SEO + Kullanıcı Deneyimi = Başarı
Bugünlerde SEO açısından en iyi yöntemlerin kesiştiği en önemli durak kullanıcı deneyimidir. SEO ve kullanıcı deneyimi çalışmalarının birbiriyle uyumunu anlamak için öncelikle bu konuda iyi bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Birbirinden farklı gibi görünen bu iki çalışma biçiminin birbiriyle uyumu üzerinden ilerleyerek çalışmalarınızı çok daha verimli hale getirebilirsiniz.
Eski günlerde SEO oldukça basittir. Sayfaları anahtar kelimelerle doldurarak ilk sıraya yerleşmek mümkündü ama bugünlerde benzer yöntem geçerliliğini yitirmiş durumdadır. Google ve ona benzer diğer arama motorları yüzlerce farklı faktörü bir araya getirerek bir sayfanın arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamasını belirlemektedir.
Bu gerçekçi durum aynı zamanda SEO çalışmalarında gerçekleştirilen en iyi çalışmaların içerisine kullanıcı deneyiminin yerleştirilmesine neden olmuştur. Sitenizin gezinti ögelerini konumu, kaliteli içeriğin kullanıcıya sunumu ve kullanıcıların sitede kalma süresinin iyileştirilmesi gibi durumlar ön plana çıkmıştır. Buna ek olarak sitenin mobil dostu olması, güvenli ve hızlı olması gibi nitelikler de önem kazanmıştır.
SEO ve kullanıcı deneyimi arasındaki işbirliğini yorumlamak için takip edeceğiniz yol bellidir. SEO arama motorlarını, kullanıcı deneyimi ise kullanıcıları hedef alır. Her ikisinin ortak noktası ise siteyi ziyaret eden kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmaktadır. Aşağıda yer alan site elementlerini gözden geçirerek SEO ve kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri konusunda ilk adımı atabilirsiniz.
Başlıklar
Tıpkı basılı kaynaklarda olduğu gibi başlıklar bilgiyi bulma konusunda okuyucunun işini kolaylaştırır. Sitede yer alan başlıklar ise hem ziyaretçilerin hem arama motoru tarayıcılarının içeriği taramasını ve anlamasını kolaylaştırmaktadır. <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5> ve <h6> gibi başlıklar okuyuculara ve arama motorlarına sayfada yer alan bölümlerde ve paragraflarda hangi bilgilerin bulunduğunu göstermektedir. Kısacası başlıklar kullanıcıların bir sayfada kaybolmamasını sağlamaktadır.
Her sayfada sadece bir tane h1 etiketi kullanmalısınız. Arama motorlarının ve kullanıcının temel odak noktasını bu şekilde ön plana çıkartabilirsiniz. H1 etiketleri genelde bir sayfada yer alan içerikte en önce gelen bilgidir ve genelde sayfanın en üstüne yakın bir yerde yer alır. Bu nedenle söz konusu etikette anahtar kelimelere yer vermek sıralama elde etmeniz açısından işinizi kolaylaştırabilecektir.
Diğer başlıklar yani h2 ile h6 arasında kalan başlıklar h1 başlığının ardından kullanılmalı ve sayfanın doğru bir biçimde organize edilmesini sağlamalıdırlar. Diğer başlıkları sayfanın içerisinde birkaç kez kullanabilirsiniz ama mantıksal kullanıma dikkat etmelisiniz. Hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. Genel olarak bir tane h1 etiketi ve birkaç tane h2 etiketi kullanmak yeterlidir.
Kolay Gezinti ve Site Yapısı
Dönüp dolaşıp kolay gezinti konusundan bahsetmek gerçekten can sıkıcı olabilir ama bunu söylemek zorundayız. Bazı siteler hala kolay gezinti konusunda kullanıcıları memnun edemeyecek durumdadırlar. Sitenizin yapısı sadece kullanıcılar için değil aynı zamanda sitenizin arama motorlarına sunduğu yol haritası için de önemlidir.
Sitenize gelen ziyaretçilerin büyük bir kısmının ana sayfa üzerinden gelmeyeceğini aklınızda bulundurmalısınız. Bunun için siteniz kullanıcıya kolay gezinti sunmak zorundadır. Üstelik bu kolay gezintiyi her sayfadan kullanıcıya ulaştırmayı başarmalıdır.
Sitenizdeki gezinti ögelerinin bulunduğu yerde cafcaflı açılır pencerelere, açılır sekmelere, uzun seçenekler listesine, ufak oyunlara veya kullanıcıyı çıkmaz sokağa sokacak noktalara yer verilmemelidir. Kullanıcılar her zaman geri dönmenin veya ana sayfaya dönmenin bir yolunu bulabilmelidir.
Bir sitede yer alan menü sayfanın büyük bir kısmını kapsıyorsa bu durumda kullanıcılar içeriklerin tamamını okuyamazlar. Böyle bir yaklaşımla site oluşturmanız durumunda kullanıcılara kötü bir deneyim sunmuş olursunuz. Kullanıcılar mobil cihazlardan sitenize eriştikleri zaman menüdeki yer alan linkler nedeniyle sayfadaki içeriği görememe gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirler.
Ek olarak, temiz bir site gezinti yapısı Google arama sonuçlarında site linklerinin gözükmesine yardımcı olacaktır. Site linkleri arama motorlarında daha fazla yere sahip olmanıza ve rakibinize karşı ufak bir avantaj elde etmenize yardımcı olur. Google arama sonuçları sayfasında yer alan site linkleri Google’ın algoritması tarafından sitenizin yapısına göre belirlenmektedir.
Kullanıcı Sinyalleri
Gelecek dönemlerde kullanıcı sinyallerinin arama motorlarında daha fazla öneme sahip olması beklenmektedir. Google My Business’te sitenize ait içerikleri gözden geçirmeniz gerekebilir. Ziyaretçiler mobil cihazlardan sitenizi ziyaret ettiklerinde harekete geçirici mesajları kolaylıkla görebilmelidir. Mutlu olan müşteriler değerlendirme yaparken daha fazla yıldız sunma eğiliminde bulunurlar.
Her ne kadar Google kullanıcı sinyallerinin sıralama faktörlerine doğrudan etki ettiklerini inkar etseler bile araştırmalar biraz daha farklı bilgiler sunmaktadır. Araştırmalar söz konusu kullanıcı sinyalleri ile sıralamalar arasında bir bağ olabileceğini göstermektedir. Google her şeyi görmekte ve bilmektedir. Ziyaretçilerin sitenizde neler yaptığını ve neyi önemsediklerini, hangi noktalardan sizinle iletişim kurmaya çalıştıklarını bilmektedir. Tüm bu sinyaller Google’a kullanıcıların sahip olduğunuz içeriklerle etkileşim kurmak istedikleri bilgisini iletmektedir.
Site Hızı
Site hızı uzun zamanda Google aramaları için sıralama faktörü olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak artık sitelerin mobil sayfa hızlarının daha fazla önem kazanacağı Google tarafından açıklanmış bir gerçektir. Sitenizin hızlı yüklenmesini sağlamak kadar mobil kullanım deneyimi konusunda iyi olması da fazlasıyla önemlidir.
Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanarak sitenizde yer alan problemleri görebilmeniz mümkündür. PageSpeed Insights aracı bir sitenin performansını ölçme konusunda size yardımcı olacaktır. Google’ın sunmuş olduğu bu yönergeler sayesinde sayfanızın yüklenme hızını düşürmeniz mümkündür.
Bu araçta büyük haber sitelerinin veya büyük kurumsal sitelerin hız konusunda problem yaşayabildiğini rahatlıkla görebilirsiniz. İçerik merkezli ve haber odaklı olan sitelerin site hızı konusuna özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü bu siteler genellikle kolaylık olması açısından mobil cihazlardan daha fazla ziyaret edilmektedirler.
Mobil Deneyim
Mobil deneyim konusunu düşünmeniz gerektiğinde hız en önemli kriteriniz olmalıdır ama mobil siteniz sadece hızdan ibaret değildir. Görünüm, his, gezinti, metin, görsel ve diğer tüm bileşenlerin sitenizde yerli yerinde olması ve kullanıcıya hitap etmesi gerekmektedir.
Google’ın 2015 yılında çıkarmış olduğu mobil dostu güncellemenin ardından site yöneticileri ve SEO uzmanları mobil dostu olmayı bir sıralama faktörü olarak görmeye başlamışlardır. 2018 yılında mobil öncelikli dizin çalışmaları başladığında ise mobil sitenizin Google’ın algoritması açısından sıralamaları belirleme adına ilk durak olacaktır. Bu nedenle sitenize ait mobil deneyimin iyi olduğundan emin olmalısınız.
Mobil deneyim açısından gezinti bir diğer önemli bileşendir. Kullanıcılar ve Google sitenizde yer alanları hızlı bir biçimde bulabilmelidir. Her buton boyutu ve tasarımı kullanıcı etkileşimini etkilemelidir. Mobil sitenizde yer alan en ufak ayrıntının dahi kullanıcı deneyimine etki edeceğini ve doğrudan SEO konusunda önemli olduğunu unutmamalısınız.
Mobil sitenizin görünümünde ekranın üst kısmında kalan kısımda önemli bilgilere yer vermeli ve burada menünün bulunduğundan emin olmalısınız. Logonuz çok büyük olmamalı ve kullanacağınız sosyal medya buton boyutu ideal seviyede olmalıdır. Bu standartları karşılayamazsanız bu durumda sitenizi kullanıcı dostu hale getirmeniz mümkün olmayacaktır. Özetle mobilde başarılı olabilmek için basit ve akıllıca tasarım tercih ederek ziyaretçileri ve Google’ı mutlu etmek gerekmektedir.
Yukarıda yer alan bilgilerden SEO ve kullanıcı deneyimi arasında nasıl bir bağ bulunduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Sitenizin kullanıcı deneyiminin iyi olması demek onun ziyaretçiler ve arama motorları tarafından tercih edilmesi anlamına gelmektedir. Sitenizde içerikleri oluştururken mutlaka kullanıcı deneyimini hesaba katmalısınız.
Bundan 7-8 sene önce SEO çalışması adı altında tüm içerikleri anahtar kelimelerle dolduranları hatırlayınca, günümüzdeki SEO düzeniyle ne kadar da ters düştüğünü tam anlamıyla kavrayabiliyorum. Şuanda kullanıcı deneyimi ve memnuniyetine odaklanılırken, o yıllarda sadece arama motorlarının gözünü boyamaya çalışıyorduk :)
Arama motorları gün geçtikçe insan gibi düşünmeye, sıralamaya başlıyor. Bu da gelecek adına umut verici aslında. Çünkü artık insanlara faydalı bir şeyler üretmek, çabalamak değer görüyor. Teşekkürler bu güzel yazı için.
Güzel bir SEO anlatımı olmuş teşekkür ederim.
Aslında her şey özgünlük ve kullanıcıyı içeride tutmakdan geçer. Gerisi zamanla olacak şeylerdir. Güzel bir anlatım olmuş hocam. Teşekkürler.
Bu güzel bilgiler için size teşekkür ediyorum.
Olaylar tamamen gerçek ürünü olmaya başladı. Kısa ve öz