fbpx
SEO

Site İçi Optimizasyon

Bir gerçek söz konusudur. Eğer bir şey kurulmuşsa (ev, bina veya pazarlama stratejisi olabilir) bu belirli bir planın önemli parçalarından birisidir. Kurulan yapının temellerini zayıf yaparsanız sonuç olarak o yapının yıkılmasıyla karşılaşırsınız.

Aynı şeyler SEO için de geçerlidir. Sayfa dışı gerçekleştirdiğiniz stratejiler çok iyi olsalar bile sayfa içi stratejinize pek fazla etki etmemektedir. Pazarlamacıların büyük bir bölümü bunu bilirler ve buna göre hareket ederler ancak değerlendirirken bazı yanlışlar yapılmaktadır.

Website Sayfa Hataları

Atacağınız ilk adım sitenizde yer alan kırık linkleri (404 sayfaları) veya geçici yönlendirmeleri (302 yönlendirmeleri) saptamak olmalıdır. Bunun için birçok farklı siteden yararlanabilirsiniz.

site-ici-optimizasyon

Yönlendirilmesi gereken tüm linklerin bir listesini oluşturun ve dilerseniz HTACCESS, dilerseniz bir eklenti veya kontrol paneli yardımıyla bu linkleri yönlendirin.

404 hataları için kırık linklerin uygun yeni sayfalara yönlendirildiğinden emin olmalısınız. Sitenizde kırık linkleri yönlendirebileceğiniz yeni sayfalar bulunmuyorsa bunları anasayfaya yönlendirmelisiniz.

302 hataları için bu sayfaları eninde sonunda 301 yönlendirmesine çevirmiş olun. Bu sayede sitenizi arama motorlarının botları kadar ziyaretçiler için de daha kolay taranabilir hale dönüştürmüş olursunuz.

Website URL Standartları

Bu adım için sitenizde yer alan sayfaların birden fazla URL adresine sahip olmaması gereklidir. www olmayan 301 yönlendirmelerinin www versiyonlarına yönlendirilmemiş olduğundan veya bunun gibi durumlardan emin olmalısınız.

Diğer bir durum ise URL sayfalarının uzantılarıdır. Örneğin www.orneksite.com ve www.orneksite.com/home.php adresleri anasayfaya gidiyordur. Bazı durumlarda bunlar kopya olarak görülebilmektedir.

Tüm URL adreslerinin sadece tek bir versiyondan oluştuğuna emin olun. Eğer farklı uzantılar veya bir sayfa için farklı URL adresleri varsa bunlar kopya olarak görülecektir. Sitenizde yer alan tüm linkleri taradığınız zaman kopya URL adreslerini görebilirsiniz. Bunları 301 yönlendirmesiyle uygun sayfalara yönlendirmelisiniz. Aynı zamanda eğer siteniz e-ticaret sitesiyse tüm standart sayfaların “rel-canonical” etiketine sahip olduğundan emin olmalısınız.

Bir sayfa fiyat veya derecelendirme olarak sınıflandırıldığı zaman bu sayfa yeni bir sayfa/URL adresi oluşturur. Bu yüzden ilgili re-canonical etiketinin yerleştirilmesi gereklidir.

Anahtar Kelime Araştırması

Bu konuya uzun uzun değinmeye gerek yok. Anahtar kelime araştırmasını gerçekleştirebilmek için farklı farklı kaynaklardan veya yazılardan yararlanabilirsiniz. SEO konusunda tecrübesiz olsanız bile bunu yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Anahtar kelime araştırmasını doğru ve uygun bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Anahtar kelime araştırması SEO kampanyasının en önemli parçalarından birisidir.

Metadata Uygulaması (Başlık, Meta Açıklaması, H1 ve ALT)

Uygun anahtar kelime araştırmasını yaptıktan sonra bir sonraki adımınız tüm uygun sayfalarınız için birbirini tamamlayan metadata etiketleri oluşturmaktır.

Başlık Etiketi

Eski yöntemlerde Anahtar Kelime 1 – Anahtar Kelime 1 – Marka İsmi şeklinde başlıklar oluşturulmaktaydı. Ancak artık bu yöntemden uzaklaşmalı ve başlıkta açıklayıcı bilgilere yer vermelisiniz. Örneğin, “SEO Yöntemleri ve İpuçları – Site Adı” şeklinde bir başlık etiketi kullanabilirsiniz.

Tanımlayıcı başlık etiketleri daha doğal gözükürler ve daha fazla dönüşüm sağlarlar. Başlık etiketleri için tavsiye edilen yeni uzunluklar 55-60 karakterdir. Bundan daha uzun olacak başlıklar kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemektedir.

Meta Açıklaması

Bu kısım arama motorları sıralamasında büyük etkilere sahip değildirler ancak sonuçlarda çıktığınız zaman arama yapan kişiler sayfanın ne ile ilgili olduğunu bilmek isterler. Bu etiket sayesinde bunu kullanıcıya yansıtır ve onlara harekete geçirici mesajları iletmiş olursunuz.

Meta Description kısmını girerken arama yapan kişinin siteye girmesini sağlayacak mesajlar seçmeye özen gösterin. Tavsiye edilen Meta Description uzunluğu 155-160 karakter arasındadır.

H1

Sayfa yapısına göre H1 etiketinde ilgili anahtar kelimeyi kullanarak tanımlayıcı bilgiler vermeye çalışın ancak bunu yaparken kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurun.

ALT Etiketleri

Tüm etiketleri optimize ederken aynı zamanda resimleri de optimize etmelisiniz. Tüm resimler için tanımlayıcı ALT etiketleri kullandığınızdan emin olun. Google görsellerinde arama yapan kişiler bu şekilde sizi bulabilirler ve sitenize trafik getirebilirler.

Site Yüklenme Hızı

Google’ın Page Insight aracını kullanarak sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini kontrol edebilirsiniz. Google arama sonuçları sıralamasında site hızını dikkate almaktadır. Bu yüzden bunu kontrol etmek önemlidir. Kullanıcıların büyük bir bölümü yavaş yüklenen sitelerden hoşlanmazlar. Google, kullanıcıların bu eğilimlerinin farkındadır ve sitelerin mevcut hızlarını sıralama kriteri olarak değerlendirmektedir.

Sitenizin boyutuna göre iyi bir rakam hem masaüstü hem de mobil versiyon için 90+ puandır. Eğer siteniz bunun altında puan alıyorsa Google’ın önerilerine kulak asmalı ve sitenizde belli düzenlemeleri yapmaya çalışmalısınız. Bazen ayarlamalar sadece HTACCESS dosyasıyla gerçekleştirilebilmektedir ancak bazı durumlarda resimler veya JavaScript ile ilgili düzenlemeler yapmanız gerekir.

XML Site Haritası

Sitenizde XML site haritasının oluşturulduğundan emin olun. Bunu yapmanın en kolay yolu www.orneksite.com/sitemap.xml şeklinde sitenizi kontrol etmektir.

Eğer burada 404 sayfasının çıktığını veya anasayfanın gözüktüğünü görürseniz sitenizde bir XML haritası yok demektir. Site haritası tüm ana arama motorlarının sitenizi kolay bir biçimde tarayabilmesi için gereklidir.

XML site haritasını oluşturmanızı sağlayacak birçok araç vardır. Bunlardan birini kullanarak XML site haritasını site sunucusuna yerleştirmelisiniz. WordPress veya farklı içerik yönetim sistemleri kullanıyorsanız site haritasını eklenti yardımıyla oluşturabilirsiniz.

Sosyal Medya İkonları

Siteniz için önemli sosyal medya sitelerinde hesap açtığınızdan emin olun. Facebook, Twitter, LinkedIn ve Google+ önemli sosyal medya siteleridir. Bir adım daha ileri giderek bu sosyal medya sitelerinin ikonlarını sitenize yerleştirin. Bu sayede Google’ın botları sitenizin sosyal medya sayfalarıyla bağlantılı olduğunu anlayabilmektedir ancak bu ikonlar aynı zamanda kullanıcı deneyimini arttırmaktadır.

Bugünlerde sosyal medya hesabına sahip olmayan bir site kullanıcılar tarafından güvenilir bir site olarak görülmemektedir.

İçerik Optimizasyonu

İçeriğin uzun veya kısa olmasıyla ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Araştırmalara göre uzun içerikler daima avantajlıdır. İçeriklerinizi oluştururken 500+ kelimeden fazla kelime kullanmaya özen gösterin. Bunu yaparken yazılarınızın okunabilirliğini etkilememeye çalışın.

site-ici-seo

İletişim, hakkında veya bunun gibi sayfalar bu kapsamda değildirler. Sitenizde içeriğin fazla olması sitenize zarar vermez ancak içerik az ise siteniz zarar görebilir. Sitenizde içerik sayısı arttıkça ilgili aramalar yapıldığında arama motoru sonuçlarında gözükme olasılığınız bir o kadar artmaktadır.

Schema Biçimlendirmeleri

Biçimlendirmeler konusunda pek fazla bir şey bilmiyor olabilirsiniz. Biçimlendirmeler, arama motorlarının sitedeki bilgilerin ne konuda olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Bunu resmi bir şirket sitesi ve adresi olarak düşünürseniz, biçimlendirmeler yardımıyla arama sonuçlarında bu bilgiler düzgün bir biçimde yansıtılmaktadır.

Eğer ürün satışı yapan bir siteye sahipseniz Google incelemeleri ve derecelendirmeleri arama sonuçlarında gösterebilir. Eğer bir yazarsanız arama sonuçlarında yazınızın yanında resminiz gözükür. Bu sayede kullanıcılar sonuçlara tıklamasa bile bir ürünün ne kadar popüler olduğunu görebilirler.

Yukarıda söylenenleri göz önünde bulundurursanız sitenizde Schema biçimlendirmelerini kullanmanız son derece önemlidir.

Website Yapısı ve Mimarisi

Ana gezinti ögeleri sayesinde tüm sayfalarınızın bir hiyerarşi ile birbirine bağlı olduklarından emin olun. Buna “silo yapısı” da denmektedir.

Sitenizde yer alan sayfalar mantıksal bir sıralamaya sahip olmalıdırlar. Örneğin arabalarla ilgili bir siteye sahipseniz URL yapısı şu şekilde olabilir:

  • www.orneksite.com/arabalar/fiat
  • www.orneksite.com/arabalar/ford
  • www.orneksite.com/arabalar/renault

Eğer bu şekilde bir URL yapısı oluştursanız farklı sayfalar arasında mantıksal bağlantılar kurmuş olursunuz.

Ayrıca, herhangi bir gezinti ögesine, kategoriye veya sayfaya bağlı olmayan sayfalar oluşturmaktan kaçının. Google’ın botları sayfaları linkleri ve sayfaları takip ederek bulmaktadır. Eğer bir sayfa dahili olarak linklenmemişse arama motorlarında dizinlenmeyecektir.

İletişim Bilgileri

Bu kısım sitenize güven kazandıran diğer bir alandır. Daima sitenizde iletişim bilgilerinize yer vermelisiniz. E-posta, adres veya telefon numarası iletişim bilgileri kapsamındadır. Siteniz ne ile ilgili olursa olsun kullanıcılar sizinle iletişim kurmayı isteyebilirler. Bununla birlikte iletişim bilgileri sitenizde kolay bir biçimde erişebilir olmalıdır.

Site içi SEO çalışmalarınızda göz önünde bulundurmanız gereken temel unsurlar bu şekildedir. Unutmayın bu unsurlar kişiden kişiye, siteden siteye veya takip edilen SEO kampanyasına göre farklılık gösterebilir.

5 Yorum

  1. seo açısından en önemli olay sayfanın güncel tutulmasıdır. her ne kadar sayfa pr değeri veya alex değeri iyi de olsa bir müddet ara vererek içerik girişleri düzenli yapılmıyorsa ciddi manada hit düşmesine sebep vermektedir

  2. Ayhan Bey, bir youtube videonuzda site dışı çalışmalardan önce mutlaka site içi optimizasyon işlemlerinin tamamlanması gerektiğini belirtmiştiniz. Tamamen katılıyorum. Eğer web siteniz henüz güçlü bir içeriğe sahip değilse, site içi ayarları tam olarak yapılmamışsa site dışı çalışmalara başlamamak gerekir. Önce temelin sağlam olması, sonra bu sağlam temelin üzerine diğer çalışmaların inşa edilmesi çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir