fbpx
SEO

Sık Yapılan Dahili Bağlantı Oluşturma Hataları

Dahili link oluşturma SEO fırsatları açısından mükemmel fırsatların yer aldığı bir alandır. Ancak genellikle burada çalışmalarınıza zarar veren bir takım adımlar mevcuttur. Çalışmalarınıza zarar veren hataların neler olduğunu ve bunları nasıl düzelteceğinizi öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Site denetimi gerçekleştirerek yapılmış olan analizler neticesinde saptanmış olan bu dahili link oluşturma hataları sitenizde olup biteni anlama konusunda size yardımcı olacaktır. Burada yer alan verileri inceledikten sonra potansiyel problemleri kolay ve hızlı bir biçimde çözebileceksiniz.

Problemler sıralamayı etkileme durumlarına göre ele alınmışlardır. Avantajlar ise problemi çözmeniz durumunda elde edeceğiniz kazanımları göstermektedir.

dahili bağlantılar

Dahili Link Oluşturmanın SEO Açısından Önemi

Backlinkler önemli bir sıralama faktörüdür. Bir sayfa dışarıdan kendisine gelen bir linke sahip olması durumunda otoritesi artmakta ve Google onu daha iyi bir sıralama ile ödüllendirmektedir. Dahili linkler hak ettikleri değeri pek görmemektedirler. Sitenin iyi olabilmesi için bunlara ihtiyaç vardır.

Linkleri ve dahili linkler anlayabilmek için öncelikle birkaç terim hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bu bilgilere sahip olduğunuz zaman burada yapılan analizleri çok daha iyi anlamış olacaksınız.

  • PageRank, Google tarafından geliştirilmiş ilk sıralama algoritmasıdır. Bir linkin önemini ve otoritesini belirlemektedir. Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, önemli sayfalardan elde edilen linkler sayfanın otoritesine katkı sağlamaktadır. Düşük kaliteli adreslerden alınanlar ise sayfanın kalitesini düşürmektedir.
  • Tarama bütçesi arama botunun sitenizi tararken belirlemiş olduğu bütçedir. Bir arama motoru sitenizi tarama sıklığına karar verirken popüler ve yeni içeriklere göz atmaktadır. Tarayıcı sitenizde linkler aracılığıyla yol almaktadır. Bu nedenle yanlış yapılmış olan link çalışmaları tarama bütçesinin boşa harcanması anlamına gelmektedir.
  • Link kaynağı, dahili link ile bir sayfanın SEO değerini bir başka sayfaya aktarmak anlamına gelmektedir.

Linkler dahili, harici, backlink ve nofollow linkler olarak farklı çeşitlere sahiptirler:

  • Dahili: Aynı alan adında yer alan sayfaları ve kaynakları birbirine bağlamaktadır.
  • Harici: Farklı alan adında yer alan sayfaları ve kaynakları birbirine bağlamaktadır.
  • Backlink: Farklı bir kaynaktan bir siteye veya sayfaya gelen linktir.
  • Nofollow Link: Nofollow linkler link verilen sitenin sıralamasına herhangi bir etkide bulunmayan linklerdir. Bir linki nofollow yapabilmek için rel=”nofollow” etiketinin kullanılması gerekmektedir.

bozuk bağlantılar 404

Bozuk Dahili Linkler

Linklerle ilgili karşılaşılabilecek en büyük sıkıntı onların çalışmamasıdır. Bunun sebebi yanlış girilmiş URL veya linkin olmayan bir sayfaya çıkış yapmasıdır. Bozuk linkler site içerisinde link kaynağının aktarılmasını engellemektedir. Bu durum sıralamanızın olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.

Bozuk link sinyalleri Google’a sitenizin düşük kaliteli olduğunu göstermektedir. Hedef kitle açısından ise sitenizi pek önemsemediğiniz sonucu ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar sitelerde bozuk dahili linklerin sayısı çok az gibi gözükse bile sadece bir bozuk linkin bile tüm değerleri yerle bir edebileceğini unutmamalısınız.

Bozuk bağlantıları tespit etmek için efsane araç olan Screaming Frog ile tanışmalısın. Üstelik lisans kodu Ayhan KARAMAN’dan hediye. Hemen ayhankaraman.com/screaming-frog sayfasını ziyaret et ve hem öğren hem de lisans talebinde bulun.

Linklerin URL’lerini kontrol etmeli ve gerek duymanız durumunda değiştirmelisiniz. Bir sayfa hata ile geri dönüyorsa bu hataya neden olan linki değiştirmeli veya sayfayı yeniden inşa etmelisiniz. Eğer artık gözden geçireceğiniz bir şey değilse yönlendirme yapmayı düşünebilirsiniz.

Bozuk Harici Linkler

Harici linkler sitenizde yer alan değeri bir başka siteye taşıyan linklerdir. Bu linkler bozuksa kaynaklarınız boşa tüketiliyor demektir. Tıpkı dahili link çalışmalarında olduğu gibi harici linkler sayfanızın hem Google hem hedef kitle açısından değersiz gözükmesine neden olabilecektir.

Linklerin URL’lerini kontrol etmelisiniz. Diğer siteleri değiştirmeniz mümkün değildir ancak onların sitenizde yer alan linklerini düzeltmeyi düşünebilirsiniz. Link verdiğiniz sayfa hata ile geri dönüş yapıyorsa site sahibi ile iletişim kurarak onun çalışmasını sağlamalı veya linki değiştirmelisiniz.

bozuk kırık bağlantılar

Site İçi Fazla Link

Sitenizde çok fazla linkin olması sayfanın spam olarak gözükmesine neden olabilecektir. Bu durum doğrudan trafik değerlerinizi etkileyecektir. PageRank değeri linkler arasında dağılım gösterecektir. Sitenizde ne kadar fazla link varsa SEO değeri bir o kadar fazla dağılacak demektir.

Siteniz için önemli olacak linkleri kullanmalısınız. Fazla link kullanımına değil az ama öz link kullanımına odaklanmanız gerekmektedir. Bu durum sitenizde hedef kitleniz için olumlu gözükecek sayfaları öne çıkartma konusunda size yardımcı olacaktır.

Yönlendirme Zincirleri

Bir sayfadan diğerine yönlendirme yapmak oldukça faydalıdır. Ancak bazen yanlış yapılmış yönlendirmeler kullanıcı deneyimini ve site sıralamasını etkilemektedir. Bir yönlendirme bir başka yönlendirmeye gidiyorsa buna zincir adı verilmektedir. Uzun yönlendirme zincirleri sitenizin yavaş olmasına ve botların aklının karışmasına neden olabilecektir.

Doğrudan hedef sayfalara link vermek en doğru seçenektir. Ancak yönlendirme yapmanız gerekiyorsa bunu doğrudan son sayfaya yapmalısınız. Yönlendirme problemlerinin arkasında yatan nedenleri öğrenmeli ve onları çözmelisiniz. Genellikle yönlendirmeler dışarıya link verildiğinde problem olabilmektedir. Dahili yönlendirmelerde ise site taşınmaları sırasında problemler çıkabilmektedir.

Geçici Yönlendirmeler

Kullanıcılar açısından 302 yönlendirmesi ile 301 yönlendirmesi arasında herhangi bir fark yoktur. Ancak arama botları için geçici yönlendirme demek eski ve yeni sayfanın indekste tutulması anlamına gelmektedir.

302 yönlendirmesinin adından anlaşılabileceği gibi bunlar özel durumlar için belirlenmiş geçici yönlendirmelerdir. Bir şekilde bunları kaldırmanın yollarını bulmalısınız. Eğer iyi bir nedenden ötürü geçici yönlendirmelere sahip değilseniz onları kalıcı yönlendirmelere dönüştürmelisiniz.

Kalıcı Yönlendirmeler

Kalıcı yönlendirmeler adından anlaşılabileceği gibi son çözüm olarak görülebilecektir. Bunlar PageRank değerini orijinal sayfadan diğerine aktarabilmektedirler. Her bir yönlendirme tarama bütçesinden bir şeyler götürdüğü için arama botları sitenizde önemli sayfaları indekse eklemeden taramayı durdurabilecektir.

Yönlendirme miktarını minimum düzeyde tutmanız gerekmektedir. Tüm URL’leri gözden geçirmelisiniz. Yönlendirme olanları doğru sayfalara yönlendirme konusunda en geçerli adımı atarak sitenizin link sağlığını korumalısınız.

Dahili Linklerde Nofollow Kullanımı

Nofollow etiketi arama motoruna belirli bir sayfayı takip etmeme sinyali vermektedir. Bu durum belirli senaryolarda oldukça faydalı olabilmektedir. Örneğin, kayıt formlarında ve buna benzer formlarda arama motoru botunun linki takip etmemesini sağlayabilirsiniz. Ancak dahili linklerde nofollow etiketine ihtiyacınız yoktur.

Nofollow niteliğine sahip olan linkleri kontrol etmeli ve geçersiz kullanımları ortadan kaldırmalısınız.

Harici Linklerde Nofollow Kullanımı

Nofollow etiketini dışarı giden linklerde kullanabilirsiniz. Örneğin sitenize gelen yorumlarda yer alan linklere nofollow etiketini eklemeyi başarabilirsiniz. Google özellikle ücretli satın alınan linklerde nofollow etiketinin kullanılmasını önermektedir. Çünkü bu linkler sıralamayı etkilememektedir.

Nofollow etiketi bir arama motorunun linki takip etmeyi bırakmasını sağlayacaktır. Ancak bir ziyaretçi linki takip etmeyi sürdürecektir. PageRank değeri açısından kayıp yaşamanız olasıdır. Bu nedenle güvenli olmayan linkleri ortadan kaldırmayı düşünmelisiniz.

Bağlantısız Site Haritası Sayfaları

Bağlantısız bir sayfa herhangi bir dahili linke sahip olmayan bir sayfadır. Bu sayfalar genellikle herhangi bir değerli içeriğe sahip olmayan linklerdir. Site haritasında yer alan bu sayfaların taranmasını sağlamak gereksizdir. Çünkü bu durum tarama bütçesinin boşa kullanılması anlamına gelecektir.

Sitenizde yer alan tüm bağlantısız sayfaları kontrol etmelisiniz. Bir sayfada değerli bir içerik varsa ve indekse eklenmesi gerekiyorsa ona dahili olarak bir link eklemelisiniz. Eğer sayfa belirli ihtiyaçları karşılıyorsa ve dahili linke gerek duymuyorsa onu indeksten çıkartmayı düşünebilirsiniz.

yetim sayfaları bulmak

3 Tıklamadan Ötedeki Sayfalar

Tarama derinliği sitenin ana sayfasından diğer sayfalara geçişi belirten bir terimdir. Bir sayfaya ulaşmak için ne kadar fazla tıklama gerekiyorsa kullanıcılar ve tarayıcılar bu sayfaya ulaşma konusunda bir o kadar isteksiz olacaklardır. Önemli sayfalarınızı 3 tıklama mesafesine koymak bu nedenle SEO açısından sakıncalıdır.

Dahili link yapınızı gözden geçirmeli ve önemli içeriklerin bir veya iki tıklama ile erişilebilir olmasını sağlayabilirsiniz.

Sadece 1 Dahili Linke Sahip Sayfalar

Bir sayfanın daha fazla dahili linke sahip olması demek kullanıcıların ve arama botlarının onu daha kolay bulması anlamına gelecektir. PageRank dağılımı açısından link alan sayfaların ekstra değerli olduğu unutulmamalıdır.

Önemli içeriğe sahip olan sayfalara ait linkleri sık sık kullanmalısınız. Dahili link oluştururken sayfaların birbiriyle alakalı olmasına olabildiğince dikkat etmelisiniz.

Efsane bir içeriğim var. Hemen ayhankaraman.com/iste-benim-seo-takimim sayfasını ziyaret et ve incelemeye başla. Emin ol çok beğeneceksin.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir