozisyondaki iş tanımı ile adayın hayal ettiği iş tanıtımı birbiriyle uyuşmuyorsa, adayı “olumsuz” listesine almamanız için herhangi bir neden yok. Fakat adayın hayal ettiği işe sahipseniz, aradığınız kişiyi bulmuş olma ihtimaliniz çok yüksek.

6. SEO Sektöründeki En Büyük Başarı Hikayeniz Nedir?

Bu soru aday için heyecan verici ve bir o kadar da kolay cevaplanabilen bir soru olmalı. Güvenilirliğinizi arttırmanıza yardımcı olacak, ön izleniminizi olumlu etkileyecek şekilde başarı hikayenizi anlatmalısınız.

Bir işveren olarak da, bu sorunun cevabı ile adayınızda geçmişte kayda değer bir gelişmenin olup olmadığını anlayabilirsiniz.

7. Teknik SEO Becereniz Ne Seviyede?

Aday kişinin yetkinlik derecesini bu soruyla keşfedebilirsiniz. Çalışan adayınız yalnızca analiz mi yapabilir? Yoksa analizden aldığı verileri uygulamaya da geçebilir mi? Bu yolla aday hakkında önemli verilere sahip olabilirsiniz.

8. İçerik Yazarlığı Gibi Alanlarda Deneyiminiz Var mı?

Adayınızın SEO dışında deneyime sahip olması oldukça önemli. Mülakatta soracağınız bu soru ile bunu keşfedebilirsiniz. Nitekim bu pozisyonlar için şu anda çalışan arayışında olmasanız da, bazı zamanlarda bu işlerin SEO uzmanı tarafından yürütülmesi gerekebilir.

9. SEO Sektöründe En Çok Hangi İşi Yapmayı Seversiniz?

Adayınız çalışma zamanında kendine güvendiği dolayısıyla da severek yaptığı işlerin önüne gelmesini tercih edecektir. Tabii ki sorunun cevabı ne olursa olsun, adayın yapmaktan hoşlanmadığı işlerde de istekli olmasını, öğrenmeye açık olmasını tercih edersiniz. Adayın sizin için çalıştığında yapmayı dört gözle beklediği işlerin olmasını istemeniz en doğal hakkınız.

Bir aday olarak, kendinize güvenmediğiniz işleri dürüstlükle açıklayın. Bazı konularda da deneyim sahibi olmamanız o konuda başarılı olamayacağınız anlamına gelmez. İş konusunda ne kadar hevesli olduğunuzu bu soru ile potansiyel işvereninize kanıtlayabilirsiniz.

10. SEO Uzmanı Olarak: Kendinize Kaç Puan Verirsiniz?

Aday için doğruluk turnusolü, işveren içinse oldukça aydınlatıcı bir soru. Verimli bir çalışan kendi özeleştirisini her daim yapabilmeli. Aksi takdirde egosunun esiri olup, eksik olduğu alanları görmesi mümkün olmayacaktır. Öte yandan iyi olduğu alanları da mutlaka ön plana çıkarmalı. Bunun dengesini bu soru için kurabilmek oldukça önemli.

11. Puanınızı Arttırmak için Ne Yaparsınız?

Bir önceki soruya eğer 10 üzerinden 10 puan vermediyseniz, eksik yönlerinizin farkındalığıyla birlikte kendinizi iyileştirme adımlarını dürüstçe açıklamalısınız. Bu sizin yetersiz olduğunuza değil, ne kadar vizyoner ve gelişime açık bir aday olduğunuzu potansiyel işvereninize açıklayacaktır.

12. SEO’da Başarıyı Neye Göre Değerlendirirsin?

Hedefler farklı olduğu için bu soruya stabil yanıt verebilmek aday kişi için mümkün değildir. Nitekim başarıyı ölçmenin farklı pek çok yöntemi vardır. Başarı site trafiği, satış oranı ya da farklı bir parametre olabilir. Bu noktada aday olarak, önceki deneyimlerinize istinaden bu soruyu yanıtlayabilirsiniz.

15. SEO Başarısını Değerlendirmek için Hangi Metrikleri Referans Alıyorsunuz?

Bu soru, adaylar için ayırıcı sorulardan biri. Ne kadar yüzeysel bir soru gibi görünse de aslında arka planda önemli bir veriyi gün yüzüne çıkarır. İşveren olarak, adayın fark yaratan metriklere odaklandığından emin olmayı istersiniz.

13. SEO Neden Bu Kadar Önemli?

Bir aday olarak %100 maruz kalacağınız bir soru olduğunu belirtmek isterim.

“Bugün herkes ürün ya da hizmetlerini pazarlamak için Google arama motorunun sağladığı ayrıcalıklardan yararlanmak ister. Satışlarında anlamlı bir fark yaratmak isteyen herkes işine SEO yatırımı yapmayı en azından bir kere düşünmeli.

Çünkü yapılan araştırmalara göre internet kullanıcılarının yalnızca %5 hatta daha azı araştırma yaparken Google’da 2. sayfaya geçmeyi gerekli görmüyor. Bu durumda Google sıralamalarında ön planda olmayı isteyen her kişi ya da kurum SEO’nun sağladıklarında faydalanmalıdır.”

Yukarıdaki gibi oldukça sistematik ve amacı açıklayan bir yanıt verebilirsiniz. Ya da duruma göre kendi öznel gerekliliklerinizi açıklayabilirsiniz.

Bir işveren olarak, adayınızın yaptığı işe nasıl bir misyon atadığını ne kadar önem verdiğini öğrenebilirsiniz.

14. SEO ve SEM Arasındaki Fark Nedir?

Adaylar için soruların seyri bir anda teknik bir boyuta ulaşmış olabilir. Bu bir noktada göze korkutucu gelse de, adayların kendini kanıtlamaları ve mesleki yetkinlerini gösterebilme noktasında oldukça önemlidir.

“SEM, arama sonuçları sayfasında ücretli olarak üst sıralara çıkmayı bu sayede de ilgili web sitenin tanıtımı yapmayı amaçlayan bir çalışmadır. SEO ise, SEM’den farklı olarak siteyi arama motoruna göre optimize ederek, arama sonuçları sayfasında organik bir şekilde üst sırayı hedefleyen çalışmalardır.

15. On-Page SEO ve Off-Page SEO’yu Nasıl Tanımlarsınız?

Bir SEO uzmanı için basit sorular gibi görünse de, bu tip soruların cevabı işveren için kritik bir dönüm noktasıdır.

“On-Page SEO (Sayfa İçi SEO tekniği); web sitesinin SERP’lerde sıralamasını iyileştirme, kullanıcı deneyimini ve dönüşüm oranını anlamlı oranda arttırma üzerine birtakım hedefleri içerir. On-Page SEO’da; sayfa başlıkları, URL yapıları, meta title ve description, anahtar kelime oranı, görsel ve bağlantılar çalışmanın temelini oluşturan kıstaslardır.”

“Off-Page SEO yani, site içi SEO On-Page SEO tekniği ile benzer amaçlar güder. Bu teknikte; blog, sosyal medya platfromları ve basın bültenleri ön planda tutulur.”

16. Black Hat SEO ve White Hat SEO’yu Tanımlayabilir misiniz?

Mülakatların en klişe sorusu listesinde top 3’e girebilecek bir soru. Adayların yapacağı az ve öz bir açıklama potansiyel işveren için tatmin edici olacaktır.

“Black Hat SEO; SERP sıralamalarını yükseltebilmek adına algoritmaları değiştirmeye endeksli bir faaliyet alanıdır. Arama motorlarının yönergelerini ihlal eden bir uygulama olduğu için web siteleri için riskli olduğunu belirtmek gerek.

Black Hat SEO ile hızlı sonuç alabilmek mümkün, ancak Google’ın bunu tespit etmesi durumunda yaptırımı fazla olan cezalar alınma riski söz konusudur.”

“White Hat SEO; Black Hat SEO’nun aksine arama motorunun standartları çerçevesinde ilerletilen sıralama yükseltme çalışmalarıdır. White Hat SEO’da algoritmaları manipüle etme gibi bir amaç güdülmez. Deyim yerindeyse oyun kuralına göre oynanır.”

17. Sektördeki Değişikleri Nasıl Takip Ediyorsunuz?

Bir işveren için ilgili pozisyonda düşündüğü adayın güncel ve yeniliklere açık olması önemlidir. Bunu öğrenmenin en net yolu da bu sorudan geçiyor.

Bir aday olarak da sektörünüzün yeniliklerini takip ettiğinizi, öğrenmeye açık ve güncel bir uzman olduğunuzu kanıtlayacaktır. Bu noktada en popüler SEO bloglarını takip ettiğinizden bahsedebilir, kendi metotlarınızı güncellemelere iyileştirdiğinizden bahsedebilirsiniz.

18. Eski Google Güncellemelerden Kısaca Bahsedebilir misiniz?

Ne kadar güncel kaldığınızın bir diğer göstergesi, Google güncellemelerine olan hakimiyetinizdir. Öyle ki, bu tipik soruyu mülakat esnasında almanız olağan bir durum.

Bir aday olarak, Google güncellemelerine hakim olduğunuzu göstermeniz önemli. Sorunun cevabını kısaca özetleyebilirseniz, potansiyel işvereninizi etki altına alabilirsiniz.

Panda Güncellemesi: 2011 yılında Google’ın sunduğu bir güncelleme olup, içerik kalitesi düşük olan siteleri cezalandırmayı içerik kalitesi yüksek olan siteleri ise ödüllendirmeyi hedefleyen bir iyileştirme.

Penguen Güncellemesi: 2012 yılında yayınlanan bu güncellemede, Black Hat SEO tekniklerinin uygulandığı dolayısıyla Google yönlendirmelerini ihlal eden sitelerin tespiti hedeflendi.

Hummingbird Güncellemesi: Peguen güncellemesinin ardından gelen bu güncelleme, Google’daki arama algoritmasına getirilen bir revizyondu. Anahtar kelimelerin içerikler için daha anlamlı hale getirilmesi sağlandı. Bu sayede anahtar kelimelerin amacı, kullanıcı deneyimine entegre bir şekilde daha yararlı bir noktaya taşındı.

Mobilegeddon Güncellemesi: Akıllı telefonların insan hayatında önemli bir noktaya gelmesiyle birlikte, Google kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu mobile yönelim gösterdi. Hal böyle olunca Google’ın mobil anlamda bir güncellemeye ihtiyacı doğdu.

Mobilegeddon güncellmesi de tam da bu ihtiyaca uygun bir şekilde tanıtıldı. Gelen bu güncelleme ile, Google’ın amacı web sitelerinin mobil uygunluğunu arttırarak, mobil kullanıcı deneyimi büyük ölçüde iyileştirmekti.

Pigeon Güncellemesi: Yerel kapsamda yapılan aramaların daha etkili ve alaka düzeyi yüksek sonuçlar vermesini hedefleyen bir Google güncellemesiydi.

19. En Önemli Google Sıralama Faktörleri Nelerdir?

Salt bilgi içeren aynı zamanda da yaptığınız işle ilgili potansiyel işvereninize büyük ipuçları veren bir soru daha. Bu noktada Google’ın tüm sıralama faktörlerine hakim olmanız sizin için avantaj sağlayacaktır.

• İçerik kalitesi ve güncelliği,
• Yararlı backlink,
• Sayfa hızı,
• Görsel optimizasyonu,
• Mobile entegrasyon,
• Kullanıcı deneyimi,
• URL yapısı,
• Domain otoritesi.

20. Bir Siteyi Arama Motoru Dostu Yapan Kriterler Nelerdir?

Temel olarak yukarıdaki sorunun cevabına benzer bir cevap verebileceğimiz bir soru. Bir önceki soruda yer alan faktörlere ek olarak; başlık, meta verileri ve anahtar kelime faktörlerini ekleyebilirsiniz.

21. SEO Kapsamında Ne Tür Analizler Yapıyorsunuz?

Başvurduğunuz pozisyon için yüksek ihtimalle karşılaşacağınız bir soru türü. Potansiyel işvereniniz çalışma şeklinizi anlayabilmek adına bu tip sorular yöneltebilir. Bu noktada ne tür analizler yaptığınızdan söz edin, bu kapsamda kullandığınız metrikleri nasıl sonuçlandırdığınızı ve analiz sonucuna göre nasıl planlar yaptığınızdan uzun uzadıya bahsedebilirsiniz.

22. SEO’da Anahtar Kelime Neden Kullanılıyor?

SEO çalışmalarının temeline ışık tutan bir kavram olan anahtar kelimelerle ilgili soru almaya hazır olun! Çünkü potansiyel işvereniniz tecrübe ve eğitiminizin kökenine inmeyi bu yolla deneyecektir.

“Anahtar kelimenin yegane amacı, web sayfasında yer alan içeriği tanımlamaktadır. Bunu bir noktada içerik adına kodlama gibi düşünmek pek de yanlış olmayacaktır. Çünkü kullanıcılar istedikleri bilgilere anahtar kelimelerle erişim sağlayabilmektedir.

Aynı zamanda anahtar kelimelerin sıralama kıstasını belirleyen en önemli etken olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle SEO çalışmaları anahtar kelimelerin üzerine kurulu bir şekilde tasarlanır.”

23. Anahtar Kelime Analizini Nasıl Gerçekleştiriyorsunuz?

Çalışmalarınızı potansiyel işvereninize yansıtacak spesifik bir soru daha. Bir noktada bu soruyu cevaplayarak çalışma sisteminizden bahsedeceğiniz için iyi bir cevap vermenizde fayda var.

Potansiyel bir işveren olarak mülakat yapacağınız kişinin çalışma sistemi hakkında temelden bir bilgiyi almak isterseniz, bu soru listenizden eksik etmeyin.

“Cevaba gelecek olursak; profesyonel bir bakış açısı sergilemeye çalışın. Bu noktada sadece popüler anahtar kelimeler üzerinden ilerlemenin sığ bir yaklaşım olacağını, rakip faktörünü de göz önünde bulundurmanın zaruri bir ihtiyaç olduğundan bahsedin.”

24. Hangi SEO Araçlarını Kullanmayı Tercih Ediyorsunuz?

Yine cevabı oldukça değişken bir soru. Ancak vereceğiniz cevapta global SEO araçlarına ve Google hizmetlerine yer vermeyi sakın unutmayın.

• Google Search Console,
• Google Keyword Planner,
• SEMrush,
• Ahrefs,
• Screaming Frog vb.

25. Favori SEO Aracınız Hangisi ve Bu Araç Neden Favoriniz?

Elbette ki, özellikle kullanmayı sevdiğiniz SEO araçları olabilir. Bu noktada böyle bir sorunun doğru bir cevabı olduğunu söylemek mümkün değil. Bu araçların öne çıkan taraflarını ve neden kullandığınızı potansiyel işvereninize özellikle belirtin.

Aracın eksik kaldığını düşündüğünüzü yönlerini alternatif bir SEO aracıyla da kapattığınızı mutlaka belirtin. Her halükarda yaptığınız çalışmalarda eksik kalan bir tarafın olduğunu hissettirmemelisiniz.

26. Bir Web Sitesinin Sayfa Hızını Nasıl Arttırırsınız?

Emin olun hız faktörü bir formula 1 pilotu kadar sizin için de önemli. Bu noktada potansiyel işvereninize sayfa hızını iyileştirmeye yönelik yapabileceğiniz her şeyden bahsedebilirsiniz. Alternatif bir cevap olarak bunu düşünebilirsiniz:

“Sayfa hızı, bir web sitesine giriş yapıldığında sayfanın ne kadar sürede yüklendiğini dolayısıyla kullanıcının sayfaya ne kadar sürede ulaştığını ifade eden bir terimdir. Google’ın sıralama faktörleri arasında önemli bir yeri alan bu faktörü iyileştirme noktasında yapılacak birkaç işlem söz konusudur:

  • Görsel boyutlarını küçültme,
  • GZIP sıkıştırması,
  • JavaScript kodlarını kontrol etme,
  • Önbelleği temizleme,
  • Yönlendirmeleri azaltma.

27. Do-Follow ve No-Follow Linki Tanımlayabilir misiniz?

Yine çok temel ama etkili bir soru ile daha karşı karşıyasınız. İşvereninizin cevabını merakla beklediği bu soruya teorik bilgi vermenin yanı sıra, kendi yorumlarınıza katmanız ne kadar yetkin olduğunuzu göstermenize katkı sağlayacaktır.

“Do-Follow linkler, botların takibini sağlayabildiği dolayısıyla da bir web sitesine erişebildiği bağlantıları ifade eder. Bu bağlantılar web sitesinin SERP’lerde otorite kazanmasına yardımcı olur.”

“No-Follow linkler, isminden de anlaşılacağı üzere takibinin yapılmasının mümkün olmadığı bağlantıları tanımlamaktadır. Bu bağlantılarla birlikte ilgili sayfanın SERP’lerdeki sıralaması etkilenecektir.”

28. Link İnşası Konusunda Ne Düşünüyorsunuz?

Başarılı bir SEO çalışması tabii ki, sağlam bir link inşasının üzerine kuruludur. Bu durumda işvereniniz link inşası hakkındaki deneyimlerinize ışık tutabilmek adına size böyle bir soru yöneltecektir.

İşveren olarak, adayınızın link inşası hakkındaki deneyimlerini gelecekte yapacağı işlerin teminatı olarak görebilirsiniz. Bu noktada konuya hakimiyetini değerlendirmek pekala hakkınızdır.

29. Google Analytics ile Aranız Nasıl?

Asla ama asla kaçamayacağınız bir mülakat sorusu daha Google’ın dinamiklerini anlayabilmenin en temel yolunun Google’ın hizmetlerini kullanmak olduğunu hatırlatmaya sanırsam gerek bile yok. Analytics aracına ne kadar hakim olduğunuzu, ne için kullandığınızı hangi raporları sunduğunuzu uzun uzadıya anlatmanızda hiçbir sakınca yok.

“Analytics ile ziyaretçilerin etkileşimlerini, dönüşüm sayısını, demografik özellikleri ve çeşitli metrikleri inceleyebilmek mümkün. Bu noktada site performansını ve gelir düzeyini arttırmak için en doğru verilere ulaşabilir.

Google Analytics’in bu kapsamda oldukça faydalı bir araç olduğunun altını çizmek gerek. Daha önceki iş deneyimlerimde Mobil Performans, Trafik Edinme, İçerik Verimliliği, Anahtar Kelime Analiz, Açılış Sayfaları, Hemen Çıkma Oranları hakkında birçok rapor sundum.”

30. Google Search Console ile Aranız Nasıl?

Varan 2! Google Search Console kullanmayan bir SEO uzmanını hayal edebilmek oldukça güç. Çünkü aracın halihazırda sağladığı sayısızca avantaj var. Bu nedenle Search Console hakkındaki tecrübelerini paylaşmaktan çekinmeyin.

“Google Search Console, web sitelerinin gidişatını enine boyuna kontrol edebileceğimiz bir Google hizmeti. Tarama hataları, dizin durumu, anahtar kelime performansı, URL denetimi gibi birçok konuda bilgi verir. Bu noktada geçmişte sağladığım pek çok başarıyı Google Search Console verilerine borçluyum.”

31. Screaming Frog Kullanıyor musunuz?

Bu sorunun amacı da, tıpkı diğerlerinde olduğu gibi yetkinlik seviyenizi ölçmektir. Daha önceki çalışmalarınızda Screaming Frog’u niçin kullandığınızı anlatmanız yeterli olacaktır.

“Screaming Frog web sitelerini çeşitli kriterler doğrultusunda kapsamlı bir şekilde taramaya yarayan popüler bir SEO aracıdır. Daha önceki çalışmalarımda Screaming Frog ile dahili ve harici bağlantıları, başlık ve açıklamaları, HTTP durum kodu gibi pek çok öğeyi analiz etmiştim.”

32. SEO Denetimi Nedir?

SEO çalışmalarında önceli bir yer alan SEO denetimi, “Ben uzmanım.” diyen herkesin tecrübe sahibi olması gereken bir konudur. Bu noktada potansiyel işveren neler yapabileceğinizi görebilmek adına size konuya ilişkin teknik sorular yöneltecektir.

“İnsanlar için checkup ne ise, web siteleri için de SEO denetimi odur. Web sitesinin arama motorları nezdinde durumunu kontrol etmek için yapılan çeşitli çalışmalar SEO denetimi olarak adlandırılır. Page-Off SEO, Page-On SEO ve Teknik SEO, SEO denetiminin bütününü oluşturur.

İndekslenme, içerik kalitesi, sayfa hızı, bağlantılar, meta veriler, rakip analizi gibi pek çok faktör SEO denetiminde göz önünde bulundurulur. SEO denetimi sonucunda web sitenin eksik yönleri açığa çıkarılarak, gereken iyileştirme çalışmaları yapılır.”

Detaylı Bir SEO Denetimi Gerçekleştirdiniz mi?

Bu sorunun geleceği aslında az önceki sorudan anlamak pek de imkansız değil. SEO konusunda çok acemi değilseniz daha önce mutlaka SEO denetimi yapmışsınızdır. Dürüst olmak gerekirse, bu pozisyona başvurduysanız en son korkacağınız soru olmalı. Bu nedenle potansiyel işvereninize deneyimlerinizi açık bir şekilde anlatmaktan kaçınmayın.

33. Yaygın SEO Hataları Nelerdir?

Bir önceki soruya istinaden deneyimli bir uzmansanız kolaylıkla yanıt vereceğiniz bir soru. Sorunun cevapları tecrübelerinize göre değişkenlik gösterebilir ancak yaygın olarak yapılan hataları da listenize eklemeyi ihmal etmeyin.

“Google düzenlemelerine adapte olamamak, yanlış anahtar kelime kullanımı ve mobil uyumluluğu göz ardı etmek gibi hatalar bizzat kaçınılması gereken hatalar arasında yer alır.”

34. Kanonik Sorun Nedir?

Daha önceki iş deneyimlerinizde kanonik sorun ile karşı karşıya kalıp kalmadığınızı anlamaya yarayan bir soru. Web siteleri adına oldukça kritik bir problem olduğundan dolayı, potansiyel işvereniniz bu sorunla karşı karşıya kaldığınızda nasıl bir eylem planı gerçekleştirdiğinizi merak edecektir.

“URL’ler web sayfaları için parmak izi niteliğinde bir yere sahiptir. Öyle ki, arama motorları bir sayfanın birden fazla varyasyonu olması halinde, hangi sayfanın orijinal olduğunu URL’ler aracılığıyla tespit edebilmektedir. Kanonik sorun yani kurallı sorun, bir içeriğin yinelenmesi durumunda açığa çıkar.

En basit tabirle, bir web sitesi içerisinde benzer ya da aynı içerik birden fazla URL ile nitelendirilirse kanonik sorun oluşur. Kanonik soruna sahip bir web site Google’ın cezai yaptırımı ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun giderebilmek adına 301 yönlendirmesi yapılabilir ya da web sitesine canonical etiketler eklenebilir.”

35. Google Cezası Nedir?

“Google cezaları, Google düzenlenmelerine uygun olmayan işlemler yapan (Black Hat SEO gibi) ya da güncellemelerden olumsuz etkilenen web sitelerine uygulanan cezai yaptırımlardır.

Google cezası türleri şunlardır:

Sandbox Cezası: Fazladan backlink kullanımı ve alakasız anahtar kelime kullanımı Sandbox cezasının alınmasına sebep olur. Ceza sonucunda sitede sıralama ve hit kaybı ile karşı karşıya kalmaktadır.

Cloacking Cezası: Kullanıcı deneyimi endeksli ilerlemeyen alakasız SEO çalışmaları nedeniyle uygulanan bir cezadır. Bu durum tespit edildiği noktada, sitenin arama motoru sonuçları SERP’lerden çıkarılmaktadır.

Manuel Spam Cezası: Web sitelerinin yanlış ya da ilgisiz yerlere yönlendirme yapması ve etik olmayan çalışmaların yapılması halinde karşılaştığı cezadır.

Kopya İçerik Cezası: Web sitelerine eklenen içeriklerin özgün olmaması ile meydana gelen cezadır. Kopya içerikleri kullanan web sitelerinin SERP’lerde ilk sayfada dahi yer alması mümkün değildir.”

Cezaları Aşmanın Yolları Nedir?

Önceki deneyimlerinizi öğrenmek adına sorulan bir sorudur. Emin olun, potansiyel işverenler için olumlu deneyimlerinizden ziyade olumsuz deneyimleriniz daha dikkat çekicidir. Olumsuz durumlarla nasıl başa çıktığınızı bu soruyla kanıtlayabilirsiniz.

“Daha önceki iş deneyimlerimde Google cezaları kaçınmak için bu stratejileri uyguladım:

  • Web sitesinin her daim kullanıcı deyimine endeksli ilerleyen iyi bir şekilde performans sergilemesine dikkat ettim.
  • Web sitesinin mobil uyumluluğunu göz önünde bulundurdum.
  • Linkleri analiz ettim. Belli aralıklarla kırık link tespit ederek, düzenledim.
  • İçeriklerin özgün olmasına dikkat ettim.
  • Uygun anahtar kelimelerin kullanıldığından emin oldum.”

Daha Önce Bir Ceza Kaldırdınız mı?

SEO uzmanı olarak çalıştığınız web sitelerinde, Google cezası ile karşı karşıya kalmış mıydınız? Eğer deneyimli bir profesyonelseniz, karşılaşmanız muhtemel. Deneyimlerinizi tüm berraklığıyla işvereninize anlatın.

Bu soruyla, aday çalışanın sorunlara çözüm üretme yeteneklerini çözümleyebilirsiniz.

Hiç Ceza Yediniz mi?

Olumsuz deneyimlerinizi kapalı kutuda saklamayın. Nitekim bazı başarısızlıklar, kariyerde dönüm noktası yaratabilir.

Adaya bu soruyu sorarak, bu gibi sıkıntılı durumlarda nasıl çözüm ürettiğini öğrenebilirsiniz. Buna ek olarak, problemlerden nasıl ders çıkardığını keşfedebilirsiniz.

Cezalardan kurtulamanız için hazırlamış olduğum içeriğimi inceleyebilirsiniz.
ayhankaraman.com/6-adimda-google-cezalarindan-kurtulun/

36. Tarama Sıklığını Nasıl Arttırabilirsiniz?

Potansiyel SEO uzmanının mevcut iş deneyimini nasıl iyileştirdiğini öğrenebilmek için bu soru birebir.

“Çalışmış olduğum web sitelerinde tarama sıklığını arttırabilmek için web sitelerinin haritasını düzenli olarak güncelliyor, yeni içerikler ekliyor ve sunucu ile ilgili problemler yaşamamasına özen gösteriyorum. Bunun yanı sıra bağlantıların kalitesini arttırıyor ve sayfaların yüklenme süresini iyileştiriyorum.”

37. SEO Stratejilerinizin Başarısını Nasıl Kontrol Ediyorsunuz?

SEO’ya yönelik hedefler farklı olabileceğinden bu sorunun cevabı değişken olabilir. Ancak
genel bir cevap vermek gerekirse; bir web sitesindeki trafik ya da satış oranı bunu belirler. Eski çalışmalarınıza da örnek verebilirsiniz.

38. SEO Stratejiniz Başarısız Olursa Ne Yaparsınız?

SEO stratejilerinin işe yaramaması gibi ekstrem bir durumda aday çalışanınızın neler yapabileceğini görmek için bu soruyu sorabilirsiniz.

• Öncelikli olarak, projenin güncelliğini kontrol ederim. Akabinde anahtar kelimeleri tekrar analiz ederim.
• İndeks almış sayfalarda çeşitli değişiklikler gerçekleştirirdim.
• Aynı şekilde dizinden çıkarılmış ya da eklenmemiş olan sayfalar için yeniden çalışmalar gerçekleştiririm.

39. E-Ticaret Sitesi İçin Ortalama Ne Kadar Zaman Ayırırsınız?

Yine öznel bir soru olduğu için cevabı değişkendir. Site için gerçekleştirilecek çalışmaların ana hatlarının düzenlenmesinin ardından aylık periyotta kaç saat çalışılacağının muhakemesi yapılabilir.

40. Müşterilerinizle Hangi Sıklıkla İletişim Kararsınız?

Güçlü iletişim becerisi, hem çalışma esnasında yönetimle haberleşme hem de müşterilere feedback verme noktasında oldukça önemlidir. Bu durumda aday çalışanın hangi seviyede iletişim becerisine sahip olduğunu öğrenmelisiniz.

41. Örnek Raporlarınız Bizimle Paylaşabilir misiniz?

İşe almayı planladığınız SEO uzmanının çalışma sistemini daha detaylı bir şekilde görmek istediğinizde müşterilere ya da yönetim kuruluna sunduğu raporları inceleyebilirsiniz. Bu raporlar sizin için ek bir değerlendirme faktörü sağlayacaktır.

42. SEO Uzmanı Olmasaydınız Ne İş Yapardınız?

İşverenlerin göz önünde bulundurduğu en tipik noktalardan biri, kuşkusuz ki adayın uzmanlığı dışındaki konulara da hakim olmaktır. Bu soruda adayın yönelimlerini gözlemleyebileceğiniz eşsiz bir soru. Potansiyel işverenler, adayın SEO dışındaki becerilerini SEO’ya nasıl entegre edebileceğini öğrenebilirsiniz.

Uzak bir perspektiften değerlendirdiğimizde oldukça teknik ve konu hakkında hakim olmayan bir müşteri için oldukça zor bir sunum gibi değerlendirilebilir. Ancak tam da bu noktada pazarlama yaptığımız müşteriye hem durumu hem de gereçleri doğru bir dil ile ifade ederek, onu satış noktasında yakaladığımız gibi, bilgilendirme noktasında da belirli bir eşikten geçirmemiz gerekiyor. Bunu daha net bir dille ifade etmem gerekirse, bizim işimiz SEO uygulamalarını doğru sırayla uygulamak olduğu kadar müşterilerimizin de yaptığımız iş hakkında bilgi sahibi olmasını da sağlamak.

Bu içeriğimde hem işverenler hem de adaylar için çok yönlü bir karşılaştırma yapmaya çalıştım. Bu sayede SEO sektöründe mülakatların can sıkıcı bir durum olmaktan çıkacağına inandığım bu yararlı rehberi oluşturdum. Sizin de önerileriniz varsa, yorumlarda benimle paylaşmanızı isterim.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba, çok uzun olmasına rağmen keyifle okudum. Firmaların iyi bir SEO uzmanı bulmasını engelleyecek bu makaleniz ama sanki :) Buradaki kısa ve önemli bilgileri ezberleyen herkes işe girer 1. ay maaşını alır sonrası ise muamma. Biraz beddua alırsın sanki :)

    Eline, kalemine sağlık kardeşim.
    Eyvallah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir