Temel SEO: 22 Temel Kriter
Bu içerikte, arama motoru optimizasyonuyla ilgili bilmeniz gereken temel konuları ele aldım.
Hazırsanız başlayalım :)
SEO Nedir?
Basit yanımlamak gerekirse: SEO, web sitenizde yer alan içeriğin arama motoru sonuç sayfalarında (SERPs) görünürlüğünü sağlamak için kullanabileceğiniz tüm yöntemler olarak tanımlanabilir.
Yöntemler, web sitenizdeki teknik uygulamalardan içeriğe, başlıklardan açıklamalara, performanstan tasarıma, sosyal sinyallerden kaliteli kaynaklara kadar bir çok kriteri kapsamaktadır.
Organik sonuçlar, arama sonuçlarında görünen ücretli reklamların altında kalan kısımları ifade eder…
Ücretli arama da arama motoru pazarlamasının büyük bir parçasıdır ve kullanmanız SEO süreçlerine ciddi anlamda katkı sağlar.
Neden SEO’ya İhtiyacınız Var?
Güçlü bir site mimarisi oluşturmak ve net gezinme sağlamak, arama motorlarının sitenizi hızlı ve kolay bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olur. Daha da önemlisi, ziyaretçilere sitenizi kullanma konusunda iyi bir deneyim sunmanız ve ziyaretlerin sitenize tekrar gelmesini sağlayacaktır. Google’ın kullanıcı deneyimine giderek daha fazla önem verdiğini göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekiyor.
Web sitenize gelen organik trafiği genel trafikle kıyaslandığınızda organik trafiğin rolü nedir? Muhtemelen trafiğinizin büyük bir bölümü organik bir bölümü ücretli bir bölümü sosyal bir bölümüde doğrudan geliyor. Tüm müşterilerimin sitelerinin trafik kaynaklarını kontrol ettiğimde ortaya aşağıdaki gibi bir sonuç çıkıyor;
Organik Trafik %60, Ücretli Trafik %20, Direk Trafik %10, Sosyal Trafik %5, Diğer Trafik %5 >> Bu analiz toplamda 75 müşterinin Analytics hesapları incelenerek ortaya çıkarılmıştır. Dilediğiniz siteyi similarweb.com aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Organik trafik çoğu zaman yüksek olarak çıkacaktır. Bu durumda SEO’nun önemini ortaya çıkarıyor.
Google SERP’lerinde güçlü bir varlığa ihtiyacınız var, ancak ne kadar güçlü?
SERP’de ilk beş sonucun tüm tıklamaların %67.60’ını aldığı söyleniyor. Bu nedenle, sitenizin ilk beş sonuç içerisinde görünmesi çok önemlidir.
Peki bunu nasıl başaracaksın? İki kategoriye ayırdığım şu ipuçlarıyla başarıya ulaşabilirsiniz: Google Ne İstiyor? Google Ne İstemiyor?
Google Ne İstiyor?
Toplamda 22 maddede Google arama motorunun ne istediğini ve istemediğini açıklamak istedim. 22 maddenin 16’sı ne istediği 6’sı ise ne istemediğiyle alakalıdır.
1. Alaka Düzeyi
Arama motorları, bir araştırmacının sorgusuna en uygun sonuçları sağlamaya çalışır. “yıldız tilbe kaç yaşında” “en yakın biftek restoranı nedir” gibi sorgular bu durumu daha karmaşık ve zor hale getirse de arama motorları her zaman için en iyi sonucu vermeye odaklanır.
Arama motorlarının bu sonuçları nasıl sağladıkları muhtemelen hiçbir zaman tam olarak belirleyemeyecektir. Ancak kesin olarak söyleyebileceğim faktörlerin en başında alaka düzeyi gelecektir. Bir araştırmacının konumu, arama geçmişi, günün saati / yılı vb. kriterler alaka düzeyini etkileyecekler arasındadır.
2. İçeriğinizin Kalitesi
Düzenli, faydalı makaleler, videolar veya popüler ve iyi üretilmiş diğer medya türlerini düzenli olarak yayınlıyor musunuz? İçerikleri arama motorları için mi yoksa insanlar için mi üretiyorsunuz? Bu sorunun cevabı çok önemli. Popüler arama sorgularına dayalı anahtar kelimeler kullanmak yerine, bir ziyaretçinin niyetini anlayan daha uzun süreli içeriklere doğru yönelmenizde fayda var.
Temel olarak, anahtar kelimeler hakkında endişelenmeyi bırakın ve kullanıcı deneyimine odaklanın.
3. Kullanıcı Deneyimi
Mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak birçok SEO avantajı beraberinde getirir. İlgili dahili bağlantıya ve ilgili içeriğe sahip, kolayca yönlendirilebilir, açık bir şekilde aranabilir bir siteye ihtiyacınız var. Ziyaretçilerinizi web sayfanızda tutan ve daha fazlasını keşfetmeleri için yönlendirmelerde bulunan bir web sitesi hayal edin. Siz arama motoru olsanız nasıl davranırdınız. Bir şirkette çalışan iki çalışan türünden örnek vereceğim. Şimdi hayal edelim. Birisi patronun gözüne girmek için yalakalık yapıyor birisi ise işini yapıyor. Yalakalık yapan kısa sürede göze girecek uzun vaadede ise işinden olacaktır. İşini yapan ise uzun sürede kalıcılığını sağlayacaktır. İşini sürekli olarak düzgün yapması sürekliliğe ve terfiye sebebiyet verecektir.
4. Site Hızı
Web sayfalarınızın yükleme hızı, arama motorları için ne kadar hızlı bir şekilde farklılaştırıcı oluyor. Google’nin 2016 yılında yapmış olduğu Mobilegeddon güncellemesini hatırlıyor musunuz? Hatırlamıyorsanız mutlaka araştırmalısınız. Bugünün mobilegeddon’u site hızı olabilir. Site performansından dolayı ödüllendirilmediğinizi düşünün. Ne kadar kötü değil mi? Özellikle web sitenizin mobil performansını önemsemenizi öneririm. Temmuz 2018 içerisinde yapılacak mobil site hızı güncellemesine takılmanızı istemem. Hemen testmysite.withgoogle.com/intl/tr-tr bağlantısını kullanarak testlerinizi gerçekleştiriniz.
5. Otorite
Otoriter bir web sitesi, kullanıcılarının, faaliyet gösterdiği sektörün, diğer web sitelerinin ve arama motorlarının güvendiği bir sitedir. Geleneksel olarak otoriter web sitesinden bir bağlantı, güven oylaması olarak görüldüğü için çok değerlidir. Otoriter sitelerden sahip olduğunuz bağlantılar ve yüksek kaliteli içerikler üretmeniz kendi sitenizin de bir otorite haline gelmesi olasılığı artıracaktır.
Ancak bağlantılar demişken bu olayı biraz açıklamak isterim. Şimdi otoriter diyerekten de her kaynaktan bağlantı alınmaz. Türkiye’nin en büyük haber sitesinden alacağınız bağlantı size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Neden? Cinayet, Spor, Siyaset merak eden kişilerin sizlerle ne alakası olabilir? Gerçekten sizin bulunduğunuz sektörde yer alan sitelerden doğru türü kullanarak alacağınız bağlantı otoritenize katkı sağlar aksi zarar verir.
6. Dahili Bağlantı
Sitenizin açık ve kullanımı kolay bir gezinme sağlamasının avantajlarından bahsettik, ancak aynı zamanda editörlerin ve yazarların sitenin etrafındaki trafiği arttırmaya yardımcı olacak makaleler yayınlarken ve daha yüksek bir güce yol açabilecekleri bir uygulama da var. Google için sinyaller: Dahili Bağlantı.
Dahili bağlantıların birçok avantajı vardır:
Ziyaretçilerinize daha fazla okuma seçeneği sunar. Okuduğu içerikle alakalı bir başka konu olursa ilgisini çekebilir ve ziyaret edebilir. Bu durum, hemen çıkma oranlarınızı azaltmaya yardımcı olacak SEO performansınızı da iyileştirecektir.
Bu hamle belirli anahtar kelimeler için sıralamanızı geliştirmeye yardımcı olur. Bu makalenin ‘Temel SEO’ terimi için sıralamasını istiyorsak, benzer bağlantı metninin varyasyonlarını kullanarak diğer yayınlardan bağlantı kurmaya başlayabiliriz. Çapa metin olarak bağlantı vermesek de kullanacağımız dahili bağlantı sayesinde bu içeriğe alacağımız trafik, başlık, açıklama, içerik, alt etiket ve daha bir çok sıralama sinyalinin sayesinde içeriğimizde yer alan hedef kelimelerimizde ödüllendirilmemize yardımcı olacaktır. Google’ın birden fazla kelime kullanımını aynı kullanım “şüpheli” olarak görebileceği unutmamanızı öneririm. Sürekli aynı kelimeye bağlantı vermeniz faydanıza değil zararınıza olacaktır.
Dahili bağlantılar aynı zamanda Google’ın sitenizi taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olur.
7. Cihazlar Arası Uyumluluk
Web siteniz ve içeriğiniz belirli ekran boyutları veya cihazlar için eşit şekilde optimize edilmiş mi? Google’ın duyarlı tasarımı tercih edilen mobil optimizasyon yöntemi olduğunu belirttiğini unutmayın .
8. Meta Açıklamaları ve Başlık Etiketleri
Bir meta açıklamasının olması, SERP’deki sıralamanızı %100 iyileştirecek bir kriter değildir, ancak bir arama yapanın karşısına çıkaracağınız açıklama sayesinde tıklanma olasılığınızı artırabilirsiniz. Nasıl mı? Tabi ki Harekete geçirici mesajlar sayesinde. İçeriğinizi yayınlamadan önce ilgi çekici başlıklar ve harika meta açıklamlar kullanmanızı öneriyorum.
9. Şema İşaretlemesi
Sayfalarınızın HTML’ine Şema işaretleme ekleyerek arama sonuçlarınızın ilgi çekici görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu, arama sonuçlarınızı zengin medya oyun alanına dönüştürmeye yardımcı olabilir: yıldız oyları, müşteri puanları, resimler ve diğer yararlı bilgiler.
Schema, Google dahil olmak üzere çoğu arama motorunda da tercih edilen işaretleme yöntemidir ve kullanımı oldukça kolaydır.
10. Doğru Şekilde Etiketlenmiş Görüntüler
Birçok kişi, içeriklerine görüntü yüklediklerinde alt özelliğini dahil etmeyi unuturlar, ancak bu kesinlikle gözden kaçırmamanız gereken bir şeydir çünkü Google, resimlerinizi ‘göremez’ ancak alt metni okuyabilir. Sonuçta insan değil :)
Alt metni doğru bir şekilde belirtmeniz, resimlerinizin Google Görsel aramasında görünme olasılığını artıracaktır. Bu aynı zamanda SEO’ya da katkı sağlayacaktır.
11. Unutulmayan İçerik
İnterneti hızlı bir şekilde tükenen haberlerle boğmak yerine neden daha da unutulmayan içerikler yayınlamıyoruz ?
Daha yararlı ve pratik, tavsiyeye dayalı makaleler, trafiği artırmak ve SERP’lerdeki yüksek pozisyonları işgal etmek açısından çok uzun vadeli kazançlara yol açabilir.
12. Alan Adları
Tire (site-adresi.com) ve alternatif alan adılarından (.biz .name .info) spam olarak kabul edildiğinden dolayı uzak durmalısınız.
Alan adında anahtar kelimenizin geçmesi artık çok önemli bir kriter değil. Bu nedenle anahtar kelimelerinizin geçeceği alan adları almanıza gerek yok. Kısa sürede ya da daha kolay markalaşacak bir alan adı tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
Ayrıca alan adınızın bir versiyonu zorunlu olarak çalışmalıdır. Yani insanlar www. yazdığında www. yazmadığında www.’suz versiyonu açılmamalı. Ne yazarsa yazsın tek bir sürümüne yönelmeli.
13. Sosyal
Sitenizin görünürlüğünü artırabilmenin en bariz yolu elbette sosyal medya pazarlamasıdır.
Tüm ilgili sosyal kanallarda (hedef kitleniz neredeyse o kanallarda olmak) bulunduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. Her platformda aynı paylaşımı yapmak yerine hedef kitlenizin istemiş olduğu paylaşımları ve dili kullanmanız ve bunu her platforma göre belirlemeniz daha çok trafik almanıza neden olacaktır.
Sosyal Sinyaller ve SEO arasındaki ilişki çok fazla tartışılan bir konu olmuştur. Sosyal medyanın gücünü küçümsemeyin.
14. Yorumlar
Yorum sisteminizi kapatmayın. Mesajlarınızda diyaloga katılan düzenli yorumculardan oluşan yoğun bir topluluğa sahip olmak, ziyaretçilerin içeriğinizde yer alan konuyla ilgili olarak kendilerine ait ilgili noktaları oluşturmalarına yardımcı olacaktır.
Sadece spam yorumlarının filtrelenmesi ve ortadan kaldırılması konusunda çok dikkatli olun. Ayrıca, nofollow değerini yorum bölümünüze eklememiz de önemlidir; böylece Google, görünebilecek hatalı bağlantıları yok sayar.
15. Yerel SEO
Google, kullanıcılara konumlarına göre sonuç sunuyor ve bu durum her geçen gün artarak devam ediyor. Bu durum, bir araştırmacının dikkatini sadece doğru zamanda yakalamaya çalışan bir teknolojidir. Yani sokakta yürürken, cep telefonlarında ve bir yerlere yiyecek bir şeyler ararken oldukça önemlidir.
Google Benim İşletmem’e kayıt olmanız ve tüm bilgilerinizin; açılış saatleri, iletişim bilgileri, müşteri yorumları ve doğru şekilde kategorize edilmiş ve güncel olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
16. Başlıklar
Makalelerinizin başlıkları, SERP’lerde tam görünürlüğünü sağlamak için 55 karakterin altında olmalıdır. Çabuk, çekici ve mümkün olduğunca açıklayıcı olduklarından emin olun. İçeriğin sunmadığı bir şey için söz vermeyin. Bu tür başlıkları kullanmayın.
Otomatik olarak ayarlandıktan sonra, CMS’inizde normalde değiştirebileceğiniz permalink (veya URL), mutlaka başlık ile tam olarak uyuşmak zorunda değildir.
Google Ne İstemiyor?
Sıra geldi Google arama motorunun ne istemediğine. İstemediklerini yapmamak da bir performans iyileştirmesine neden olacağı için dikkate almanızı öneririm.
17. Gizli Metin ve Bağlantılar
Kullanıcının göremeyeceği sıralamaları manipüle etmenin bir yolu var. Ancak Google bunu çok kısa sürede anlayacak ve sizleri cezalandıracaktır.
Beyaz bir arka planda beyaz metin kullanmaktan uzak durun, ekran dışına metin yerleştirme, yazı tipi boyutunu sıfıra ayarlama gibi hilelerden de.
18. Bağlantı Satın Alma veya Aşırı Link Değişimi
Bağlantı satın almak mı? Hayır kesinlikle bundan uzak durmalısın. Buna değmez. Sitenize en değerli bağlantılar, kendi sektörünüzden gelen otoriter bağlantılardır. Bunlar doğal olarak gerçekleşirse çok daha iyi olur.
19. Can Sıkıcı Reklamlar
İçeriğin okunma zevkini yok eden ve sitenizin hızını yavaşlatan aşırı müdahaleci can sıkıcı reklamlar kullanmayın.
20. Mobil Uygulama Geçiş Reklamları
Mobil ziyaretçilerinize uygulamanızı indirmek için tam ekran reklamlar sunuyorsanız hata yapıyorsunuz. Mobil cihazlar için bu tür reklamlar (tam ekran reklamlar) uygun değil.
21. Benzer İçerik
Google, kendi sitenizde veya farkında olmadığınız bir başkasında iki aynı içeriği bulursa bunlardan sadece birisini ödüllendirecektir. Bundan dolayı benzer içerik kullanımından kaçınmalısınız.
22. Anahtar Kelime Doldurma
Sayfalarınızdaki anahtar kelimeleri aşırı kullanmak sitenizin okunabilirliğini etkilemektedir. Google’ın anahtar kelimeleri artık bir sıralama faktörü olarak kullanıp kullanmadığını tartışmaya bile gerek yok. Bu nedenle anahtar kelime kullanımından uzak durmanızı öneriyorum. Hedeflediğiniz arama motoru Yandex ise diyecek bir şeyim yok.
Ayhan hocam sizin seo makeleriniz okurken bir yandan da içeriginizin şeklini ve kaynak kodlarını inceliyorum ve olabildigince kendi siteme uyguluyorum.Bu yazınızda İç linklemeniz muhteşem olmuş daha önce yazdığınız bütün makaleleri okusamda yeniden iç yönlendirmeler ile diger sayfalara yöneldigimi farkettin. Yazınız için ayrıca teşekkür ederim.
Yine çok faydalı bir içerik olmuş. SEO’yu Google kurallarıyla doğru bir şekilde öğrenmek isteyenler için en faydalı kaynak burası :) Seçilecek 5 kişi ne kadar da şanslı :))
Öncelikle SEO’yu herkesin anlayacağı yalın bir dile anlatığınız için teşekkür ederim.Aslında bu yazı temel seo’yu değil tüm seo’nun gerçek özeti olmuş.Yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Google herhalde artık insan gibi düşünmeye başladı!
SEO ne ola ki diye soranlara cevap niteliğinde yollamalık mükemmel bir yazı olmuş yine. Yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Gerçekten çok kaliteli ve faydalı. İyi çalışmalar diliyorum.
Çok teşekkür ederim Yusuf İhsan Bey.
Önceden bu kadar google detaylı site incelemesi yapmıyordu. Artık işi sıkılaştırmış. Hocam DMOZ’a artık site eklenmiyor. Bir bilginiz var mı?
DMOZ Kapandı Okan Bey.
Bu aralar çok sık içerik gelmeye başladı bu çok sevindirici.Yazınız her zaman ki gibi yine çok güzel olmuş
Arkaplan ve anahtar kelimeyi beyaz çok yapıyordum. Artık yapmayacağım. Allah razı olsun kardeşim.