fbpx
SEOTeknik SEOWordPress

WebP Görüntüleri ile SEO Performansınızı Geliştirin

WebP görüntüleri nasıl kullanacağınızdan bahsetmeden önce, webP ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. Eğer web sitenizin performansınızı gerçekten önemsiyorsanız artık bunun zorunlu bir konu olduğunu bilmenizi isterim.

webP nedir?

webP, Google tarafından geliştirilen ve web’deki resimler için kayıpsız sıkıştırma sağlayan resim formatıdır. webP görüntüsü, JPEG görüntüsünden %40 daha küçük boyutta olabilir. Üstelik kalite bozulmadan. Bu, web sitenizin performansı ve bant genişliği kullanımı üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

shortpixel ile resimleri webp formatına dönüştürme

Yukarıda yer alan ekran görüntüsünde sol taraf orjinal sağ taraf ise webp formatına dönüştürülmüş hali. Görselde %35’lik bir boyut tasarrufu sağladım. :) Hem de görüntü bozulmadan.

WebP Kullanmanın Artıları ve Eksileri

WebP’nin JPEG, PNG veya GIF gibi diğer formatlara göre birçok avantajı vardır.

Artıları;

  • Dosya boyutları daha küçüktür.
  • Her türlü resim formatı webp’ye dönüştürülebilir.
  • Küçük boyutlara rağmen kalite bozulmaz.

Eksileri;

  • Tarayıcı desteği. Sadece Chrome ve Opera webp’yi destekliyor. Ancak endişelenecek bir durum yok. Eğer WordPress kullanıyorsanız görsellerin kullanıcılara JPEG veya PNG olarak gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Benim ShortPixel Ayarlarım

Bana ait olan ayarların ekran görüntülerini aşağıda bulabilirsiniz.

shortpixel ayarlarim

Öncelikle bir satın alma yaptım ve 10.000 kredinin tanımlanmasını sağladım. Sonrasında yukarıdaki ve aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan ayarları yaptım.

short pixel ayarlari ayhan karaman

Farklı ayar önerileri olan uzmanlar yorum kısmını kullanarak ayarlarını paylaşırsa çok mutlu olurum. :)

WordPress’te WebP Görüntüleri Nasıl Kullanılır?

Resimlerimi optimize etmek ve WebP’ye dönüştürmek için ShortPixel Image Optimizer‘ı kullanıyorum.

Eklenti 100 görsele kadar ücretsiz destek sunmaktadır. 100 görselden daha fazlasını optimize etmek istiyorsanız kredi almanız gerekiyor. Önerim tek seferlik hizmeti almanız yönünde olacaktır. 9,99$ karşılığında ömür boyu kullanacağınız 10.000 kredi alabiliyorsunuz.

Tabi sadece bu eklentiyi kurmakla da bitmiyor. Sırada .htaccess yapılandırması için kullanmanız gereken bir önbellek eklentisi var. Cache Enabler eklentisini kurup ayarlarını yapılandırmanız çok önemli.

cache enabler ayarları

Resminizin WebP biçiminde olduğunu doğrulamak için resim URL’sine gitmeli, Chrome Geliştirici Araçları’nı açmalı ve Ağ sekmesine gitmeli ve sonrasında görüntü dosyasına tıklamalısınız. Burada içerik türünün resim/webp olduğunu gösteren dosya için yanıtıyla karşılaşacaksınız.

Benim web sayfam hala resimleri sıkıştırmaya ve webp formatına dönüştürmeye devam ediyor. Muhtemelen 24 saat içerisinde tüm resimler tamamen webp formatına dönüşmüş olacak.

Beni Facebook hesabım aracılığıyla takip ediyorsanız bugün Google’ın yeni aracı https://web.dev/measure‘dan bahsettiğimi görmüşsünüzdür.

Bu araç sayesinde web sitenizin performansını gözden geçirebilir ve sitenizi nasıl geliştirmeniz gerektiğini içeren detayları öğrenebilirsiniz. Ayrıca yenilenen Page Speed aracında ortaya çıkan ayrıntılarda da bu detaylar yer almaktadır. Performansı olumsuz yönde etkileyen konuların başında gelen webp konusunu dikkate almanızı ve biran önce bu formata geçmenizi öneririm.

Bence daha fazla SEO içeriği istiyorsunuz. Yanılmıyorum değil mi? Hemen ayhankaraman.com/seo bağlantısını ziyaret et ve incelemeye başla. SEO kategorimin tek bir sayfasını inceleme geçmiş dönemlerde yazdığım onlarca içerik var. Hala güncelliğini koruyan bu içerikleri mutlaka incelemeni öneririm.

21 Yorum

  1. Kendi sitemiz için kullanacağız fakat şimdi Mozilla desteklemiyor. 2 farklı uzantı google tarafından indexlenmiş olmayacak mı bu şekilde SEO yönünden sıkıntı olmasın?

  2. Geçen gün bi arkadaşım söylemişti bu durumu fakat hakkında çok bir yazı görememiştim fakat siz daha detaylı anlatmışsınız anlatım için çok teşekkür ediyorum.

  3. Merhaba hocam bu güzel paylaşımın iz için teşekkürler resimlerden dolayı sitemin yüklenmesi yavaştı şimdi hemen başlıyorum ;)

  4. Merhaba Ayhan Bey; teknik olarak siteyi hızlandırmak için cachleri nasıl temzilemek gerekiyor ve hadi fotoğrafları da sıkıştırdık diyelim sadece bunlar yeterli olur mu siteyi hızlandırmak için? Teşekkürler.

    1. WordPress kullanıyorsanız Cache eklentileri, Görsel Optimizasyon eklentileri durumu çözecektir. Ama WordPress değilse bir geliştiriciden destek almalısınız.

      1. Ayhan bey peki hangi eklentiyi tavsite edersiniz bu konuda leed speed var bir de faster cache di sanirim isimlerini yanlis hatirlamiyorsam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir