fbpx
SEO

SEO Nedir?

SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerimizin arama motorlarında daha çok görünürlülük elde etmesini sağlamak için yapılan çalışmalar bütünüdür.

Google ve diğer arama motorlarında daha iyi konumlarda (sıralamalarda) yer alarak ziyaretçi sayılarımızı artırabiliriz.

Bu alanda başarılı olmanın yolu Google arama motorunu, SERP sonuçlarını ve amacını anlamakla alakalıdır. Şimdi SEO’nun ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve detaylarını öğrenme zamanı. Hazırsanız başlayalım:

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

SEO, ücretli olmayan (“organik” olarak bilinir), arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitenizin ziyaretçilerini artırma çalışmalarıdır.

Başka bir ifade ile:

Web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi için yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir.

SEO, ingilizce karşılığı Search Engine Optimization olan kelimelerin kısaltılmış biçimidir. Amaç web sitelerinin arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha iyi sıralamalar elde etmesidir.

SEO sayesinde web sitenizin performansını artırabilir daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz.

Bu içerik sayesinde SEO Nedir? sorusunun cevabını ve Arama Motoru Optimizasyonunun nasıl yapıldığıyla alakalı bilgileri öğreneceksiniz. Ayrıca içerik sonrasında aklınıza takılan tüm sık sorulan sorulara hızlı cevaplar alabileceksiniz. İçeriğin uzun olması sizi korkutmasın, okurken keyif alacaksınız.

SEO Açılımı Nedir?

SEO’nun açılımı: Search Engine Optimization. İngilizce kelimelerin kısaltılması olan SEO’nun Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonu’dur.

SEO Neden Gereklidir? Neden Önemlidir?

SEO’nun amacı web sitelerini Google ya da hedeflenen arama motorunda kelime bazlı üst sıralara çıkarmaktır. Üst sıralarda yer alan web sayfaları daha fazla tıklama alırlar. Fazla ziyaretçi her web girişimcisini mutlu eder ama burada asıl önemli olan nitelikli kullanıcı sayısıdır. Yani Arama Motoru Optimizasyonunu daha fazla ziyaretçi almak için değil daha fazla nitelikli ziyaretçi almak için yapmalısınız.

Bu konuda tecrübe sahibi değilseniz bir SEO uzmanı ile çalışmalara başlayabilirsiniz. Doğru uzmanı bulup bulmadığınız konusunda emin olmanızı öneririm. Çünkü bilinsizce yapılan çalışmalar sitenize ciddi zararlar verebilir. Çoğu uzman genellikle aşağıdaki hizmetleri sunarlar:

  • Sitenizin Genel Yapısını İnceleme.
  • Sitenizin İçeriklerini İnceleme, Revize ve Yeni İçerik Önerilerinde Bulunma.
  • Web Sitenizin Google ve Diğer Arama Motorlarına Göre Geliştirilmesi İçin Önerilerde Bulunma.
  • Anahtar Kelime Araştırması.
  • Rakip ve Sektör Analizi.
  • SEO Eğitimi.
  • Site Dışı Stratejilerin Geliştirilmesi ve Uygulanması.
  • Profesyonel ve Anlaşılır SEO Raporlarının Hazırlanması.

SERP’i Anlamak SEO’yu Anlamaktır

Eğer SERP sonuçlarına hakim olursanız SEO konusunda başarılı olursunuz. Herkes bir geri bildirimde bulunur. SEO ile ilgili bir paylaşım yapar ve tecrübe kazanmanızı sağlar. Bu konuda özellikle dikkat etmeniz gereken nokta SERP yani Arama Motoru Sonuç Sayfasıdır.

Burayı anlamanız SEO geleceğinizi belirler. Örnek vermem gerekirse:

Hedef kelimelerinizi belirlediniz ve yükselmek istiyorsunuz. Burada yapmanız gereken ilk şey Google’da arama yapmak ve ilk sayfaya hakim olmaktır. Sormanız gereken ve cevaplamanız gereken sorular vardır. Bunlar:

  1. Rakiplerimin ürettiği içerik oluşturduğu sayfalardan daha iyisini yapabilir miyim?
  2. Burada kullanıcının beklentisini karşılayabilir miyim?
  3. İlk sayfada yer alan rakiplerimle rekabet edebilir miyim? (Yatırım)
  4. Arama niyetini anladım mı? Bu arama niyetine uygun çalışmalar yapabilir miyim?

Hangi tarih olursa olsun SERP değişirse sizde değişmelisiniz. Bugün SERP nasılsa ona göre hareket etmelisiniz. Unutmayın sonuçlar değişebilir. Önemli olan sizin bu sonuçlara ve değişime ayak uydurmanızdır.

SEO Ne Demek? (Kapsamlı Bakış)

SEO, web sitesi trafiğini artırmak için kullanabileceğiniz çeşitli teknikler ve stratejiler içerir. Arama motorlarından gelen trafik, organik olarak da bilinmektedir. Ziyaretçiler, sunduğunuz şeyleri aktif olarak aramakta ve daha sık dönüşüm yapma eğilimindedir.

SEO Nedir

Rakiplerinizden üstün olmak zorlu bir iş olabilir fakat arama motoru optimizasyonunun başladığı yer aslında tam olarak da burasıdır. Google’ın içeriğinizi okuması ve anlaması (web sitesini optimize etmek) için mücadele ederseniz, arama sonuç sayfalarında daha üst konumlarda yer alabilirsiniz.

Web sitenizi öne çıkması için, nasıl optimize edileceğini öğrenmek için önce arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmektedir. Ben bu olayı hep bir oyuna benzetmişimdir. Bu oyunun kuralları var ve bu kuralları Google belirliyor. Bizler yani web sitesi sahipleri bu kuralları bilir ve oyunu kurallarına göre oynarsak başarısız olma ihtimalimiz çok düşük olur.

Şimdi oyunu kurallarına göre oynamaya hazır mısınız?

Eğer video içeriklerle tecrübe sahibi olmak istiyorsanız ücretsiz video hizmetimi sunduğum YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz. Bunun için youtube.com/c/ayhankaramancom bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

SERP’deki sonuçları belirleyen bir çok faktör var, ancak en önemlileri arasında alaka düzeyi, uzmanlık ve güven bulunuyor. Bu sinyalleri anlamanız ve sitenizi bunlara göre optimize etmeniz web sitenize fayda sağlayacaktır. Google ve diğer arama motorları kullanıcılarına yalnızca en alakalı ve yetkin sonuçları sunmak istediği için bu faktörleri dikkate almak şart.

3 Önemli Aşama

Bu süreç üç aşamada çalışmaktadır:

  1. Tarama: Google, tespit ettiği sayfalardaki metin, resim ve videoları tarayarak indirir.
  2. Dizine Ekleme: Google, sayfadaki metni, resimleri ve video dosyalarını analiz edip elde ettiği bilgileri büyük bir veritabanı olan dizininde depolar.
  3. Sıralama: Bir kullanıcı Google’da arama yaptığında, kullanıcının arama niyetine uygun, yeni ve en alakalı en iyi içeriği sunar.

Data detaylı bilgi için developers.google.com/google-arama-modeli bağlantısını ziyaret ediniz.

Google kaliteli bir arama motorudur. Bugünlere, kullanıcılarına kaliteli bir deneyim yaşattığı için gelmiştir. Bu kaliteli deneyimi hangi web sitesiyle yaşatırsa o web sitesini her zaman için ödüllendirir. Yani bizler Google’a kaliteli bir deneyim yaşatma konusunda yardımcı olursak bunun ödülü kısa sürede alırız.

Arama motorlarının çalışma mantığını anladıktan sonra kullanıcı arama niyetine odaklanmalısınız. Çünkü sıralama almanız konusunda size yardımcı olacak en önemli konu bu. Bu konuyu kapsamlı olarak ele aldığım videoyu sizlerle paylaşmak isterim.

Anahtar Kelimeler Neden Önemlidir?

Anahtar kelimeler, Arama Motoru Optimizasyonu stratejiniz için olmazsa olmazlar arasındadır. Bu yüzden, analitik bir yaklaşım kullanmalısınız. Öncelikle, potansiyel ziyaretçinizi düşünün. Ne tür bir arama yapıyor, ne istiyor? Sayfanızı yüzlerce farklı terim için optimize edemezsiniz. İşte bu yüzden çok spesifik sorguları tercih etmeli ve neyi optimize ettiğimize karar vermemiz gerekmektedir.

Akılda tutulması gereken 3 önemli şey var: Sıklık, Rekabet ve Alaka.

Anahtar kelime araştırma süreci, AKH (Anahtar Kelime Hacimi), frekans (insanların bir şeyler aradığı sıklık) ile rekabet arasındaki ilişkidir (piyasanın ne kadar rekabetçi olduğu).

AKH araştırması yaparken yaparken çoğumuz hedefleyeceği anahtar kelimeyi aramaz. Amaç hazırladığımız içerikleri tanımlayan önemli anahtar kelimelere yer vermektir. Bu bizlere arama motorlarında daha görünür kılacak, hedeflenen anahtar kelimemize daha çok katkı sağlayacaktır.

SEO Örnekleri

Bir cep telefonu satışı yapan e-ticaret sitesine sahip olduğunuzu varsayalım:

Örnek 1:  Kullanıcı “iphone” araması yapıyor.

Bu kelime de arama sonuç sayfalarında iyi bir konumda yer almak isteyebilirsiniz. Bu gerçekten çok aranan aynı zamanda da rekabet oranı çok yüksek bir anahtar kelimedir. Ayrıca, potansiyel kullanıcınınızın yeni bir telefon satın almak istemediğini, sadece bazı bilgilere ulaşmak ve resimleri incelemek için arama yaptığını dikkate alalım. Burada sizin sayfalarınızın bununla pek alakalı olmadığını zaten bu aramanın da bir dönüşüme uğramayacağını tespit etmiş oluruz.

SEO Örneği

Örnek 2:  Kullanıcı, “iphone 13 Pro Max 128GB” araması yapıyor.

Şimdi, bu uzun kuyruklu ve “iphone” gibi sık sık aranan bir anahtar kelime değil. Ancak bu arama sizin sitenizle son derece alakalı ve rekabet oranı yüksek olmaya ayrıca dönüşümle sonuçlanması çok yüksek ihtimalli bir kelime. Bu kelime de, muhtemelen daha kısa süre de daha iyi konumlar da yer alabilirsiniz.

SEO Örneği SERP

Anahtar kelime araştırması SEO sürecinin en önemli bölümlerinden biridir. Her şey dönüşümler veya gelen trafikle ne yapmak istediğinizle ilgilidir. Daha çok trafik mi yoksa daha çok dönüşüm getirecek trafik mi? Dönüşüm optimizasyonu çok daha farklı bir konudur. Bunu ilerleyen zamanlar da ele alacağım ve bununla alakalı bir içerik yayınlayacağım.

Bu bölüme kadar geldiyseniz size muhteşem bir içerik önerim olacaktır. Lütfen ayhankaraman.com/arama-niyeti bağlantısında yer alan içeriği sık kullanılanlara ekleyin ve müsait olduğunuz ilk vakit içeriği tüketin. :) İçeride yer alan video içeriği izlemeyi kesinlikle unutmayın.

Site İçi Optimizasyon Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, iç optimizasyon, web sitesinde yapılan değişikliklerle ilgili olan optimizasyon türüdür. İçeriğinizin kullanıcılara nasıl gösterildiğini bilmek önemlidir. SERP’de bir başlık, bir açıklama ve bir web sitesi URL’si vardır ve web sitenizi optimize etmeye başladığınızda bunlar ilk iyileştirmeniz gereken alanlardır.

Web sitenizdeki her sayfa için benzersiz, açıklayıcı bir başlık ve açıklama girmelisiniz. Ayrıca net ve sezgisel bir URL yapısına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Her yönü ele alamayacağım ancak aşağıda bazı yüksek öncelik faktörleri sıralama ihtiyacı duydum:

  • Web sitenizin bulunduğu sektörle alakalı taze, harika içerikler sağlamalısınız.
  • Her sayfa için benzersiz başlık ve açıklama etiketi kullanmalısınız.
  • Hedeflenen çapa metni ile iç bağlantı kurabilirsiniz fakat burada aşırıya kaçmayınız.
  • Başlık etiketlerini (H1-H6) uygun şekilde kullandığınızdan emin olunuz.
  • Görsel optimizasyonu, görsel URL kullanımı ve ALT etiket kullanımlarına özen gösteriniz.
  • Mobil dostu bir web sitenizin olup olmadığına emin olunuz.
  • Web sitenizin hızlı açılmasına odaklanmalısınız.

Bazı tasarım, teknik ve kalite ipuçlarını da kontrol edebilirsiniz. Bütün bunlar sıralamanızı iyileştirmenize ve çok daha fazlasına yardımcı olabilir.

SEO nasıl yapılır? Bununla alakalı yazdığım içeriğe de >> https://www.ayhankaraman.com/seo-nasil-yapilir/ bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Bu içerik sayesinde SEO konusunda ciddi bir tecrübeye sahip olacaksınız.

Site Dışı Optimizasyon Nedir?

Site dışı optimizasyon web sitesini dışarıdan destekleyip performansını arttırmak için yapılan çalışmaların bütünüdür. Burada akla ilk olarak backlink gelmektedir. Site dışı SEO çalışmalarında en önemli faktör backlink olarak gözükse bile bu böyle değildir.

İşte Arama Motoru Optimizasyonunu etkileyen site dışı kanallar:

  • Sosyal Medya Hesaplarından Yapılan Stratejik ve Doğal Paylaşımlar
  • Sosyal Medya Reklamları
  • Google Reklamları
  • PR Çalışmaları
  • YouTube
  • Bağlantılar (Backlink) / Tanıtım Yazıları, Sponsorlu Bağlantılar vb…

Bu tür çalışmaların hedef kitlenizin aktif olduğu kanallardan yapılması Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarınıza doğrudan destek sağlar. Bu alanda başarı şüphesiz dış optimizasyon ile gelen bir konudur. Bu nedenle sitenin temelini atıp yüksek kaliteli içerikler yayınladıktan sonra dış stratejiler ile desteklemelisiniz.

SEO Performansımı Nasıl Ölçebilirim?

Sitenizin Organik açıdan nasıl bir performans gösterdiğini öğrenmek için Google Analytics’ten çekebileceğiniz bir çok farklı veri bulunmaktadır. Çalışmalarınızın performansını ölçtüğünüzde, doğru yönde gidip gideceğinizi anlamanıza yardımcı olabilecek metrikler aşağıdaki gibidir:

Kanal Gruplaması – Organik trafiğiniz ücretli arama, yönlendirme trafiği, sosyal medya veya e-posta pazarlaması gibi diğer kanallarla karşılaştırıldığında nasıl bir performans sergiliyor?
Ortalama Konum – SERP’de belirli bir sorguya karşılık web sitenizin ortalama sıralaması nedir?
Tıklama Oranı – Web siteniz SERP’de belirli bir sorguda almış olduğu gösterim ve ilgili sorgunun almış olduğu TO’su (tıklama sayısının toplam gösterim sayısına bölünmesi) nedir?
Dönüşümler – Diğer kanallara kıyasla kaç tane dönüşüm var? Dönüşüm oranı nedir?
Davranış – Organik ziyaretçilerin hemen çıkma oranı nedir? Ziyaret başına sayfa gezine oranı ve sitede ortalama bulunma süresi nedir?

SEO konusunda profesyonel bir kaynağa ihtiyacınız varsa hemen ayhankaraman.com/seo-raporu bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Sizin için çok olumlu geri bildirimler aldığım bir içeriğimden bahsetmek isterim. Bu içerik bir SEO çalışmasında olması gereken her şeyi içeriyor. ayhankaraman.com/seo-gorevleri bağlantısını ziyaret ederek SEO süreci hakkında her şeye hakim olabilirsiniz. İçeriği okuduğunuza pişman olmayacaksınız.

SEO ile İşimi Nasıl Geliştirebilirim?

Arama Motoru Pazarlamacılığı (SEM), yatırım getirisi (ROI) açısından optimizasyona değer yüksek performanslı anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olabilir. Organik trafiğinizin artış göstermesini beklemek yerine, bir Google Ads kampanyası başlatabilirsiniz. Bu sayede kullanmış olduğunuz anahtar kelimeler arasında büyük potansiyele sahip kelimeleri tespit edebilirsiniz.

Google Ads sayesinde dönüşüm getiren kelimeleri de tespit edip bu kelimelere odaklanabilirsiniz. Zaman kaybetmeden hem trafiğinizi hem de organik trafik aracılığıyla gelen ziyaretçiler üzerinden gelirinizi artırabilirsiniz. Ancak, hedeflediğiniz anahtar sözcüklerini bulup SEO çalışmalarına başlayıp kesinlikle bu kelimeler de Adwords bütçesini kısmayınız ve bu kelimeleri hedeflemeyi bırakmayınız. Bu iki kanalı birlikte kullanmak çok daha iyi olacaktır.

İyi SEO, kalite puanını artırır ve Google ADS kampanyalarına yardımcı olur. Bu durum, tıklama başına ve kampanyanın genel maliyetlerini düşürecek aynı zamanda da başarı şansınızı artıracaktır.

SEO yapmadan önce Google kalite yönergelerine hakim olmanız gerekir. Bunun için google.com/kalite-yonergeleri bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. Bu yönergelerden bazılarını sizler için aşağıda paylaştım.

Google Web Yöneticisi Yönergeleri

Temel Prensipler:

  • Sayfaları arama motorları için değil, öncelikle kullanıcılar için yapın.
  • Kullanıcılarınızı aldatmayın.
  • Arama motoru sıralamalarını iyileştirmeyi amaçlayan hilelerden kaçının. Özellikle web sitenizin ziyaretçilerinize yardımcı olup olmadığı konusunda emin olmalısınız.
  • Web sitenizi neyin benzersiz, değerli veya çekici kıldığını düşünün.

Kaçınılması Gereken Şeyler:

  • Otomatik olarak oluşturulan içerik.
  • Otomatik Bağlantı ağlarına katılmak.
  • Özgün içeriği çok az olan veya hiç olmayan kopya sayfalar oluşturmak.
  • Arama Motoru tarayıcılarına ziyaretçilerden farklı içerik gösterme uygulaması.
  • Gizli metin ve bağlantılar.
  • Web sitenize trafik sağlamak için belirli aramalarda iyi sıralanmak üzere oluşturulmuş köprü sayfalar.
Daha fazlası için mutlaka ziyaret et: developers.google.com/kalite-yonergeleri

SEO Uzmanı Seçerken Neler Dikkat Edilmelidir?

Bir uzman ile çalışma kararı almadan önce aşağıdaki sorulara yanıt bulduğunuzdan emin olmalısınız.

  • Bulunduğumuz sektörle alakalı deneyiminiz nedir?
  • Google web yöneticisi yönergelerine uyuyor musunuz?
  • Dikkate aldığınız en önemli kriterleriniz nelerdir?
  • Ne kadar zamandır SEO ile ilgileniyorsunuz?
  • Örnek çalışmalar, vakalar ve başarılı projelerinizle alakalı çalışma örneklerinizi görebilir miyim?
  • Raporlamayı nasıl yapıyorsunuz? Örnek görebilir miyim?
  • İletişim kanalınız ya da kanallarınız nelerdir? Size nasıl ulaşabilirim?
  • Ön görünüz nedir? Ne kadar zamanda sonuç alabiliriz?
  • Referanslarınızı öğrenebilir miyim?
  • Neden sizinle çalışmalıyım?

Sizin için Google kural ve kriterlerine uygun olmayan çalışma süreci yöneten uzmanlardan mutlaka uzak durmalısınız. Bu web sitenizi dönülmez bir yola sokabilir.

İncelemeniz Gereken İçerikler

Sizler için incelenmesi gereken ve ciddi katkı sağlayacak içerikleri bir araya getirdim. Aşağıda paylaştığım içerikleri incelemeniz ve web sitenizin üzerinde uygulamanız kısa sürede tecrübe kazanmanıza yardımcı olacaktır.

  1. Google’da Sıralam Almak Ne Kadar Sürer: ayhankaraman.com/googleda-siralama-almak
  2. SEO İçin Yapılması Gereken İlk Analiz: ayhankaraman.com/seo-icin-ilk-analiz
  3. Rakiplerin Organik Trafik Alan Sayfalarını Bulmak: ayhankaraman.com/rakiplerin-trafik-alan-sayfalari
  4. Adım Adım SEO Planı: ayhankaraman.com/seo-plani
  5. İçerik Boşluklarını Analiz Etmek: ayhankaraman.com/icerik-bosluk-analizi
  6. Adım Adım Organik Trafik Artışı: ayhankaraman.com/organik-trafik-artirma-yollari
  7. SEO Görevleri: ayhankaraman.com/seo-gorevleri

SEO Nasıl Yapılır?

Gelelim en önemli konuya. :) Arama Motoru Optimizasyonun nasıl yapıldığıyla alakalı adım adım bilgiler aktarmak isterim.

  • İç Optimizasyon
  • İçerik Üretimi ve Optimizasyonu
  • Teknik Denetim ve Optimizasyon
  • PR ve Bağlantılar yani Dış Optimizasyon
  • Sürekli Anahtar Kelime Araştırması

Bu konularla alakalı kapsamlı olarak ele aldığım içeriği mutlaka incelemelisiniz.

A’dan Z’ye SEO Nasıl Yapılır? Hemen ayhankaraman.com/seo-nasil-yapilir bağlantısını ziyaret et ve kapsamlı rehberimi incele.

SEO Eğitimi

SEO konusunda tecrübe sahibi olmak için bu konuda profeysonel kişilerden hizmet alabilirsiniz. SEO Eğitimi almanın en önemli yanı bu alanda uzmanlaşmış kişilerin elde ettiği tecrübeler hakkında bilgi sahibi olmaktır. 13 Yıldır bu sektörün içerisindeyim. Yaklaşık 7 Yıldır profesyonel olarak SEO Eğitimleri veriyorum. Eğitim hakkında detaylı bilgi almak için ayhankaraman.com/seo-egitimi bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca aşağıda yer alan formu doldurarak %25 indirim fırsatından faydalanabilirsiniz.

%25 İndirim Fırsatını Kaçırma!

Birebir, gerçek zamanlı, çevrimiçi ve size ait bir site üzerinden uygulamalı SEO Eğitimi!

Sonuç

SEO “uygula ve bırak” türünde bir iş değildir. Ziyaretçilerinize düzenli olarak taze, eşsiz bir içerik sağlamanız gerekir. Sonuçları etkileyebilecek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler sürekli değişmektedir.

Siz değerli ziyaretçilerime Arama Motoru Optimizasyonu süreciyle alakalı önemli bir bilgi aktarmak istiyorum. İçeriğimin en başında da belirtmiştim ama tekrar belirtmekte fayda var: Bu bir oyun. Bu oyunun kuralları var ve kuralları Google arama motoru belirliyor. Oyunu kuralına göre oynarsanız ödüllendirilirsiniz. Bu ödüllendirme uzun süreli olur.

SEO’da kısa sürede sonuç beklemek en büyük hatalardan birisidir. Sabırlı olun ve çalışın.

Aklına takılan bir şey mi var? Hemen yorum kısmını kullanarak bana sorularını yöneltebilirsin. Sorularını memnuniyetle ve çok hızlı cevaplayacağımdan hiç şüphen olmasın. Haydi bekleme hemen sor.

SEO Nasıl Yapılır? Öğrenmek ister misin? >>> Hemen ayhankaraman.com/seo-nasil-yapilir bağlantısını ziyaret et mükemmel içeriği kaçırma!
Daha fazla bilgi için hemen https://www.ayhankaraman.com/seo/ bağlantısını ziyaret et. Web sitenin arama motoru optimizasyonunu kendin yönet. Emin ol bu içerikler sayesinde kimseye ihtiyaç duymayacaksın.

Merak Edilen Sorular

Merak edilen soruları sizler için bir araya getirdim. Sorular ve cevaplar aşağıda yer almaktadır.

SEO Nedir Ne İşe Yarar?

İngilizce bir kelimedir. Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltılmasıdır. Türkçe anlamı Arama Motoru Optimizasyonudur. Google ve diğer arama motorlarında web sayfalarının kelime bazlı olarak iyi konumlarda yer alması için yapılan çalışmaların bütünü olarak tanımlanabilir. İçeriğimde bunu örneklerle anlatmama rağmen sık sorulan bir soru olduğu için paylaşmak istedim.

Dış SEO Nedir?

Adından anlaşılacağı üzere web sayfamızı dışarıdan etkileyen unsurlardır. Backlink, Google ADS, Sosyal Medya Reklamcılığı ve Hesap Yönetimi, Mail ve SMS gönderimleri dış optimizasyon sınıfına girmektedir.

SEO Uzmanları Ne Kadar Kazanır?

Bunun net bir cevabı yoktur. Net rakam vermem doğru olmayacağı için ortalama rakamlardan bahsetmek istiyorum. Gerçekten işinizi doğru yapan bir uzman adayıysanız 15.000 TL ve üzeri gelirlere kısa sürede ulaşabilirsiniz. Çok yüksek standartlara ulaşmak için firmanızı ya da şahsınızı markalaştırmayı düşünebilirsiniz. Markalaşmak size sürekli büyüyenbir gelir imkanı sağlayacaktır.

SEO Uzmanı Kime Denir?

Web sitelerini Google ya da diğer arama motorları için optimize eden, web sitelerinin organik performanslarını iyileştiren ve bunu takip eden kişilere verilen ünvandır. Daha fazlası için ayhankaraman.com/seo-uzmani bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular (Video)

Merak ettiğiniz tüm soruları bana yorum ile iletebilirsiniz. Tüm videolar için ayhankaraman.com/video sayfamı ziyaret edebilirsiniz.

252 Yorum

    1. Ayhan hocam seni son 6 aydır takip ediyorum. Ya hocam bu nasıl bir aşktır, bu nasıl bir sevgidir, bu nasıl azimdir hocammmm. Ya her içeriğin kaliteli her içeriğinde bu sektöre olan sevdan belli oluyor.

      Tebrik ediyorum seni, helal olsun.

      En kısa sürede eğitimini alacağım.

      Başarılar dilerim hocam.

  1. Çok teşekkür ederim. Ayhan hocam gerçekten bu yazınızda aklımdaki seo ile karmaşık sorulara cevap buldum.
    İyi ki varsınız.

  2. yazılarınız oldukça dolu gereksiz yoğunluk yok bir kitabın özetini çıkarmış kadar faydalı oldu
    teşekkurler

  3. SEO Konusunda anlatım konusu bir çok sitede mevcut fakat hepsinde bu akıcılığı ve anlatım detayını görmek zor. Bu bilgileri okuyoruz da birde bunları uygulama sürecini, neyin ne kadar ve nasıl uygulanacağını çözersek tam olacak hocam teşekkürler.

  4. Ayhan hocamı bir süredir takip ediyorum, seo kelimesinde uzun bir süredir kalıcı olmanız bu işin bir üstadı olduğunuzu bir kere daha gösteriyor. İçeriklerinizin devamını diliyorum hocam…

  5. Sitenizde yüzlerce teşekkür olduğunu görüyorum. 7,8 yıldır SEO sektöründe olduğunu söyleyip de hiç bir bilgi paylaşmayan ama herkese faydalı olduğunu söyleyen bir kaç seo uzmanından farkınızı gayet açık şekilde gördüğümü söylemek istiyorum. Helal olsun.

  6. Selam hocam, seo ilerleyen süreçte işime yarayabilir ancak hiçbir bilgim yok. Sizin yazınızdan bunun, kullanıcı kafasıyla hareket etmek ve ona göre içerik üretmek olduğunu anladım. Bu doğrultuda hareket etmek yeterli midir?

    1. Merhaba Murat Bey,

      Bu en önemli kısım fakat bu esnada web sayfanızı da Google kural ve kriterlerine göre yapılandırmanız gerekiyor. Sonrası içerik ve hedef kitleye ulaşmakla alakalı.

  7. Ayhan hocam selamlar, site dışı SEO aramasından sitenize ulaşıyorum. Anlatımınız için teşekkür ederim. Mevcut bilgilerime farklı bir bakış açısı kattı. Yazı içerisinde uyarı ve not alanı olarak kullandığınız kısımları hangi uygulama ile yapıyorsunuz? Benzer birşeyi kullanıyorum ama sizinki daha güzel :)

    1. Alanadının otoritesiyle alakalıdır. Otoriteyi artırmak için bütünsel yaklaşmanızı öneririm. Özellikle işte benim SEO takımım ve 59 SEO taktiği içeriklerimi incelemenizi öneririm.

  8. seo nedir nasıl yapılır konusunu rakiplere oranlar farklı bir bakış açısı ile ele almışsınız. İçeriklerde birde videolu anlatımlar gelse iyi olacak…

  9. Seo , web sitemizi google’ ın istediği kurallara uyarlama işidir. Iyi bir seo yaparsaniz belki sitenizi ilk sayfada bile görebilirsiniz.

  10. Ayhan Bey merhaba;

    Şunu açıkca belirtmeliyim ki seo’ya dahil bilgileri okumayı tek sevdiğim size sizin ki çünkü anlatımınız gerçekten çok iyi tamamen temel seviye olan bir kişi(yani ben) dahi anlayabilmektedir. Sizden serp konularında da bilgi biriklemlerini paylaştığınız gönderiler bekliyoruz.

    Teşekkürler

  11. Sadece iceriklerinizi takip ettim herhangi bir egitim almama rağmen bircok anahtar kelimede 1.siradayım. Egitime de katılsaydım acaba ne olurdu cok merak ediyorum. Tesekkürler her sey için

  12. Bizlere aktardığınız bilgiler gerçekten taktire şayan. Hepsi iyi bilgiler, siteniz genel anlamda güncel içeriklerle donatılmış. Sizi r10.net ‘den tanıyorum, sayenizde bizde gelişiyor ve öğreniyoruz. Başarılarınızın devamını dilerim Ayhan hocam. Hayırlı günler.

  13. Yıne bir Ayhan Karaman klasiği olmuş. Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Kadın siteleri için SEO çalışmaları hakkında ayrı bir yazı yayınlarsanız çok seviniriz. Biliyorsunuz bu sitelerde hamilelik, sağlık ve daha çok fazla kategori var. Nasıl bir yol izlenmeli mesela kategori bazlı mı olmalı acaba?

    1. SEO, yazı kalitisine ve içeriğine önem veren kişilerin bizlerden talep ettiği bir yazı türüdür. Bizler, gerekli araştırmaları ve analizleri yaptıktan sonra uygun adımlarda yazımızı ilmek ilmek işliyoruz.
      Buradaki asıl amaç siteye yüklenen yazının arama moturunda ilk sıralara yerleşmesidir. Böylelikle hem site hem de yazı değer kazanıp pek çok kişiye ulaşmış olacaktır.

  14. Seo Eğitimi deyince Ayhan Karaman her yerde çıkıyor.. Bence bu bile yeter.. Başka sözüm yok.

  15. Seo nedir sorusunun bence cevabı; arama motorları botları eğer sitenizden çıkmıyorsa buna seo denir :)

    Örnek vermek gerekirse a sitem 1 di indeks alırken b sitem 3 günde indeks alıyor bu durumda a sitemin seosu b den iyi diyebilirim :)

  16. Yazılarınız ile bizlere Seo konusunda gerçekten ışık tutuyorsunuz, başarılarınızın devamını dilerim..

  17. Kısaca özetlersek SEO,serp sonuçlarında web sitemize gelen trafiği arttırmak için arama motorunda üst sıralarda gözükmemiziı sağlayan çalışmalardır.

  18. Aslında tüm ajanslar Google’da yükselebilmek için kendince Seo tekniklerini uyguluyor. Google’da uygulanacak bu tekniklerin tamamını kullanıcılarına daha iyi bir deneyim yaşatmak için şart koşuyor. O yüzden Google gibi değil, hazırlandığını kitleye göre hazırlık yapılmalı. Kullanıcıyı elinde tutmayı başarınca Google tüm tekniklerini bir kenara koyup seni hızla yukarıya taşıyor.

  19. Seo geri bildirim demek
    Seo herkese eşit davranmak demek
    Seo markalaşmanın önemini vurgulamak demek
    Seo her aradığinda ulaşılabilir olmak demek
    Seo işini hakkıyla yapabilmek demek
    Kısacası Seo bir Ayhan Karaman demektir.

  20. SEO; bir web sitesini tasarımından içeriğine kadar özenle hazırlamaktır.
    Google da arama yaptığınızda, daha iyisini bulamayıp, yada doğrudan bu konu benim sitemde vardı ona bakayım diyerek, kendi sitenizi kaynak olarak aramanızdır.
    SEO; kendi içeriğinizi başından sonuna sıkılmadan okumanızdır. İçeriğinizin faydalı oluğuna kendinizin inanmasıdır.

    Ayhan Hocam sizi YouTube başta olmak üzere sosyal platformlarda takip ediyorum. Canlı yayın videolarınızı tekrar tekrar kişisel gelişim, motivasyon artırma formatında izliyorum.
    Çok değerli düşünce ve hedeflere sahipsiniz bu yolda Allah yardımcınız olsun. Yardımsever düşünceleriniz ve hedeflerinize olan inancınız ile bize de enerji verdiğinizi bilmenizi isterim.

  21. Seo’yu cok iyi ve anlaşılır sekilde anlatmışsınız. Kitabınız site icinde bulunabilecek bilgilerden mi olusuyor yoksa farkli bilgilermi içeriyor?

  22. ” SEO demek arama motoru optimizasyonu demek değildir. SEO demek emek demek, arama motoru sektöründe tekel olan Google’ın dilinden anlamak demektir.

  23. Bence SEO: kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutan ve arama motoruna kolaylık sağlayan bir tür çalışma stratejileridir. Kullanıcı deneyimi iyi olmalı ki ziyaretçiler tekrar siteye gelsin. Arama motoruna kalaylik sağlayalım ki bizi kolay bulsun. Bu iki faktörü etkin kullanırsak başarılı oluruz.

  24. Sence SEO Nedir sorusuna cevap olarak;
    Dünyanın en büyük mağazasında bulunan, en göz alıcı vitrinine kendi ürününü koymaktır/koyabilmektir…
    Teşekkürler :)

  25. Bence #SEO, sahip olduğumuz ürünü, hizmeti veya blog yazılarımızı Google’nin platformunu kullandığımız için, Google’nin belirlemiş olduğu bazı kurallar çerçevesine bağlı kalarak, kullanıcıyı memnun, istediğini vermek ve website sahibinin amacına ulaşma yolculuğunda yaptığı tüm tasarım, iyileştirme ve geliştirme süreçlerini kapsayan online bir oyundur. Nasıl ki her dersin, her hocanın kendine has kuralları var ve bizlerde ona göre davranıyorsak, SEO oyununda da dersin hocası Google ve bizlerde hocamızın isteklerini yerine getirip, sevilen öğrencilerden olmaya çalışıyoruz. Her iki tarafında mutlu olduğu bir dünyada, herkes o sınıfa girmekten memnuniyet duyacak ve zamanla sınıfımız en iyi sınıf olacak. Ben SEO’yu böyle görüyorum. Gündelik yaşamla çağrışan tüm olaylara entegre edebiliriz. Sadece SEO’yu değil her şeyi, bu şekilde olayları anlamak ve anlamlandırmak daha kolay bir hal oluyor.

    Sevgiler,
    Furkan

  26. Web siteyi arama motorları için çekici hale getirme ve optimize etme sürecidir. Seoyu anlamak arama motorlarının nasıl çalıştığını, kullanıcıların ne aradığını ve neden aradığını anlamaktır. Başarılı seo uygulaması bir siteyi kullanıcılara ve arama motorlarına çekici hale getirir. Benim tabirimle yazımızı – makalemizi google a pazarlamaktır.

  27. Öncelikle Ayhan hocama her zaman, her yerde dile getirdiğim gibi burada da söylemek istiyorum bizim gibi gençlere örnek olduğu için sonsuz teşekkür ediyorum.
    SEO Nedir Şahsi Düşüncem;
    SEO’yu sizlere örnekleme ile anlatacağım. SEO bir orduyu 10 kayıp ile galip etmek, aynı orduyu hiç kayıp vermeden galip etmek gibi komutanın savaş stratejisi gibi bir şeydir. En iyi stratejiyi kullanan her daim galip gelecektir.

  28. Bence seo teknik bilgileri bi kenari atarsak kendim yorumlarsam sadece iskeleti olan bir insan goz onune getirdigimizde onu sırayla kalbini beynini derisini tum organlarini sırasiyla ekleyip mukkemmel bi uyum saglararak vucudun cok iyi sekilde calismasidir.bizim de sitelerde yapmamiz gereken sey sitemizde arama motorlarinda ust siralara cikarabilmek icin optimizasyonlari mukkemmlestirmeliyiz .insAllah bu sefer kazanirim 😂

  29. SEO = Aradığını buldurmak diyebiliriz, dürüst emlakçı diyebiliriz . Ben SEO’yu mahallemin en iyi esnafı olan emlakçıya benzetiyorum. 3+1 ev lazım diyorlar karşısına 3+1 evleri çıkartıyor çünkü biliyor ki 3+1 ev deyip beni 2+1 eve götürürse benden kötü not alacak.
    4+2 ev arıyorum diyorum diğer kullanıcılar bunu da aradı dermiş gibi müstakil mi apartman mı diyor. Aradığım evi bulduğumda ise başkalarına öneriyorum ve dürüst işletme sahibini ödüllendiriyorum..

  30. Seo: örnek vererek kısaca mağaza içeriğini vitrine ilgili ve doğru bir şekilde kısaca yansıtıp, vitrini gören müşterilerde etkileşim ve eylem oluşturma doğrultusunda yapılan vitrin düzenlemesidir.

  31. Web sitemizin içinde barındırdığı faaliyetlere ilişkin (ürün satma, bilgi paylaşımı vb.) dijital pazarlama stratejilerimizi gerçekleştirmek amacıyla ( satışlarımızı %20 arttırmak, bounce rate’i düşürmek) kullanıcı odaklı çalışmalar yaparak arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda yer almak için gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerdir. #benceseo

  32. SEO dünyaya açılan penceredir Aynı bir kitabın insan ufkunu açması gibi Seo da pazarlamanın yolunu açar

  33. Adam iş hanındaki çaycıya sormuş;
    – Günde kaç demlik çay satıyorsun?
    – Hemen hemen on demlik demiş.
    – Onbeş satmak ister misin?
    – Tabi ki.
    – O zaman demiş bardakları tam doldur.

    SEO bardakları tam doldurma işlemidir.

    1. SEO : Arama motoru optimizasyonu’dur.
      Ve bu bir sabır işidir. Sizin sayenizde daha çok bir şeylerin farkına varıyorum kendi açımdan . İYİ Kİ VARSINIZ..

    1. Bence SEO gelecektir…
      Bizi ulaşamayacağımız büyüklükteki kitleye ulaştıran ve geleceği yönelik çalışmalar yaptiran sistemdir 💯

  34. SEO : Arama motoru optimizasyonu’dur.
    Ve bu bir sabır işidir. Sizin sayenizde daha çok bir şeylerin farkına varıyorum kendi açımdan . İYİ Kİ VARSINIZ..

  35. SEO kelimesi Search Engine Optimization ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilmektedir. SEO çalışmasını inceleyecek olursak isminden de anlaşılacağı üzere internet projelerinin arama motorlarına belli başlı kurallar ile uygun hale getirilmesi ve sitelerin aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışma olarak nitelendirilir.

    Bir SEO ile çalışma kararı sitenizi geliştirebilecek ve size zaman kazandırabilecek büyük bir karardır ancak sitenize ve itibarınıza zarar verme riski de vardır. SEO’nun sitenize kazandırabileceği avantajların yanı sıra sorumsuzca hazırlanmış bir SEO’nun verebileceği zararları da araştırdığınızdan emin olunması gerekir.

  36. “Seo” kimine göre Google’den köşe bucak kaçarak ona yakalanmadan sıralama yükseltmek, kimine göre google’un dediklerini yaparak sıralama yükseltmek, kimene göre ziyaretçinin istediklerini vererek sıralama yükseltmek olduğu gibi çoğu kişiye göre de Ayhan KARAMAN demek :)

  37. Arama motorunu bir çöpçatana benzetebiliriz.
    Hedef nedir? Arayan kişi için internette aradığı şey tam olarak neyse,onu bulmaktır.
    Olabilecek en iyi sonuçları sunmak için arama motorları (yani çöp çatan),web siteleriyle (yani aranılan adayla) ilgili olabildiğince çok bilgi arar. Bırakın adayın,yani sitemizin boyunu, posunu,içeriğini;sitelerin popülerliğine ya da diğer kişilerin onlar hakkında neler dediğine kadar bakar,hatta en iyi eşleşmeyi bulmaya çalışır. Unutmamak lazım ki;yıllardır bu işi yapan çöpçatan gibi gitgide iyileşirler,arama formülleri gittikçe gelişir ve zamanla daha fazla bilgiler eklenir. Sitemizi arama motorlarının gözünde cazip kılmak için ‘’Kullanıcılarımız için üretip, Arama motorları için optimize etmemiz gerekiyor.’’ Böylece organik sonuçlar, gerçekten organik olarak çıkar. İşin aslı;arama motorlarının en çok önem verdiği şey;benzersiz, ilgi uyandıran, alakalı içeriktir.Çünkü onların işi, en faydalı şeyleri bulup göstermektir.
    Ben;38 yaşında,dijital pazarlamayla alakası olamayan biriyim.6 aydır kendi çapında sosyal medya üzerinden e-ticaret yapmaya çalışıyorum.Daha önceleri SEO hakkında bir çok içerik okudum veya izledim.Ama inanın kafam o kadar karıştıki;anahtar kelime nedir, organik olmak nedir,hepsi birbirine karıştı. Pandemi sürecinde SEO nedir diye ciddi araştırmaya başladım.Yani çok yeniyim bu konularda.
    Google’ın Dijital Atölye sayfasında ücretsiz dijital pazarlama dersleri var ciddi tavsiye ederim. Ben de pandemi sürecini ‘’Dijital Pazarlama Nedir?’’ Google’ın kendi ağzından dinledim. Bu işler nedir, ne değildir? diye.En doğru bilgilerin orda olduğunu gördüm ve en anlaşılır şekilde oradan duydum. Daha sonra 2-3 hafta önce Ayhan arkadaşımızın Youtube’ta bir videosuna denk geldiğimde öğrendim.Kendisini daha önce tanımıyordum ve onun anlattıkları kulağıma sanki;Google’dan dersi dinliyormuşcasına anlaşılır geldi.Aynı Google’ın anlattığı şeylerden bahsettiğini fark ettim. Helal olsun ne diyeyim,kendisini bu işe adamış!Ayhan arkadaşımızdan bir şekilde hepimiz faydalanacağımız kesin..Herkese hayırlı işler dilerim. Benim için de, burdaki bu işe benim gibi hevesli bütün arkadaşlarımın da yolu bahtı açık olsun.

  38. SEO Ozellikle kullanicinin isteklerini goz onune ve onlari mutlu mutlu etmek onlarin ihtiyaclarina cevap verebileceğimiz ve karşılığında ödülümüzü alabileceğimiz bir dijital pazarlama kanalıdır

  39. Seo; web sitelerin üst sıralara çıkması ve anahtar kelimelerle anlamlandırılıp bulunması için gerekliliği çalışmaların yapılmasıdır.

  40. Bana göre seo, Web sitemiz üzerinden arama motorlarıyla iletişim kurma şeklimizdir. Kendimizi ne kadar iyi anlatırsak, yani web sitemizi ne kadar kullanıcı dostu olarak tasarlarsak, arama motorlarıyla o denli iyi bir iletişim kurabiliriz.

  41. Seo : Kişilere en doğru bilgileri sunmak için Google tarafından geliştirilen bir araçtır. Tamamen doğal içeriklerden oluşan amacı kullanıcının istediği şeyleri bulmasını amaçlayan bir araçtır.

  42. Seo birşeyi yaptığınızda değil herşeyi doğru yaptığınızda olan bir arama motoru kuralları bütünüdür. Uzun vadede hedef kiltleyi yakalamak ve elde tutmaktır.

  43. Bence seo Ayhan Karamandır.Neden derseniz?Çünkü seo içeriktir,içerik düzgün olunca yazılar sürekli güncellendikçe seo kullanıcıda kendi yazmış kadar heyecanlı ve sıkılmadan kalıyorsa sitede Google bu işe seo der.Bu kadar net:)

  44. SEO, “ben de E-ticaret sitemle buradayım, beni farket ve hedef kitleme farkettir” mesajını Google arama motoruna -Google’ın istediği teknikleri kullanarak- iletmektir.

  45. SEO; arama motorlarına, kullanıcı deneyimi ve teknik altyapı sonucu oluşan performansa dayalı sergilenen bir neticedir. Performansın geri dönüşü ise fiziksel bir örnek verecek olursak; popüler bir AVM’nin en kalabalık katında en güzel Mağaza’ya sahip olmaktır. SEO hem sizi tanıtır hemde size sadık müşteriler/kullanıcılar kazandırır.

  46. Seo nedir sorusunun cevabını çok güzel bir şekilde Ayhan karaman hocamız vermiştir.
    Google’ı kullanan kullanıcılara en doğru ve kaliteli içerikleri bulmasına yardımcı olmak için google’ın belirlemiş kuralları, algoritmaları bulunmaktadır. Search engine optimization’u websitelerinize uygulayarak kullanıcıların en doğru sonuçları bulmasını ve google’ı kullanıp sitenizde vakit geçirmesini sağlayacak içeriker hazırlarsanız. Google sizi ödüllendirerek sıralamalarda her zaman üst sıralara geçmenizi sağlayacaktır. Ayhan karamanın’da dediği gibi “oyunu kurallarına göre oynamaya hazır mısın?”

  47. Ayhan Karaman denince Seo Hocası geliyor aklıma direk :D Ellerine sağlık hocam gene döktürmüşün ya sıfırdan başlıyacak kişiler Ayhan Karaman yazılarını okusun yeter.

  48. Türkçe kaynaklar üzerinden takip ettiğim tek seo uzmanı Ayhan Karaman. Heyecanı gurur la takip etmekdeyim Teşekkürler

  49. Yazınızı okudum öncelikle teşekkür ederim. Seo konusuna yeni yeni başlıyorum websiteniz ilgimi çekti. Paylaştığınız kaynakları kullanmayı düşünüyorum :).

  50. Çok değerli Ayhan Hocam,
    Size bir sorum olacak google ince içerik diyip duruyor. Bunları kaldırmak istiyorum ama burada bu ince içerikleri neye göre belirleyeceğiz, ortalama konummu, analystic değerleri mi? Yoksa bütünsel bir bakış açısı mı? Çok gösterim alıp hiç hit alamayan sayfalar zayıf içerik midir?

    1. Selamlar,

      Bütünsel bakmanız lazım. Çok eski ve hiç trafik almayan içerikleri manuel olarak denetleyip karar verebilirsiniz. İçerik arama niyetine uygun mu? Rakiplerle karşılaştırınca eksiklikler var mı? İyileştirilebilir mi?

  51. Seo nedir, seo nasıl yapılır? Gibi aramalarda ilk sırada çıkman ne kadar başarılı olduğunu zaten gösteriyor Ayhan abi. Seo nasıl yapılır ve seo nedir daha net öğrenmiş olduk. Eline emeğine sağlık.

  52. SEO Deyince Ayhan Karaman bir numaradır. Kaliteli içerik ve özelden her sorumuza zaman ayırarak, özenle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bir sektörde lider olmak ve her an bizzat kendisi ile iletişim kurulabiliyor olmak büyük bir nimet.

  53. Dostum senin bu sektöre sağladığın faydayı görmeyenler için yazıyorum. Yayınla bu yorumu lütfen!

    Lütfen pes etme lütfen!!! O kadar güzel anlatıyorsun, o kadar güzel paylaşıyorsun ki ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Lütfen bana ulaş, mail at ve bir şekilde sana nasıl destek olabilirim onu bana söyle.

  54. Merhaba, seninle başladık bu yola doğru adımlar atmaya çalışmam ve eksik web bilgim olmasına rağmen bazı kelimelerde ilk sayfalarda olan sitemden ek gelir elde ediyorum 1 yıldır ortalama teşekkürler takipçinim.

  55. Az önce youtube kanalınızda bir video izledim. Bilginin karşılığı olarakta (biliyorum karşılıksız yaptığınızı) ”seo” aramasında sitenize girip, vakit geçirip bu notu bırakarak size bir nebze destek olmak istedim :)

    Sizi seviyoruz hocam, var olun

  56. Ayhan Hocam Merhabalar. Google arama motorlarında SEO ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucunda en kaliteli içeriğin sizin sitenizde olduğunu gördüm. Sayfanızın içerisinde oldukça kaliteli ve bilgi dolu bir zaman geçirdim, teşekkür ederim. Başarılarınızın karşılığında algoritmaya çok iyi bir kullanıcı deneyimi yaşattığınızı olumlu davranışlar sergileyerek gösterdiğimi düşünüyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

    1. Kısa ve net olarak tanımını yapmak gerekirse, web sitelerinin Google arama motorunda yükselmesi, doğal olarak trafik artışı sağlaması için yapılan çalışmalardır.

      Bu bir oyun. Bu oyunun kuralları var ve kuralları Google arama motoru belirliyor. Oyunu kuralına göre oynarsanız ödüllendirilirsiniz

  57. Bir başlık altında SEO ancak bu kadar iyi işlenebilirdi. “SEO” kelimesinde google ve harici pek çok arama motorunda bu makaleyi ilk sayfada görebilirsiniz. Kesinlikle SEO Nedir cevabının en iyi örneklerinden biri.

  58. Ayhan Hocam Teşekkürler,
    Güncellenmiş içerik harika olmuş. Ben farklı bir soru sorsam “Merak Edilen Sorular” ın altındaki tabloları nasıl yapıyorsunuz? Bende de jannah tema var alma bulamadım. :)

    1. Çok teşekkürler. İçeriği düzenlerlen Jannah Shortcodes (Kıravat Simgeli İkon) – Toggle Box :) adımlarını izleyerek yapıyorum.

  59. Seo konusunda ayhan bey bizlere gerçekten ön ayak olmuş lider bir kişidir. kendisine yazdığı makaleler için teşekkür ediyor seo alanında başarılarının devamını diliyorum

  60. Uzun süredir sayfanızı takip ediyorum. İşinizi tam anlamıyla yapmaya çalışmanız ve karşılıksız bilgi paylaşımı yapmanız oldukça güzel. Başarılar dilerim.

  61. Ayhan Hocam, öncelikle bu güzel bilgiler için size çok teşekkür ediyorum. Sizi youtube da videolar sırasında görmüştüm ve iyi ki de görmüşüm. Harika bir anlatımınız var ve hem bu siteniz için hem de youtube videolarınız için ve youtube videolarınızın neredeyse hepsini hiç sıkılmadan izledim. Gerçekten de bu işi çok iyi yapıyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim. Ayrıca youtube için yeni videolarınızı inşallah çekmeye devam edersiniz. İzlemek için sabırsızlanıyorum. Ve sizden öğrendiğim değerli bilgiler sayesinde sitemi daha iyi üst sıralara çıkartıyorum bu da beni çok mutlu ediyor :)

  62. Ayhan karaman hocamın tüm makale ve videolarını sürekli takip ediyorum. Gerçekten açık anlatım ve doğru bilgiler hazırlıyor. Çok teşekkür ederim hocam. Web sitelerime söylediğiniz şeyleri uyguluyorum.

  63. Seo için asla biliyorum dememek lazım. Her geçen gün değişen algoritma ile gelişmeleri takip ederek ilerlemek en güzeli. Sektörün en iyi seo uzmanı olarak sizden çok şey öğreniyoruz. Yolunuz açık olsun hocam

  64. Bence SEO; Google’ı memnun etme sanatıdır. Google memnun olduğu sürece zirvede yerini alırsın. Bu arada Ayhan hocamın da altını çizdiği markalaşma ile ilgili olarak bana göre; Branding > SEO.

  65. Bence SEO arama motorlarının insanlara yol gösterdiği bir haritadır. Ancak bu harita da uzun yollar, ücretli gişeler, köprüler yoktur. Direkt aranan yolu kolayca doğru tabelalar ile (anahtar kelimelerle) kullanıcıya doğru yolu gösteren bir süreçtir

  66. Bence Seo bebektir; Bir bebeğin doğru beslenmesi gibidir seo. Ne kadar katkısız, dışarıya bağlı kalmadan kendi anne sütünden beslerseniz o kadar çok sağlam büyür bebek. Eğer dışarıdan bir katkı maddesi ile beslerseniz bu kez ilk adımda hata yapılmış olur. Ne kadar doğal seo çalışması, o kadar çok mama.

    Bebeğinizi doğru çalışmalar ile besleyin. İyi çalışmalar.

  67. Selamlar, bence SEO legal bir örgütlenmedir. :) Örneğin; örgütlenmedir çünkü SEO parçalardan oluşan bütünsel bir iştir ve sonucunda GOOGLE’da bir yer edinerek örgüte dahil olursunuz. Legaldir çünkü illegal hareketler bir gün mutlaka GOOGLE tarafından farkedilecek cezalandırılacaktır. Bunun en büyük örneği ise bizzat sizin hikayenizdir. :)

  68. SEO Nedir

    Seo, web sitesini arama motorlarının anlayacağı şekilde düzenlemektir.
    Arama motorları kullanıcılara sunacağı doğru içeriği SEO sayesinde sunar.

  69. SEO bence sadece yapilmasi gerekeni yapmaktir. Yani A şehrinden B şehrine araba ile gidilecek ise o yolu araba ile gitmektir. Farkli yollara uğramamak, farkli deneyimlere (uzay gemisinin icadini beklememek) düşmeden yoluna devam etmektir.

  70. Bence SEO uzay gözlem kulesidir çünkü sonu olmayan bir evrende yeni yıldızlar keşfedip onlara isim verip insanlara keşiflerini göstermek ve tanıtmak gibidir.

  71. SEO bir işletmenin, girişimin temel yapı taşlarından. Nasıl ki muhasebe olmadan bir ürünün fiyatını belirleyemiyoruz SEO olmadan da sitenin fiyatını, konumunu, sıralamasını belirleyemiyoruz. SEO, Ayhan Ustamızın deyimiyle “AŞK” ki bence de aynen öyle.
    Aşk=SEO
    SEO=Aşk
    Matematikte şöyle diyorlar bu duruma: Elemanların Yer Değiştirme Özelliği :)

  72. Bence SEO bir köprüdür, arama motoru ziyaretçilerinin arama niyetlerine yönelik en iyi deneyimi yaşayacakları sonuçlara ulaşama sürecidir.

  73. Seo, kullanıcıların arama yaparken ne düşündüğünü, nasıl arama yaptığını kavrayabilmektir. Kullanıcının düşünce yapısını kavrayabilir ve bunu teknik ile yazılarımıza aktarabilirsek gerçek seo yu yakalamış oluruz. Bu da bize sürekli bir trafik kazancı sağlar.

  74. SEO bir ağaç, meyvesi ise “hedeflenen trafik” olarak değerlendirilebilir. Ancak bu ağaca üstün sabırla, stratejik özen gösterilmediği sürece, meyvelerini elde edemezsiniz.

  75. SEO, basketbolda oyun kurucu rolünü üstlenen oyuncuya denktir. Oyun, o olmadan verimli olmaz; onsuz oyun sürdürülebilir olamaz.

  76. SEO, bir AVM’de büyük heyecanla açtığınız mağazanızı en iyisi olmak için sergilemeniz ve potansiyel müşterinizin gözünü ilk olarak sizin mağazanıza çevirmesini sağlamaktır. Dekorasyon, kullanılan renkler ve çalışanların tutumu gibi şeyler ise diğer mağazaların arasından sıyrılabilmek için dikkat edilmesi gereken yönergelerdir.

  77. Seo insan ilişkilerine benzer. Diğer insanlardan bir adım önde olmak ister, kendi insanını ne kadar çok geliştirir ve yetenek eklersen o kadar ön plana çıkar. Domain değerleri insanlar arasındaki saygınlık gibidir. Backlink ağı ise o saygın kişiye referans olan kişiler gibidir ve bu da demek olur ki ne kadar kaliteli referans, o kadar iyi seo.

  78. Bence SEO, marka bilinirliği demektir. Marka bilinirliği sağlayabilmek için web sitesinde organik trafiği ve dönüşümleri artırarak sonuç elde etmektir. Marka bilinirliği sayesinde insanlar herhangi bir arama teriminin sonuna eğer ki marka ismini yazarak sizi ararsa hem dönüşümlerimiz hem trafiğimiz artacaktır.

  79. SEO kütüphanedir, bilgi barındırır bilgide düzenli ve ulaşılabilir olduğu zaman değerlidir, istediğiniz anda ulaşabiliyorsanız hayatınıza dokunur. Kütüphanede çalışmak isteyenler içerdeki sistemi ve dikkat edilmesi gerekenleri bildiği zaman sonuçlar muhteşem olacaktır.

  80. Bence SEO, sitenizin gerçek değerini hedef kitlenize daha çabuk göstermek için yapılması gereken çalışmalar bütünüdür. SEO çalışmaları yaparak kaliteli içeriklerden oluşan bir web sitenizi kitlenize gösterebileceğiniz gibi yapmadan da hedef kitlenizin bu kaliteden bihaber olmasını sağlamış olursunuz.

  81. Seo, en iyi konumda ve en işlek bir caddede işletmesi olanlarla olmayanları eşit konuma getiren ve kurallarına uyuyunca zengin, fakir, ırk ayrımı yapmadan insanları ödüllendiren bir yapay zeka sistemidir.

  82. SEO; arayana aradığını sunma sanatıdır.

    Her insanın bir ihityacı vardır ve ihtiyaçlar ancak onları giderecek bir yol aramakla çözüme kavuşur. Doğru veya yanlış her türlü bilginin sunulduğu internet ortamında kişinin ihtiyacını en hızlı ve doğru bir şekilde karşılamak için öncelikle arama motorları ortaya çıkmıştır. Fakat arama motorları bu ihtiyacı basit bir şekilde karşılayamayacaklarını anladığından dolayı bir çok farklı yönteme başvurmak zorunda kalmışlardır. Bunların oluşturduğu bütüne SEO denir ve sanıldığının aksine SEO yönetimi bir sanattır, basit, kolay veya önemsiz değildir.

  83. Bence SEO; web sayfalarını arama motoruna tanıtarak arama sonuçlarında hak ettikleri yeri almalarını sağlama işlemidir.

  84. Bence SEO web sayfalarını arama motoruna tanıtarak arama sonuçlarında hak ettikleri yeri almalarını sağlama işlemidir. Bunu mağazaların en gözde ürünlerini vitrine koymalarına benzetebiliriz. Görülmeye değer olan göz önüne koyulur. SEO da görülmeye değer olanı görünür kılma işlemidir.
    Önceki yorumda örneği unutmuşum bu yorumu değerlendirmeye alırsanız sevinirim :)

  85. SEO, doğru içeriği ve markayı doğru kişiler ile buluşturma sanatıdır. Emek isteyen, kısa veya uzun bir zaman gerektiren ve teknik ile beraber sabrın bir ürünüdür.

  86. SEO, Kullanıcı Geri bildirimlerini Açık Bir Şekilde Hizmet Sağlayıcılara Sunar Bu Geri bildirim Sonucunda Kullanıcılara Basit Ve Kolay Bir Ara yüz Kullanımı Sağlar. :)

  87. Seo web sitemizi arama motorlarının anladığı dilde düzenleme ve geliştirme çalışmalarıdır.

  88. Kişilerin veya kurumların potansiyel müşterileri ve hedef kitlelerini bulabilmek için internet sayfası içinde,sosyal medya ve global internet pazarında gerek makaleleri ile gerek se de verdiği hizmetlerde etkili marka bilinirliği oluşturması aşamasına ve bu aşamalaları etnik ve doğru bir şekilde nihai tüketiciye anlatma biçmine seo denir 😀😀

  89. Bence SEO çok şık bir davete gidecek olan fakat görünüş ve mental anlamda uzun süredir kendini iyi hissetmeyen bir kadındir. Ama istekleri vardı, artık düzelmek ve diğer davette ki insanlardan ayrıcalığı olsun istiyordu.
    Hemen iyi bir yönlendirmen bulur kendine. Bu kişilere ne istediğini söyledikten sonra onlarda düşünüp planlama yaparlar.
    Yapılacaklar
    1-Yardımcılarının, konuşma ve yeme içme dersi vermesi.
    2- iyi bir kuaföre gidip saç ve makyaj yaptırması,
    3-çok şık gece kıyafeti bulmasi,
    4- Ayna karşında prova.
    Ve hazır.
    Kırmızı halıya çıkan kadın kameraların gözünden kaçmaz büyük dikkatle çat çat fotoğrafları alınır. Bunu gören diğer misafirler bu kadın kim diye sormaya başlar . İsmini öğrendikten sonra sosyal medyadan, Google dan aratmaya başlarlar hakkında yorumlar yapılır ve takibe alınır . Çok güzel ve dolu dolu muhabbet ettiği içinde gecenin yildizi o olur.

  90. SEO, web sayfalarını arama motorları için optimize etme sürecidir. Web sayfalarının arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur ve potansiyel müşterileri bir işletmeye çeker.

    SEO söz konusu olduğunda, mümkün olan en iyi sıralamayı elde etmenin kısayolları yoktur. Ancak şu adımları izlemek web sitenizin performansını artırmanıza yardımcı olabilir:

    #1 – Google’ın algoritması sık sık değişir, bu nedenle algoritma değişikliklerine ayak uydurun

    #2 – Kapsamlı anahtar kelime araştırması yapın

    #3 – URL’nize, başlıklara, meta etiketlere, resimlere, içeriğe ve daha fazlasına anahtar kelimeler ekleyin

    #4- Sitenizi cezalandırabilecek teknik hatalardan kaçının

  91. ”SEO” Milyonlarca web sitesinin barındığı bir ekosistemde, gerekli araştırma ve fizibilite raporları çıkartıldıktan sonra(rakip analizleri-odak kitle vb.) Arama motorlarında maksimum ulaşılabilir seviyeye çıkmaktır. Yapılan SEO çalışmaları sürdürebilir ve müşteri odaklı olmalıdır. Web sitesi sürekli beslenmeli ve yer alınan konumun kaybedilmemesi için çalışılmalıdır.

  92. Kısaca Google ve benzeri arama motorlarında siteninin ön sırada çıkmasıdır.
    Bana göre SEO paran olmasa bile bilgi ve birikimin ile hakk etdiyin yere gele bilmektir.

  93. Herhangi bir ürün ya da bilgi için konumu kullanarak hem alıcıyı hem satıcıyı birbirine ulaştıran aracı programdır.

  94. SEO, kullanıcı deneyimini en iyi şekilde etkileyebilmek ve arama motorlarının websitelerimizi en iyi sıralara getirmesini sağlamak için yaptığımız işlemlere SEO denir.

  95. Bir web sitesinin, kullanıcıya en verimli deneyimi yaşatmak için yapılan optimizasyonların bütünüdür SEO. Ayrıca SEO, arama motorunun isteklerini yapmak değil, kullanıcı ve performans odaklı web sitesini optimize etmektir.

  96. SEO kısaca bana göre web sitenizde sayfalarınızın ayrıntılı şekilde optimize edilip satıcı ve alıcıyı kavuşturan yazılımdır.

  97. Teknik olarak sitelerin arama motorlarında yani google da aratilan kelimeye bagli olarak en uygun dogal sekilde kullanicinin önüne çıkmasını saglamak için yapilan işlemlerdir.

    Abi ayrica su an yapilan yorumlarda bir seo dur.

    Sen bu isi harbiden kuralina gore oynuyorsun :)

  98. SEO, web sitemizin güncel ve özgün olan içeriğinin, belli kurallar çerçevesinde arama motorlarında üst sıralara çıkarma yöntemlerine verilen addır. Bu sayede hem sitemizin tanınırlığını hemde reklam gelirini doğru orantılı biçimde arttırabiliriz. Örneğin evcil ve ekonomik değeri olan hayvanlarla ilgili makaleler yayınlayan bir web sitesinin google a veteriner hekim yazıldığında ilk sayfada üst sıralarda çıkmaya çalışması gibi.

  99. Hazırlanan internet içerikleri yalnızca kişilere değil, makinelere yönelikte olmalıdır. SEO ile içerikler daha geniş kitlelere ulaşabilir.

  100. Seo, arama motorlarında kullanıcının aradığı kelimelerde websiteni üst sıralarda optimize etmektir.

  101. SEO > Bir web sitenin daha fazla trafik çekmesi için arama motorlarında yapılan optimizasyon işlemlerinin bütününe verilen isimdir. Arama motorlarının sunduğu kriterler eşliğinde yapılan ve web sitenin arama motorlarında konum kazanması için yapılan optimizasyonlara SEO denir.

  102. Seo, internet kullanıcılarına en doğru sonucu ulaştırmak için farklı teknik ve metodlar uygulayan arama motorlarını anlayabilmek ve o doğrultuda çalışmalar yürütmektir aslında.

  103. SEO sitelerimizin dijitaldeki, kimlik bilgilerinin tutulmasında en önemli araçtır. Nasıl ki, Real hayatta kimlik bilgilerimizi 11 haneli rakamla oluştuulup tüm bilgilerimiz onun üzerine yazılıyorsa ve sadece 11 haneli rakamı aratırken bizle ilgili bilgiler çıkıyorsa SEO da ise bir web sitemizle ilgili tüm bilgileri arama moturu dediyimiz Google amcaya veriyoruz ki, başka bir kullanıcı bir makale, kelime, fotoğraf aratırken Google amca aratılan içeriğe görə sitemizi içeriklerine göre aratıp eleştirip bizi kullanıcı ile buluşturuyor. Real hayatta ki, 11 haneli bilgi dijital hayatta web sitesi domaini oluyor. :)

  104. SEO, arama motorlarına yönelik yapılan iyileştirme ve optimizasyon çalışmalarıdır. Arama motorlarında yükselmek adına yapılan işlemlerin tamamını kapsamaktadır. Oyunculardan yalnızca biridir :)

  105. Seo nedir? Herkesin bildiğini sandigi ama çoğunluğun çok az sey bildiği. Marka olmanın olmazsa olmazıdır.
    Sadece arama motoru degil sosyal medya vb. Biz çok materyalden oluşur.

    Seo ne değildir?
    Backlink değildir :)

  106. SEO değerli bir mücevheri daha çok ilgi çekecek şekilde parlatmak için çeşitli araçları doğru kullanabilme yetisidir.

  107. SEO, açılımından da bilindiği gibi arama motoru optimizasyonu olarak bir sitenin internet dünyasında performansını, yerini ve kimliğini belirlemek için yapılan teknik çalışmalara verilen işlemler bütünüdür.

  108. Seo bir bölük askerin otururken komutan nerede demesidir. Dijital Pazarlama Uzmanıda (seo yapan kişi) ‘dikkat komutan’ diye bağırandır. Kimin sesi gürse o ilk sıraları alır.

  109. SEO, Arama motorları ve kullanıcıların memnuniyetini esas alarak kendini geliştiren konfigürasyon sürecidir.

  110. Merhaba değerli okurlar.

    SEO Nedir?

    SEO, dediğimiz teknik terim ;
    Web sistemlerinin tümünün birbiriyle network oluşturarak ve bizimde bu network’e bağlı olduğumuz Performans yada Ödüllendirme Motorudur.

    Neden bize göre SEO Nedir terimini böyle izah ettik?
    Mobil, tablet, bilgisayar gibi son kullanıcının network şebekesine bağlı olan tüm arama motorlarını kullanarak
    SEO gibi terimlerdr arama yapılan ” performans motorunda” google, yandex, Microsoft, bing, duckduckgo gibi arama motorları yardımıyla toplanan sonuçlardan en iyi ödül dediğimiz performansı gösteren sitelere verilir. İşte burada SEO devreye girer

    İşte Kısaca Özetlersek en sade haliyle SEO :

    – SEO ; Sınıfta Öğrencilere Ders Anlatan bir Öğretmendir.

    – Öğrenciler Arama Motorudur. Öğretmen ise SEO’nun kendisidir.

    Açılımı : ( öğrenciler her soru sorduğunda verilen sorulara, sorunun tutarlılığına göre cevaplar almak için Öğretmene başvururlar.)

  111. SEO vücuda zerk edilen aşı gibidir, mikrobu vücuda tanımlayıp bağışıklık kazandırdığı gibi, bizi, hedef kitlemizi, amaçlarımızı, yapabileceklerimizi sisteme (arama motoru) doğru tanımlayan ve sanal ortamda aranıldığımızda nokta atışı “Benim o benim” diye bas bas bağırmamızı sağlayan tasarlanmış, üretilmiş, kafa yorulmuş, emek edilmiş, test edilmiş ve onaylanmış bir antikordur.

  112. Bir çok arkadaşımız SEO nedir bilmeden SEO yapmaya çalışmaktadır. Ama bu makaleyi okuduktan sonra ise merak ediyorum acaba hala SEO yapabiliyor muyum diye düşünüyor mu?
    Gerçek paylaşım için teşekkür ederim.

  113. SEO, hastalandığında doktor ve antibiyotik (Ads,FB Manager vs) yerine soğan (anahtar kelime analizi), sarımsak (uygun meta veri), zencefil (URL yapısı) ve limon (mobil SEO) yemektir.
    Yani şifayı organikte aramaktır ;))

  114. Bence SEO kazanç sağlayacağım bir tarlaya verdiğim emektir.

    Özetle;

    Elinde irili ufaklı taşlarla ve bazı zararlı bitkilerle dolu bir tarla (web sitesi) var; bu tarlaya ürününü ekersin ama hasat zamanı geldiği zaman istediğin kadar verim alamazsın.
    Ürün eksik veya fazla büyümemiş olarak çıktığı zamanda sadece harcamalarını karşılar ki bazen zarara bile uğrayabilirsin, bu durum seni maddi ve manevi olarak büyük bir strese sokar.
    Her işte risk alınır ama bu tip bir tarlaya ürün ekmek tamaman rus ruletidir.
    Yapman gerekenler; Taşları ayıklaman (kırık linkler), zararlı bitkileri (kötü backlinkler) ilaçlaman,
    toprağın verimini arttırman (seo uyumlu makaleler) ve en önemlisi bir ziraat mühendisi (seo uzmanı) ile görüşmen gerekmektedir.
    Bunların hepsini planlı ve projeli bir şekilde yaparsan hasat zamanı geldiği zaman ürünün hem sağlıklı hem de kazançlı olacaktır.

  115. SEO; Web sitelerinin arama motorlarından gelen organik trafik performansını arttırmaya yönelik optimizasyon işlemleridir.

  116. SEO demek hastalanınca doktor ve antibiyotik kullanmak yerine, soğan sarımsak zencefil ve limon yemektir.
    Yani organik iyileşmek ve beslenmektir !!!
    Sağlığımıza kavuşmak biraz vakit alabilir ama uzun vadede çok daha etkili ve kalıcı olur.

  117. SEO nedir ?

    Sıralamada artan yükseliş > daha fazla organik trafik
    Artan organik trafik > daha fazla telefonla arama ve form doldurma
    Artan telefonla arama ve form doldurma > daha fazla satış
    Daha fazla satış > daha fazla artan gelir

  118. Seo ile ilgili en önemli içeriklerin toplandığı ve en sade şekilde anlatan tek insan.

    Seo = Çocuk gibidir doğru yerde doğru şekilde ilgilenilirse istediğin yere istediğin konuma gelecektir.

  119. SEO Nedir için örneğim;
    SEO şampiyonluk yaşamak, kupalar kazanmak için kurulmuş bir takımın sezona hazırlanma stratejisi ve çalışma planıdır…

    Açıklamam;
    Web sitesini bir takım olarak düşünelim. Ciddi zaman ve para harcanarak kurulmuş ve sonuç beklenen bir takım. İşte SEO bu takımın yani web sitesinin amacına ulaşması için yapılması gereken çalışmalar bütünüdür.
    Üst konumda olmak için çaba harcadığımız tüm kelimeleri fikstür olarak belirleyebiliriz. Süreç içinde üstte konum aldığımız kelimeler kazanılan maçlar, rakibimizden arkada kaldığımız kelimeler kaybedilen maçlardır.
    Her takım gibi şampiyonluk ana hedefimiz olmalıdır. Ama Türkiye’deki hastalıklı spor ikliminde olduğu gibi şampiyonluk dışında her sonuç başarısızlıktır dememeliyiz.
    Bizden başarılı rakipleri inceleyip neden geride kaldığımızı doğru tespit etmeli, ek transferler ile (Sosyal Medya, Ads, Yerel Seo, İçerik Üretimi vb.) sonraki sezon güçlenerek şampiyonluk hedefimiz için çok çalışmaya devam etmeliyiz.

    SEO Nedir ve Neden SEO sorularına birlikte çalışmak amacıyla görüşme yaptığımız işletme sahiplerine bahsettiğim tanımı sizlere aktardım.
    Özellikle Ayhan Hocam sizde SEO yu takım oyununa benzettiğiniz ve bu şekilde ifade ettiğiniz için sizin de yorumunuzu bekliyorum.

  120. Seo : Sevgiliye şiir yazmak gibidir. Güzel etkileyici bir o kadar da anlamlı olması gerekir. Kafiyeler redifler alıntılar ve içerisinde belli bir duyguyu, özlemi, hayalleri içeren, bazen yaşayış ile ilgili birikimler, aktaran, kelimeleri ahenk ile birleştirerek ve farklı anlamlar yükleyerek sunduğu, belli teknikleri olan söz sanatlarıdır. Bizim sevgilimiz Google. Arayı soğutmadan onu etkileyebilirsek bizi kalbinde ilk sıraya alır. ;)
    .

  121. Seo nedir konusunda muazzam bir içerik yayınlamışsınız elinize emeğinize sağlık. Ayhan hocam verdiğiniz muazzam bilgiler için size teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar dilerim.

  122. İyi bir SEO iyi bir evliliğe benzer. Senin için en doğru kişi bulabilmek için, yaşam tarzın, arkadaşların, kişisel bakımın veya genel kültürün gibi yüzlerce kriteri karşılaman gerekir ve bu bir günde olmaz. Hepsi zaman alır, tek seferlik değildir ve yaşam boyu sürer. Bu kriterleri zaman için de ne kadar doğru geliştirir, kendine yatırım yaparsan, senin için en doğru kişiye o kadar yaklaşırsın. Kestirme yollara sapar veya kandırma yoluna gidersen de yine bu yolda birini bulur ve bir şeyler hep eksik olacağı için aradığın mutluluğu yakalayamazsın.

    SEO’nuzu iyi yapın hayalinizdeki eşi bulun:) Sevgiler….

  123. Yenilikçiliğin ve alternatif düşüncenin adıdır SEO. Her adımında özel hissedebildiğin, iraden doğrultusunda mutlak başarıyı elde edebildiğin bir serüvendir :)

  124. SEO, bir zeytin ağacından maddeler toplamaktır. O ağaçtan ne kadar zeytin toplarsak ve bundan zeytinyağı yaparsak, o kadar üste çıkarız. Ne kadar taş, toprak toplarsak da o kadar dibe düşeriz. Rekabet tarafından ele aldığımızda; rekabetin arttığı durumda, zeytinyağına olan talep yükseleceği için gerekli zeytinleri toplamak için diğer zeytin avcılarını (rakiplerimizi) iyi analiz etmemiz gerekir. Kullanıcı tarafından ele aldığımızda ise; en iyi zeytinleri toplamalıyız ki zeytinlerimizi kullanıcılara (nihai tüketiciye) satabilme şansı bulalım.

  125. ” SEO ” google arama sonuçlarında müşteriyi memnun edecek, üst sıralarda görünmesini sağlamak ve google gözünde önemsenmek için yapılan teknik çalışmalardır.

  126. Seo adami rezil de eder, vezir de :D Ayhan hocamın içeriklerini düzenli takip ederek her zaman VEZiR olmayı tercih ettim. Teşekkürler Ayhan Karaman!

  127. Dijital pazarlama 1 kitap ise seo sayfalarından birisi, tıpkı sosyal medya ve reklamlar gibi.

    Seo demek, kaz gelecek yerden tavuk esirgememek demek.

    Aylık 1500 liradan 6 ay bir seo uzmanına para ödediniz diyelim. Gitti 9 bin lira. Bir şekilde bu yatırımın geri dönüşü olmalı.
    İlk siparişle beraber iyi ki seo yaptırmışız seslerinin yükselmesi iyi haber.
    6-12 ay arası verilen paranın amorti edilmesi olağan bir durum.
    12 ay sonrası artık her kazanç eski seo çalışmasının getirisidir diyebiliriz.

    Son bir tanım daha.
    Seo demek internet toprağına tohum ekmektir. 6 ay sularsanız, ağaç olur, meyve verir. Sonra her sene meyve verir. Ağaç olana dek seo uzmanını, meyve verince herkesi mutlu eder.

  128. “Seo nedir?” sorusunu öğrenmek isteyenler için çok net bir içerik olmuş.
    Teşekkürler abi🙏🏼

  129. Türkiye üzerinde SEO Nedir? sorusunu en ince detaylarına kadar açıklayan tek yazı! Bu kapsamlı içerik için teşekkürler 🙏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir