Tek Sayfa Siteler İçin SEO
SEO veya web geliştirmesiyle uğraşıyorsanız, muhtemelen bir sayfalık veya tek sayfalık web sitelerini duymuşsunuzdur.
Basitçe söylemek gerekirse, bunlar sadece bir HTML sayfasından oluşan web siteleridir ve sitenin tüm bölümleri aynı sayfada bulunur. Tek sayfadan oluşan web siteleri de diğer web siteleri gibi üstte bir menü çubuğuna sahiptir.
Tek sayfalı siteler oldukça popülerdir. Üstelik bu siteler oldukça güzel gözükmektedirler. Bu nedenle hemen hemen pek çok sektördeki firmalar tek sayfalı sitelere doğru yönelmektedirler. Ancak tek sayfalı sitelerin çok ciddi faydaları olsa bile SEO açısından çok ciddi dezavantajları da bulunmaktadır.
İşletmeniz için tek sayfalı site seçmeli misiniz? SEO açısından tek sayfalı siteler size nasıl bir katkı sağlayacaktır? Tüm bu soruların cevaplarını bu içerik sayesinde öğrenebileceksiniz.
İçindekiler
Adım 1: Tek Sayfalık Bir Web Sitesinin İşletmeniz için Uygun Olup Olmadığına Karar Verme
Adım 2: Tek Sayfalık Sitelerinizi SEO Dostu Yapmak
Adım 3: Analytics’in Uygulanması
Haydi Başlayalım:
Adım 1: Tek Sayfalık Bir Web Sitesinin İşletmeniz için Uygun Olup Olmadığına Karar Verme
Düşünmeniz gereken ilk soru bu olmalıdır. Tek sayfalı bir site işletmeniz için ideal bir seçim midir? Kısa cevap hayır şeklindedir ancak yine de deneme yapıp sonuç elde etmeye çalışabilirsiniz.
Tek sayfalı siteler istediğiniz miktarda arama trafiği elde etmenize yardımcı olmayacaktır. Bunun sebebi sitenizde gösterebilecek pek fazla içeriğe sahip olmayacak olmanızdır. Yeterli miktarda içeriğe sahip olmadığınız zaman ise anahtar kelimeler ve ilgi alanınıza giren konular açısından sıkıntı yaşayacaksınız. İşletmeniz için Google çok önemli bir trafik kaynağı ise bu durumda tek sayfalı site sizin için çok büyük bir hata olacaktır. Şu an tek sayfalı bir site kullanıyorsanız en kısa sürede bunu birden fazla sayfaya sahip siteye dönüştürmelisiniz.
Ancak farklı işletmelerin farklı ihtiyaçları bulunmaktadır. Başlangıç aşamasında çok fazla kaynağa ve SEO kampanyası açısından kapsamlı bir stratejik plana sahip olmayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız SEO hedefiniz insanların marka isminizle arama yapmalarını sağlamak olmalıdır. Stratejiniz kısıtlıysa ve buna benzerse tek sayfalı bir siteyle yolunuza devam edebilirsiniz.
1. Tek sayfalı siteler ucuzdur, hızlıdır ve bu sayfaların yönetimi kolaydır.
Tek sayfalı site oluşturmak oldukça kolaydır çünkü etrafta Wix, Strikingly ve IM Creator gibi dinamik sayfa oluşturucuları bulunmaktadır. Kendi başınıza tek sayfalı bir siteyi kısa süre içerisinde oluşturabilirsiniz. Tek sayfalı site oluşturmak için themeforest platformunda yer alan tasarımları da tercih edebilirsiniz.
2. Tek sayfalı siteler mobil kullanıcı deneyimi açısından daha avantajlıdır.
Tek sayfalı siteler mobil cihazlara daha kolay bir biçimde uyum sağlamaktadırlar çünkü tek sayfa neredeyse aynı kalmaktadır. Bununla birlikte tek sayfalı şablonlar en başından itibaren duyarlı tasarım şeklinde oluşturuldukları için akıllı telefonlarda ve tabletlerde çok daha iyi bir biçimde gözükmektedirler.
Mobil cihazlarda aşağı doğru kaydırma yapmak tıklama elde etmekten çok daha değerlidir. Ekranlar küçük olduğu için aşağı kaydırma doğal bir yöntem olarak görülecektir. İnsanlar linklere tıklamak yerine aşağıya doğru kaydırma yapmayı daha ilgi çekici bulmaktadır.
3. Tek sayfalı siteler yüksek dönüşüm sunma potansiyeline sahiptirler.
Tek sayfalı siteler gezinti açısından daha basit seçenekler sunmaktadırlar. Tüm sözcük öbekleri dönüşüm hunisi içerisinde yer aldığından dönüşüm süreci çok daha pürüzsüz ve hızlı bir biçimde ilerlemektedir.
Bu durum kulağa çok hoş gelse bile tek sayfalı sitelerin de iyi şekilde optimize edilmiş olması gerekmektedir. Tek sayfalı siteleri arama motorları için optimize etmek istiyorsanız aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz.
Adım 2: Tek Sayfalık Sitelerinizi SEO Dostu Yapmak
Tek sayfalı bir siteyi optimize etmek için hangi ipuçlarından faydalanmak gerekmektedir? Bu adımlarda kolaylık yaşamayı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü her site için geçerli olabilecek optimizasyon adımları tek sayfalı siteler için de geçerlidir. Sadece birkaç farklı adım atmak gerekmektedir.
1. Anahtar Kelime Planlaması ve Eşleştirme
Klasik SEO çalışmalarını bir süredir gerçekleştiriyorsanız anahtar kelime araştırmasının ve anahtar kelimelerin sayfada eşleştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyor olmalısınız.
Tek sayfalı bir site için anahtar kelime araştırması yapılmasının gerekli olmadığını düşünüyorsanız bunu yeniden düşünmelisiniz. SEO çalışmaları ile yeterli miktarda trafik elde etmek istiyorsanız yapmanız gereken bazı şeyler vardır.
1.1 Anahtar kelime araştırmasını doğru bir biçimde yapın.
Tek sayfalı sitelerde arama trafiği konusunda çok çeşitli verilerle karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz. Bazen anlam veremediğiniz anahtar kelimelerden dahi trafik elde edebileceksiniz. Çok sınırlı olan sayfa içeriğine ihtiyacınız olan tüm anahtar kelimeleri yerleştirmeniz maalesef mümkün değildir. İşletmeniz için en önemli anahtar kelimeleri seçmeli ve her anahtar kelimeyi doğru bir biçimde kullanmaya çalışmalısınız. Bu sizin karar verme sürecinizi biraz zorlaştıracak ve aynı zamanda anahtar kelime araştırmasına ayırmanız gereken vaktin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
1.2 Anahtar kelimeleri ilgiye göre bir araya getirin ve içerik bölümlerinde gerekli eşleştirmeleri yapın.
RankBrain algoritmasının ardından SEO artık anahtar kelimeyle ilgili olmaktan daha çok uygunluk ile ilgili olmuştur. Sayfanız aramayı yapan kişinin sorgusuyla ne kadar ilgiliyse üst sıralarda yer alma olasılığı bir o kadar fazla olacaktır.
Ancak işletmeniz için belirlemiş olduğunuz anahtar kelimelerin birbiriyle ilgili olması önemlidir. Bazı anahtar kelimeler fiyat planlarında, bazıları konumda, bazıları ürün türlerinde bir araya getirilebilecek niteliktedirler. Bunların hepsini ilgiye göre bir araya getirmek sayfada yer alan içeriğin daha güçlü olmasını sağlayacaktır.
Birden fazla sayfası olan bir siteye sahip olduğunuz zaman anahtar kelimeleri sayfalar arasında dağıtabilirsiniz ancak tek sayfalı sitelerde bunu yapabilmeniz pek mümkün değildir. Bunun için anahtar kelimeleri tek sayfa üzerinde çeşitli gruplara ayırarak kullanmanız gerekmektedir. Her anahtar kelime grubu belirli amaçlara sahip olmalıdır.
2. İçeriği Yapılandırın ve Optimize Edin
Sitenizin her kısmı için uygun olan anahtar kelimeleri belirlemiş olduğunuza göre artık bir sonraki aşamaya yani içeriğin optimize edilmesine geçiş yapabilirsiniz.
2.1 İçerik kısımlarını <div> kullanarak ayırt etmelisiniz.
Tek sayfalı sitenizi optimize ederken en iyi yöntem sayfanın kısımlarını ayrı ayrı <div> kullanarak birbirinden ayırmaktır. Bir <div> ne anlama geliyor bilmiyorsanız bunun için geliştirici ekibinize veya sitenizin tasarımını yapan kişiye danışabilirsiniz.
2.2 Her kısım için H1 etiketi oluşturun.
Bu şaşırtıcı olabilir çünkü her sayfada normalde bir tane H1 kullanılması gereklidir. H1 sayfanızda içeriğin ne olduğunu anlatan en önemli kısımlardan birisidir.
Ancak siteniz tek bir sayfadan oluşacağı için ve aslında birden fazla sayfayı tek bir sayfaya indirmiş durumda olduğunuzdan her kısım için bir H1 etiketi kullanabilirsiniz. Sayfada yer alan tüm kısımların içerisinde sadece bir tane H1 etiketi kullandığınızdan emin olmalısınız. H1 etiketlerini anahtar kelime optimizasyonu için değerlendirebileceğinizi unutmamalısınız.
2.3 Her kısım için anahtar kelime optimizasyonu gerçekleştirin.
Her içerik kısmı için belirlemiş olduğunuz anahtar kelime setlerine geri dönün. Bu anahtar kelimelerin H1 etiketinde, görsellerin alt etiketinde, içeriğin kendisinde ve <div> ID kısımlarında kullanmaya çalışmalısınız.
3. Çapa Metinlerini Ayarlama
Çapa linkleri sayfa içerisinde geçişleri kolaylaştıracak en önemli kısımlardan birisidir. Tek sayfalı bir siteye sahip olduğunuz için temel gezinti elementlerinin içerisinde kullanıcıları doğru yere yönlendirmiş olmanız ve onların içerikte doğru bir biçimde gezinmelerini sağlamanız oldukça önemlidir.
Google siteyi tararken tüm bu geçişleri göz önünde bulunduracaktır. Dolayısıyla anahtar kelime optimizasyonu yaparken bunu avantajlı bir biçimde kullanmayı denemeniz gerekmektedir. Basit bir biçimde çapa linklerini anahtar kelime kullanarak doğru noktalara yönlendirmeye çalışmalısınız. Ancak bunu yaparken anahtar kelimelerin ve çapa linklerinin bağlamsal olarak içerikle ilgili olmasına özen göstermelisiniz.
4. Sayfa Hızını Optimize Etme
Tek sayfalı bir site kullandığınız zaman içeriğiniz ve sayfa kaynakları tek bir sayfanın içerisinde yer alır. Bu durum sayfa boyutunun çok yüksek olmasını sağlayabilir ve bu nedenle siteniz çok yavaş açılabilir. Bu problemi ortadan kaldırmak için “tembel yüklenme” yönteminden faydalanmanız gerekmektedir.
“Tembel yüklenme” içerik kısımlarının kullanıcı aşağıya doğru kaydırma yaptığında veya buralara geçiş yaptığında yüklenmesini sağlayacaktır. İçerik sadece kullanıcı ilgili kısma göz attığında yüklenecek olduğundan sayfa hızı daha iyi olacak ve kullanıcı daha iyi bir sayfa deneyimi yaşayabilecektir.
Buna ek olarak sayfa yüklenme hızının iyi olması için tüm seçenekleri kullandığınızdan emin olmalısınız.
5. Backlink Oluşturma
Link oluşturma tüm siteler için önemlidir. Ancak yeterli miktarda içeriğe sahip olmayan siteler için çok daha önemlidir. Site içi optimizasyon çalışmalarınız oldukça sınırlı olacağı için linkleri kullanarak trafik elde etmek sizin için çok daha önemli olacaktır.
Burada elde edeceğiniz en önemli avantaj ise zaman olacaktır. Zamanınızı normalde blog yazıları ve sayfa içerikleri için ayırmanız gerekirken tüm bu zamanı başka site sahipleriyle iletişime geçmek için kullanabileceksiniz.
Adım 3: Analytics’in Uygulanması
Tek sayfalı sitelerde dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi analiz verilerinden haberdar olmaktır.
Tek sayfalı sitenin performansını analiz etmek birden fazla sayfaya sahip sitenin performansını analiz etmekten çok daha zordur. Birden fazla sayfa söz konusu olduğu zaman sayfa görüntülenme miktarına ve dönüşümlere bakarak neyin işe yarayıp yaramadığını anlayabilirsiniz. Tek sayfalı sitelerde ise tüm sayfa görüntülenmeleri farklı şekilde hesaplanmaktadır.
Bu nedenle Google Analytics verilerinde sayfalarınızı doğru URL elementlerini takip edecek şekilde yapılandırmaya çalışmanız gerekmektedir. Örneğin, index.html, index.htm#section1, index.htm#section2, index.html#section3 şeklinde kısımlar oluşturabilirsiniz.
Her ne kadar tek sayfalı siteler her işletme için ideal olmasa bile onları doğru bir biçimde kullanmak mümkün olabilmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta siteyi SEO dostu hale dönüştürmek için gerekli çabayı ortaya koymak ve buna olabildiğince vakit ayırmaktır.
teşekkürler hocam elinize sağlık
Yine Ayhan Karaman’dan muhteşem bir içerik. Teşekkürler sevgiyle takip ediyorum. :)
Ayhan hocam diyelimki 4 adet h1 ekledik link çalışması yaparken bu h1 etiketine ait kelimelere mi çıkış yapmamızı önerirsin
Kelime bazlı link çıkışını önermem. Direkt URL’e link alınız. Link alırken de size tarfik getireceğinden emin olduğunuz kaynakları tercih ediniz.
Çok iyi bir makale olmuş.Emeğinize sağlık..
eline sağlık