fbpx
SEO

SEO Zaman Çizelgesi

Bir web sitesini SEO için optimize etmeye başlamadan önce bir zaman çizelgesine göre hareket etmek her zaman için büyük avantaj sağlar. SEO çalışması ne kadar sürer? Bu soru kuşkusuz en çok aldığımız soruların başında gelir.

Bu içerikte, SEO zaman çizelgesinden ve sürecin ne kadar zaman gerektiğinden ve buna neden olan faktörlerden bahsedeğim.

SEO performansı için ortalama süre 6-12 ay sürebilmektedir. Bu süreyi hızlandıracak iki önemli konu vardır. Biri rakipleri iyi analiz etmeniz diğeri ise yatırımlarınız.

Rakiplerinizin ilk sayfada olan içeriklerini incelemeniz, sayfalarını nasıl yapılandırdıklarını tespit etmeniz, sahip oldukları bağlantıları değerlendirmeniz ve reklam yatırımlarına hakim olmanız oldukça önemlidir.

SEO zaman çizelgesi

Bir rakibi geçmek, daha iyi performans elde etmek için o rakibin geçmişini ve mevcut durumunu bilmeniz gerekir. Ben trendyol markasını geçmek istiyorum hedefiyle çıktığınız yolda o markanın yatırımlarını da göz önüne almanız gerekir. Yani kaç ürüne sahip? (kategori kategori), Kaç kategoride pazara yön veriyor? Fiyat rekabetine girebiliyor muyuz? Bağlantı kaynaklarına sahip olabiliyor muyuz? Tasarım, görsel ve içerik konusunda daha iyisini yapabiliyor muyuz? PR çalışmalarını analiz edip en az onun kadar iyi iş çıkarabiliyor muyuz? Pazarlama tarafında onun kadar yetenekli miyiz? Reklamlara yaptığı yatırımlar ve stratejiler konusunda ondan daha iyi olabilir miyiz?

Ya ben altı üstü SEO yapacağım yukarıdaki sorular beni neden ilgilendiriyor diyenlerden olmamalısınız. Çünkü SEO tarafında başarılı olmanın yolu yukarıdaki soruların cevabından geçiyor. Ben başlığımı, açıklamalarımı, site hızımı iyileştirdim. Çok fazla bağlantıya sahibim. İllaki onu geçerim mantığıyla yola çıkmamalısınız.

Evet ben rakibimi analiz ederim. Rakibimden daha fazla emek veririm. Daha iyisini yapabilirim diyorsanız aşağıda paylaştığım SEO zaman çizelgesini dikkate alarak çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

SEO Zaman Çizelgesi

Teknik optimizasyondan iç optimizasyona, dış optimizasyondan performans optimizasyonuna, analizlerden performans değerlendirmelerine kadar bir çok başlığı içeren bu çizelge SEO çalışmalarınıza yön verecektir. Çizelgeyi 1 yıl olarak dikkate alıp 4 çeyreğe böldüm. Bu durum hem raporlamalarınız için hem de çalışmalarınız için büyük kolaylık sağlayacaktır.

Şimdi bu çizelgeyi ay ay ele alma zamanı.

ayhan karaman SEO zaman çizelgesi

İlk Ay

İlk ay teknik denetim ile başlar. Teknik denetim sonrasında web sitemizin tüm problemlerine hakim olmuş oluruz. Bunun için bir kontrol listesi hazırlamanız ve adım adım ilerlemeniz daha sağlıklı olur. Teknik denetim düzenli olarak devam edecek çalışmalar arasında yer alır. Teknik denetim sonrasında sorunların çözümlenmesi için müdahalelere başlıyoruz.

Yapacağınız iyileştirme çalışmaları ve zaman çizelgesinin şekil alması siteye, sayfa sayısına göre değişkenlik gösterir. Yani büyük bir projede teknik iyileştime 6 ay sürebilirken küçük bir projede bu 3 gün sürebilir. Bu nedenle zaman çizelgenizi müşteriye göre uyarlamalısınız.

Sonraki süreç anahtar kelime araştırmasıdır. Eğer web siteniz aktif bir web sayfasıysa search console aracını kullanarak performans değerlendirmesi yapabilirsiniz. Anahtar kelimelerinizin ortalama konumunu tespit ettikten sonra o kelimelerin daha iyi sıralama alması için çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Yine burada devreye sektöre yön veren rakipleri incelemek girecektir. Ayrıca anahtar kelime araştırma konusunda rakip sayfaların en başarılı sayfalarını ve o sayfaların gösterim aldığı anahtar kelimeleri incelemeniz fayda sağlar.

Durmuyoruz ve devam ediyoruz. Mevcut bağlantı durumuzu analiz ediyoruz. Rakiplerin mevcut bağlantılarını, bunların arasından kaliteli ve gerçekten bizim işimize yarayacak bağlantıların tespitini yapıyoruz. Sonrası bu konuyla alakalı bir liste hazırlıyoruz.

Sonrasında hem mevcut durumu analiz edebilirsiniz hem de ay sonunca yaptığınız çalışmalar neticesinde bir SEO raporu ortaya çıkarabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim konularla alakalı iki içerik paylaşmak istiyorum. Anahtar kelime performansını iyileştirme konusunda yardım almak için bu içeriği rapor konusunda destek almak içinse bu içeriği inceleyebilirsiniz.

İkinci Ay

Her ay olacağı gibi yine teknik denetim ile başlıyoruz. Geçen ay iyileştiremediğimiz problemlere bu ay odaklanıyoruz. Bu süreçte bir geliştiriciye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle geliştiriciyi sıkıştırmakta fayda var. :)

Anahtar kelime analizlerimiz devam ediyor ve her zaman ki gibi optimizasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle Search Console ile performans artırma videomu izlemenizi öneriyorum. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa kategorileri optimize etmeli, satan ürün açıklamalarına odaklanmalı ve daha fazla dönüşüm için sayfaları iyileştirmelisiniz. Burada amerikayı yeniden keşfeymeye gerek yok. Yıllardır sektöre yön veren markalar var. Kullanıcıların alışkanlıkları var. Bunları değiştirmeye odaklanmayın.

Performans tarafına önem vermeliyiz. Google web.dev ve Pagespeed Insights araçlarıyla web sitemizi denetlemeli, problemleri düzeltmeliyiz. Böyle bir yeteneğimiz yoksa bir geliştirici desteği almalıyız.

Hazır yazılım kullanıyorum. Hizmet aldığım firma destek vermiyor? Bahane üretiyor? Önemsiz diyor? dediğinizi duyar gibiyim. Bunun için sürekli baskı yapmanızı öneririm. Google performansa önem veriyor. Bunun bilinciyle haraket etmelisiniz.

Bağlantılar için yaptığınız liste için harekete geçebilirsiniz. Artık kategorileriniz, içerikleriniz ve ana sayfanızı besleyebilirsiniz. Ama bağlantılar konusunda dikkatli olmalısınız. Sırf bağlantı sahibi olmak için çalışma yapmamalısınız. Hedef kitleniz neredeyse orada yer almanız gerekir. Bir nevi PR çalışması olarak düşünebilirsiniz.

Bir içerik sitesi iseniz düzenli yüksek kaliteli içerik üretimine devam etmelisiniz. E-Ticaret girişimisiyseniz sezonu takip edip yeni ürünler temin etmeli ve bunları son kullanıcıya ulaştırmalısınız. Yeter mi yetmez! Sosyal medyanın gücünün farkına varmalısınız. Sosyal medya sinyalleri çok büyük öneme sahiptir.

Üçüncü ve Sonraki Aylar

Yine düzenli olarak teknik denetim devam etmeli. Sitemizin sağlık durumunu etkileyen olumsuz tüm problemlerden kurtulmalıyız ve odak noktamız artık son kullanıcıya odaklanmak olmalı. İçeriklerimiz, kategorilerimiz, sayfalarımız artık kusursuz olmalı.

Sektöre yön veren olmalıyız. Bulunduğunuz sektörde gerçekten konuşulacak bir marka olmak için çalışmalar yapmalıyız.

Odağınız sadece anahtar kelimelerde yükselmek olmamalı. Markalaşmaya odaklanmalısınız. Nasıl mı?

Bugün peçete denildiğinde aklınıza gelen illaki birkaç marka vardır. Bebek bezi, meyve suyu, gazlı içecek ve SEO denildiğinde aklınıza gelen birkaç marka vardır. İşye yaptığınız işte akla gelen markalardan biri olmak için çalışırsanız SEO çalışmalardan maksimum verimliliği alırsınız.

Reklamlar, Sosyal Medya, Direkt Trafik (SMS, Telegram ve benzeri kanallar), PR, Blog ve SEO’ya asist yapan tüm kanallarda aktif olarak rol almalısınız.

Mevcut içeriğin revizyonu, yeni içerik üretimi ya da ürün tedariği, sosyal medyada duygusal bağ kurmanız yine SEO açısından çok çok önemli.

SEO Neden Uzun Sürüyor?

Yavaş ve istikrarlı SEO çalışmaları her zaman kazanan olur. Bu cümlemden beklemeniz gerekitiğini anlamanızı önermem. Arama Motoru Optimizasyonu için dışarıdan yardım alıyorsanız, ilk denetiminizden sonra sürecin durduğunu hissettiyseniz güncel bir zaman çizelgesi isteyin. Zaman çizelgesine göre ilerlemeyi takip edin.

SEO’yu kendi başınıza yönetiyorsanız, organik trafikten elde edilen dönüşümlere odaklanın. Küçük hedeflerle başlayın. Bu organik dönüşüm oranlarını artırmak ya da blog siteniz için belirlediğiniz kelimeler için sıralama artışı olabilir. Düzenli olarak raporunuzu çıkartın ve mevcut durumu takip edin.

Rekabetinize ve işinize ayırabileceğiniz kaynaklara bağlı olarak, umduğunuz en iyi sonuçları görmeniz bir yıl veya daha uzun bir süre alabilir.

Motivasyonumuzu kaybetmeden ilerliyor ve ilk sayfada olanlardan daha iyi işler çıkarmaya başlıyoruz. Sürekli devam ediyoruz. :)

SEO Zaman Çizelgesi Şablonu

Sizler için hazırladığım zaman çizelgesine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Unutmayın zaman çizlgenizi kendinize ya da müşterinize göre uyarlamanız gerekiyor. Bu çizelge sitenin sayfa sayısına göre değişkenlik gösterir.

Google üzerinden yanına aldığım bu çizelgeyi kendiniz için oluşturmak için bağlantıya tıkladıktan sonra Dosya > Kopyasını Oluştur adımlarını izlemeniz gerekmektedir.

Zaman Çizelgesi >> docs.google.com/seo-zaman-cizelgesi

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

8 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba